Jump to content

Moto Zajednica

Kocenje "motorom"

Recommended Posts

  • Ne silazi, 6468 postova
  • Lokacija: Vrmdža, Sokobanja
  • Motocikl: konzerviran

Da bi shvatili o cemi se zapravo radi,trebalo bi da barem okvirno poznajete princip rada motora,kako dvotaktnog tako cetvorotaktnog

Zasto se kaze da dvotaktni motori nemaju motorno kocenje?

Nije bas tacno,tako se izraziti (mozda je u tome problem).Jednostavno efekat nije tako izrazen kao na motoru 4t.Zbog cega?

Da sad ne ulazim u detalje,probacu ovako.U cilindru dvotaktnog motora,paljenje smese se dogodi prakticno svaki put kada klip dodje u gornju mrtvu tacku.Kod cetvorotaktnog motora se to dogodi SVAKI DRUGI PUT,pa tocak ulaze dodatni trud da okrene motor.Sto je vise cilindara,ova je pojava srazmerno izrazenija

Pravilno koriscenje u mnogome pomaze zaustavljanje.Manjak vestine ili ne paznja,naprotiv mogu da izazovu totalno suprotan efekat

Svako ima svoj stil voznje pa to neko koristi vise ili manje.U svakom slucaju upoznajte ovu karakteristiku svog motocikla (i sve druge naravno),vezbanjem,vezbanjem,vezbanjem

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6468 postova
  • Lokacija: Vrmdža, Sokobanja
  • Motocikl: konzerviran

Razvila se prica.Da nebi "zracio" u temi koja ima slican,ali ipak drugaciji naslov,ovo sam napisao i ne znajuci da je materija vec obradjena.Integrisite,brisite,radite sta hocete i kocite motorom slobodno (manje ako je 2t)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Lord Sidious Tamni, 4841 postova

Nema gasa, nema ni smjese. Kod 4t ima onaj kompresijski takt, kad je sve zatvoreno.

 

Inace, kocenje motorom na motoru (  ;D ) nije bas najpametnije. Usporavanje je ustvari pravi termin, tj oduzimanje gasa i to samo ako si u umjerenim obrtajima i lagano usporavanje motorom je OK i stedi kocnice, ali na velikim obrtajima naglo oduzeti gas ili saltati u nizu pa bash kociti motorom ne bih preporucio. Moze naime lako da dodje do blokade zadnjeg tocka i razno raznih posledica istog.

 

U slucaju bilo kakve frke, kocenje motorom nema nikakav pozitivan efekat jer zaustavlja (tesko kontrolirano) zadnji tocak.

 

poz

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 204 postova
  • Lokacija: Karaburac

Nije da kod cvaja nema kočenja motorom nego kod njih ne treba kočiti motorom. mala razlika ali jaaako bitna. (misli se naravno samo na dvotaktaše sa mešavinom, ne na one sa ubrizgavanjem ulja u karter).

 

Elem, kod dvotaktaša je podmazivanje pomoću ulja u smeši goriva (što naravno svi znaju) ali kad kočimo motorom zatvorimo karburator a istovremeno prisiljavamo klip na relativno visok broj obrtaja - što znači da je motor tada izrazito nedovoljno podmazan. E to svi zaborave.

 

Naravno da se ništa bitno neće desiti kada za par trenutaka kočimo motorom pa opet odvrnemo gas. Ali! Ono kada je najbitnije kočiti motorom da se ne pregrejavaju kočnice - dugačka nizbrdica. E tu bi se cvajtakt bogami mogao naterati na kolbenklemer (ovo najbolje poznaju vlasnici Jawa kod kojih je lepljenje klipa za cilindar moglo da se izazove i na ravnom).

 

Da bi se sprečilo presušivanje cilindara na Wartburgu su odvajali pogon točkova od radilice pri kočenju motorom. To se kod naših majstora zvalo frajlauf,  u stvari je spojka analogna onoj od anlasera.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2996 postova
  • Lokacija: Obrenovac
  • Motocikl: FleXeR

 

 

Da bi se sprečilo presušivanje cilindara na Wartburgu su odvajali pogon točkova od radilice pri kočenju motorom. To se kod naših majstora zvalo frajlauf,  u stvari je spojka analogna onoj od anlasera.

 

Mislis nesto kao ANTIHOPING!! ;D ;D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 574 postova
  • Lokacija: Bg
  • Motocikl: '03 Kawasaki KLE 500

Fine informacije pa evo da dodam i lično iskustvo:

 

Navikao sam na motorno kočenje kolima pa ga dosta često koristim i na (4t) motoru. Sad - ako je žešće kočenje, samo u prvom trenutku lakše puštam kvačilo, baš zbog tog blokiranja točka (mnogo za*ebano u krivini).

Koliko valja za lamelu - ne znam, ali meni je nekako sigurniji osećaj...

 

BTW - molim experte da daju svoj sud - koliko može ovakvo kočenje da utiče na lamelu? Pri tome ne mislim da razvlačim "žvaku" pola sata, već samo prvih par trenutaka dok ne digne obrtaje...

 

Hvala unapred na expertizi,

Pozz,

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Aktivirao se na času, 3277 postova
  • Lokacija: Suburbia, blok 45
  • Motocikl: 1 Litar Honde

Mislim da kočenje motorom ne utiče bitno na radni vek lamele... Bar ne toliko da se primeti razlika ;)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2996 postova
  • Lokacija: Obrenovac
  • Motocikl: FleXeR

Extremno kocenje agregatom moze biti opasno ne samo za lamele, vec za ceo agregat!!!! :'( :'( :'(

 

Evo i zasto, kad vuce agregat ima tkvz. blokadu, koja je izvedena strujno, prekida se varnica i agregat ne moze da ode u vise obrtaje od

predvidjenjih...

 

A kod extremnih kocenja agregatom, mozes da ga nateras i preko toga jer delujes silom sa zadnjeg tocka....

 

Naravno pricamo o bas silovitom kocenju, sa par nizih, greskama itd....

 

Inace antihoping trosi lamele i pri motornom kocenju, klizanjem smanjuje moment prenosa sa zadnjeg tocka do izjednjacenja i posle obrnuto....

Ali glavu cuva..... Ne dopusta poskakivanje zadnjeg....

 

Inace gornja slika je sa RUCNIM antihopingom, uz malo vezbe se napravi osecaj u levoj ruci.......

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Çelebi, 2415 postova
  • Lokacija: Beograd - Vuk
  • Motocikl: Imam

Kočenje iliti usporavanje motorom je normalna radnja i ne treba bežati od toga. Razlika je samo u načinu vožnje, vrste motorcikla i potreba. Kod sportske vožnje i trayal-a lako možete dovesti agregat u stanje povišenog broja obrtaja i time ga oštetiti. Međutim, kod umerene vožnje, na primer po putu ili u gradu, slobodno koristite agregat da rasteretite kočnice. Ništa loše mu se neće desiti a ni lamela neće trpeti posledice. Ovo važi za 4t agregate. Kod 2t agregata kratko oduzimanje gasa nije štetno ali nipošto ne treba agregatom usporavati duže vremena upravo zbog nedovoljnog podmazivanja pa se tako vožnja 2t agregata unekoliko razlikuje. Više se oslanjati na kočnice jer agregat ne usporava i voditi računa o pregrevanju kočionih obloga do koga neminovno dolazi, a rezultat je takozvani fading ili slabnjenje sile kočenja usled pregrevanja. Kočione obloge postaju "klizave". Zato na 2t agregatima treba imati obloge kod kojih nema ovog efekta ili se retko javlja. Godinama sam vozio 2t agregate i duga kočenja su zaista bila problem jer nisam uvek imao dobre kočione obloge. Fajlauf i služi da rastereti motor od prevelikog broja obrtaja bez otvorenog karburatora i podmazivanja. Vozilo bukvalno ide slobodnim padom nizbrdo a agregat prelazi u ler. Davanjem gasa (kratkim turiranjem) se pomaže podmazivanje ali agregat "ne vuče" a kočenje se obavlja isključivo kočnicama. 4t agregati nemaju ovaj problem ukoliko ih ne dovedete u "iber" stanje odnosno preveliki broj obrtaja što ga oštećuje. Da ne palamudim više, usporavanje 4t agregatom može sve dok je u normalnom režimu rada. Žvaka će sigurno skratiti vek lamele pa to treba izbegavati kad god je moguće ili biti spreman na trošak. Puštanje kvačila pri šaltovanju u nižu brzinu treba da bude sporije i odmereno da ne bi blokirao zadnji točak. Pre samog puštanja kvačila nije loše kočnicom malo "prigušiti" brzinu i u isto vreme puštati kvačilo da bi agregat lakše prihvatio viši broj obrtaja i da bi menjač lakše prihvatio negativno opterećenje na zupčanicima. Naravno, ovo sve ne važi za incidentne situacije gde se štipa sve što ima i kod sportske vožnje gde je presudna brzina.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 5900 postova
  • Lokacija: Novi Sad - Cacak, Srbija
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

  Ajd da i ja nesto kazem u ovoj temi . Po meni kocenje motorom je u redu, i ja ga koristim svakodnevno.  Naravno pri normalnoj voznji.  Cak i ako dodje do neke ekstremne situacije i naglog kocenja, ako kocite motorom - zadnji tocak se jos uvek okrece i vi kontrolisete motor. Ako naglo i jako zakocite zadnjom kocnicom - tocak blokira i pocinje da se kliza.  U principu kad kocite motorom - to mu dodje ko da imate ABS - ne dozvoljava tocku da blokira .

  Sto se tice kocenja dvotaktnim motorom, i to radim pogotovu na dugackim nizbrdicama ( niz Venac na Fruskoj gori ), samo sto je tu kocenje malo drugacije. Prvo i osnovno - nikad se ne sme oduzeti gas skroz da bi motor dobijao malo goriva i ulja, a drugo - svakih stotinak metara treba prikociti sa obe kocnice i ujedno stisnuti kvacilo i dok kocite - proturirati motor da bi se podmazao. Tako vozim vec godinama, tako me je i pokojni otac ucio ( vozio je NSU primu V ) , i nikad se nista nije desilo motoru .

  Sto se tice lamele, i da li joj smeta kocenje motorom, odgovor je kratak - Ne smeta joj nista !  Godinama kamioni idu preko planina, i svi odreda kad idu nizbrdo koce motorom jer kad bi kocili kocnicama - spalili bi ih . Ovako sleper od 20 tona ubaci u prvu il drugu sporohodnu, i polako niz planinu, jer kad bi se malo zaleteo - tesko da bi ga neka kocnica zaustavila.  Eto i sa takvim kocenjem motora - lamele im traju po nekoliko stotina hiljada kilometara !

  Tolko od mene !

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 3121 postova
  • Lokacija: Svilajnac
  • Motocikl: '75 Honda cb 750F ss / '83 Jawa babetta typ. 207

Da se nadovezem samo na temu vezanu za stariji tip Wartburg-a, odnosno Wartburg typ 353 de luxe sa trocilindricnim dvotaktnim motorom, koji nije imao masinsko kocenje, bas uz pomoc tzv. "iber-laufa" ili kao sto rece Pantah "fraj-laufa" sve zavisi kako koji majstor to naziva. To se regulisalo uz pomoc sajle koja je non stop bila zategnuta i koja stoji ispod volana. Kad je zategnuta "iber-lauf" je ukljucen i Wartburg nema masinskog kocenja, kada je rucica spustena odnosno sajla opustena tada je bilo masinskog kocenja ali je radilo kao sadasnji ABS samo sto su trzaji bili i vise nego ocigledni...

Sto se MZ-a tice, kao sto rece Lisac, na duzim nizbrdicama je obaevzno povremeno stiskanje kvacila i turiranje kako bi se motor podmazao...

 

E sad' posto je Wartbur odavno otisao u legendu, trenutno vozim Nissan Primer-u 2.0 automatic koja ima masinsko kocenje samo u modu 1, 2 brzine i R (rikverc-reverse). u D (drive) modu masinskog kocenja nema!!  Doduse kada se iskljuci mod "Overdrive" pojavljuje se blazi otpor na nizbrdicama i kada je u D modu...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2996 postova
  • Lokacija: Obrenovac
  • Motocikl: FleXeR

Da ne bi puno odlutali sa temom, i motocikle usporedjivali sa kamionima i autobusima, koji imaju motorne kocnice, retardere i slicno...

Evo jednog teksta na motori.hr koji dobro objasnjava tehniku motornog kocenja...

 

http://www.motori.hr/Ko_269_enje_ma_353_inom__214.html

 

A za kolege koji voze 2t jedan savet za kocenje motorom iz enduro voznje.

Na dugim nizbrdicama pri usporavanju ili odrzavanju brzine ne otpustajte gas do kraja.

Smanjite ga tek toliko da ne vuce!!! Lako se nadje ta tacka jer dolazi do karakteriscne promene zvuka....

I tako usporava i ima podmazivanje.... ;D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 5900 postova
  • Lokacija: Novi Sad - Cacak, Srbija
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

  Kamione sam pomenuo samo u kontekstu " kocenje motorom i radni vek lamele " !

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1359 postova

ako mogu i ja da pitam nesto nema veze sa lamelama posto ih nikad nisam spalio a uvek kocim motorom na kolima . imam problem kod motora posto ako ga spustam na velikim i dugim nagibima a kocim motorom malo moram da sam u vecoj brzini a zato mi na mallo dodavanje gasa motor mnogoubrza znaci djaba sam kocio a opet necu da ga vozim da bruji jer to nije dobro to znam ,

koliko sam razume iz vasih postova treba da je u vecoj brzini ne najmanjoj i sa vremena na vreme  pritisnuti kvacilo dati malo gasa jaceg , pustiti gas i kvacilo uz dosta nozne  kocnice koja maltene treba non stop da radi .

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2996 postova
  • Lokacija: Obrenovac
  • Motocikl: FleXeR

ako mogu i ja da pitam nesto nema veze sa lamelama posto ih nikad nisam spalio a uvek kocim motorom na kolima . imam problem kod motora posto ako ga spustam na velikim i dugim nagibima a kocim motorom malo moram da sam u vecoj brzini a zato mi na mallo dodavanje gasa motor mnogoubrza znaci djaba sam kocio a opet necu da ga vozim da bruji jer to nije dobro to znam ,

koliko sam razume iz vasih postova treba da je u vecoj brzini ne najmanjoj i sa vremena na vreme  pritisnuti kvacilo dati malo gasa jaceg , pustiti gas i kvacilo uz dosta nozne  kocnice koja maltene treba non stop da radi .

 

Brate NEDOVOLJAN (1)! ;D

 

Pobrkao si postove, pod hitno na da dojdes na dodatne casove!

Zbog cizama GRATIS!!! ;D

Pozz

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 184 postova
  • Lokacija: atar Stare Pazove

Evo jedan dobar savet po mom misljenju!

 

"Nizbrdo se u principu ne smije kočiti motorom, jer tada motor ima visoke okretaje, a gas je zatvoren i motor ne dobiva gorivo/ulje za podmazivanje, tako da se može oštetiti ili zablokirati. Ako se baš mora kočit motorom, onda treba svako 10-15 sec. pritisnuti kuplung i zaturirati motor.

Ovo naravno ne vrijedi za 4 taktne motore, s njima se sve može."

 

izvor: http://tomos.11.forumer.com/viewtopic.php?t=15154

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1359 postova

ako mogu i ja da pitam nesto nema veze sa lamelama posto ih nikad nisam spalio a uvek kocim motorom na kolima . imam problem kod motora posto ako ga spustam na velikim i dugim nagibima a kocim motorom malo moram da sam u vecoj brzini a zato mi na mallo dodavanje gasa motor mnogoubrza znaci djaba sam kocio a opet necu da ga vozim da bruji jer to nije dobro to znam ,

koliko sam razume iz vasih postova treba da je u vecoj brzini ne najmanjoj i sa vremena na vreme  pritisnuti kvacilo dati malo gasa jaceg , pustiti gas i kvacilo uz dosta nozne  kocnice koja maltene treba non stop da radi .

 

Brate NEDOVOLJAN (1)! ;D

 

Pobrkao si postove, pod hitno na da dojdes na dodatne casove!

Zbog cizama GRATIS!!! ;D

Pozz

 

samo malo da uvezbam po njivama i dolazim sigurno , cizme su mi legle ko majmunu banana a koliko sam shvatio i ti si zadovoljan  ;D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 154 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Bmw F650gs twin

Po meni je kocenje(usporavanje) motorom jaka dobra stvar kod jedno-cilindrasa.

Ovo ne koristim kada je neka bas zeznuta situacija i kada zelim da stanem sto pre, vec u vecini situacija kada treba da usporim i budem spreman da stanem , ali u 90% slucajeva posle toga  ubrzavam.

Vozim srednjom(ili vecom) brzinom, oduzmem skroz gas, sacekam malo ( cuje se onaj divan zvuk, ) presaltam u nizu (npr drugu ili trecu) , elegantno (ali i relativno brzo ) pustim kvacilo.Oped divan zvuk. Ovaj nacin usporavanja je najuravnotezeniji (otpor masine je konstantan).  Osim toga ,tada mi motor tako da kazem u najpripremljenijem stanju za bilo koju akciju. Usled kocenja masinom i prednji kraj se spusti (  kod endura (sa mekom viljuskom) treba da ga pripremite za kocenje , tj da ga spustite, pa tek onda da kocite, da bi ste imali dobru stabilnosti).

Ukoliko je sitacija takva da treba da zakocite bicete apsolutno spremni. "Spusten motor" , kocenje motorom + dva bremba u mom slucaju, i zaustavicete se na najkraci moguci nacin (+ravnomerno kocenje(uz pomoc motora) + spusten motor = izuzetna stabilnost). Sa druge strane ukoliko treba da nastavite da vozite, opet odlicna situacija: motor ima preko 3k-4k obrtaja. Ova masina prakticno je najagilnija tada. Obzirom da je jedno cilindras u tom trenutnku na naglo dodavanje gasa moze da bude izuzetno startan.

Ova tehnika je dobra prilikom preticanja. (Voznja jednocilindrasa je kao surfovanje, bitno je da uhvatite taj talas)

Eto ja sam se kenj.o za sve pare. Sad da cujem opovrgavaje teorije :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Çelebi, 2415 postova
  • Lokacija: Beograd - Vuk
  • Motocikl: Imam

Teško ćeš dočekati da neko opovrgne teoriju. Motorom se koči isto kao i u kolima (osim cvaje). Samo, zarad javnosti, pojasni "spuštanje motora". Da li misliš na lagani pritisak na zadnju kočnicu da bi smirio i spustio zadnji kraj motora?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja