Jump to content

Moto Zajednica

Čišćenje Kočnica ili mjenjanje pločica!

Recommended Posts

• U prolazu, 8 postova
  • Motocikl: Suzuki Gsx R 1000

Često sam se u životu našao u blizini gdje ljudi mjenjaju pločice,čiste čeljusti i rade to potpuno pogrešno i nikad nemaju kočnicu onakvu kakvu bi zapravo trebali imat nego dosta slabiju....Zašto se to događa? Vrlo jednostavno zbog nedostatka informacija,zbog brzine montaže i čak 99% ljudi i mehaničara ovu stvar radi pogrešno šta naravno slabi kočenja na motoru! Ovo je jedini ispravan način i ne postoji drugi! 

• Sviđa mi se 7
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 6829 postova
  • Motocikl: đački pešački

Ja ne radim uobičajenu prostu zamenu pločica, neki čak ne skidaju ni klješta, već izvuku

pločice na licu mesta. Dovoljno je samo jednom tako uraditi pa da dođe do degradacije, a kamoli više puta, na žalost, takvi su svi motori.

Klip je sasvim u redu,  zaključak nakon  čišćenja da ne rade dobro, pa je dodatno čistio, jasno je da prikazan postupak nije dovoljno dobar. Na stranu stanja zbog ranijih zamena, pri skidanju klješta sa motora, neizbežno se pločice povrate u nazad i tako unesu prljavštinu unutar cilindra i u kanal čisteće gumice. Polu rešenje je izbaciti klipove još malo i očistiti ih, ali ako su nekad vožene pločoce ispod mere i dublje zašla prljavština, rizik da ispadanja klipova je veli, tad valja da se sve rasklopi. Naime, kočiona tečnost je hidroskopna, plus vremenom polimerizuje, tako da kažem, po meni je pogrešno da se njome mažu gumice i klipivi pri montaži, a tako stoji i u fabričkim uputstvima, jer posle više godina će napraviti problem.

Ja praktikujem pun servis mojim klijentima gde uz njega  malo i poboljšam efiksnost kočenja i skratim zaustavni put, zatim sam rad hidraulike, na kraju produžim  vek trajanja diskova i pločica i onda na dalje  pažljiv odnos pri eksploataciji i daljem održavanju. 

Moram da napomenem da čak i kod prve zamene pločica, klješta ne rade dovoljno dobro, tj. ne kako i koliko bi mogla.

Promenio član đunta
  • Sviđa mi se 1

• Ne silazi, 2380 postova
  • Motocikl: Suzuki Bandit 650SAL0

Svake godine,pred sezonu,ide pranje čeljusti i kontrola svega.Kada kupim motor,prvo rasturam čeljusti skroz.Isterivanje klipova,provera gumica,komplet pranje,šta je za zamenu,menja se,mada obično ubacim nove gumice,a klipovi budu dobri,i normalno novo ulje.Što se tiče ulja,tu sam malo blesav,pa na početku svake sezone ide novo ulje,ili ti kočiona tečnost. @ST Moto hvala za ovaj video.I da dodam,volim da po obodu kočionih obloga,turpijom oborim ivice....eliminiše škripanje u najavi.

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Integrisan, 9722 postova
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD

Pažljivo odgledah klip, ono što videh.....par stvari nije dobro.

- Prva stvar je u tome da klipovi ne mogu izlaziti jednako i ako je sve u perfekt stanju. Razlog tome je priključak creva sa gornje strane klešta, tako da je logično, da će prvo poći gornji pa za njim i donji klip.

Tako je fabrika rešila da sa gornje strane dolazi pritisak i tako će bit kad je sve u perfekt stanju.

Da je fabrika rešila da kačenje cevke bude tačno po sredini klešta pa u klestima magistrala jednaka do klipova....ondak bi klipici jednako se pomicali pri kočenju.

Kako će klipici raditi (odlaziti i vraćati se) zavisi od kočionog cilindra, čistoće klešta i stanje gumica (posebno prašinara) ponajviše.

Ovo što boldovah je najčešći problem kod glavljenja klipića jer prašina fina u kombinaciji sa vodom zadje iza prasinar gumice u njenom kanalu. Tu boravi te kako se suši stvara kamenac koji vremenom počne potiskivati prašinar gumicu ka vani.

Prašinar gumica nema kud, te počne stezati klip što dovodi polako do sve težeg kretenja ili potpunog glavljenja klipa.

O ostala dva faktora ne bi da dužim, samo ću reć da imaju učinak kako će sve ukupno bit na kočenju.

- Drugo šta mi se ne svidja na klipu odgledanom je upotreba ravnog srafcigera ne bi li se razmaknule pločice.

Za tu namenu uvek treba koristiti alat predvidjen i napravljen baš za taj detalj posla jer....

Kad klipici rade odlicno (lako se kreću), ko ne povede računa pri korišćenju ravnog šrafcigera da bi razmakao što više pločke, može napraviti oštećenje nepovratno na samoj ferodi pločice.

Iole ako klipići glave + korišćenje srafcigera.....otisak je siguran.

• Sviđa mi se 3
  • Hvala 1

• Ne silazi, 6744 postova
  • Motocikl: konzerviran

Moram i ja malo da pametujem.

To što je crevo prikačeno na jedan kraj, nema veze sa pritiskom, tačnije sa time da će pritisak biti veći tu gde je i crevo. Kada prvi, bliži klip pođe, on će pri prvom povećanju sile otpora da stane, dok identičan pritisak ne nastane i na drugom klipu. Neujednačeno trošenje pločica ima više veze da time kakva je situacija u povratu, tj. da li se klipovi slobodno vraćaju, dal' su slobodni klizači (ako ih čeljust ima) i dal' nema kakvih drugih prepreka u vidu prljavštine, rđe i drugih mehaničkih oštećenja i prepreka.

• Podržavam 1

Ima ima veze pronto gde je nakacen dovod pritiska tj crevo i te kako i to mogu objasniti zašto tako mislim....malo kasnije.

• Ne silazi, 6744 postova
  • Motocikl: konzerviran

Nominalno, na svim klipovima bi pritisak trebalo da bude isti..ali to se ne događa trenutno i jasno mi je da taj prvi klip dobije primarni impuls brže i jače...ali ako im je površina ista i spaja ih kanal koji je istog prečnika, ne vidim koji parametar menja vrednost pritiska.

Da probam nekako slikovito objasniti.

Ovde na snimku kaže čovek "dok god ne počnu izlaziti ravnomerno klipići, niste gotovi sa ciscenjem" ..... što se ne može desiti.

Kad je sve raskaceno, donji klip će imati kašnjenje. Možda neće ni krenuti, sve dok gornji klip ne dobije otpor.

I tako, onaj koji gleda klip, čisti klešta može doći u zabludu da mu klipovi ne rade kako treba tj da ima "problem", problema zapravo nema.

Drugo desavanje imamo kad je sve spakovano na bajk no kad je raskaceno i rasclanjeno.

Kad je sve spakovano i tad ima kašnjenja donjeg klipa na kočenju, mizerno ali je prisutno.

Tad gornji klip ima pomenuti otpor jer prvo treba pogurati pločicu koja je u svom ležištu gde je napinje lim i vodi vodjica/šraf.

Sve to skupa, zajedno, dovoljan je otpor da bi se pritisak prebacio na donji klip ne bi li jednako krenuli.

• Sviđa mi se 4

BMW R1200GSA LC 42K:

001.jpg.aea7cedde9f4715d8781e33c7cd82fbd.jpg

BMW R1250GSA LC 50K:

002.jpg.af356a080d7354d1bc8ddff51e4016a4.jpg

Na tim kilometražama bi trebalo da je urađena samo po jedna zamena pločica.

BMW R1200GSA vazdzšni, zadnja, ulaz kočione tečnosti je sa gornje strane, ali je ovolika razlika posledica zaglavljivanja klipa:

003.jpg.5770084b1a9bca983d18745e8bf4182d.jpg

BMW R1250GSA LC, zadnja, ulaz je sa donje strane, relativno dobro:

004.jpg.a6d70377b3835be766a98ba8aea0fdce.jpg

BMW R1250GSALC zadnja, ulaz sa donje strane, nije baš dobro:

006.jpg.3c26cd16c61d6e3a0469fa4e589c8290.jpg

BMW R1250GSA LC, prednja polutka, ulaz je bočno gore kolko se sećam, a i da nije, posledica je od zaribavanja:

005.jpg.536c0e2766fbcaec6b9bfd444ebdc1b2.jpg

BMW R1200GSA LC prednja, ulaz je sa gornje strane:007.jpg.05a8022345a5b5357552b2b8b1aba880.jpg

BMW F900 GS, 6.500km, godinu dana starosti, prednja, ulaz je sa donje strane:

008.jpg.9fff670a3d406b14493e8b4a0e715fbe.jpg

Klip ima vidljive tragove po celoj dubini:

009.jpg.b34e7ac3ee37c92a1f691382d44e5480.jpg

Brišuća gumica, ona ne vraća klip:010.jpg.35fa21bbc3ec0029d6d5395784e0776b.jpg

Pranje u vodi bez kamenca posle pripreme:

011.jpg.96d6ccf5a9e540f1fe9ec0b8dbad7f0c.jpg

"Fine tunning":

012.jpg.ec906a5bc6c6f8e6787dc00fc35bba7b.jpg

Svi detalji se rade:

013.jpg.bcf9a3690b1c68afd81735f81856578c.jpg

014.jpg.1d437311ef35284a4d38cdd7d1d13bc2.jpg

Spremno za ugradnju:

015.jpg.ce241b8c0f8b7e53e9b22f3c75b2e8bd.jpg

• Sviđa mi se 8

• Drug član, 3007 postova
  • Motocikl: Honda NC750x

Menjao sam plocice kod mene na Nc-u na nekih 15k, klipovi ko novi, izvadio i obrisao, klipovi su glatki i mislim da zbog toga se ne zadržava toliko na njima, ovo mi deluje nesto grubo. 

IMG_20250702_204124.thumb.jpg.d7d4ad6c50a02e4233e75a3dcfdc1a2d.jpg

• Sviđa mi se 1

Ovi su tako galvanizovani, kod vazdušnih BMWa deluju ko da su izbrazdani, a nisu, ovi su sigurno finiji:

016.jpg.0b55af0c6d025e022841a306faec24e8.jpg

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 3149 postova
  • Motocikl: Super Tenere 750
Menjao sam plocice kod mene na Nc-u na nekih 15k, klipovi ko novi, izvadio i obrisao, klipovi su glatki i mislim da zbog toga se ne zadržava toliko na njima, ovo mi deluje nesto grubo. 

IMG_20250702_204124.thumb.jpg.d7d4ad6c50a02e4233e75a3dcfdc1a2d.jpg
Imam kolegu koji je presao s NC 15000 za 6 mjeseci
Opet to neko razvuce na 3 godine tako ako je nov motor i presao za kratko vrijeme nije ni cudo sto sijaju.

Послато са 2303CRA44A помоћу Тапатока

Imam i ja zlatne, uradim ponekad  a da nije BMW. Stanje je bilo loše, to žuto je usahlo i pojavila su se oštećenja koja nisu mogla da se saniraju:

017.thumb.jpg.2f588767c0341853379b42526d757747.jpg

Ugrađeni srebrni klipovi:

019.thumb.jpg.004b0044dbbd4354e844725798601cfd.jpg

DOT 4 kočiona tečnost je hidroskopna i pije vodu, za nekih 15 meseci u garaži, primi 4%, što je granična vrednost i za tehnički, pravilo je da se menja na svakih 12 meseci. Kad je  kočnica u pitanju, nikad nema preterivanja jer je kočioni sistem najbitniji sklop na bilo kom vozilu, uz to i zbog toga je jako kopleksan iako se čini prost, a greške se ne praštaju i svaki kiks se svodi na čistu sreću.

• Sviđa mi se 1

Ja uzimam Silkolene Dot 4 od 0,5l, za svaki motor otvaram novu bocu, naravno i za sledeću motor koji radim iza, a ono što ostane duže, koristim za ispiranje instalacije, a što reče Petre i za odvijanje može, još ako se doda malo acetona, ali je tad još opasnije po bojene i plastifikovane površine.

• Sviđa mi se 3

• Drug član, 2849 postova
  • Motocikl: SV 650S 1999, SV650S 2000, Simson SR50, Cagiva Mito 125, Simson S51, Tomos Automatic A3SL, A3...
On 17. 1. 2026. at 12:03, ST Moto je napisao:

Često sam se u životu našao u blizini gdje ljudi mjenjaju pločice,čiste čeljusti i rade to potpuno pogrešno i nikad nemaju kočnicu onakvu kakvu bi zapravo trebali imat nego dosta slabiju....Zašto se to događa? Vrlo jednostavno zbog nedostatka informacija,zbog brzine montaže i čak 99% ljudi i mehaničara ovu stvar radi pogrešno šta naravno slabi kočenja na motoru! Ovo je jedini ispravan način i ne postoji drugi! 

Snimak je OK, u smislu da vecina stvari koje su recene jesu OK.

Ali:

Razmaknuti plocice srafcigerom, moze ali ne treba. Kontra seger kljesta i rasire se lagano.

A to da kljesta ne stegnes, pa onda napumpas pa bla,bla...

Postoje fiksna i plivajuca kljesta.

I za jedna i za druga, ovo sto je izreceno na kraju videa je teska glupost!

Ko zna fiziku mrvicu dalje od pada jabuke na glavu, shvatice da se kljesta stave na mesto a klipovi nemaju bas izbora nego da se nameste tamo gde im je mesto.

A mesto im je tacno tamo gde plocica dodirne disk.

Hint:

Ako pumpamo kocnicu bez plocica, sanse da svi klipovi izlaze ravnomerno su jednake mogucnosti da dobijemo loto na Mauriciusu, iako nikad nismo tamo bili, niti smo ikada uplatili loto.

Razlog je isti kao u pasusu iznad.

A evo primera kako izgledaju prosecne celjusti kad ih otvorite.

Razlog tome je redovno pranje spolja i redovna zamena kocione tecnosti, naravno...

IMG_20250407_122633.thumb.jpg.7ce7de11fad9edbbcdf755d70cc7262c.jpg

• Sviđa mi se 5
  • Hvala 1
  • Podržavam 2

• Drug član, 2999 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere

Koristan video i tema, hvala! 
Recimo ja nisam znao da je loše da se vraćaju klipovi unutra bez čišćenja, a skroz je logično.

A što se centriranja i stezanja tiče - pa to je baš osnovna stvar, malo mi je čudno koliko ljudi u komentarima piše da nisu znali. 

Možda bi trebalo pomenuti i locktite, koliko znam - on je obavezan pri montaži kočionih čeljusti. 

• Integrisan, 7001 postova
  • Motocikl: Kwikasfuki 600

Nije obavezan. Bas sam gledao servisno uputstvo za svoj motor neki dan. Japanci kada treba osim sile zavrtanja stave i ikonicu ako je potreban lubrikant ili loctite. Nigde ne pise da se stavlja pre dotezanja.

Posto nemam moment kljuc, nikada i nisam stezao na propisano, uvek sve ok. 

• Drug član, 2999 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere

Hm, malo sam guglao i stvarno je tačno. Kažu da je to bila praksa kod japanaca početkom dvehiljaditih. 
Ali iskreno ja ne bih smeo tako. Ipak su to dvadesetak godina stari motori, ko zna koliko je puta skidano, da li je ikad zamenjen šraf, da li je načeta loza itd. 
Mislim da u ovom slučaju locktite nikako ne može da škodi, može samo da pomogne i predupredi neke probleme.
Ali hajde da vidimo šta kažu iskusniji od nas , kakva je praksa. 

Promenio član živke
  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja