Jump to content

Moto Zajednica

Pomoc oko kredita

Recommended Posts

• Zainteresovan, 186 postova
  • Motocikl: F800GS

Pozdrav kolege,

Zena i ja smo resili da kupimo nas dom. Sad treba da idemo da gledamo neki kredit a nemamo pojma o tome nista, pa se nadam da ce neko od kolega - koleginica moci da nam pomogne, da nam kaze gde je uzeo i savete i mane. Kredit bi bio do nekih 50.000e

Da li uzeti 1 stambeni kredit ili 2 kes kredita. Koje si kamate, da li je bolje uzeti fix ili promenljivu kamatu. Gde je najniza kamatna stopa

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Integrisan, 7805 postova
  • Motocikl: TDM 900

Ima već tema o toj golgoti. Na stambenim kreditima je manja kamata i mogu da se razvuku na duži rok.

Ja kad sam uzimao bile su najniže kamate i tad sam trebao da uzmem fiksnu iako je kamata bila veća i još jedan stan. Sad bi profitirao ali eto... Ko bi ga znao.

• Drug član, 1089 postova
  • Motocikl: NEMAM

Ja sam stambeni uzeo u OTP-u. U tom momentu najpovoljniji. Mada je Intesa bila skoro egal sa ponudom.

Ja sam uzeo sa varijabilnom kamatom te mi je rata sa početnih 214€ na 25 godina otišla na 300+.

Odneo sam 8.500€ u kešu i smanjio ratu na oko 260 tako nešto. Ubrzo se desilo ograničenje NBS tako da mi je sad tata 233€. Svakako, će se Euribor vratiti u normalu (neće nikad više u minus vrv ali blizu nule hoće).

Raiff sad daje ok sa fiksnom kamatom. Svakako, odvojiš dan i u banke po redu, tako sam ja.

Keš nemojte. Prvo, imaš 2x obradu kredita po 1.5 do 2% zavisi od banke. Oboje se cimate oko dokumentacije i tako dalje. Kamata je u odnosu na stambeni makar duplo veća. Keš krediti su ograničeni na otplatu od 7 godina ja mislim.

Što se tiče stambenog, spremi para pored za overu ugovra tipa 500€. Učešće je minimum 20%. Negde sam čuo da Poštanska daje sa 10% (proveri). Takođe, proveri nekretninu mora biti 1/1 itd inače nema kredita. Svakako će to iz banke detaljno proveriti.

I tako ... Sve u svemu, bolje da imate ratu nego nadrkanog stanodvaca da se treseš kad će podići rentu ili reći da se selite...

• Sviđa mi se 2

Pre 11 sati, slobasuper9 je napisao:

Ja sam stambeni uzeo u OTP-u. U tom momentu najpovoljniji. Mada je Intesa bila skoro egal sa ponudom.

Ja sam uzeo sa varijabilnom kamatom te mi je rata sa početnih 214€ na 25 godina otišla na 300+.

Odneo sam 8.500€ u kešu i smanjio ratu na oko 260 tako nešto. Ubrzo se desilo ograničenje NBS tako da mi je sad tata 233€. Svakako, će se Euribor vratiti u normalu (neće nikad više u minus vrv ali blizu nule hoće).

Raiff sad daje ok sa fiksnom kamatom. Svakako, odvojiš dan i u banke po redu, tako sam ja.

Keš nemojte. Prvo, imaš 2x obradu kredita po 1.5 do 2% zavisi od banke. Oboje se cimate oko dokumentacije i tako dalje. Kamata je u odnosu na stambeni makar duplo veća. Keš krediti su ograničeni na otplatu od 7 godina ja mislim.

Što se tiče stambenog, spremi para pored za overu ugovra tipa 500€. Učešće je minimum 20%. Negde sam čuo da Poštanska daje sa 10% (proveri). Takođe, proveri nekretninu mora biti 1/1 itd inače nema kredita. Svakako će to iz banke detaljno proveriti.

I tako ... Sve u svemu, bolje da imate ratu nego nadrkanog stanodvaca da se treseš kad će podići rentu ili reći da se selite...

Ja bi uzeo sa fix kamatom, nekako mi je rizik da uzmem promenljivu. Moze da mi se posreci a moze i da me udesi kamata

Bas vala, sve otislo u pm. Ali ne moze da se ceka vise, vec 2 god cekam i trazim i nadam se da ce da spadne cena ali ne spadaju. 

Mozda ima neko ovde ko radi u banci pa moze da nas posavetuje ako hoce :)

• Drug član, 877 postova
  • Motocikl: Honda NT1100
Pre 2 sati, Vitez Koja je napisao:

Ja bi uzeo sa fix kamatom, nekako mi je rizik da uzmem promenljivu. Moze da mi se posreci a moze i da me udesi kamata

Računaj da sa fiksnom kamatom taj rizik preuzima banka, pa se fiksna kamata formira tako da pokrije najgori realni scenario.

Ako sam preuzmeš rizik, realne su šanse da prođeš bolje.

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

• Integrisan, 9471 postova
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD

Mi smo uzeli 50.000€ kredita kod Raiffeisen banke da bi ubrzali proces gradnje doma.

Ta para danas, koliko god surovo zvuči, malo znači jer je sve otislo u 3 lepe.

Moj ti je savet da dobro sednes i sračunas finansije sa dragom i da li možete isplivati do cilja pre nego se upustis u tu avanturu.

Avanturu zajedno gurate zarad višeg cilja 

FB_IMG_1740085208806.thumb.jpg.144e36b6ea6668a84400ac92e9ba0c49.jpg

Kad već placate svakako je bolje da placate mesečno za nešto što će sutra biti vaše...nego nekom za njegovo jer njegovo nikad neće biti vaše.

Budi odgovoran, kredu prvo namiri i zaboravi u glave da ga imas.....

Ako možeš prevremeno uplaćuj da se skida glavnica i uživaj u životu.

Kad otplatis kredu, skinuli ste jedan veliki teret sa ledja.

FB_IMG_1683613073379.jpg.9fe03f15d5171f79b665d2b4d98ea6a4.jpg

• Sviđa mi se 8
  • Podržavam 3

Pre 7 sati, Satelis je napisao:

Mi smo uzeli 50.000€ kredita kod Raiffeisen banke da bi ubrzali proces gradnje doma.

Ta para danas, koliko god surovo zvuči, malo znači jer je sve otislo u 3 lepe.

Moj ti je savet da dobro sednes i sračunas finansije sa dragom i da li možete isplivati do cilja pre nego se upustis u tu avanturu.

Avanturu zajedno gurate zarad višeg cilja 

FB_IMG_1740085208806.thumb.jpg.144e36b6ea6668a84400ac92e9ba0c49.jpg

Kad već placate svakako je bolje da placate mesečno za nešto što će sutra biti vaše...nego nekom za njegovo jer njegovo nikad neće biti vaše.

Budi odgovoran, kredu prvo namiri i zaboravi u glave da ga imas.....

Ako možeš prevremeno uplaćuj da se skida glavnica i uživaj u život.

Kad otplatis kredu, skinuli ste jedan veliki teret sa ledja.

FB_IMG_1683613073379.jpg.9fe03f15d5171f79b665d2b4d98ea6a4.jpg

Hvala, sve si lepo rekao. To nam je i plan, da svaki mesec sto vise uplacujemo. I zena i ja ce dodatan posao da radimo i sve da to skinemo sto pre. Jer jos nemamo decu, posle kad dodju Boze zdravlja i deca. Onda ce biti i "teze"

• Podržavam 1

• -, 1807 postova
  • Motocikl: /

Koliko bi mesecno bili spremni da odvojite za ratu?

Na sto manje godina (10-15) i varijabilna...

A posto ste mladji od 35 i ako imate nameru da zivite u tom stanu mozete i na ovu subvenciju, drzavnu. Tu vam je i minimalno ucesce 1%, a prvih 6god fiksna kamata 3.5% (od kojih 2% pokriva drzava), a posle toga 2% + euribor.

A za 2 kes kredita na taj iznos bi imali mesecnu ratu skoro 100.000 ukupno (plus sve zavisi od vasih zarada dal bi vam bilo odobreno), al bi ste resili problem za 6god. 

• Drug član, 1901 postova

Namenski krediti su uvek povoljniji od nenamenskih.

To znači da keš kredit uzimaš samo ako baš nema nekog drugog izbora.

To uplaćivanje što više ne funkcioniše na taj način.

Banka će uzeti sa računa tačno onoliko kolika je rata, ostatak će ostati.

Prevremena otplata je moguća ako to tražiš od banke.

Ali tu postoji jedno ograničenje.

Jednom u 365 dana možeš da vratiš do 1.000.000 dinara bez penala.

Ako vraćaš češće ili više, platićeš banci penale

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 2

• Svrati ponekad, 164 postova
  • Motocikl: Suzuki Vstrom DL1000

Ja sam se u tu avanturu upustio 2021.

Uzeo sam stambeni kredit u OTP banci, bilo je najpovoljnije, a i supruga mi tamo radi, pa je proces bio prilično brz.

Kupio sam kuću 1/1 sa 20% učešća jer je u prvoj gradskoj zoni u Šapcu. Svaka sledeća zona prema periferiji je zahtevala 30% učešća. Što se same rate tiče skočila je sa početnih 260e na 409e u jednom momentu, pa je sa ograničenjima spala na 309.

Prevremena otplata je prava stvar, ako je čovek disciplinovan. Ja do sada nisam prevremeno otplatio ni 1e za ove skoro 4 pune godine, iako sam uspevao finansijski da izguram i ovu ratu od 409e, sa manjom platom nego sad. Što samo pokazuje moju disciplinu.

Generalno, po mom nekom shvatanju, to je trošak kao za stanarinu, ne treba ga se plašiti. Raditi se svakako mora, a samim tim će se naći dovoljno za ratu stambenog.

Što se varijabilne tiče, ako se istorijski pogleda, ona na svakih 15tak godina ima neke skokove, pa se vrati dole. Nisam siguran da uopšte ima u ponudi sada stambenih kredita sa fiksnom stopom, jer su ih banke u jednom momentu totalno izbacile iz ponude. Čak i kada sam ja uzimao, već je bila ponuda sa fiksnom na par godina, pa da pređe u varijabilnu.

Začkoljica jedna postoji, što ukoliko dođe do kašnjenja, banka prodaje nekretninu, i ta prodajna cena je po pravilu drastično niža od realne, pa ubtom slučaju ostaneš i bez nekretnine, i sa preostalim dugom.

Negde sam čitao da uskoro planiraju da uvedu zakonsku odredbu, gde u slučaju kašnjenja banka mora da obezbedi klijentu 2 meseca, gde on može da proda nekretninu, pod njegovim uslovima, što je super.

Ja bih samo isključio razmišljanja koja mnogi imaju tipa - Šta ću ako ostanem bez posla, bez prihoda ...- sa takvim pitanjima se nikad neće zagristi i rešiti. Rizik postoji, ali je taj rizik ono što nama, koji nemamo keš za nekretninu, omogućava da je uzmemo.

Sent from my iPhone using Tapatalk

• Sviđa mi se 3
  • Podržavam 1

• Drug član, 1111 postova
  • Motocikl: Honda VT500c, Suzuki Bandit 600 mk1

Za kes kredit bih isao max do 10.000 evra eventualno 15.000. sce preko stambeni odnosno namenski. Bila je varijanta kada sam ja gledao 2019. stambeni u evrima i u dinarima, fiksna i varijabilna. Sada da uzimam uzeo bih sa fiksnom kamatnom stopom. Najpovoljniji su bili otp i inteza. Moja Adiko me je najnepovoljnije ugostila a klijent sam preko 15 god. 

Pa ja se nadam da bi dok ne dobijemo bebu to je za godinu - dve uspeli da odvojimo i po 500e da damo. Ja bi sav visam davao na kredit. Stisli bi se u pocetku da sto vise damo. Ako me ubode neki privatan posao dobar sav prihod na kredit. Da li stambeni kredit moze i za kucu? Neko mi je pricao kao da mora za stambeni da bude stan i nova gradnja. Ja se nadam da to nije istina, jer se jos nismo raspitivali. Sad za dan - dva krecemo po bankama da se cenkamo i raspitujemo

• Drug član, 1329 postova
  • Motocikl: Yamaha Tracer 700 Traveler 2
pre 15 minuta, Bojan_87 je napisao:

Začkoljica jedna postoji, što ukoliko dođe do kašnjenja, banka prodaje nekretninu, i ta prodajna cena je po pravilu drastično niža od realne, pa ubtom slučaju ostaneš i bez nekretnine, i sa preostalim dugom.

Kako misliš preostalim dugom? U smislu ako banka prodajom nekretnine ne pokrije sav preostali dug, ostatak duga i dalje ostaje na teret korisnika kredita? To zaista može da se desi?

Zar nije visina učešća upravo mehanizam da se banke zaštite od ovakvih slučajeva? U smislu - ti daješ učešće, oni daju ostatak do ukupne vrednosti stana (dakle kredit ne pokriva celokupnu vrednost nekretnine), a cela nekretnina ide pod hipoteku.

Ne mogu da zamislim scenario gde se banke ne zaštite kompletno, već kao u citiranom slučaju ostaje i dalje određeni deo duga na teret korisnika kredita, čija je nekretnina oduzeta jer nije bio u mogućnosti da plaća rate kredita.

Pa ja se nadam da bi dok ne dobijemo bebu to je za godinu - dve uspeli da odvojimo i po 500e da damo. Ja bi sav visam davao na kredit. Stisli bi se u pocetku da sto vise damo. Ako me ubode neki privatan posao dobar sav prihod na kredit. Da li stambeni kredit moze i za kucu? Neko mi je pricao kao da mora za stambeni da bude stan i nova gradnja. Ja se nadam da to nije istina, jer se jos nismo raspitivali. Sad za dan - dva krecemo po bankama da se cenkamo i raspitujemo
Mi kad smo uzimali stan, žena trudna. Radimo za neke prosečne platice, para za učešće nemamo (imali smo ali nedovljno jer je trebalo da pretekne za neke osnovne stvari da možemo da se uselimo,nešto nameštaja, frižider,ugaona,itd itd)

Uglavno, snađemo se za učešće, uletimo u kredit. Za neko osnovno sređivanje stana nisam platio majstore sem za parket, ostalo sam sam radio.

Ja sam uzeo 48 800€ na period od 25 godina. Nisam hteo na 30 a nisam ni na 20 da ne bude velika rata zato što sam mislio da mi treba rata koja me ne ometa u životu. 200€ ću isprositi u podzemnom prolazu kod Ušća npr.

Tako da ono, ne zaleći se da bude rata velika i da ćeš što pre otplatiti. Napravi da ti bude ok i komotno a sa malo discipline ili većih primanja ćeš lako u godinu, dve tutnuti neki dinar u prevremenu otplatu.

Nama ostalo još 36 000€ glavnice a otplatili smo 43 rate, tek, od 300 :)

Bože zdravlja, ako sve bude kako treba, nadamo se da će nas pogledati sreća da to rešimo za 10 godina i ćao. A možda i pre.Neću da planiram. Možda ga i prodam pa uletim ponovo u isti krug ako naleti neki ruiniran stan za ok cenu.

• Sviđa mi se 3

• Svrati ponekad, 140 postova
  • Motocikl: TBD
Pre 22 sati, Vitez Koja je napisao:

U principu su sada kamate počele da padaju, pa ti je isplativije sa promenljivom na kraći rok. Kasnije će ti ostatak glavnice biti manji, pa će te i povećanje kamate manje doticati, tj. manje će povećavati celu ratu.

Ako nameravaš i misliš da ćeš moći prevremeno da varaćaš, bolje ti je 2 manja potrošačka kredita, a na njih su i početni troškovi manji nego na stambeni (procena, katastar, osiguranje, …). Verovatno ćeš u oba sluačaja platiti približno isto ukupnu kamatu i troškove ali u različitom roku.

Promenio član Kkovic

• Svrati ponekad, 164 postova
  • Motocikl: Suzuki Vstrom DL1000
Kako misliš preostalim dugom? U smislu ako banka prodajom nekretnine ne pokrije sav preostali dug, ostatak duga i dalje ostaje na teret korisnika kredita? To zaista može da se desi?

Zar nije visina učešća upravo mehanizam da se banke zaštite od ovakvih slučajeva? U smislu - ti daješ učešće, oni daju ostatak do ukupne vrednosti stana (dakle kredit ne pokriva celokupnu vrednost nekretnine), a cela nekretnina ide pod hipoteku.

Ne mogu da zamislim scenario gde se banke ne zaštite kompletno, već kao u citiranom slučaju ostaje i dalje određeni deo duga na teret korisnika kredita, čija je nekretnina oduzeta jer nije bio u mogućnosti da plaća rate kredita.

Upravo se to dešava.
Šta više i notari, prilikom potpisivanja ugovora to daju do znanja korisniku. Tako je i meni notar to predočio.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ma ne ide to tako lako. Napravi se dogovor, grejs period, aneksiranje, refinansiranje u drugoj banci na duži period itd. Svakako ako dođe do toga, onda jbg... Svakako nemaš onda ni da plaćaš iznajmljen stan...

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Integrisan, 9471 postova
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD
Pre 21 sati, Vitez Koja je napisao:

Da li stambeni kredit moze i za kucu? Neko mi je pricao kao da mora za stambeni da bude stan i nova gradnja. Ja se nadam da to nije istina, jer se jos nismo raspitivali. Sad za dan - dva krecemo po bankama da se cenkamo i raspitujemo

Može, te iz tog razloga jedina banka u tom trenutku mogla je dati takav kredit (stambeni kredit za sopstvenu gradnju).

Mi imamo takvu kredu, stambenu za kuću.

Ali i tu može biti problem tj da ti ne odobre jer im se recimo ne svidja lokacija na kojoj želiš graditi.

Tako da....prvi koraj je da odete do banke i detaljno se raspitate šta i kako može kod banaka da se uradi pa spram toga pravite plan.

• Drug član, 2378 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere

E kad se setim, pre par godina mi je fiksna kamata od 3.2 % bila mnogo :D :D . Uzeo varijabilnu oko 2.8% bilo.

Ali pazite, ni ta fiksna kamatna stopa nije baš tako fiksna kao što se misli. Dobar drug je uzeo u isto vreme. Ne menja se na 6 meseci, ne menja se lako, ali recimo kad je podivljao euribor mislim da je i on imao neko povećanje kamatne stope. Aktivirala se sitna slovca iz ugovora. Mogu da ga pitam.

• Drug član, 1270 postova
  • Motocikl: Yamaha Fazer FZ6 S2 ABS '08

OTP banka daje stambene kredite za kupovinu kuće, samo što treba da bude u gradu (za selo traže 70% učešće), da bude legalizovana, da ima sve dozvole itd.

• Drug član, 1121 postova
  • Motocikl: Suzuki DR-Z400, KTM 790 adventure
  • Stambeni kredit svakako ne gotovinski, jeftinije je puno
  • Obiđi banke jedan da i uzmi ponude. Mada, sve je to manje više isto, te razlike u rati budu max nekoliko eur mesečno (znam nakupi se). Najbolje da odeš u svoju matičnu banku prvo pa da vidiš šta možeš dobiti.
  • Kamata je malo veća od inflacije , tako da se ne isplati štedeti za stan, nego je bolje kupiti na kredit
  • Fiksna ili Varjabilna, kocka, zavisi od roka i u vrednosti euribora u momentu kada izimaš kredit. Svakako to je manje više isto, banka je to dobro preračunala, nama potrebe da ti gubiš vreme. Ja sam uzeo varijabilnu.
  • Strah od visine rate, oduzimanje stana... Iracionalno, opisano je gore, da se ne ponavljam. Raditi se mora, stan se mora plaćati ( da li renta ili rata). 
  • To da banka prodaje u bescenje je dezinformacija, mada nije nemoguća ako je korisnik malouman. Ako je korisnik u problemu uvek može probati da proda stan na tržištu i zatvori kredit. Tu u može i ostati novca. Ako misli da se preganja sa bankom i tera inat, onda može biti problem, jer onda stan prodaje izvšitelj i cena se smanjuje kako se nižu neuspešne prodaje, do mislim min 30% procenjene cene
  • Što pre rešiš to pitanje, biće ti povoljnije, jer cene vidiš i sam samo rastu.

• Zainteresovan, 319 postova
  • Motocikl: Suzuki sv650N, Honda Hornet 900

Onaj ko je u periodu od neke 2015. do 2019. godine uzeo stambeni kredit, napravio je verovatno najbolju investiciju u životu. Bile su najniže kamate, a cene stanova u međuvremenu se duplirale.

Apsolutno DA za stambeni kredit, nema tu mnogo filozofije.

• Sviđa mi se 1

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja