PECA BMW 1121 Napisano Februar 16, 2013 Drug član, 1740 postova Lokacija: JAGODINA Motocikl: Tomos 14M BMW R 26 BMW R 65 BMW R1150R Prijavi odgovor kao problematičan opet ja i cudni problemi ... rekoh da ugradim voltmetar na motor . E sad posto sam hteo da ide preko brave da kad dam kontakt i on se pali ja tako i povezem ALI primecujem da mi cudno meri ? Kad merim zicu koja dovodi struju na bravu ona ima 12v a kad merim zicu koja odvodi struju imam 11,80 . E sad generalno imam na akku 12,5 a na voltmetru 12v ... Kako bez mnogo komplikacija da vezem voltmetar da prikazuje realnije stanje i bez mnogo komplikacija .. da vezujem direktno na akku pa da stavljam prekidac to necu .. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
VladCan 249 Napisano Februar 16, 2013 Svrati ponekad, 190 postova Lokacija: Toronto, Ontario, Canada Motocikl: 2002 Suzuki GSF1200S Bandit, 2005 Yamaha Majesty 400 Prijavi odgovor kao problematičan Kad merim zicu koja dovodi struju na bravu ona ima 12v a kad merim zicu koja odvodi struju imam 11,80 . Sasvim normalno i ocekivano, narocito ako ti se kad das kontakt upale i svetla. Strujno kolo je zatvoreno i alumulator opterecen pa napon normalno pada. Napon neopterecenog akumulatora mozes da meris samo pre nego sto das kontakt. Kad motor (pa samim tim i alternator i sistem za punjenje) radi dobices trecu vrednost napona koja ce varirati u zavisnosti od broja obrtaja motora. Napon bez opterecenja (masina ne radi, ni jedan potrosac nije ukljucen): 12V ili vise Napon u pogonu (masina radi na oko 2000+ obrtaja, standardni potrosaci ukljuceni): 13,5V do 14,5V Akumulator se najbolje testira tako sto se osmatra pad napona pod relativno velikim opterecenjem. Ako ne padne ispod 12V posle desetak sekundi na 100W verovatno je dobar. Punjenje akumulatora se najbolje testira merenjem struje napajanja na standardnom broju obrtaja masine, a moze i indirektno merenjem napona tokom rada masine. Normalno je da se akumulator prazni dok masina radi na niskim obrtajima ("ler") sa ukljucenim standardnim potrosacima (svetla). Punjenje pocinje tek oko 2000 obrtaja, u zavisnosti od masine. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PECA BMW 1121 Napisano Februar 16, 2013 Drug član, 1740 postova Lokacija: JAGODINA Motocikl: Tomos 14M BMW R 26 BMW R 65 BMW R1150R Prijavi odgovor kao problematičan izgleda se nismo razumeli .. mene cudi da samo preko brave izgubi 0,2v ... i kako na akku merim 12,5 a na izlazu iz brave 12v ... naravno sve mereno dok je ukljuceno sta je ukljuceno ... nisam merio bravu kad su upaljena svetla a akku kad je sve pogaseno ..... to mene buni a da ! jedino logicno resenje zasto mi se javlja razlika u naponu je slab akku (ostao suv) ima voltazu ali nece da vergla .. jedino mi to pada napamet da posle 1m zice i obicnog prekidaca ja merim 0,5v manje ... dal moguce to ? .. (taj dan padala kisa pa nisam iso u skolu) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
VladCan 249 Napisano Februar 17, 2013 Svrati ponekad, 190 postova Lokacija: Toronto, Ontario, Canada Motocikl: 2002 Suzuki GSF1200S Bandit, 2005 Yamaha Majesty 400 Prijavi odgovor kao problematičan Za**bava me u**ani quote pa moram ovako izgleda se nismo razumeli .. Izgleda. Hajde da probamo ovako: Strujno kolo moze da ima samo dva stanja: 1. Zarvoreno (pod opterecenjem) 2. Otvoreno (bez opterecenja) Gde si merio je mnogo manje vazno od toga u kom stanju si merio. Posto imas nameru da meris napon samo kada je brava na kontaktu podrazumeva se da je kolo zatvoreno i akumulator pod opterecenjem. mene cudi da samo preko brave izgubi 0,2v ... i kako na akku merim 12,5 a na izlazu iz brave 12v ... "Na izlazu iz brave" znaci kad je brava na kontaktu i mnogi potrosaci samim tim ukljuceni (elektronika, napajanje primara alternatora, poziciono svetlo...). Ako hoces da meris napon bez opterecenja, nema nikakvog smisla da ga meris iza brave. Najjednostavniji nacin da ustanovis da li ke kolo zatvoreno i koliko struje potrosaci vuku je da vezes ampermetar na red sa akumulatorom i meris kolikom se strujom puni odnosno prazni. Preporucujem ampermetar koji meri bar 10A, standardni 1-3A multimetar nema dovoljan opseg i mozes da ga spalis. naravno sve mereno dok je ukljuceno sta je ukljuceno ... Zato je i napon manji nego kad je iskljuceno... nisam merio bravu kad su upaljena svetla a akku kad je sve pogaseno ..... Koliko sam ja razumeo, merio si bravu kad je na kontaktu a akumulator kad je brava iskljucena (i.e. kljuc izvan brave a brave nije u "Park" poziciji). Cim si dao kontakt ukljucio si neke potrosace. Ako si merio na bravi bez da si dao kontakt - merio si na pogresnom mestu. jedino logicno resenje zasto mi se javlja razlika u naponu je slab akku (ostao suv) ima voltazu ali nece da vergla .. Drugim recima ima voltazu samo kad nije pod opterecenjem. Dakle ili prazan - ili gecrkt. jedino mi to pada napamet da posle 1m zice i obicnog prekidaca ja merim 0,5v manje ... dal moguce to ? .. (taj dan padala kisa pa nisam iso u skolu) Moguce ali ne bas verovatno. Jedino ako ti je zica tanka k'olicna i/ili prekidac debelo korodirao. Izvadi akumulator, zakaci sijalicu za far na njega i vidi koliko je pao napon. Ako cita ispod 12V sa zakacenom sijalicom akumulator je verovatno mrtav. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PECA BMW 1121 Napisano Februar 17, 2013 Drug član, 1740 postova Lokacija: JAGODINA Motocikl: Tomos 14M BMW R 26 BMW R 65 BMW R1150R Prijavi odgovor kao problematičan uh cekaj .. sve sto ti pises ja vac znam i skroz se razumemo ... jedino sto ti mislis da merim jedno kad je opterecen a drugo kad nije ... ja recimo merim pod kontaktom .. dam kontakt i merim akku i dobijem 12,5 . a onda isto tako pod kontaktom (ne diram nista) izmerim izlaz iz brave i dobijem 12v . gde mi se u instalaciji gubi 0,5v ajd da probam da ti prikazem slikom (mojom umetnickom) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
m.mitar 175 Napisano Februar 17, 2013 Zainteresovan, 751 postova Lokacija: Bor Motocikl: yamaha fz 750 genesis Prijavi odgovor kao problematičan Mozda pad napona na bravi,to jest losa sama brava? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 5808 Napisano Februar 17, 2013 Svakom po zasluzi, 12403 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan Svaki spoj kablova rezultuje padom napona od 0.1 - 0.3V, zavisi od kvaliteta tog spoja. Ili da malo pojasnim. Kada meriš napon na samim olovnim klemama akumulatora imaš 12.6V. Na kleme se zavrtnjem spaja bakarni kabl koji ide direktno na kontakt bravu preko konektora na kome imaš pad napona od bar 0.3V. Na samim kontaktima brave opet imaš pad napona od 0.1 - 0.2V... Pad napona na konektorima, kontakt bravi i sl. zavisi i od struje koja protiče kroz njih, što je struja veća pad napona je veći - konektori, brave...se više greju i vremenom se gubici i padovi napona povećavaju. Zato treba povremeno očistiti sve kontakte, konektore Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PECA BMW 1121 Napisano Februar 17, 2013 Drug član, 1740 postova Lokacija: JAGODINA Motocikl: Tomos 14M BMW R 26 BMW R 65 BMW R1150R Prijavi odgovor kao problematičan Pa sigurno je tako mora da ima pad kroz kablove i spojeve .. ali kako ja sad da povezem voltmetar sto je i bilo pitanje .. Hteo bih da merim stanje na akku direktno ali da opet ide preko brave . povezao sam trenutno na zicu koja izlazi iz brave ali tu nemam stanje akku vec imam tih 0,5v pada napona. sve mi govori da cu morati da vezujem direktno na aku preko releja a da brava pali taj rele . valjda ce preko releja i debele zice da prikazuje realnije stanje ??? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 5808 Napisano Februar 17, 2013 Svakom po zasluzi, 12403 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan Probaj, možda i neće (imaš poseban kabl od akumulatora pa papučice relea pa kontakte relea pa opet papučice...) Uostalom, zašto baš insistiraš na tačnom pokazivanju napona? Uradi baš to kako si povezao - prvo poveži direkt na accu pa zatim iza kontakt brave i zapamti razliku Znači ako u vožnji pokazuje 13.5V, dodaš tih 0.5 i znaš da je sve u redu Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PECA BMW 1121 Napisano Februar 17, 2013 Drug član, 1740 postova Lokacija: JAGODINA Motocikl: Tomos 14M BMW R 26 BMW R 65 BMW R1150R Prijavi odgovor kao problematičan Pa lakse mi kad znam stanje akku . Ovako mereno kao da imam stanje u instalaciji . probao sam voltmetar da stavim na akku direktno i tad pokazuje dobro ali kod brave ima 0,5v manje .. Prvo sam kontao da na tim kablovima naravno ima potrosaca pa ima pad ali bi taj pad onda isto tako trebao da se javi i na aaku . hteo sam da izbegnem dodatne prekidace na motoru ali izgleda cu cu morati preko releja .. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kwiss 264 Napisano Februar 17, 2013 Svrati ponekad, 290 postova Lokacija: Gornji Milanovac Motocikl: Honda cb750k -- cbx 125 f -- yamaha xv 1900 star raider Prijavi odgovor kao problematičan Pa lakse mi kad znam stanje akku . Ovako mereno kao da imam stanje u instalaciji . probao sam voltmetar da stavim na akku direktno i tad pokazuje dobro ali kod brave ima 0,5v manje .. Prvo sam kontao da na tim kablovima naravno ima potrosaca pa ima pad ali bi taj pad onda isto tako trebao da se javi i na aaku . hteo sam da izbegnem dodatne prekidace na motoru ali izgleda cu cu morati preko releja .. Relej?Bespotrebno,samo dodaješ još jedan potrošač.Ja sam vezao na bravu i što kaže Arakis zapamtio tu razliku 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
oldtajmer 78 Napisano Februar 17, 2013 Svrati ponekad, 294 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW K100 Prijavi odgovor kao problematičan Vezuje se na plus bobine i na masu. Bar tako je na r100 rs. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PECA BMW 1121 Napisano Februar 17, 2013 Drug član, 1740 postova Lokacija: JAGODINA Motocikl: Tomos 14M BMW R 26 BMW R 65 BMW R1150R Prijavi odgovor kao problematičan Vezuje se na plus bobine i na masu. Bar tako je na r100 rs. bas pretresam seme od bmw-a da vidim gde je to fabricki vezano ... cak sam i cackao jedan R100RT ali se ne secam gde vezan voltmetar ... kwiss pa jeste to sto kazes i jos jedan rele je potrosac i znam da me laze 0,5 pa lako mogu da znam koliko puni i kakvo je stanje ali me nervira da me laze (ko je bre one da me laze ) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
joska 63 Napisano Februar 18, 2013 I=U/R, 2061 postova Lokacija: Temerin Motocikl: Transalp `97 Prijavi odgovor kao problematičan Najbolje resenje je da se voltmetar poveze direktno na akumulator preko releja. On je mali potrosac pa prelazni otpori Nece uticati na tacnost. A padovi napona u instalaciji su sasvim normalna pojava,kako zbog vec objasnjenog pada napona na konektorima,prekidacima,tako i zbog otpora kablova. Dakle,minus vod od voltmetra direktno na minus klemu akumulatora, a plus preko releja(koji se pali sa kontakt brave) na plus klemu,i imas najtacnije moguce ocitavanje napona. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
joska 63 Napisano Februar 18, 2013 I=U/R, 2061 postova Lokacija: Temerin Motocikl: Transalp `97 Prijavi odgovor kao problematičan Pa lakse mi kad znam stanje akku . Ovako mereno kao da imam stanje u instalaciji . probao sam voltmetar da stavim na akku direktno i tad pokazuje dobro ali kod brave ima 0,5v manje .. Prvo sam kontao da na tim kablovima naravno ima potrosaca pa ima pad ali bi taj pad onda isto tako trebao da se javi i na aaku . hteo sam da izbegnem dodatne prekidace na motoru ali izgleda cu cu morati preko releja .. Relej?Bespotrebno,samo dodaješ još jedan potrošač.Ja sam vezao na bravu i što kaže Arakis zapamtio tu razliku Relej trosi svega oko 0.1 Ampera, pa mu je potrosnja zanemarljiva. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kwiss 264 Napisano Februar 18, 2013 Svrati ponekad, 290 postova Lokacija: Gornji Milanovac Motocikl: Honda cb750k -- cbx 125 f -- yamaha xv 1900 star raider Prijavi odgovor kao problematičan I ja kažem da je nebitno,kod mene nema koliko volti puni, već tri polja ,belo-slabo,zeleno-ok i crveno prepunjava.Premerio sam napon u svakom polju i znam kako puni što je meni dovoljno Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
VladCan 249 Napisano Februar 18, 2013 Svrati ponekad, 190 postova Lokacija: Toronto, Ontario, Canada Motocikl: 2002 Suzuki GSF1200S Bandit, 2005 Yamaha Majesty 400 Prijavi odgovor kao problematičan Ja imam ovo, zakaceno direktno na akumulator (na glavni vod, pre prekidaca, uvek pod naponom). Nisam mu merio potrosnju, ali proizvodjac kaze da vuce 10mA sto je zanemarljivo. Svetli zeleno i posle nedelju dana stajanja, a duze od toga motor i onako kacim na Battery Tender. http://www.ebay.com/...E-/190401283689 Za one koji hoce i umeju da sami naprave nesto slicno: http://www.edn.com/d...r-uses-two-LEDs U autu imam ovo: http://dx.com/p/led-...dc-12-24v-68179 Sve u svemu, nikakvi releji, komplikovano ozicenje i tsl. komplikacije. Instaliraj/ukljuci i zaboravi. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bojanh 141 Napisano Mart 4, 2013 Svrati ponekad, 332 postova Lokacija: Šid Motocikl: Suzuki GSXR 1000 K3 Prijavi odgovor kao problematičan Motor mi radi na leru na 1500 obrtaja bez upaljenih farova. Cim upalim kratko svetlo,obrtaji opadnu na 1000-1100. Jel to normalno ili je nesto do alternatora ? Kolike napone mora da pokazuje kad radi na leru bez farova? Akumulator je skoro nov,jos u garanciji,star samo 6 meseci. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
joska 63 Napisano Mart 5, 2013 I=U/R, 2061 postova Lokacija: Temerin Motocikl: Transalp `97 Prijavi odgovor kao problematičan Sasvim je normalno to sto se desava : sijalice povuku mnogo struje a alternator hoce da nadoknadi pa zakoci malo radilicu jer mora da proizvede vise energije. Na leru se nikada ne meri punjenje,nego motor treba da se vrti bar na 2500-3000 obrtaja. Napon punjenja treba da je izmedju 13.8 i 14.5V i sa, i bez upaljenih svetala,na 2500 i vise obrtaja.Manje ili vise od ovih vrednosti ne valjaju. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zogu 45 Napisano Mart 5, 2013 Zainteresovan, 589 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Suzuki SV 650 Prijavi odgovor kao problematičan Kako da povezem konektor za upaljac, da li da stavljam na glavni osigurac, direktno na akumulator ili da dodam jedan osigurac na + zicu (na primer onaj stakleni sa starijih radio aparata) pa da stavljam na akumulator. Ja se razmisljam da povezem bez osiguraca, znam da postoji mali rizik, ali se ne plasim, a mozda mi cak i konektor ima u sebi, jos ga nisam otpakovao. Ipak da cujem iskustva ljudi koji su vec postavljali... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 5808 Napisano Mart 5, 2013 Svakom po zasluzi, 12403 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan Minus poveži negde najbliže na masu - ram motora a plus preko osigurača - najbolje onih nožastih koje već imaš u motoru na + akumulatora. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Iron_Floyd 408 Napisano Mart 7, 2013 BIG ENDURO FREAK, 645 postova Lokacija: Novi Sad; Zrenjanin; Motocikl: Honda TRANSALP XL600V 1987 Prijavi odgovor kao problematičan Naime, kupio sam kombinovani Voltmetar / Ampermetar sa santom od 50A. Moze da se napaja iz istog izvora koji i meri i ne zahteva izolovano napajanje tj. da bude galvanski odvojen. Ugradio sam Voltmetar radi ok, ali imam problema sa ocitavanjem na ampermetru. Sunt sam postavio kao deo voda od mase posle mosfeta i dobijam jako cudna ocitavanja.. npr kada mi na tom ugradjenom ampermetru pise 7A, na mom instrumentu koji je postavljen na mesto osiguraca odnosno + ulaza u kolo, pokazuje 1,7A ( za instrument sigurno znam da radi dobro... a po slikama koje cete videti (nisam testirao verovao sam i siguran sam da i ugradni ampermetar radi dobro..)) sema od mog HHO PWM-a Umesto kontrolera za motor i motora, nalazi se hho celija.. a evo i tog voltmetra/ampermetra .. te dve donje fotografije su sa limunda od coveka od koga sam i kupio to.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
goranl 28 Napisano Mart 7, 2013 Svrati ponekad, 164 postova Lokacija: temerin Motocikl: yamaha virago 125,Yamaha Tdm 850 3vd Prijavi odgovor kao problematičan Koliki napon teba da je na bobini,u pitanju je yamaha tdm 850 3vd,na jednoj zici imam 14.1V dok motor radi a na drugoj 12.6,da li tako treba ili nesto ne valja Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
joska 63 Napisano Mart 8, 2013 I=U/R, 2061 postova Lokacija: Temerin Motocikl: Transalp `97 Prijavi odgovor kao problematičan Na jednoj žici je plus sa kontakt brave, tu imaš veći napon. Na drugoj žici imaš impulse iz TCI i instrument ti pokazuje manji napon što je sasvim normalno. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
joska 63 Napisano Mart 8, 2013 I=U/R, 2061 postova Lokacija: Temerin Motocikl: Transalp `97 Prijavi odgovor kao problematičan @Iron Floyd : Struja koju pokušavaš da meriš je pulsirajuća. Da li je taj instrument sposoban za tako nešto? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...