bdada 14954 Napisano Novembar 24, 2018 moto merkat °°, 4938 postova Lokacija: Šid Motocikl: Yamaha TDM 3VD Prijavi odgovor kao problematičan Za proveru se skida samo ventil dekli i spijunima premere zazori, za stelovanje se skidaju bregaste, mere i menjaju plocice. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Pavke_88 36 Napisano Novembar 24, 2018 Svrati ponekad, 251 postova Lokacija: Požarevac Motocikl: Yamaha TDM 850 4tx '99. Prijavi odgovor kao problematičan Hvala bdada... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mradomir 3057 Napisano Novembar 24, 2018 8-bit, 1882 postova Lokacija: Beočin Motocikl: KTM690 | Freeride 250R | Burgman 650 Prijavi odgovor kao problematičan Obično se zazor smanjuje, tako da neki majstori samo obruse pločice na potrebnu meru. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ThePainkiller 4384 Napisano Novembar 25, 2018 Drug član, 3827 postova Lokacija: Kula Motocikl: Honda VFR750 RC36 Prijavi odgovor kao problematičan Kako može zazor da se smanjuje ako se bregasta troši? Valjda se zazor povećava pa treba deblja pločica? 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pronto 6799 Napisano Novembar 25, 2018 Ne silazi, 6591 postova Lokacija: Vrmdža, Sokobanja Motocikl: konzerviran Prijavi odgovor kao problematičan Smanjenje zazora je zaista češće, ne samo na TDM, naravno ne zbog bregaste, već zbog ventila. ..koji se zbog nasedanja, udaranja o sedište polako približava podizaču, tj. bregastoj. Kad se potroši breg, daleko bilo, naravno da se povećava zazor...ali tu lek nije štelovanje. Trošenje bregaste je jako retko, obično je izaziva nemar i zlikovački odnos prema motoru. Neću da kažem da je u normalnoj eksploataciji nemoguće...ali je ipak retko. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zocist 56 Napisano Novembar 25, 2018 Svrati ponekad, 139 postova Lokacija: Subotica Motocikl: Yamaha XT1200Z, Yamaha Majesty 180, NSU Pretis maxi 175 Prijavi odgovor kao problematičan pre 15 minuta, pronto je napisao: Smanjenje zazora je zaista češće, ne samo na TDM, naravno ne zbog bregaste, već zbog ventila. ..koji se zbog nasedanja, udaranja o sedište polako približava podizaču, tj. bregastoj. Kad se potroši breg, daleko bilo, naravno da se povećava zazor...ali tu lek nije štelovanje. Trošenje bregaste je jako retko, obično je izaziva nemar i zlikovački odnos prema motoru. Neću da kažem da je u normalnoj eksploataciji nemoguće...ali je ipak retko. Slažem se, ali breg nema veze sa zazorom ventila jer se isti(zazor) meri sa suprotne strane brega koji se nikada ne potroši. Troši se breg i u tom slučaju se onda ventil ne otvara dovoljno i manje usisava ili izduvava zavisno koji je ventil u pitanju 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 22417 Napisano Novembar 25, 2018 Integrisan, 9613 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan Ventil se radom polako ukopava u svoj sic i otuda smanjenje zazora... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bivši forumaš 14980 Napisano Novembar 25, 2018 Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovori..., 3301 postova Prijavi odgovor kao problematičan Nije pravilo da se ventili ukopavaju, narocito izduvni gdje dolazi usljed loseg sagorjevanja ( lose gorivo, lose palenje, potrosnja ulja itd. ) do talozenja garezi na sic i ventile, pa se samim tim povecava zazor na izduvnom ventilu. Usisni vemtili se spiraju gorivom pa je tu mogucnos "potrosnje" sica veca. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 22417 Napisano Novembar 25, 2018 Integrisan, 9613 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan A koje pravilo vazi za smanjenje zazora? Izduzivanje tela ventila? Karbon se ne talozi (kod izduvnih ventila) na delu koji udara u sic, ventil se u radu rotira i udaranjem se samocisti... Evo imam 20ak skinutih sa raznih motora, talog nije na delu koji dihtuje... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bivši forumaš 14980 Napisano Novembar 25, 2018 Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovori..., 3301 postova Prijavi odgovor kao problematičan Nisam spomenu "karbon - ugljenik", ali nisam iskljuciv pa ne bih ulazio u polemiku, jer sam valjda nesto naucio za 45 godina bavljena motoristikom. Tako da tu nema pravila sem jednoga, a to je redovna kontrola i podesavati zazor ventila! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 22417 Napisano Novembar 25, 2018 Integrisan, 9613 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan Diplomatski odgovor , nema polemike, trazimo razlog smanjenja zazora, trosenje ventila/sica, izduzivanje ili ukopavanje? Kombinacija mozda... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bivši forumaš 14980 Napisano Novembar 25, 2018 Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovori..., 3301 postova Prijavi odgovor kao problematičan Nije diplomatski odgovor, vec iskustven i ljudski. Kad se radi glava motora ventili se slajfuju da bi se skinuo sloj taloga-"karbona" sa sica i ventila radi boljeg nalegana i zaptivanja ventila na sic. Da nema toga taloga "karbona" ne bi se slajfovali, ali to je vec neka druga prica. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 22417 Napisano Novembar 25, 2018 Integrisan, 9613 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan Nema svrhe... "Diplomatski" je uvek kao kada politicara pitas... Sve ti odgovori sem onog sto pitas a uz to ga nisi ni pitao nista... Zasto se smanjuje zazor? Iz iskustva... Ako se na nalegajuce delove nesto talozi zazor se povecava, zar ne? 5 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 22417 Napisano Novembar 25, 2018 Integrisan, 9613 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan Sta je razlog zbunjivanja? Otici cu evo iz TDM teme, ventili su sastavni deo i vasih agregata, zasto ne popricati o tome? Odgovora nema, zbunjenih da, i isti ce "savetovati" druge tako zbunjeni... Pozzz, necu prisustvom smetati... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bdada 14954 Napisano Novembar 25, 2018 moto merkat °°, 4938 postova Lokacija: Šid Motocikl: Yamaha TDM 3VD Prijavi odgovor kao problematičan Zbunjeni nemaju veze sa ventilima nego sa tvojim ponasanjem, ovo je forum, sklon si vredjanju kolega kada se "ukrste" misljenja ali to lepo "upakujes". Svako ima pravo na misljenje i ocenu, zato i jesu opcije otvorene. Uostalom Pronto je objasnio a njegovo iskustvo nije poteklo sa interneta i foruma. Iako sam ti na ignore, eto, rekao sam jer je jedan od zbunjenih moj. 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 22417 Napisano Novembar 25, 2018 Integrisan, 9613 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan Izvinjavam se iskreno ako moj stil pisanja nije lepo shvacen, nisam ironican... Obraticu paznju na ophodjenje ali i do sada sam bas obracao paznju da ne uvredim nekoga!Smeta mi pisanje bez argumenata pa povlacenje, ja od ovog pisanja nemam nista a trudim se da od koristi budem i nekoga postedim vremena i lutanja.Sent from my SM-A500H using Tapatalk 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
milomir22 3601 Napisano Novembar 25, 2018 Malinar u pokusaju, 1715 postova Lokacija: Kg Motocikl: triumph tiger 1050 Prijavi odgovor kao problematičan On 11/24/2018 at 12:43 PM, Pavke_88 said: A lamela mi ima iste simptome kao kod kolege Nikole, tako da tu znam sta mi je ciniti S vremena na vreme procitam ovu temu, imam lepo misljenje o tdm-u, pa ko zna, mozda ga u jednom trenutku i uzmem u razmatranje. Postoji mogucnost da se presteluje kvacilo da "hvata nize", a lepljenje lamela je normalna pojava nakon dugog stajanja motora ili po hladnom vremenu kada se ulje zgusne, tako da ne mora odmah da se menja, cisto da ne dajete pare za nesto sto mozda ne mora jos da se radi. Ja sam zamenio lamele (tacnije majstor kod koga teram motor na servis ih je zamenio i pozvao me da pogledam da su prosle sito i reseto i da u njima vise nema trunke zivota) na mom motoru 500 km posto sam ga kupio, u 3. i 4. na ostro dodavanje gasa je klizala samo tako, sto rezultuje paljenjem lamela, a to dalje dosta prlja ulje, krune se spaljene frikcione povrsine i opet prljaju ulje koje ide i kroz motor itd. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Markone88 4882 Napisano Novembar 25, 2018 Drug član, 1552 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Čekam Zlatkovog Bandita Prijavi odgovor kao problematičan 13 hours ago, Branko said: Nije pravilo da se ventili ukopavaju, narocito izduvni gdje dolazi usljed loseg sagorjevanja ( lose gorivo, lose palenje, potrosnja ulja itd. ) do talozenja garezi na sic i ventile, pa se samim tim povecava zazor na izduvnom ventilu. Usisni vemtili se spiraju gorivom pa je tu mogucnos "potrosnje" sica veca. Pozdrav kolega, ne mogu da ne primetim da ovo sto pises nema smisla. Evo da objasnim, kazes da: "dolazi do talozenja garezi" i da to "povecava zazor" Zazor je prostor koji postoji izmedju dva tela, ako se neka garez tu nagomilava, moze samo da dodje do smanjena zazora (prostora) izmedju dva tela. Nadam se da si me razumeo. Pozdrav 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bivši forumaš 14980 Napisano Novembar 25, 2018 Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovori..., 3301 postova Prijavi odgovor kao problematičan Ako si vec htjeo da nesto napises onda bi trebao da znas da je prica o stelovanju ventika i zazorima izmedju casica i bregova ( konkretno za TDM ) gdje se naslagama na sicu i gljivi ventila povecava zazor. Prema tome, ako pratis temu i pisanje ne treba da naglasavam o kojem je zazoru rijec, pa sebi ne bih trebao dozvoliti ovakve tvrdnje koje iznosis i nacin na koji iznosis. 2 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Markone88 4882 Napisano Novembar 25, 2018 Drug član, 1552 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Čekam Zlatkovog Bandita Prijavi odgovor kao problematičan Evo i slika za zbunjene Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Markone88 4882 Napisano Novembar 25, 2018 Drug član, 1552 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Čekam Zlatkovog Bandita Prijavi odgovor kao problematičan 2 minutes ago, Branko said: Ako si vec htjeo da nesto napises onda bi trebao da znas da je prica o stelovanju ventika i zazorima izmedju casica i bregova ( konkretno za TDM ) gdje se naslagama na sicu i gljivi ventila povecava zazor. Prema tome, ako pratis temu i pisanje ne treba da naglasavam o kojem je zazoru rijec, pa sebi ne bih trebao dozvoliti ovakve tvrdnje koje iznosis i nacin na koji iznosis. Ok. Svejedno o cemu se prica, meni je samo nejasan ovaj detalj gde se nagomilavanjem nekog stranog tela zazor smanjuje, to nema smisla ni u jednoj situaciji. Ali dobro ja se ne ljutim, i ne vredjam, samo kazem da nema smisla. A temu pratim, i dok nisam imao TDM jer moze nesto da se nauci. Moram negde da pocnem da skupljam iskustvo Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zocist 56 Napisano Novembar 25, 2018 Svrati ponekad, 139 postova Lokacija: Subotica Motocikl: Yamaha XT1200Z, Yamaha Majesty 180, NSU Pretis maxi 175 Prijavi odgovor kao problematičan pre 1 minut, Markone88 je napisao: Evo i slika za zbunjene Upravo ti Branko to i objašnjava da se ne nakuplja garež tu nego na sicevim i samim tim povećava zazor. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bivši forumaš 14980 Napisano Novembar 25, 2018 Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovori..., 3301 postova Prijavi odgovor kao problematičan Naravno da je tako i to zna svako ko je bar jednom sam sebi nastelovao ventile na bilo kojoj 4T masini, a ne pisem namjerono motoru da se ne protumaci pogresno. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Markone88 4882 Napisano Novembar 25, 2018 Drug član, 1552 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Čekam Zlatkovog Bandita Prijavi odgovor kao problematičan 1 minute ago, zocist said: Upravo ti Branko to i objašnjava da se ne nakuplja garež tu nego na sicevim i samim tim povećava zazor. Video sam, i odgovorio sam njemu na to. Ali bi bilo lepo da se da neko slikovito objasnjenje za neupucene, ili svi moraju vec da imaju debelo iskustvo pa da sve vide kako Branko opisuje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 13134 Napisano Novembar 25, 2018 Ne silazi, 7461 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Nema gareži na sedištima ventila niti ima veze sa zazorom. Zazor mora da postoji zbog toplote, dok se podešavanje vrši samo zbog potrošenosti sklopa. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...