Jump to content

Moto Zajednica

Zalomio mi se brezon na kucistu filtera ulja sta dalje? :'(

Recommended Posts

• Dukags, 291 postova

Uzmem danas, lepo vreme, kao ja cu na brzaka da promenim ulje i dok sam na kraju zavrtao poklopac kucista uljnog filtera na trecem poslednjem srafu aj jos malo da zavrnem puce brezon i sad nemoze da se navrne nista na isti. Ne curi ali mislim da mi nije bas pametno da vozim tako jer se plasim da posle neke rupcage tuda pod pritiskom ne krene ulje napolje ??? Zao mi je sto cu sad morati i opet da ispustam tek sipano ulje a to najvise nevolem ali ako se mora.. :'(

Kakva su vasa iskustva po tom pitanju? Posto brezon, kada se skine kuciste viri malo iz kucista da li ga prvo razbusivati, navarivati ili vam je uspevalo samo sa dve matice to izvuci (mada nisam siguran da brezon viri is kucista bas za dve matice - al voeo :P  ).

Aj ko je imao iskustva sa ovom vrstom problema, desava se pa da se ne mlatim bas sam ako mora da se navaruje neka matica da odmah teram u neki auto servis jer nemam aparat za varenje).. Hvala aj bacite vase misljenje sta i kako lakse ce biti poceti :'(

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1359 postova

stega neka ili rocangle on u sustini nebi trebalo da je preterano stegnut i nije pukao od stezanja nego od zamora materijala . najbolje promeni sve jer su i ostali oslabljeni sigurno . ako su zavijeni u aluminijum pazi kad budes stezao da ne pretezes i iscupas lozu . samo malo stegni ali malo .

• Dukags, 291 postova

Jeste u aluminijumu, nekom gusu kao aluminijumu. Pa ako malo stegnem onda ce da proklizne? Necu ga cupati, sad se setih sta ti zoves smrt kljesta imam ih.. A ako ne ide nego samo proklizava?

• Drug član, 1838 postova
  • Motocikl: cbr 600f

ako mozes prici trebalo bi da se odvije smrt kljestima.bitno je da kljesta leze ravno,ako je potrebno skini i auspuh .

mozda nemoras ispustati svo ulje,nateraj motor malo na uzbrdo i kada skines filter,izaci ce deo ulja ali nece sve

• Enduraš, 6399 postova
  • Motocikl: CRF300L

smrt klesta ili dobre papagajke sa dobrim zubima i odvij. Ne verujem da je to jako stegnuto, verujem da ces moci da ga odvijes rukom, jer je sraf kraci od navoja, nije udario u kraj i zbog toga pukao.

Meni jetako pukao sraf kad sam stezao glavu na motoru, odvio sam ga rukom.

Motor polozi (na staro cebe recimo) na bok suprotan od strane gde je filter ulja i neces morati da ga ispustas.

• Dukags, 291 postova

Filter ulja je na sredini :-\ A ovako je izgledao brezon pre zamena pa se otprilike moze odrediti kako je sad ako je brezon zalomljen tek malo ispod nivoa poklopca kucista.

Koja je budala zalomila brezon - ja bato :P :-X

post-8446-12879050176481_thumb.jpg

post-8446-12879050176844_thumb.jpg

post-8446-12879050176997_thumb.jpg

post-8446-12879050177147_thumb.jpg

• Ne silazi, 6591 postova
  • Motocikl: konzerviran

Nemoj da si lenj.Ispusti ulje u cistu posudu i skini poklopac.Imaces bolji prilaz a usput preporucio bih ti da taj ostatak brezona malo zagrejes,jer je kraj koji je uvrnut u blok vrlo verovatno namazan LOCTITE-om.

• Dukags, 291 postova

Vidim i ja moracu da ga ispustim samo mi se ne kupuje ona posuda za ulje koju merkam vec odavno al ebg.a. Nego od kog materijala posle da trazim brezone po sraf radnjama jer u Markosu sumnjam da ih imaju a u pekarama takodje? ???

• Nadrkani komšija, 1231 postova
  • Motocikl: Bandit 1200S

Nemoj da si lenj.Ispusti ulje u cistu posudu i skini poklopac.Imaces bolji prilaz a usput preporucio bih ti da taj ostatak brezona malo zagrejes,jer je kraj koji je uvrnut u blok vrlo verovatno namazan LOCTITE-om.

A možeš da ga zagreješ plinskom let-lampom koju možeš da kupiš u svakoj malo bolje opremljenoj prodavnici alata. U njih idu gasni ulošci kao za plinske primuse. Ja probao i fercera. Lepo zagreje.

• Enduraš, 6399 postova
  • Motocikl: CRF300L

Vidim i ja moracu da ga ispustim samo mi se ne kupuje ona posuda za ulje koju merkam vec odavno al ebg.a. Nego od kog materijala posle da trazim brezone po sraf radnjama jer u Markosu sumnjam da ih imaju a u pekarama takodje? ???

Samo kupis brezon istog precnika, koraka navoja i duzine u sto boljem kvalitetu nadjes (8.8 je dovoljan)

• Ne silazi, 6591 postova
  • Motocikl: konzerviran

E ne mogu da verujem,sve covek treba da ti kaze.Brezon je isto srafovska roba,pa bi trebalo da moze da se nadje u bolje snabdevenoj gvozdjari.Samo da nije kraci,od viska glava ne boli.I sraf da mu stavis nista mu nece faliti

Drugi put oteraj motor kod majstora da ti zameni ulje.

• Drug član, 3053 postova
  • Motocikl: CBR 1000F - Bedevija

1. Ulje gori :(

2. Ako zagreje sraf, brezon, on ce se u svom lezistu rasiriti, pa ce se jos teze izvaditi. Jedino da saceka da se ohladi i da tako malo pomeri lepak ili prljavstinu.

3. Brezon mozes i sam da napravis od obicnog srafa, samo pazi kad mu seces glavu da procistis navoj. Obavezno taj "losiji" deo ostavi napolju, a u blok usrafi fabricki kraj navoja.

4. Moze da se stavi i obican sraf, odgovarajuce duzine. Ne stezati jako, samo malo, koliko da ne curi. Ja bih poturioi feder sajbnu.

5. Kvalitet /cvrstina/ brezona nije mnogo bitna, posto tu nema nikakvog naprezanja, on samo sluzi da drzi poklopac na mestu i da ne curi ulje.

• Dukags, 291 postova

E ne mogu da verujem,sve covek treba da ti kaze.Brezon je isto srafovska roba,pa bi trebalo da moze da se nadje u bolje snabdevenoj gvozdjari.Samo da nije kraci,od viska glava ne boli.I sraf da mu stavis nista mu nece faliti

Drugi put oteraj motor kod majstora da ti zameni ulje.

Verovao ili ne, ali citam na netu kako su ljudi stavljali neke druge kvalitete brezona pa je sa nekim materijalima posle bilo problema kd nekog novog rada... A tebi se bas nikad nije desilo da zalomis sraf? Meni jeste i pre ovog, davno na vodenoj pumpi auta, zaboravih pa se opustih. A ovaj je mozda vec bio zamoren jer motor nisam kupio nov. A pitao jer svako iskustvo nije na odmet, zaboravi se sto sta kada se sa tim ne radi stalno!

A hvala svima na iskustvima i savetima sad mi ipak lakse da krenem da probam sam da zamenim brezon!

• Drug član, 1847 postova

ma ima da odvrneš lako. ukoliko ne ubogaljiš puno navoj možeš taj isti da iskoristiš , neće krepati motor ako je brezon 5mm manje uvrnut. maticu imaš na onom odlomljenom komadu pa malo grunfuj. ukoliko je neki opičeni (da nije M) navoj, javi se, imam dosta colovnog "smeća" u arhivi

• Nadrkani komšija, 1231 postova
  • Motocikl: Bandit 1200S

1. Ulje gori :(

2. Ako zagreje sraf, brezon, on ce se u svom lezistu rasiriti, pa ce se jos teze izvaditi. Jedino da saceka da se ohladi i da tako malo pomeri lepak ili prljavstinu.

3. Brezon mozes i sam da napravis od obicnog srafa, samo pazi kad mu seces glavu da procistis navoj. Obavezno taj "losiji" deo ostavi napolju, a u blok usrafi fabricki kraj navoja.

4. Moze da se stavi i obican sraf, odgovarajuce duzine. Ne stezati jako, samo malo, koliko da ne curi. Ja bih poturioi feder sajbnu.

5. Kvalitet /cvrstina/ brezona nije mnogo bitna, posto tu nema nikakvog naprezanja, on samo sluzi da drzi poklopac na mestu i da ne curi ulje.

U pravu si Mišo, ali može da se zaštiti od plamena. A naravno da ga treba ohladiti posle grejanja.

• Lord Sidious Tamni, 4841 postova

Trebao bi valjda da zagrije oko slomljenog brezona.  ???

Sa tim hobby "bacacem plamena" sam ja grijao, pa malo cimao, pa opet grijao, pa WD40, pa smrt kljesta, pa isturpijao to sto viri da bude cetvrtasto, pa nabio gedoru na to, pa grijao, pa cimao....pa dva dana kasnije odvrnuo.  ;D Nisam imao aparat za varenje jbga.

bitno:

- strpljenje (ne previse prebrzo i prejako)

- treba ga cimati pomalo tamo-vamo, a ne samo odvrtati.

sretno

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja