Jump to content

Moto Zajednica

Težina/masa+snaga vs agilnost/lighweight

Recommended Posts

• Zainteresovan, 781 postova
  • Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V)

Da, opasno i ako izbacis iz brzine slucajno, nekada je nepregledno pa iznenadi vozilo koje se spusta, a putanje cesto budu presiroke na izlasku.

Prvom brzinom se generalno dosta tu vozi ako hoces brzo da prodjes.

Mogao sam i ja zavrsiti na snimku u jednom momentu :). Vozio sam brzo koliko sam mogao, puno motora pa bas zabavno prestizati. Zbog jakog nagiba iznenadio me wheelie na jednom izlasku dok jos nisam ispravio skroz motor, tocak mi je pao na zemlju pod nekim uglom od 45-60 stepeni, jedva sam ostao na motoru.

Promenio član Blackened

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 2831 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere
1 hour ago, Blackened said:

Vozio sam brzo koliko sam mogao, puno motora pa bas zabavno prestizati. Zbog jakog nagiba iznenadio me wheelie na jednom izlasku dok jos nisam ispravio skroz motor, tocak mi je pao na zemlju pod nekim uglom od 45-60 stepeni, jedva sam ostao na motoru.

Brate ti si pobedio, nema dalje ! :care:

Zamišljam kako na Stelviu sa svojom vernom cb500 voziš slalom između GSova koji se vuku uz brdo, i padaju kako proletiš pored njih!
Na izlazu iz lakat krivine slučajno dižeš na zadnji dok si još u nagibu, ali nastavljaš istim tempom dok ovi nesretnici ostaju u oblaku dima i prašine u da se pitaju šta to bi ?!? 😄😄😄

Evo ja moram da priznam, nema druge: motori od 500 kubika su brži od GS1300 na krivudavom putu!  (smanji ribu pobiću ceo autobus :D )

p.s: Gde su mladi tu je šala, nadam se da ne zameraš

Promenio član živke
  • Sviđa mi se 1
  • Haha 8
  • Zbunjen 1

• Drug član, 1827 postova
  • Motocikl: Suzuki Bandit 600
Pre 1 sat, alexanto je napisao:

Da ne biH smo gušili razno-razne teme, evo jedne "specijalizovane" za tu namenu..

Ma džabe nova tema, nama je bilo slađe da gušimo u postojećoj!  😜

• Haha 5
  • Podržavam 1

• Drug član, 1490 postova
  • Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------------------------EX Honda Africa Twin '17------------------------------------------V Strom 650XT '24-------------------------

Vi garant mislite da covek izmislja. Ja sam vozio sa njim( za njim ) nisam ni pokusavao da ga pratim da mi ne bi ljudi postavljali onu malu mermernu plocu pored puta... 😄

• Drug član, 1490 postova
  • Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------------------------EX Honda Africa Twin '17------------------------------------------V Strom 650XT '24-------------------------

Struganje fuzasterima ❌️ 

Struganje cilindrima ✅

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Advanced Member, 2296 postova
  • Motocikl: KLE 500/Aprilia Tuareg 660

Rekoh sebi da neću više. I sad ću pojesti govno jer...

To što je Pera brži od Đoleta ili Mike nema veze samo sa time koje motore voze. Znanje, iskustvo,  spremnost za rizikom od pada, povrede, kazne su često važniji.

To što kolega @Blackened prestiže po Stelviu nipošto ne znači da je njegov motor brži i "pogodniji" za takav put. To prosto znači da on vozi brže od drugih. Umeće pre svega, možda odsustvo razmišljanja o saobraćajnim kaznama... Može da bude zbog sto razloga, ali do motora nije. 

Skoro ceo vek vozim motor od 500 kubika. Napravio sam i relativno mnogo kilometara sa različitim većim, jačim motorima. I prosto, situacije gde jači motor SA ISTIM VOZAČEM neće biti brži su na nivou statističke greške. Jedino što mi pada na pamet kao moguć scenario je karting staza koja je uzana i gde nema nijednog pravca između krivina. Takva deonica u javnom saobraćaju ne postoji.

Vožnju van asfalta ne uzimam u razmatranje, to je drugi par opanaka.

Dva motora iste mase i snage mogu davati potpuno drugačiji osećaj u vožnji, ulivati različit nivo sigurnosti. Ništa tu nije crno-belo. Sa jednim ćeš kroz krivinu opušteno proći sa 100 na sat, na drugom kroz istu krivinu ideš 80 uz osećaj nelagode. 

• Sviđa mi se 3
  • Podržavam 3

• BJB Maxi Scooter Club, 1005 postova
  • Motocikl: Voge 300 Rally

I uzmite u obzir da ja sa Vodžijem pri 95kmh lagano preteknem R1250GSA koji ide 80kmh. Pretpostavljam da je isto i sa 1300 ali neću da tvrdim jer se nisam i dalje susretao, samo smo se mimoilazili.

1-9HUWEH7Yl-Em-OL79Qgqwp-Vg.jpg

• Haha 13

• Advanced Member, 2296 postova
  • Motocikl: KLE 500/Aprilia Tuareg 660

Ja letos Koveom prestigao Lambordzini na autoputu. Nije imao sanse, sve dok nije ubacio u drugu.

• Sviđa mi se 1

• BJB Maxi Scooter Club, 1875 postova
  • Motocikl: Bmw R1200Gs

Ja u stvari msm da kolega @Blackened nas sve ovde lozi i misli da smo mi svi vozači Gs-a paljevine, msm ima istine u tome, zavisi od slučaja do slučaja. Ali ako zaista misli kao sto piše nzm sta bi rekao na to, prosto je neuporedivo. Motor koji nema ciklistiku, kočnice, ogibljenje ni priblizno a o snazi i obrtnom momentu da ne pricamo, nema sta da trazi u bilo kom segmentu voznje. Jedino sto je laksi, ali mu to ništa neće značiti jer Gs kad predje 5km/h tezina ne postoji, s kofera na kofer ide ko da ima 150 a ne 250 kg. Tako da svatićemo ovo kao šalu i sve kul, ja sam uvek za dobro zezanje

Poslato sa ELI-NX9 pomoću Tapatoka

• Sviđa mi se 1

• Zainteresovan, 781 postova
  • Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V)

Ma opusteno, vec smo dosta pisali. Ocigledno su nam iskustva i percepcije razlicite. U poslednjoj poruci ima i malo emocija ali ok.

Nego sutra lepo vreme na FG (oko 15C). Par nas se voza, Nole/Gligo, ako vam se vozi svratite, pa da se i upoznamo...

• Sviđa mi se 2

• Svrati ponekad, 313 postova
  • Motocikl: CBR 1100XX

Iz mog skromnog iskustva mi se cini da je vece kubikaze mnogo lakse voziti brzo (ako govorimo o istoj klasi motora). Obicno imaju i bolje kocnice i vesanje sto uliva sigurnost. Najzanimljivije deonice za malo brzu voznju po krivinama su obicno usponi, a tu se i oseti bolji odnos snage i tezine koji imaju. Daleko bolje vuku iz niskih/srednjih obrtaja, a posebno GS.

E sad na javnom putu smo uglavnom daleko od limita bilo kog motora, ogranicavajuci faktor je obicno preglednost u krivini, i koliko je ko spreman da rizikuje. Na nekim sporijim nepreglednim putevima gde se ne prelazi 100kmh 500cc verovatno moze da prati, al pri vecim brzinama mi deluje nemoguce, pogotovo uzbrdo.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja