Jupiter 3353 Napisano Nedelja u 17:09 Drug član, 1013 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Najvažnije je da ti period otplate ne bude duži od 15 godina, i da ti je rata lagana. Jedino tako možeš da očekuješ da ga prevremeno isplatiš, i da sam kredit ima smisla. Da imaš život, da nisi rob 25 godina. Mada se slažem da se raditi mora, i da je bolje sebi nego drugome, čak i uz kamatu. 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 5715 Napisano Nedelja u 17:33 Ne silazi, 4207 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan Ko god radi za platu od koje živi je rob. Rob s kreditom ili bez njega, i nije neka velika razlika Ebiga, ako nemaš boljih varijanti, čitaj para, kredit je rešenje da se skućiš, nema tu neke filosofije. Šta bi bilo kad bi bilo, ko to može tačno da zna? Baba Vanga? Primera radi, trećina brakova u Srbiji se završi razvodom, koji po statistici traju u proseku 13 godina. Pre će to da te zadesi nego da ne možeš da vratiš kredit, a opet, retko se ko venčava sa namerom da se sutra razvede, a to je sasvim realan rizik. 2 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Skyrunner 5176 Napisano Nedelja u 17:38 Drug član, 1902 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan pre 27 minuta, Jupiter je napisao: Najvažnije je da ti period otplate ne bude duži od 15 godina, i da ti je rata lagana. Jeste, mada ovo malo alanfordovski zvuči. Jer ako kupuješ bilo koji stan sad, treba ti kredit od najmanje 100.000€ a to ispadne 500-600€ mesečno na 30 godina. Da li je realno da ti rata bude lagana na 15 godina otplate? 2 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zlatkojov 1178 Napisano Nedelja u 18:12 Zlaja, 291 postova Lokacija: Beograd Motocikl: yamaha xj6 Prijavi odgovor kao problematičan 32 minutes ago, Skyrunner said: Jeste, mada ovo malo alanfordovski zvuči. Jer ako kupuješ bilo koji stan sad, treba ti kredit od najmanje 100.000€ a to ispadne 500-600€ mesečno na 30 godina. Da li je realno da ti rata bude lagana na 15 godina otplate? I to u Bgd garniseru koja ce ti biti mala kada osnujes porodicu pa onda sledeci kredit Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Jupiter 3353 Napisano Nedelja u 19:51 Drug član, 1013 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan 2 hours ago, Skyrunner said: Jeste, mada ovo malo alanfordovski zvuči. Jer ako kupuješ bilo koji stan sad, treba ti kredit od najmanje 100.000€ a to ispadne 500-600€ mesečno na 30 godina. Da li je realno da ti rata bude lagana na 15 godina otplate? Jeste, ako za stan od 100 hiljada ne uzmeš 80, već 40. Niko nije rekao da je lako. Raditi se mora. U Srbiji. Šalu na stranu, u razvijenim evropskim zemljama ovako gledaju na kredit. 15 godina, lagana rata. Ništa muljanje, crno, sivo. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bigor 7917 Napisano Nedelja u 20:13 Drug član, 3019 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Super Tenere 750 Prijavi odgovor kao problematičan Ko god radi za platu od koje živi je rob. Rob s kreditom ili bez njega, i nije neka velika razlika Ebiga, ako nemaš boljih varijanti, čitaj para, kredit je rešenje da se skućiš, nema tu neke filosofije. Šta bi bilo kad bi bilo, ko to može tačno da zna? Baba Vanga? Primera radi, trećina brakova u Srbiji se završi razvodom, koji po statistici traju u proseku 13 godina. Pre će to da te zadesi nego da ne možeš da vratiš kredit, a opet, retko se ko venčava sa namerom da se sutra razvede, a to je sasvim realan rizik.Uuuu velika je razlika, kredit je najveci zajeb ove civilizacije i on nas i dovodi do ovakvog stanja u drustvu gdje te ucjenjuju za sve i svasta.Послато са 2303CRA44A помоћу Тапатока Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 5715 Napisano Ponedeljak u 06:40 Ne silazi, 4207 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam svoj stambeni kredit otplatio prošle godine. Nije bio baš dugoročni, jerbo sam imao nasleđen stančić od 45 kvadrata, u kome sam i rođen i živeo skoro ceo život. Njega sam prodao i kupio veći uz kredit, rata mi je bila oko 400€. Pošto je bila starogradnja u pitanju, morao sam i dosta da uložim u renoviranje, a za to smo predhodno uštedeli, žena i ja. E, zašto ovo pišem, pa da ohrabrim, pogotovo mlađe kolege. Rešili smo veliku stvar, a u psihološkom smislu, mnogo je dobar osećaj kad se ratosiljaš kredita. Uh kako lakne napaćenoj duši! Ali u tehničkom smislu, ako pogledaš hladne glave, i nije nam neka prevelika razlika. I dalje idemo na posao, redovni mesečni troškovi su tu, egzistenciju svakako treba i dalje rešavati... Što bi rekao moj bivši šef, kupiš pečenicu i kaćkavalj umesto podriguše i sirka, i potrošio si parice Ili odeš na malo luksuznije letovanje, kupiš motor i slične (ne)bitne stvari. Imam i puno kolega i prijatelja koji su uzeli stambene kredite. Niko se još nije obesio, falabogu. Guraju. Samo većina kaže da su u to trebali ranije da krenu, dobar deo njih je godinama bio pod kirijom, a sad su svoj na svome. Ebiga, to ti je usud kad si radnička klasa. Cepaj, guraj, muči se, ali se i raduj. To ti je život u stvari. 4 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lemy 1152 Napisano Ponedeljak u 07:09 (promenjeno) Drug član, 1130 postova Lokacija: Novi Sad-Sabac Motocikl: Suzuki DR-Z400, KTM 790 adventure Prijavi odgovor kao problematičan Moram da citiram kolegu iznad i da se složim, ko god živi od plate od prvog do prvog je rob, tu sam i ja da ne bude ako nemate za leba jedite kolače :). Razlika je samo da li se jede pršuta ili salama, da li se na odnor ide na Zakintos ili Paraliju... Za nekih 20 godina rmbačenja prišao sam faze od 250 do 2,000 eur plate, i nema tu neke razlike od ove gore opisane. Sve što posedujem kupio sam na kredit. Razumem ljude koji kažu ne uzimaj, ali oni verovanto imaju nešto nasleđeno ili ne rade za platu. Onako iz iskustva, što svog, što od dosta mojih prijatelja, poznanika, moje generacije ( odrasli u 90ima, počeli radnu karijeru početkom 2.000 ih), ako nemate nešto nasleđeno, nemate privatni biznis, a želite svoj dom, onda je rešenje prilično jednostavno bez filozofije. Kakva vremena idu, postoje dva dobra trenutka da se uzme stambeni kredit. Najbolji trenutak je pre 10 godina. Drugi najbolji trenutak je danas (ovo je fora sa drvetom, ali primenjivo). A što se tiče ponude, kada budete išli da gledate, nećete tu dobiti puno različitih. Tržište ne kompetitivno, i svi se usklađuju sa konkurencijom. Najbolje odredite neki iznos i rok koji vam odgovara, da vam to bude reperna tačka, i onda tražite pisanu ponudu zato. Na toj ponudi će biti iskazana efktivna kamatna stopa (EKS). To je najbolji reper jer uključuje dodatne troškove i vremensku vrednost novca. Najbolje krenite od svoje banke (tamo gde primap platu), i onda obiđi nekoliko banaka, biraj one veće da ne gubiš vreme (Intesa, Komercijalna-NLB, Rauffaizen, OTP..). Kad završiš krug, videšeš gde si. Ako je tu negde tvoja matična banka, najbolje da tu uzmeš, izbegavaš dodatno cimanje. Ako je znalajnija razlika prvo u svojoj banci traži da ti spuste, i priloži im ponudu druge banke koja je jeftinije. Promenio Ponedeljak u 07:09 član lemy 3 2 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vuleta 880 Napisano Ponedeljak u 07:11 Drug član, 881 postova Lokacija: Obrenovac Motocikl: ... Prijavi odgovor kao problematičan Slična priča mojoj, nasledjen stan od 56m2, prodao sam po 1200e/m2 pre godinu i po dana( u mom selu je nova gradnja 1400-1500e/m2 sa tendecijom rasta). Podigao sam kredit na 7 godina od 20 hiljada evra, rata fiksna 30 hiljada dinara i udruzio taj novac da napravim kucu od 120m/2 na placu od 8 ari koji sam vec imao u posedu od ranije. Imam srecu da imam gde da živim "rent free" za vreme radova, tako da ne žurim. Radim polako, sistematicno sa zamisljenim rokom useljenja 2028 uz božiju pomoć i zdravlje. 11 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Jupiter 3353 Napisano Ponedeljak u 12:31 Drug član, 1013 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan 5 hours ago, boza_kg said: Ja sam svoj stambeni kredit otplatio prošle godine. Nije bio baš dugoročni, jerbo sam imao nasleđen stančić od 45 kvadrata, u kome sam i rođen i živeo skoro ceo život. Njega sam prodao i kupio veći uz kredit, rata mi je bila oko 400€. Pošto je bila starogradnja u pitanju, morao sam i dosta da uložim u renoviranje, a za to smo predhodno uštedeli, žena i ja. E, zašto ovo pišem, pa da ohrabrim, pogotovo mlađe kolege. Rešili smo veliku stvar, a u psihološkom smislu, mnogo je dobar osećaj kad se ratosiljaš kredita. Uh kako lakne napaćenoj duši! Ali u tehničkom smislu, ako pogledaš hladne glave, i nije nam neka prevelika razlika. I dalje idemo na posao, redovni mesečni troškovi su tu, egzistenciju svakako treba i dalje rešavati... Što bi rekao moj bivši šef, kupiš pečenicu i kaćkavalj umesto podriguše i sirka, i potrošio si parice Ili odeš na malo luksuznije letovanje, kupiš motor i slične (ne)bitne stvari. Imam i puno kolega i prijatelja koji su uzeli stambene kredite. Niko se još nije obesio, falabogu. Guraju. Samo većina kaže da su u to trebali ranije da krenu, dobar deo njih je godinama bio pod kirijom, a sad su svoj na svome. Ebiga, to ti je usud kad si radnička klasa. Cepaj, guraj, muči se, ali se i raduj. To ti je život u stvari. Ovo je uvek tačno, isto kao i za razvod. Zato je dobro misliti i o tome, šta ako, ne daj bože se desi. Naročito mladi, treba to posle podeliti. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Skyrunner 5176 Napisano Ponedeljak u 13:09 Drug član, 1902 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Pre 17 sati, Jupiter je napisao: Jeste, ako za stan od 100 hiljada ne uzmeš 80, već 40. Niko nije rekao da je lako. Raditi se mora. U Srbiji. Šalu na stranu, u razvijenim evropskim zemljama ovako gledaju na kredit. 15 godina, lagana rata. Ništa muljanje, crno, sivo. I ovde si u zabludi. Ja nisam rekao stan od 100.000€ već kredit od 100.000€, a to je neki stan od 40-50 kvadrata u Beogradu i to među jeftinijima. Ako još moraš da renoviraš, računaj za 40 kvadrata najmanje 15.000€. Ova tvoja računica bi podrazumevala da kupiš stan od 100.000€ koji su izuzetno retki, da ne moraš uopšte da ga renoviraš- sređuješ kao i da imaš nekih 60.000€ sa strane da bi ti bilo lagano. To naravno ne podrazumeva da kupiš bilo koji namešaj već da ga dobiješ sa stanom.Znači da kupiš super održavan stan kome treba samo eventualno krečenje i gde ti prodavac ostavlja celokupan nameštaj koji je kupio jesenas na sajmu. Takođe, u evropskim zemljama (to je ono što smo nekad zvali "e na zapadu je tako") isto tek nije moguće da uzmeš stambeni kredit od 15 godina gde će da ti bude "lagana rata" jer su tamo cene nepokretnosti tek velike i u apsolutnim iznosima i u odnosu na primanja i troškove života. Ali ok, voleo bih da vidim računicu svakako 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 5715 Napisano Ponedeljak u 13:46 Ne silazi, 4207 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan Nigde nije radničkoj klasi lako da dođe do nekretnine. Beograd je samo utoliko specifičan jer je preskup za naša primanja, a ne nudi baš mnogo, da ne kažem nešto grđe Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Luka9905 1725 Napisano Ponedeljak u 15:08 Drug član, 319 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Suzuki sv650N, Honda Hornet 900 Prijavi odgovor kao problematičan Savet za stambeni kredit: Pružiti se koliko ste dugački, opterećivanje do polovine zarade je ozbiljno opterećenje za budžet, treba biti pažljiv i realan; Tražiti od Banke što povoljnije uslove – najbolje doći u Banku sa povoljnijom ponudom od druge Banke i pitati koju najbolju ponudu mogu da daju – tražiti od službenika da pošalje mail za povoljniju kamatu i sačekati odgovor (imajte u vidu da svojim zaposlenima daju najpovoljnije uslove, idealan scenario je dobiti tu kamatnu stopu); Tražiti prilikom ugovaranja da možete u bilo kom trenutku da otplatite ceo iznos kredita bez penala – često ugovorom ograniče maksimalnu godišnju prevremenu otplatu u iznosu od 10k evra, barem je tako bilo kada sam ja podizao kredit – možda se dobije na lotou, nikad se ne zna; Biti prisutan kada procenitelj procenjuje nepokretnost; Dobro se informisati o investitoru ukoliko se kupuje stan u izgradnji; Nacrt Ugovora o kupoprodaji ili predugovora, pre potpisivanja, zamoliti u Banci da nadležnoj službi pošaljete na potvrdu kako ne bi morali nešto da ispravljate; Kod notara prilikom potpisivanja pratiti sve što čita i proveravati dobro podatke; Angažovati pravnika za sastavljanje Predugovora i Ugovora o kupoprodaji; Biti strpljiv i uživati tokom procesa ulaska u svoj topli dom; Bilo je tu još dosta stvari, ali sam zaboravio. Nadam se da će ovo barem malo značiti. 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 5715 Napisano Ponedeljak u 16:27 Ne silazi, 4207 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan Pre sat vremena, Luka9905 je napisao: možda se dobije na lotou, nikad se ne zna; A možda ti se rode devetorke, pa ti ta garsonjera bude baš onako mala 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Jupiter 3353 Napisano Ponedeljak u 16:45 Drug član, 1013 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan 3 hours ago, Skyrunner said: I ovde si u zabludi. Ja nisam rekao stan od 100.000€ već kredit od 100.000€, a to je neki stan od 40-50 kvadrata u Beogradu i to među jeftinijima. Ako još moraš da renoviraš, računaj za 40 kvadrata najmanje 15.000€. Ova tvoja računica bi podrazumevala da kupiš stan od 100.000€ koji su izuzetno retki, da ne moraš uopšte da ga renoviraš- sređuješ kao i da imaš nekih 60.000€ sa strane da bi ti bilo lagano. To naravno ne podrazumeva da kupiš bilo koji namešaj već da ga dobiješ sa stanom.Znači da kupiš super održavan stan kome treba samo eventualno krečenje i gde ti prodavac ostavlja celokupan nameštaj koji je kupio jesenas na sajmu. Takođe, u evropskim zemljama (to je ono što smo nekad zvali "e na zapadu je tako") isto tek nije moguće da uzmeš stambeni kredit od 15 godina gde će da ti bude "lagana rata" jer su tamo cene nepokretnosti tek velike i u apsolutnim iznosima i u odnosu na primanja i troškove života. Ali ok, voleo bih da vidim računicu svakako Nema računice kod mene, samo perspektiva na kredit. Ako rata ne može da ti bude lagana na 15 godina otplate, kredit nije za tebe. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
slobasuper9 2598 Napisano Ponedeljak u 17:18 Drug član, 1090 postova Lokacija: Beograd Motocikl: NEMAM Prijavi odgovor kao problematičan A šta se predlaže onda za nas smrtnike koji ne zarađujemo 5 prosečnih plata? Karton city? Da budemo podstanari ceo ćivot?Stan i nije za nas? Izbeglički kampovi? Dva odelenja kulturni, stan na špijunku ništa... E sirotiljo i Bogu si teška. Dobro su i rekli, na sirotinju i zec diva racku. 1 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Luka9905 1725 Napisano Ponedeljak u 17:27 Drug član, 319 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Suzuki sv650N, Honda Hornet 900 Prijavi odgovor kao problematičan 'beš kredit ako nije na 30. godina... Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 5715 Napisano Ponedeljak u 17:33 (promenjeno) Ne silazi, 4207 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan Baš mi priča juče komša ispred zgrade, glupo je, kaže, da ideš na more ispod bar mesec- dva dana. Ima kuću u CG, koju inače izdaje. Tako je, složio sam se. Ja te što idu na kraće sve nogom u dupe... Promenio Ponedeljak u 19:05 član boza_kg 5 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vitez Koja 256 Napisano Ponedeljak u 18:04 Zainteresovan, 186 postova Lokacija: Selevac Motocikl: F800GS Prijavi odgovor kao problematičan pre 30 minuta, boza_kg je napisao: Baš mi priča juče komša ispred zgrade, glupo je, kaže, da ideš na more ispod bar mesec- dva dana. Ima kuću u CG, koju inače idaje. Tako je, složio sam se. Ja te što idu na kraće sve nogom u dupe... Ja za ceo zivot nisam bio ukupno 2 meseca na moru 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motorcyclist 19350 Napisano Ponedeljak u 18:07 Integrisan, 5899 postova Lokacija: Vojvodina Motocikl: Suzuki GSR600 Prijavi odgovor kao problematičan Zadnji put sam bio 98. godine. 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Skyrunner 5176 Napisano Ponedeljak u 21:02 Drug član, 1902 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Pa onda ne pričamo objektivno. Nekom je lagana rata 200€ a nekom 2000€. U prvom slučaju na rate potrošiš 24.000€ tj. I na glavnicu i na kamatu. Toliko košta jedan osrednji kredit za novi auto. Tako da uzećemo da se šališ, jer lagano i 15 godina za kredit za stan su na nivou statističke greške. Sasvim je normalno da trošiš trećinu prihoda na stanovanje. 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 5715 Napisano juče u 07:11 (promenjeno) Ne silazi, 4207 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan Prilikom podizanja kredita hvatamo se za banalne stvari, odnosno tehnikalije za koje možemo da se uhvatimo, jelte. Da li je ponuda ove banke za deo procenta povoljnija od one druge, da li naplaćuju ovu ili onu taksu, a ulaziš u nešto što će da potraje 25 godina, više ili manje, i što može da ti u mnogome oblikuje život. A ko zna šta može da se desi za tih 20-30 godina? Šta smo recimo imali ovih poslednjih nekoliko, samo od početka decenije, a da to nije niko mogao ni da pretpostavi: - koronu i lockdown. I moratorijum na kredite, i neki ljudi su skroz ostali bez posla i prihoda, neki dobili helikopter pare od države, IT sektor procvetao... - pa skok kamata jer je euribor skočio, šta već, što je drastično poskupelo rate za pojedine dužnike - inflaciju u eurima. Rate su realno obezvređene, iako nisu bile fiksne, što je nekima olakšalo život, drugima opet baš i ne jer im prihodi nisu povećavani - pa NBS onda ograničila kamatu, što je dovelo do spuštanja rate, za neke, za neke druge su malo i porasle... Za 5 godina, dobar kadar, tj. radnik može i značajno da napreduje u karijeri, pa da zarađuje mnogo više nego na početku otplate kredita. A može i da oboli, da izgubi posao i prihode, šta god... ko to zna. Na kraju krajeva, mnogo toga zavisi od sreće. A kažu da sreća prati hrabre Promenio juče u 08:05 član boza_kg 5 2 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bopk 1550 Napisano pre 20 sati (promenjeno) Drug član, 2032 postova Lokacija: Prokuplje Motocikl: Strom 650 xt Prijavi odgovor kao problematičan Moj savet bi bio da se bude dosta obazriv sa visinom rate. Po meni bolje manja rata na više godina nego vrlo optimisticno veća rata na manje godina. Moja rata je u procentima (2021god uzet kredit) prema plati sve manja i manja. Znaci sve manje u procentima izdvajam za ratu. Kredit skoro da i ne osećam ali sam uzeo duži rok i namužio sam se na početku i dao 30% učešća. Deo za učešće sam pozajmio i rintao kao konj godinu dana da ga vratim. Sad iz ove perspektive gledajući sve bih isto uradio. Cena kvadrata skocila mnogo, rata u % prema plati sve manja i manja. Uživam u stanu. Promenio pre 20 sati član bopk 6 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...