Jump to content

Moto Zajednica

Vožnja sa invaliditetom

Recommended Posts

• U prolazu, 0 postova

Pozdrav celoj zajednici. Iz Čačka sam i imam 45 godina. Žena mi je dozvolila da ispunim sebi dečački san, da kupim motor.

Šalu na stranu, otac sam troje dece i sanjam o motoru još od malih nogu.

Planiram da polažem za A1 i kupim Suzuki Maraudera 125cc (volim čopere), ne loži me brzina, uživam u putovanju. Sin u Januaru puni 16 i mogao bi i on da polaže za A1 pa možemo da delimo. Kada steknem iskustvo prešao bih sa 125cc na Maraudera od 800cc. Možda i ne bude Suzuki, ko zna šta će biti, ali će biti čoper sigurno.

E sad, sve je to lepo međutim, pre devet godina sam imao amputaciju desne šake, uspeli su da mi spoje dlan i imam male delove (2,5 i 2cm) domalog i malog prsta. Izuzetno sam funkcionalan i pored invaliditeta, koristim obe šake. 

Malo se raspitivao šta i kako ide sad pošto nemam "dovoljno" prstiju za kočnicu i malo mi kratka šaka za gas (mogao bih da držim gas, samo je pitanje koliko) čitao sam o prilagođavanju komandi, prebacivanje gasa na levu ručicu, dugačka za kvačilo kraća za gas na levom... 

Voleo bih i bio zahvalan ako bi mi neko mogao objasniti šta i kako i eventualno uputiti me gde i šta treba da uradim.

Svaki savet je dobrodošao!

Promenio član SlobodanBRE
  • Sviđa mi se 3
  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 5373 postova
  • Motocikl: Honda VTR1000SP1 (Službeni), Suzuki SV650S, Tomos T15SL, Tomos T011, Tomos APN4

Na Grobniku sam gledao invalide kako vrte neverovatna vremena na trkama. Neki su bili paraplegičari, jedan tip nije imao jednu ruku i nogu, itd.

Uglavnom, koliko sam video sve može da se prilagodi tako da to ne bi trebalo da te brine.

Prebacivanje gasa ne levu stranu uopšte ni bi trebalo da bude problem. Kada je reč o kočnici/kvačilu i to se da rešiti da obe poluge budu na jednoj strani. Danas bar postoji izbor poluga kvačila/kočnice koje su kraće i samim tim se mogu prilagoditi i da budu bliže gasu.

Ako se ne varam, bivši trkač Matia Passini ima je komande na jednoj strani upravljača zbog neke povrede.

Tako da je sve prilagodljivo, naročito na čoperima gde ima dosta mesta, to jest nije sve skučeno i nije prostor ograničen oklopima. Verovatno će ti trebati sajle drugačije dužine, ali na netu možeš kod nas pronaći ljude koji prepravljaju sajle.

Svaki iskusan i dobar mehaničar će ti bez problema izvršiti prilagođavanja, a na tebi je da se posle snađeš i navikneš na promene.

• Sviđa mi se 4

• Drug član, 2063 postova
  • Motocikl: Kawasaki Versys 1000 Grand Tourer, Kawasaki Versys 1000 SE GT

Pozdrav i dobro nam došao! :zdravo: Najvažnije je da postoji volja a rešenje će se već pronaći. Ukucao sam pitanje u AI i dobio sasvim korisne smernice za postupanje u vezi sa problematikom koju si naveo tako da ima rešenja. Da li je to DCT menjač,da li duple komande sa leve strane, da li gas na polugu (kao kod kvadova), da li prepravka kočionog sistema u smislu njegove integracije preko nožne poluge... Preporuka je i da odeš do Medicine rada radi konsultacija jer se oni pitaju u vezi sa medicinskim aspektom prilagođavanja a nakon prepravke mora se dobiti Atest ovlašćene agencije npr. kod AMSS i usklađenosti sa tehničkim i bezbednosnim pravilima. Potom, naravno, ide registracija..

Promenio član DraganNS
  • Sviđa mi se 2

• Ne silazi, 5400 postova
  • Motocikl: Kymco Agility+ 300

Po zakonu se obuka i polaganje ispita za motor vrše isključivo na vozilu auto-škole. Ne poznajem propise, ali po logici, prvo bi moralo lekarsko uverenje, pa onda neka dozvola\papir da se polaže na sopstvenom, tj. prerađenom vozilu. Sve je pretpostavljam rešivo nekako, ali verujem i da nije baš ni trivijalno ni jednostavno, kao što kod nas uglavnom i biva. 

• Sviđa mi se 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja