Jump to content

Moto Zajednica

Jedno pitanje za sve vas koji vozite motore.........

Recommended Posts

• Drug član, 1015 postova
  • Motocikl: Honda CBR 900 RR

Javljam se svima, nekada samo klimnem glavom i najcesce odpozdravljaju! Oni bez kacige i oni sto se ne javljaju su istog trena zaboravljeni! ;)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Çelebi, 2415 postova
  • Motocikl: Imam

Eh, kad sam počinjao da vozim motor, a tome ima jedno 35 godina, među prvim stvarima koje sam naučio od tadašnjih matoraca je bilo da pozdravljam kolegu na dva točka. Jeste da u to vreme nije bilo toliko motorista i da smo se uglavnom svi znali po Beogradu i da nije bilo skutera skoro uopšte ali je taj običaj ostao meni nekako prirodan i normalan. Danas se stvarno osećam kao tenkre kad pozdravim nekoga a taj me iskulira ili još gore, pita "šta treba". Ma ne treba mi ništa, pozdravljam kolegu na dva točka. Tada me obično pogleda belo i otpali. I dalje pozdravljam sve na motociklu. Priznajem da ne pozdravljam skuteraše jer mi nekako ne spadaju u "moj svet" motorista. Inače, od prošle sezone sam potpuno prestao da obraćam pažnju na one bez kacige, papučare, fensere, Raše, ostala "lica sa posebnim potrebama" (copyright Gremlin). Njih ne pozdravljam ni na putu a za ostale se svojski potrudim da otpozdravim makar tako što legnem na sirenu, kao što neko reče pre. I dalje spadam u "romantičare" koji osećaju pripadnost moto svetu i pozdravljam i stajem ako nekoga vidim pored puta. Na žalost, svačega sam se nagledao i naslušao zbog takvih gestova i sa tugom primećujem da je svet motorista u koji sam ušao nekad davno, sve manji i da gotovo nestaje. Sve je više onih koji nisu iz tog filma. Čini mi se da ćemo morati filozofski da priđemo takvoj situaciji i da se prepoznajemo u gomili po pozdravu i stajanju a da one koji nisu od naše fele prihvatimo kao i ostale učesnike u saobraćaju. Moraćemo da prestanemo da se isčuđavamo ako satima stojimo pored puta u kvaru i niko ne staje, ako niko ne otpozdravlja i ako nas većina gleda belo. Ne znaju kakav je red i običaj jer im McDonalds, Coca cola, MTV, Nike i ostali kreatori današnje kulture nisu rekli kako treba da se ponašaju. Izvinjavam se pomenutim kućama, njihova imena su uzeta samo i isključivo kao ilustracija bez ikakve zle namere.

Dakle, da ne tupim, ostaje nam da se međusobno pozdravljamo i stajemo i tako ćemo se prepoznati a samim tim ćemo ostati u kontaktu i dalje činiti svet motorista kakav je bio u davna, pradavna vremena jer je i to neka vrsta tradicije i deo kulturnog nasleđa, koliko god se to danas činilo čudnim. Nije kultura samo knjiga, pozorište, opera, slika, skulptura... kultura je sve oko nas i način života. Naša kultura kaže da se pozdravljamo i stajemo i to treba gajiti pa makar među nama, poslednjim Mohikanciima moto sveta.

Pozdrav, braćo na dva točka.

• Svakom po zasluzi, 12432 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Klap, klap, klap!

Svaka ti pjevala.

Pozdravljam i ja skoro uvek, blicnem, svirnem, mahnem rukom, klimnem glavom, ustanem i naklonim se :D i uopšte me nije briga ako mi neko ne otpozdravi, to govori o njemu a ne o meni...i nek ispadnem budala što vidim skuteraša na avalskom drumu, čuči pored motora i nešto gleda...prikočim, stanem, pitam da li treba nešto a čovek mi reče: "Ma stao sam da popušim cigaru u miru a ti si već treći na tim jakim motorima što staje i pita da li nešto treba. Ne može čovek na miru da popuši cigaru, samo me cimate..."  ;D Eto i takvih doživljaja ima.

Izgleda da mi stariji ne jurimo kroz život, dišemo punim plućima, gledamo svet oko sebe i pre ćemo se pocepati nego što ćemo se odreći romantike i požrtvovanja.

• Zainteresovan, 592 postova
  • Motocikl: Stalno neki drugi :)

Ja uglavnom svirnem par puta,ali nikako ne pozdravljam lazne motoriste od palate Albanija do Slavije,mnogo me iritiraju!!!

• Rider on the storm, 1272 postova
  • Motocikl: Pesadinac

Trudim se da se svima javim..one na R-ovima i bez kaciga ni ne gledam..

Eto danas,npr,kad sam se vozikao do Slankame (tema Kratke voznje/Putopisi),sreo sam 5-6 motora..prvo je naisao kolega na nekom SM,ja mu svirnuo,on klimnuo glavom...posle stajem da se slika,prolazi kolega na coperu..ja dignem ruku,on svirne..potom prolaze 3 na R,samo sa cvikama na glavi..ni da pogledaju me..u fazonu vidi ovog istripovanog,vozi kineski skuter od 50cc a ima jaknu,kacigu...

• Svrati ponekad, 413 postova
  • Motocikl: Vfr 750

ja sam cak pozdravio fensi ekipu sa bjb,a,,, al me nisu konstatovali ko buvu u senu,,,pa mi sad glupo bilo kom da se javim.... :-[ :-[ :-[

Možda je to bio sszogo a ti nisi bio na R-u...  ;D ;D ;D

Ti sa BJB su posebna manguparija, ja dignem celu ruku da ih pozdravim, oni samo jedan prst... To je valjda neki novi fensi pozdrav.

:o :D

• :), 5945 postova
  • Motocikl: Bicikl

ja sam cak pozdravio fensi ekipu sa bjb,a,,, al me nisu konstatovali ko buvu u senu,,,pa mi sad glupo bilo kom da se javim.... :-[ :-[ :-[

Možda je to bio sszogo a ti nisi bio na R-u...  ;D ;D ;D

Ti sa BJB su posebna manguparija, ja dignem celu ruku da ih pozdravim, oni samo jedan prst... To je valjda neki novi fensi pozdrav.

:o :D

tacno znam ekipu,,bar sa foruma a ne uzivo... a nije ni bitno,,,ja preferiram sirotinju,,, ;D ;D ;D

• Drug član, 2422 postova
  • Motocikl: KTM EXC300- KTM EXC250

ja sam skontao da to javljanje kod nas ima veze sa tim sta vozis. Bas sam primetio ,jer sad imam i R i chopera, da dok vozim jedan javljaju mi se bajker iz te grupacije i obrnuto.

• Drug član, 2422 postova
  • Motocikl: KTM EXC300- KTM EXC250

Naravno da ima veze. Svima sem skuterima i kafedzijama se uglavnom javljaju svi sem skutera i kafedzija  ;D

da mi desava da se ne javim skuterasima desava se jer jednostavno to ne smatram za ozbiljan motor vec kao prevozno sredstvo s kojim i moja keva moze do pijace. E sad ko su kafedzije ja ne znam,ima i njih dosta u full opremi a opet ima i dosta ozbiljnih bajkera koji jednostavno ne vole kacigu....

• Svrati ponekad, 369 postova

Mozda nisu hteli da ugrozavaju bezbednost u saobracaju ;)

• Zainteresovan, 592 postova
  • Motocikl: Stalno neki drugi :)

Naravno da ima veze. Svima sem skuterima i kafedzijama se uglavnom javljaju svi sem skutera i kafedzija  ;D

E sad ko su kafedzije ja ne znam,ima i njih dosta u full opremi a opet ima i dosta ozbiljnih bajkera koji jednostavno ne vole kacigu....

U principu kada neko ne nosi kacigu ne bi trebalo da zanima nikog drugog,jer nikoga time ne ugrozava sem sebe,e sad da izgleda malo neozbiljno i kurcevito izgleda,osim toga nije kaciga samo za pad,nego i sinuse ,oci,bube koje biju po glavi i ulecu u usta :) A kafedzije su valjda ovi sto znaju 2-3 ulice i dnevno predju oko 5km od kafica do kafica(uvek istim putem) ;D

• Ne silazi, 6308 postova
  • Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition

Sve tacno.

S tim sto kad ovi sto ne vole kacige zveknu glavom, trose pare iz budzeta, za lecenje, pa tako uticu na sveukupnu situaciju.

Al' da ne idemo s tim u off, vec je previse o tome debatovano.

• Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovori..., 3301 postova

Mozda nisu hteli da ugrozavaju bezbednost u saobracaju ;)

Ovo ima smisla. :) Pa ucili su nas u da se ruke nikada ne skidaju sa upravljaca-volana, sem u slucaju nephodne radnje promjene brzine u automobilu. ;) Posto se na motoru brzine mjenjaju nogom znaci nema skidanja ruku sa upravljaca-guvernala u ime pozdrava. ;D Znaci samo ablend-blic ili trub-trub. ;D ;D ;D

E sada pozdrav rukom kao sto rece scuba je legendarno V sa dva prsta ili VICTORY- Pobjeda je bio simbol Americhkih motociklista koji se proshirio i na ostale dijelove svijeta kao simbol Pobjede - Slobode i ravnopravnosti motociklista na drumovima kao ucesnika u saobracaju, a i onih "drugih pobjeda"

koje su imale grupe kao Andjeli Pakla itd.

Posto i ja spadam u Scubinu gardu i navikao sam na takav nacin pozdravljanja ipak smatram da je dovoljno i rekao bih cak obavezno pozdraviti kolegu bajkera na putu samo svjetlosnim signalom tj. ablendom - blicem sto ja radim obavezno.Ko nece da odgovori, to samo govori o njemu (sto neko rece u predhodnim postovima), njegovoj kulturi i odnosu prema kolegama  bajkerima. 8)

• Svrati ponekad, 103 postova
  • Motocikl: Suzuki GSX 600F Slingshot
ja sam cak pozdravio fensi ekipu sa bjb,a,,, al me nisu konstatovali ko buvu u senu,,,pa mi sad glupo bilo kom da se javim....

Jebi ga, dešava se... Pogotovo kad ima saobraćaja. Ja tu-tu-tnem kad nekog primetim, al dešava se da ne stignem jer sam gledao okolo da me ne pokupi neka budala. Posle mi baš krivo.

• Svrati ponekad, 115 postova

Ne pozdravljam u gradu, ne pozdravljam,uopste, manekene(bez kacige) i skuterase. U ostalim slucajevima pozdravljam levom rukom. I nije istina da ljudi ne pozdravljaju. Jako mali broj to ne ucini i ne osecam se lose u tom slucaju.

• Drug član, 2869 postova
  • Motocikl: strom 650

Trudm se da se javim dizanjem leve ruke ili bar samo prstiju sa rucice,eventualno klimanje glavom.Blicanje nekoristim iz razloga sto je to kod nas odomaceno znacenje da se nailazi na radar ili patrolu pa nezelim da zbunjujem ljude koji voze brze od dozvoljenog i mislim da je to u redu.Ni ja nevolim kad moram da mislim da li mi se neko javio ili me upozorava na radar.Inace i jedan i drugi gest su mi izuzetno znacajni.

• Svrati ponekad, 233 postova
  • Motocikl: Aprilia SL1000 Falco & APN 6

Redovno klimnem glavom ili samo podignem levu šaku sa upravljača. Prestao sam da blicam jer tako usporavam lude koji voze malo brže (dakle svi). Javljam se i pešacima koji mi mašu, naročito deci.

Naročito mi je zanimljivo u jednom selu između Tovarnika i Vinkovaca (mislim da je Orolik) kad god sam prolazio klinci istrčavaju pored puta i pokazuju mi da dam gas. Onda kvačilo i par puta po gasu i svi srećni i zadovoljni.  :D

• Svrati ponekad, 316 postova

Uvek pozdravim van grada, u gradu ne jer moram da pazim na morone koji izlecu, uleci, seku i izvode slicne vratolomije po putu. Na otvorenom putu ljudi se nekad jave, nekad ne, nekad se dogodi da se citav put niko ne javi, a nekad skoro svi, nema pravila :-). Ali je lepo kad pozdravimo jedan drugog :-).

• Ne silazi, 6591 postova
  • Motocikl: konzerviran

Trudm se da se javim dizanjem leve ruke ili bar samo prstiju sa rucice,eventualno klimanje glavom.Blicanje nekoristim iz razloga sto je to kod nas odomaceno znacenje da se nailazi na radar ili patrolu pa nezelim da zbunjujem ljude koji voze brze od dozvoljenog i mislim da je to u redu.Ni ja nevolim kad moram da mislim da li mi se neko javio ili me upozorava na radar.Inace i jedan i drugi gest su mi izuzetno znacajni.

Evo ja bih ovome da se pridruzim.Svirkanje i "blindiranje",kako neki kazu,moze vrlo lako da se protumaci kao gest upozorenja,a ne kao prijateljski pozdrav.Izbegavati

• Quid Quid latine dictum est altum viditur!, 957 postova
  • Motocikl: KTM 1190 ADV, Yamaha R1 RN22 Big Bang

van grada skoro uvek pozdravim, i dok sam vozio R-a a i sada na africi, jedino sto dok sam vozio R-a retko ko je stizao da mi odpozdravi ;D ;D ;D.

dva puta sam po inerciji mahao u sred krivine pa zamalo da izgrebem asfalt :( :(.

sada vozim sporije i uglavnom se svi javljaju. sto iz kulture, sto iz strahopostovanja prema motoru, jer ipak je to afrika a ne neka tenere pa makar i super ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

• Zainteresovan, 984 postova
  • Motocikl: BMW R1250GSA

Javljam se prvi, iskljucivo motoristima SA KACIGOM na GLAVI.

A ovi fenseri sto nece da kvare gel na kosi, ako mi se jave ja im odgovorim...

Juce bas idem sa caletom kolima i nailazi nam motorista u susret, cale odma na sirenu... tu tu tu  :D

• Drug član, 1542 postova
  • Motocikl: XLV 1000

Slično, samo što ja ni ne odgovaram tak'ima...

Pre nekih mesec dana, vraćam se sa Ibarske prema sajmu, svira mi neki mladić sa curicom na skuteru... Ni O od opreme nisu imali. Svira, gleda me, maše kao da smo rod rođeni (dobro, možda i jesmo ali ja ga ne prepoznah :D) iskulirao sam ga... što ti reče Zeljo, bez opreme su mi nekako.... nevidljivi :)

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja