Jump to content

Moto Zajednica

TDM Srbija

Recommended Posts

• Zainteresovan, 441 postova
  • Motocikl: TDM 900

Evo bolja slika.

IMG-20250405-111830.jpg

Variti neću ništa a brusiću akumulatorskom brusilicom tako da ne bi trebalo biti problema.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

E sad kad me nije kap strefila. Stavim ja motor na ove nesigurne noge da napokon prekontrolišem ulje,da vidim ima li ga i u kakvom je stanju. Motor vozio,znači zagrijan,ostavio ga cca 10 min i onda mjerio tako da mjerač samo stavim unutra bez zavrtanja i sa strelicom prema gore. Imao sam šta i da vidim.

IMG20250405193858.jpg

Ili ja nešto ne radim dobro ili je neko debelo previše ulja nasuo.🤬

Inače, boju vidite na slici,izgleda mi dobro,miris je takođe normalan,ne smrdi benzin ili tako nešto pu pu pu,daleko bilo.

Promenio član igogitar

• Svrati ponekad, 202 postova
  • Motocikl: Yamaha TDM 900
pre 10 minuta, igogitar je napisao:

E sad kad me nije kap strefila. Stavim ja motor na ove nesigurne noge da napokon prekontrolišem ulje,da vidim ima li ga i u kakvom je stanju. Motor vozio,znači zagrijan,ostavio ga cca 10 min i onda mjerio tako da mjerač samo stavim unutra bez zavrtanja i sa strelicom prema gore. Imao sam šta i da vidim.

IMG20250405193858.jpg

Ili ja nešto ne radim dobro ili je neko debelo previše ulja nasuo.🤬

Inače, boju vidite na slici,izgleda mi dobro,miris je takođe normalan,ne smrdi benzin ili tako nešto pu pu pu,daleko bilo.

Pretpostavljam da znaš postupak mjerenja ulja na TDM. Ako si mjerio pravilno, definitivno imaš viška. Međutim, spominješ da si ga stavio na "nesigurne noge" što bi moglo biti razlog netočnog nivoa na mjeraču.

Promenio član Gato

Mjerio sam po manualu. Zagrijan motor,ostavljen desetak minuta da se ulje "smiri". Mjerač odvrnuo,obrisao pa vratio u motor bez zavrtanja i sa strelicom okrenutom gore. I ovo je rezultat. E sad,centralni štender ili "noge" nije original. Kad je na štenderu prednji točak je na zemlji a zadnji u vazduhu. Ne znam koliko je motor pri tom u pravilnom položaju za mjerenje ulja. Ako jeste onda ima viška.

Promenio član igogitar

• Svrati ponekad, 202 postova
Pre 14 sati, igogitar je napisao:

Mjerio sam po manualu. Zagrijan motor,ostavljen desetak minuta da se ulje "smiri". Mjerač odvrnuo,obrisao pa vratio u motor bez zavrtanja i sa strelicom okrenutom gore. I ovo je rezultat. E sad,centralni štender ili "noge" nije original. Kad je na štenderu prednji točak je na zemlji a zadnji u vazduhu. Ne znam koliko je motor pri tom u pravilnom položaju za mjerenje ulja. Ako jeste onda ima viška.

Lako moguće da ti zbog toga pokazuje višak. Motor po pravilu treba biti na ravnoj podlozi i na točkovima. Držiš ga rukom na "vagi", znači ni lijevo ni desno naginjanje i onda mjeriš na način opisan u manualu.

• Drug član, 2014 postova
  • Motocikl: Strom 650 xt

Dok sam imao tdm 900 znam da je bila neka posebna procedura kod menjanja pa ko ne zna lako može da sipa litar dva ulja više. To je uradio kupac mog tdm zajedno sa majstorom kod koga je menjao ulje. 

Ispalo je da ja ne znam koliko ide pri zameni ali je na moje insistiranje proverio par puta i uvideo da ima ogroman višak u agregatu. Sreća što je sve trajalo par kilometara pa nije ostavilo posledice.

• Sviđa mi se 1

• Integrisan, 7715 postova

Ne možeš da sipaš više ako ne kupiš više :D

Ide 3.9 litara. Sipa se iz dva puta. Koliko sipaš, toliko istočiš i to je to, 900 ne troši ništa ulja. Ne mora ni da ima merač uopšte :D

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 2014 postova
  • Motocikl: Strom 650 xt

Oni su sipali 3,9l, izmerili i nema ulja na meraču. Dokupili jos 2 litra i dolili da li sve ili manje od toga ne sećam se više. 

Tako da ima raznih majstora.

• Zbunjen 1

• U prolazu, 84 postova
  • Motocikl: Honda
On 4/4/2025 at 5:30 PM, Alekre said:

Cakljenje mora da počne. Ovo su dnevni bočni. Stalno su na motoru, 2 x 22 litra. Imam i drugi par, od 40 litra. Oni su za višednevne ture.

Sredstvo na slici bacim na sunđer/aplikator. Izmackam, prebrišem mikrofiber krpom da uklonim višak i napravim homogen izgled. Bolje od speja. 

20250404-170147.jpg

20250404-170807.jpg

Moze li se koristiti za plastike na motoru? Da li se brzo skine od kise ili pranja? Deluje bas bas dobro! 

@Žaksi

Ne znam. Mislim da ide sve odjednom ali to sam negde usput čuo/video. Ima sigurno nekog ovde ko bolje zna.

@Okramovski

Može naravno. Ja ovim sredstvom mažem kofere, plastiku oko satova i sve plastike tog tipa. Traje dugo. Mada fora je u aplikaciji. Mažem ga sunđerom, pa mikrofiber krpom sklonim ostatak i onda se dobije ovako dobra pokrivenost. 

• Sviđa mi se 2
  • Hvala 1

• U prolazu, 84 postova
  • Motocikl: Honda
15 minutes ago, Alekre said:

@Žaksi

Ne znam. Mislim da ide sve odjednom ali to sam negde usput čuo/video. Ima sigurno nekog ovde ko bolje zna.

@Okramovski

Može naravno. Ja ovim sredstvom mažem kofere, plastiku oko satova i sve plastike tog tipa. Traje dugo. Mada fora je u aplikaciji. Mažem ga sunđerom, pa mikrofiber krpom sklonim ostatak i onda se dobije ovako dobra pokrivenost. 

Hvala! definitivno cu nabaviti da probam.

• U prolazu, 5 postova

Pozdrav,

Dva pitanja:

1. Imate li preporuku vizira za TDM900 koji ce prebacivati vetar preko kacige? Trenutno imam sport vizir a u motoland Givi vizir je visi od sport vizira samo 10cm i mislim da mi to nece raditi posao. Sa sport vizirom meni trenutno vetar udara u grudi i smanjuje mi aerodinamiku, medjutim ako bi udarao u kacigu to mi je jos gore.

2. Treba da radim servis motora koji ukljucuje menjanje antifriza,filter benzina, ulje kocnica i proveru kvacila, vesanja itd. Moze li preporuka majstora koji je pedantan, u Beogradu?

Hvala!

Koliko si visok? Udara ti vetar u grudi jbg, pa kako se nejkedi voze? Nemoj da očekuješ kapsulu od TDM-a. 

Za servis idi kod Vuka. On je negde na Dušanovcu.

• Sviđa mi se 1

Pitanje za drugare koji su meĆali rajzere na TDM. Ja bih stavio rajzere one kose da malo podignu korman i privuku ga prema meni. Naručio bih ali ne znam koliko su duge sajle odnosno koliko mm rajzer može privući i dići korman da ne prepravljam sajle. Ako neko ima na motoru ili se sjeća koje je stavljao molio bih da podijeli a može i neka  preporuka za rajzere. U planu je i Renthal nekad ali ne sad u sezoni. Unapred hvala.

• U prolazu, 5 postova
pre 42 minuta, Alekre je napisao:

Koliko si visok? Udara ti vetar u grudi jbg, pa kako se nejkedi voze? Nemoj da očekuješ kapsulu od TDM-a. 

Za servis idi kod Vuka. On je negde na Dušanovcu.

190cm. Nije problem sto udara, nek bije, ali mi ubija brzinu, pricam za potrebe putovanja, nije problem po gradu.

• Zainteresovan, 309 postova
  • Motocikl: Suzuki V-Strom DL650

@Mihajlo011 evo ovaj neki ti ima valjda najveci vizir ikad stavljen na TDM pa pozovi i pitaj covjeka odakle mu:

WWW.POLOVNIAUTOMOBILI.COM

Yamaha TDM 900, 2007. godište, Touring, vozilo prešlo 60000 km, Pančevo. Cena 4.200 € - Motori -...

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 5 postova
pre 5 minuta, Efendija Skalin je napisao:

@Mihajlo011 evo ovaj neki ti ima valjda najveci vizir ikad stavljen na TDM pa pozovi i pitaj covjeka odakle mu:

WWW.POLOVNIAUTOMOBILI.COM

Yamaha TDM 900, 2007. godište, Touring, vozilo prešlo 60000 km, Pančevo. Cena 4.200 € - Motori -...

hvala!

1 hour ago, Mihajlo011 said:

190cm. Nije problem sto udara, nek bije, ali mi ubija brzinu, pricam za potrebe putovanja, nije problem po gradu.

Nema ti spasa sa 190cm. Previsok si. Bolje stavi kratki fabrički i gas.

• Sviđa mi se 2

• U prolazu, 5 postova
Pre 2 sati, Alekre je napisao:

Nema ti spasa sa 190cm. Previsok si. Bolje stavi kratki fabrički i gas.

Sta je tu je onda. Jedna stvar manje za trosak :D hvala na info!

• Drug član, 3459 postova
  • Motocikl: Blackie
Pre 1 sat, Mihajlo011 je napisao:

Sta je tu je onda. Jedna stvar manje za trosak :D hvala na info!

Kod Ivana idi za vizir, ja sam 180 pa sam ga skraćivao za 10ak cm. 

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 3459 postova
  • Motocikl: Blackie
On 5. 4. 2025. at 21:26, igogitar je napisao:

Pitanje je da li je taj štender originalan, očito nije, pitanje je koji se ugao dobije, ulje se menja i meri na štenderu. Ja nikad nisam merio kada je vruć motor, tek sutradan. Ne može ono da se slije, slegne za toliko malo minuta, tj. ono je u procesu sleganja, možda ga zakačiš meračem pa ti se čini da je previše. Ostavi za sutra. Zna se ide 3.9,tj. 3L pa se startuje na 15 - 20 sec. pa još 0.9L,to je do maximuma. 

Rajzere sam stavljao bez problema. Ti ćeš leve,22mm.

ozLxTE2.jpeg

• Hvala 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja