Jump to content

Moto Zajednica

Inovacije i novi motori 2026.

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 123 postova
  • Motocikl: Yamaha Tenere 700 Rally edition

Drugari,

Verujem da svako od nas često gleda youtube klipove, čita članke, gleda različite tipove motora na nekom dnevnom-nedeljnom-mesečnom nivou :)

Otvorio bih temu da diskutujemo kakve sve inovacije nas očekuju sledeće godine, zašto biste neki motor kupili a neki ne,  šta mislite o izgledu, dizajnu, snazi motora itd?

Ja trenutno vozim Teneru 700, ali želim da pređem na neki drugačiji Adventure motocikl - Afrika, XR ili KTM.

Slučajno naleteh online na novi KTM 1390 SAS - izgleda fenomenalno, kao da su ga značajno unapredili. Očekuje se da krene sa prodajom od oktobra, pitanje je kad će kod nas biti. Koji su po vama izbori, šta vam se dopada i voleli biste da vozite?

https://www.motorcycle.com/bikes/new-model-preview/2025-ktm-1390-super-adventure-s-evo-first-look-44610328

Promenio član Dzoni1991
  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 122 postova
  • Motocikl: APN6, CTX80, gpz500s, gsxr1100, Honda Shadow VLX 600 ,xmax 300

EICMA Milano, 6-9 novembra….tu dobijamo materijal za razradu i diskusiju😉. Uzmeš XR  ako možeš i gotovo🙂.

• Haha 1

• Svrati ponekad, 123 postova
  • Motocikl: Yamaha Tenere 700 Rally edition

Pa dobrooo, jeste. Ali više bih da pokrenem diskusiju šta se kome dopada, koji tip motora vi volite i kako vam se sviđaju inovacije, elektronika itd. :) Kamo sreće (a i para) da imam za novog XR :D

• Drug član, 2828 postova
  • Motocikl: TRK502X, SVT650X...VOGE DS900X

Otvaraš Pandorinu kutiju :D evo ti prvog gore sa XR-om...ne zna ni on zašto ali eto to je najbolje! :lol3:

Ja bih recimo bacio akcenat na ove novije sisteme radara, blind spot i stop sistem upozorenja da si preblizu repa motocikla pa onda uključuje sva četiri migavca uz blinkanje stop svetla pri naglom kočenju. To su neke stvari koje trenutno imam na motociklu i za koje smatram da bi trebalo uvesti kao obavezan paket opreme za svaki motocikl/skuter.

Problem u tim sistemima je što su oni komplet dostupni na kineskim motorima do 10k eura a na ovim ''premijum brendovima'' možeš samo da maštaš o tome ako ne colneš 20+k eura. Zašto je to tako...nekome se može.

Ovo ostalo oko brendova...šta znam to mu dođe više kao pomodarstvo u današnje vreme. Realno kupuješ motor koji oslikava tvoj način vožnje i tvoje potrebe kao i radoznalost :) 

Recimo kod nas ima dosta autoputa pa je ok imati motor koji će moći autoput da odradi bez problema, dok recimo ovde u Sloveniji te velike motore nemaš gde voziti jer su sve krivine i nema šanse da možeš voziti brže od 80/100kmh i to je previše tako da ovde odrađuje posao i 500cc i to moožda bolje nego jače mašine ali opet ljudima se može da voze veće i jače i ako ne iskoriste 30% mogućnosti motocikla.

• Zainteresovan, 697 postova
  • Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V)

TRK-u ne treba to za kocenje da svetli nazad, kada mu je zaustavni put kao prosecnom autobusu. Jedino mozda ovog ispred da upozori :) . 

Salu na stranu. Ali da, ovo je dosta individualno. Iz mog ugla, ne volim modovi voznje koji regulisu snagu/osetljivost, jer ti oduzivanju navikavanje na motor i napredovanje u vestinama/kontroli. Ali ok je imati pa ne koristiti, ne smeta. Nego TC ne moze da se snimi u modovima na nekim motorima, uvek se resetuje. 

Takodje Cornering ABS je isto dosta upitan, jer ECU sam dozira kocnicu naspram ugla naginjanja, opet moze da stvori lose navike i nekonzistentno ponasanje motora. (mislim da je dobro implementiran abs sasvim dovoljan i kocnica uvek jednako reaguje onako kako hoces).

Ono sto mi zvuci bas korisno:
- Mozda je SCI-FI ali ovo me najvise brine u voznji, neki radar sistem da detektuje istrcavanje zivotinja (u mraku ili generalno)

- svetla da prate skretanje i naginjanje motora
- Mrtav ugao na retrovizoru
- sva 4 za naglo kocenje je ok, mada moze da zbuni vozaca ispred (bolje bi bilo samo nazad), kod mene se pale"hazard lights", sva 4
- pritisak guma, dobro ovo je vec staro

Promenio član Blackened
  • Haha 1

• Drug član, 1796 postova
  • Motocikl: BMW C400GT🏍 🛵Beverly300hp,Honda x-adv 750,BMW F900 GS⬜🟦🟥

bmw ima tu opciju na radaru , kod jačih modela,da uspori malo kako bi izbegao sudar...  @Blackened

pisalo se o tome ovde:

Promenio član Džim Džarmuš
  • Podržavam 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja