GhostMile 4614 Napisano Jun 26, 2009 Lord Sidious Tamni, 4841 postova Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam trenutno na iridumskim (NKG) i "presle" su vec preko 20.000 km. Pitam se da li je vrijeme da ih mjenjam? Primjetio sam da motor u zadnje vrijeme frakciju duze vergla dok ne upali. (otprilike 1 sekundu extra) Denso Iridium kostaju i po 50 eura po komadu, ali ni 25 po komadu za NGK nije malo. Vadio sam jednu prije 5-6000 km i izgledala je totalno ok. Toliko sam se namucio da to nije normalno i to sa najpristupacnijom. Stvarno mi nije jasno sta su mislili ti u Hondi kad su dizajnirali motor (#$@%$ ih ja). Ta muka je debelo uticala na konacni zakljucak "analize". Kakva je situacija kod konkurencije? Da li i vama mrak pada na oci pri pomisli na svjecice? ;D ps. Imam ja i Yamahu XJ900 na kojoj sam promjenio sve 4 za 5 minuta, tako da se ovo KAKO pitanje uglavnom odnosi na R-azhdaje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lencuga 14564 Napisano Jun 26, 2009 Quid Quid latine dictum est altum viditur!, 957 postova Lokacija: vrsac / bgd bezanija Motocikl: KTM 1190 ADV, Yamaha R1 RN22 Big Bang Prijavi odgovor kao problematičan i mene interesuje jos nisam provalio gde su ??? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
misa-pei 6760 Napisano Jun 26, 2009 Drug član, 3053 postova Lokacija: Beograd, Tresnja Motocikl: CBR 1000F - Bedevija Prijavi odgovor kao problematičan Mislili su kako da naplate radni sat u servisu ;D. Iridijumske svecioce traju mnogo duze, kazu i do 50 000km. Sad, meni to zvuci malo puno, ali i kazu da se ulje menja na 10 000, pa menjamo na 5 000. Svecica ako crkne, nece da osteti motor, ali ako ulje ne valja.. Ja ni na svojoj Suzi sto je otvorena ne mogu da promenim sve svecice a da ne skidam rezervoar, pa ti vidi. Jako vazno, svecice treba menjati na hladnom motoru, jer ako se menjaju dok je vruc, cak i mlak, umeju da strasno zapeknu. Ne treba ih stezati kao sivonja, nego samo lakim pokretom kljuca. Prvih nekoliko krugova obavezno usrafiti rukom, da se ne zezne navoj. Znam da ti to znas, ali, ko velim, dobro mesto da se ljudi podsete/nauce . Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GhostMile 4614 Napisano Jun 26, 2009 Lord Sidious Tamni, 4841 postova Prijavi odgovor kao problematičan Mislili su kako da naplate radni sat u servisu ;D. Iridijumske svecioce traju mnogo duze, kazu i do 50 000km. Sad, meni to zvuci malo puno, ali i kazu da se ulje menja na 10 000, pa menjamo na 5 000. Svecica ako crkne, nece da osteti motor, ali ako ulje ne valja.. Ja ni na svojoj Suzi sto je otvorena ne mogu da promenim sve svecice a da ne skidam rezervoar, pa ti vidi. Jako vazno, svecice treba menjati na hladnom motoru, jer ako se menjaju dok je vruc, cak i mlak, umeju da strasno zapeknu. Ne treba ih stezati kao sivonja, nego samo lakim pokretom kljuca. Prvih nekoliko krugova obavezno usrafiti rukom, da se ne zezne navoj. Znam da ti to znas, ali, ko velim, dobro mesto da se ljudi podsete/nauce . Nije mi frka odvrtanje vec prilazak. Rezervoar skinem za cas, ali od toga nemam nista. U manuelu pise da skinem hladnjak :o , ali i kad to uradim, opet mi ram smeta. A jos sto su duubokoo, u 4-ti superlativ.... Idem uskoro na duzi put, pa se nesto pribojavam pomalo....zamislite na putu negdje da se to mora raditi.... :o Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
misa-pei 6760 Napisano Jun 26, 2009 Drug član, 3053 postova Lokacija: Beograd, Tresnja Motocikl: CBR 1000F - Bedevija Prijavi odgovor kao problematičan I jos po kisi, nocu ;D . Probao, ali na necem mnogo pristupacnijem, nije bas uzivanje za preporuku Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Abi 1817 Napisano Jun 26, 2009 Drug član, 1044 postova Lokacija: Svuda po malo Motocikl: Lep Prijavi odgovor kao problematičan . Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pronto 6800 Napisano Jun 26, 2009 Ne silazi, 6591 postova Lokacija: Vrmdža, Sokobanja Motocikl: konzerviran Prijavi odgovor kao problematičan Na prvi pogled jednostavna sprava svecica (u sustini i jeste),ali se nalazi na nezgodnom mestu i zivot zna da joj bude izuzetno tezak.Vrlo cesto sam imao priliku da procitam reci tipa "zapala mi losa serija" ili "menjao sam ih dva puta u sezoni" itd. Doticna je "izvrsni organ" i kada se nalazi u ispravnom okruzenju ume dobro da potraje i da ne zadaje glavobolje.Ali sta se desava,igraju se ljudi.Menjaju auspuhe,otvaraju karburatore,benzin bulja,motori produvali i ko zna sta vec ne.Igrajuci se tako,menjaju se parametri motora tj. ono sto je za svecicu naj vaznije,temperatura u komori za sagorevanje.Ali je ona uvek (svecica) krivac,narocito ona iz tzv." lose serije" Onome ko malo bolje poznaje motore (agregate),svecica ume da kaze puno toga.Zato pre nego je optuzite,dobro pogledajte u kakvom je stanju. Ne bolujem od marki,svasta sam probao.Jedini proizvodjac sa kojim sam imao (i imam,zbog posla kojim se bavim) problema je Champion. Sto se zamene tice,koristim fabricki kljuc.Tak'a je sprava nema mnogo muke. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Boki-KG 92 Napisano Jun 27, 2009 Banned, 993 postova Lokacija: kg Motocikl: zx7r Prijavi odgovor kao problematičan Na mom motoru se jako lako menjaju svecice. Samo se skine rezervoar za par minuta i odmah su tu svecice. Radio sam neko vreme kao auto mehanichar i ima toliko dobrih i savitljivih nastavaka koji mogu bilo gde da pridju i znatno olakshavaju zamenu svecica. Btw. imam 4 iridijumske NGK svecice koje su mi vec 6000km na motoru i zimus sam ih samo proverio i ne planiram da ih menjam do 20.000km. Na Apriliji Pegaso sam imao iridijumsku NGK i motor je mnogo tishe i mirnije radio ali je malo tezhe palio, zashto ne znam. Malo duzhe je verglao ??? I da napomenem da je jako bitno da se koriste striktno fabrichki propisane svecice jer one ne sluzhe samo da se ukljuchi motor kao shto vecina misli. (da ne duzhim dalje) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lord_oblivion 1392 Napisano Jun 27, 2009 Ne silazi, 6314 postova Lokacija: Meljak Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition Prijavi odgovor kao problematičan Do sad sam koristio Brisk Yttrium Super N15YC ali se pojavila neka zelenkasta patina na elektrodama pa cu da probam malo Bosnu F100. Brisk je fabricka preporuka (s platinama) ali nisu imali na umu Josku i njegove gadgete... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GixxerK6 819 Napisano Jun 30, 2009 Drug član, 1439 postova Lokacija: Beograd Motocikl: KTM 1290 SDR V3 Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam trenutno na iridumskim (NKG) i "presle" su vec preko 20.000 km. Pitam se da li je vrijeme da ih mjenjam? Primjetio sam da motor u zadnje vrijeme frakciju duze vergla dok ne upali. (otprilike 1 sekundu extra) Denso Iridium kostaju i po 50 eura po komadu, ali ni 25 po komadu za NGK nije malo. Vadio sam jednu prije 5-6000 km i izgledala je totalno ok. Toliko sam se namucio da to nije normalno i to sa najpristupacnijom. Stvarno mi nije jasno sta su mislili ti u Hondi kad su dizajnirali motor (#$@%$ ih ja). Ta muka je debelo uticala na konacni zakljucak "analize". Kakva je situacija kod konkurencije? Da li i vama mrak pada na oci pri pomisli na svjecice? ;D ps. Imam ja i Yamahu XJ900 na kojoj sam promjenio sve 4 za 5 minuta, tako da se ovo KAKO pitanje uglavnom odnosi na R-azhdaje. Nemoj ni da pomisliš da se na tvom motoru najteže menjaju svećice, svaki je specifičan za sebe ako te zanima od ovih 1000ccm novije generacije najteže je na ZX10r pa na 1000RR, R1 pa na K6-K7. Ja na oko 10k km pri nekom servisu menjam svećice a da me ne zanima koliko su stare dobre i koliko još mogu da idu i nikada nisam imao nikakvih problema Ne pada mi na pamet da dižem bilo šta sa motora da zamenim samo svećice Vozim uglavnom NGK i Denso Ako sumnjaš da ti neki cilindar ne radi zbog svećice pipneš na kratko izduvne cevi i videćeš da je jedna npr. skoro totalno hladna, znači taj cilindar ne radi. Ali ne treba doći dotle da toliko dotraje svećica jedino ako je neki kvar Loša podešen AFR (smeša) može da spali svećicu vrlo lako, ako je sve ok svećice mogu da traju i više od tih 10 000km a možda i 50 000 samo je pitanje gde ćeš da ih menjaš u servisu pre nego da rikne ili kao što neko reče noću po kiši kada već motor posustane Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lalajko 2024 Napisano Jun 30, 2009 Teoreticar ..., 12115 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: BMW R1200GS Adv Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam tek nedavno, posle skoro tri godine uspeo da zamenim svecice! Bio sam ubedjen da nema motora sa komplikovanijim pristupom, ali citajuci ovu temu vidim da nije tako Problem su mi bile naravno prednja leva i zadnja desna - druge dve se skidaju bez ikakvih problema. Mucio sam se, eksperimentisao, razmisljao, menjao kljuceve, probao i sa onim setom iz Louisa koji sluzi samo za skidanje svecica - i nista! Utripovao sam da je na motoru nesto radjeno, pa je navoj za svecicu nerzan nakrivo i da zato ne mogu da doprem do njih. Jer da bi se na Africi prislo do te dve problematicne svecice, kljuc mora da prodje kroz poklopac glave motora, ali osa svecice se ne poklapa sa osom kanala koji ide kroz dekli. Muka ziva! Tajna je u originalno Hondinom kljucu koji ima izuzetno tanke zidove i kojim se te svecice skinu neverovatno lako. Ali treba imati taj kljuc! Hvala Zmiyo na kljucu, Hvala IgoreXT i Bokilicu na savetu, sam nikad ovo ne bih resio! Eh da, koristim standardne NGK, po specifikaciji proizvodjaca. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GhostMile 4614 Napisano Jun 30, 2009 Lord Sidious Tamni, 4841 postova Prijavi odgovor kao problematičan Pravo zbroris Gixeru, ali ove svjecice bi po manuelu trebale da se mjenjaju nakon nekih 40.000, a na 20000 samo provjera (ili tako nesto). Ipak je naravno zdravije promjeniti ranije, za svaki slucaj. Posto sad u srijedu vozim motor u servis na stelanje ventila, odlucio sam da kupim i svjecice, pa da to odmah rijesim za narednih 2o.ooo km Nakon malo muvanja po forumu sam naletio na link neke prodavnice na engleskom ebay-u. 4 iridiumske NGK za 33,50 eura sa postarinom. Zivjela upala funta!! ;D ps. @Lalajko: Nisam znao da Afrika ima dvije po cilindru. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pero rep 127 Napisano Jun 30, 2009 Svrati ponekad, 249 postova Lokacija: cacak Prijavi odgovor kao problematičan Iridijum DENSO sada presla punih 15000 km. bez problema.Sada razmisljam o zameni,al,mi nesto zao!Rezerva je u koferu! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GixxerK6 819 Napisano Jun 30, 2009 Drug član, 1439 postova Lokacija: Beograd Motocikl: KTM 1290 SDR V3 Prijavi odgovor kao problematičan @GhostMile Slažem se da u service manualu piše kao što kažeš ali tamo nigde ne piše Srbija, naše gorivo je najlošije u okruženju pa treba i to uzeti u obzir. Isti primer važi i za period podmazivanja lanca ili zamene filtera za vazduh, sve zavisi gde i kako voziš nije pravilo za sve isto Bez obzira svećice bi trebale da guraju 20k km ako je motor ispravan Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GhostMile 4614 Napisano Jul 7, 2009 Lord Sidious Tamni, 4841 postova Prijavi odgovor kao problematičan Ebay je zakasnio, tako da stelanje ventila nisam mogao iskoristiti. Danas dodje paketic konacno, nakon 9 dana. Royal Mail. Uzeo jos jednom manuel, rekoh da nisam nesto preskocio. ;D Kaze manuel, skini radiator i promjeni svjecice. Ja skinuh radiator ali vec prva bobina nije mogla da nadje prolaz. ??? Onda sam skinuo i air-box i uspjeh nekako promjeniti svijece. (tricavih 4 satica sam provlacio prste kroz nemoguce prolaze.... ;D Volio bih da vidim kako ih neko mjenja sa samo skinutim radiatorom. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lord_oblivion 1392 Napisano Jul 7, 2009 Ne silazi, 6314 postova Lokacija: Meljak Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition Prijavi odgovor kao problematičan Stavih Bosnu F100 pre par dana, predjoh oko 300km sa njima, drugacije radi motor(mirnije), pali za jednu kurblu kasnije i boja je normalna(nema zelenkaste patine). Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
joska 63 Napisano Jul 8, 2009 I=U/R, 2061 postova Lokacija: Temerin Motocikl: Transalp `97 Prijavi odgovor kao problematičan NGK DPR8EA Menjao sam ih zimos,a sledeci put...ko zna?Mozda za dve godine,ako dotle ne krepaju,a ne verujem da hoce Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dzigorius 134 Napisano Jul 8, 2009 Drug član, 1537 postova Lokacija: Svemir 2,8342534 svetlosnih godina zapadno od Marsa Prijavi odgovor kao problematičan Ja od kada sam kupio ovaj motocikl presao sam oko 25000 i nisam nijednom odvrnuo svecice, inace ima ih dve na jednom cilindru i lako se skidaju....menjao sam lanac b. kvacilo itd...sam naravno sve radim pa i prijateljima... ali svecice dobre dugo traju...citam pravite citavu fantaziju oko svecica mislim da mnogo preterujet........pravite kilometre prijatelji manite se kupovine skupih svecica Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zikaslika 136 Napisano Jul 8, 2009 Svrati ponekad, 125 postova Prijavi odgovor kao problematičan Samo da napomenem kod Honde sigurno proviriti moment zavrtanja! Nije kod svih isto - zavrni dok ide! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zmiya 3 Napisano Jul 8, 2009 Svrati ponekad, 349 postova Lokacija: Lazarevac/Beograd Prijavi odgovor kao problematičan ja to kod mene nisam menjao nikad,nisam znao ni da ih imam.. ;D primenjujem pravilo:ne diraj nishta dok radi,napravicesh gore... ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
drumskalisica 8741 Napisano Jul 8, 2009 Ne silazi, 5900 postova Lokacija: Novi Sad - Cacak, Srbija Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator Prijavi odgovor kao problematičan Iridijumske jos nisam koristio, a ove ostale menjam na 10.000 km - kolko god da dobro rade, i ne razmisljam ! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ribolovac 491 Napisano Jul 8, 2009 Zainteresovan, 863 postova Lokacija: Negotin Motocikl: @ UBER ALLES Prijavi odgovor kao problematičan Iridijumske jos nisam koristio, a ove ostale menjam na 10.000 km - kolko god da dobro rade, i ne razmisljam ! Bravo! Svecice,koje god bile , imaju svoj radni vek ,kako god izgledale . One su jedna od stvari koju najmanje mozete uciniti za svog ljubimca . Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dzigorius 134 Napisano Jul 8, 2009 Drug član, 1537 postova Lokacija: Svemir 2,8342534 svetlosnih godina zapadno od Marsa Prijavi odgovor kao problematičan Sklopio sam ja malopre XRcinu i da vidis sta radi sa starom svecom i novim lancem bregaste......sapce a dize se na pomisao gasa.... neobuzdana divljina mi je u rukama.....jedva cekam sutra da preorem sve okolne njive... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...