Jump to content

Moto Zajednica

Heavy enduro ekipa

Recommended Posts

• Drug član, 2275 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere

Društvo, odavno mi se čini da bi bilo lepo da imamo jednu univerzalnu temu za sve što je vezano vožnju težih enduro motora van puta, a ne uklapa se u postojeće teme.
Tema za ćaskanje o svemu što je vezano za ovu vrstu motora i vožnji koje su , čini mi se, ponovo postala  popularne svuda pa i na forumu, što mi je posebno drago.
Hard enduro zujalice od stotinak kila - STOP ! :D

Znam da postoji pinovana tema enduro fanovi, ali tu ima svega od hard endura do turinga
, a i zamrla je odavno.
Imamo lepu temu za TET, imamo temu za vožnje po Srbiji bez asfalta, imamo temu o gumama, čak i za razglednice sa vožnji, u kojoj često krenemo da diskutujemo, ali ne i nešto ovako , barem koliko znam.

Koliko vidim stvara se jedna nova heavy enduro ekipa na forumu, pa je redno da imamo i odgovarajuću temu. Otvorite dušu :D

Promenio član živke
  • Sviđa mi se 8
  • Hvala 1
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Elem, primetio sam nešto na poslednjoj vožnji i hteo da podelim, ali opet nisam znao gde. Pa evo:

- Da li ste primetili da se početnici, pa i iskusniji vozači teško odlučuju da se okrenu na usponu koji nisu uspeli da savladaju, pa da pokušaju ponovo sa boljim zaletom i više znanja o putanji, već gotovo uvek pokušavaju da uz pomoć kolega, guranja itd. krenu odatle gde su stali, što u većini slučajeva ispadne mnogo teže i rizičnije na kraju ?
Mislim da sam i ja tako radio u početku.
Šta mislite zašto je to tako ?

Promenio član živke
  • Sviđa mi se 2

• Svrati ponekad, 231 postova
  • Motocikl: Gas Gas ES 700
5 minutes ago, živke said:

Šta mislite zašto je to tako ?

Zbog straha.

Analizirao, razmišljao, gledao. U 99% slučajeva je strah od povrede/oštećenja motora i manjak samopouzdanja. Po meni je to sve normalno u početku, ali taj strah mora da se pregura. 

Ovo pričam i u svoje ime jer sam imao deonice gde mi je bila potrebna pomoć prijatelja. 

Pa ima smisla. U fazonu - "evo ga vrh, još samo malo mi fali, gde sad da se vraćam pa iz početka ?!"
A u većini slučajeva to "samo malo" ispadne mnogo. Naravno sve pod uslovom da je moguće okrenuti se.

Elem, pošto pomenuh i neku BJB vožnju u temi sa razglednicama, a ne otvara mi se nova tema da ne bih navukao gnev  "eko tastatura ratnika bajkera" kao onomad :D, da podelim ovde jednu dokazano dobru vožnju i organizaciju. Nedelja, 11 Maj. Ja se nadam da ću moći da dođem, da ne kažem - planiram. A već znam nekoliko ljudi sa foruma koji vrv dolaze. Pa eto, mogli bi i tamo da se provozamo / upoznamo / družimo.

image.thumb.png.8da89ea33fe131e08414907f6bdbbb8c.png

https://www.facebook.com/share/p/1AQDu2d5HV/

Promenio član živke
  • Sviđa mi se 5

• Svrati ponekad, 110 postova
  • Motocikl: Transalp750 / cbf1000 / Tomos Tori

Bravo za temu.

Ja sam svez u offu ali se trudim i vozim sto vise mogu, prvo sa TA700 istrazivao makadame, pa sam sa TA600 malo krenuo vise da se pentram i zavlacim u jace blato, a sad sa ovim idem gde god imam snage da se rvemo.

Planiram Rtanj a posle njega ide i Tara..

SECTORENDURO.COM

Sector Off Road Experience is biggest Adventure Off road event in Serbia. Meant to...

A ovo sa usponom se i meni bas juce desilo, vec imao pad, vec si zaduvan umoran i opet se mucis i srljas u novi problem... Ima i do manjka kiseonika, pa je mozak glup u takvim situacijama, nema racio..

Ovde me je motor ritnuo i izbio vazduh, nisam od lisca video da je vododerina ko tocak 21 🤣

IMG-3aa6416c50e931921052a5911008b6df-V.thumb.jpg.c24dc676fe545f031863bca65835e763.jpg

• Sviđa mi se 2

1 hour ago, SrdjanRadivojev said:

IMG-3aa6416c50e931921052a5911008b6df-V.thumb.jpg.c24dc676fe545f031863bca65835e763.jpg

Ovako kad vidim sliku pomislim "jao super zabavno, ne deluje tako strašno" dok ne dođem na uspon 🤣

• Sviđa mi se 1

• Svrati ponekad, 108 postova
  • Motocikl: Transalp XL700

@SrdjanRadivojev kako ti se ponasao TA700 van puta?

planiram da zamenim gume i stavim pireli scorpion str pa da malo vise sidjem s asfalta, sad imam scorpion II i ne ulivaju mi bas sigurnost, ili se ja iscimam previse

svakako planiram i neki manji motoric bas za off, topa crf, al pitanje kad ce to biti

Pa super je to motorce, presao nesto preko 20ak k za godinu ipo. Univerzalan i pristupacan, prvo sam ga vozio na metz tourance, za makadam i kad je suva zemlja sasvim ok, posle sam presao na e09, klaj klaj i probije se i na donekle zahtevnije terene.

Ali nema nesto hoda, vesanje je genericko, mali su tockovi i tezak je, ali opet zavrsava razne zadatke.

IMG_20230114_171400953.jpg.e21bc34a5f63cee1ae125022ecd6f2e9.jpg.30492ec1e8a89fb471b5d8568b191b6a.jpg

61097073_IMG_20210903_1150218612.jpg.0e5f13cc3a7809bb1e310bcda05ecfad.jpg.b23f70d12375d0c1a8c58163f3827b6c.jpg

IMG_20210605_103859877.jpg.8f06c1e8bcc0c5ae74c915b3af55d953.thumb.jpg.501bc19d2e48ff8a33d42c93ee391a07.jpg

1800880115_IMG-c22a66ae64c4974c0178636ada14b4c6-V2.jpg.02d9dfdf4c655c4c8c51ad25b90215a9(1).jpg.6df4bdcb43635cd3cfff3abc166cc538.jpg

Promenio član SrdjanRadivojev
  • Sviđa mi se 4

• Enduraš, 6425 postova
  • Motocikl: CRF300L

Ko hoce da nauci dobro da vozi po offroadu neka uci na lakim motorima, mnogo je lakse, bezbednije i zanimljivije nego na teskim. Ja sam poceo na tezim motorima (Africa i Transalp), tek kad sam nabavio laksi motor progledao sam. Posle sa tom stecenom vestinom moze i tezi motor da se ozbiljno potera. 

Na usponima je najveci neprijatelj strah i automatsko pustanje gasa usled njega i ne citanje putanje ispred, nego se gleda ispred tocka, pa iznenadjenja brzo dodju. 

• Sviđa mi se 4

On 4/18/2025 at 2:00 PM, severian said:

Ideja postoji odavno. 

Ali, realno su veće enduro vožnje toliko velika noćna mora za organizaciju, u svakom mogućem smislu, da je do sada taj virus entuzijazma svaki put brzo bio izlečen. 🤣

Seve, pitaću te ovde, da ne ofujemo temu sa razglednicama. Šta konkretno je problematično, zašto je noćna mora za organizaciju ? Pitam jer možda bih nekad u budućnosti pokušao da organizujem neku enduro vožnju, ali isključivo za teške motore.

Ali sada sam mislio bukvalno na organizciju tipa skupimo se nas 10 i napravimo zajedničku off-road vožnju. Ništa posteri, majice, ručkovi, uplate itd. 

Konkretno, ako je @Skittles ozbiljan što se poziva tiče (a znajući ga verujem da jeste), evo predloga: Skupite se vas nekolicina u Bg i cepnete petak uveče do Niša. Ja ću pokušati da vam nađem korektan i povoljan smeštaj. Subota rano ujutru - cepnemo jednu lepu off-road vožnju preko Suve planine, pa dalje južno sve do Vlasinskog jezera i Nemanjine vikendice. A dovoljno je da ima dvorište, vodu i skaru, kupimo roštilj, a i onako većina nas voli da kampuje i nosi šatore. Druženje i zezanje. I sutra ko može cepa dalje, ko ne kući - i to je to - akcija za pamćenje :D

• Sviđa mi se 2

@Skittlessu ne veruj oko ikakvih planova. Jednom prilikom sam uzeo slobodan dan da bi se vozili, a čovek mi pre polazak javi da ipak ne može. Nikada mu to neću oprostiti. 🤣

• Hvala 1
  • Haha 3

• Nemanja Stojanović, 1574 postova
  • Motocikl: CF RedBull 450 MT

Ozbiljan poziv, neozbiljan čovek :) 

Ja sam za tu akciju skroz, mogu i da organizujem da nas sve čeka spremno na Vlasini, samo da dođemo i zapalimo vatru.

Ima frižider, kuhinja, wc... verovatno i neka rakija.

Ko hoće može unutra (mislim da trenutno staje negde 6-7 ljudi), ko voli šator ima veliko dvorište.

Samo treba uklopiti, planiram uskoro i još jednu onu početničku vožnju i još jednu vikend/kamp/planinarenje, a Vlasina mi je daleko za to (promenite mi mišljenje).

• Sviđa mi se 3

• Enduraš, 6425 postova
  • Motocikl: CRF300L
On 4/19/2025 at 3:41 PM, živke said:

Šta konkretno je problematično, zašto je noćna mora za organizaciju ? Pitam jer možda bih nekad u budućnosti pokušao da organizujem neku enduro vožnju, ali isključivo za teške motore.

Evo ja cu da ti odgovorim, posto sam vise puta u proslosti organizovao enduro voznje po Kucaju (bar 5-6 puta). Treba da znas koliko bi ljudi otprilike doslo, da nadjes smestaj za sve njih, obicno to budu vikend voznje sa dva nocenja, petak skupljanje, subota ujutru se krece u voznju, uvece zezanje i nedelja razlaz. Treba da organizujes petak veceru, subota dorucak i veceru i nedelja dorucak. Ja sam to organizovao u planinarskom domu po simbolicnim cenama nocenja, klopu sam kupovao i organizovao ljude koji ce da spremaju pasulj, rostilj itd i sluze pića jer u domu nema restorana nego sve u sopstvenoj reziji. Posle voznje sav visak hrane i pica treba da se pokupi i vrati. 

Ako nadjes neko mesto za spavanje gde ima restorana, sve je mnogo lakse za organizaciju, ljudi plate za smestaj i klopu i to je to, nemas sta da se cimas, samo osmislis marsutu, tako da uopste nije nikakva nocna mora za organizaciju, samo je potrebno malo volje i angazovanja. 

U to vreme (pre 10-15 god) je puno enduro voznji bilo organizovano na tom principu sirom srbije, bar 4-5 godinsnje uglavnom preko foruma, sve voznje su kostale samo toliko da pokriju troskove spavanja, hrane i pića i interesantno je da je najvise ucesnika bilo iz Bg-a, a da niko od njih nikad nije organizovao ni jednu voznju (verovatno zbog nocne more oko organizovanja). 

Evo sad se organizuju, ali su komercijalnog karaktera, platis kotizaciju 50e i za to dobijes majicu i tracklog, a za ostalo se snalazi sam.

• Sviđa mi se 4
  • Hvala 1

• Svrati ponekad, 201 postova
  • Motocikl: Yamaha XTZ660 Tenere

Самоорганизација је најбоља ствар, пита пиво и млади лук, дошли смо да се возимо, можда због тога сваку организацију избегавам.

• Sviđa mi se 1

Tako je, ekipa sa kojom vozim je u istom fazonu, pita flajka i bas lagana prica. Ali nije lose provozati ni organizovane "komercijalne" ture cisto da se vidi cega sve ima (za nas koji smo od skoro u prici)

A sto se tice ostalog, rado cu se odazvati i ako mogu i pomoci vezano za organizaciju..

• Podržavam 1

Negde se kao kroz maglu sećam da mi je neko pričao, ili sam pročitao, da je do nekog određenog broja ljudi opušteno, nije potrebno ništa, kao - samoorganizacija itd. Ali ako se prebaci taj broj, tipa 10 vozača, onda mora sve po PSu. Da se prijavi vožnja, trasa itd. Sad naravno većini nas odmah padne na pamet, ma jeste, ko će da nas zaustavlja, dira itd.
Verovatno i neće, ali problem nastaje ako se desi neka nezgoda, ako neko bude povređen itd. Onda taj nezvanični organizator vožnje može ozbiljno da nadrlja. Zato se valjda i na organizovanim vožnjama potpisuje onaj papir gde se organizator ograđuje od odgovornosti za sve, povrede, itd, pa čak i smrt vozača na vožnji. Sva odgovornost prelazi na vozača.

I opet, svako pomisli - ma mi se znamo 100 godina, lako ćemo, neće nama da se desi itd. Ali dovoljno da na vožnju dođe par nepoznatih ljudi, da se desi nešto neplanirano i eto problema.
Na to sam mislio kad sam pitao Sevea, da li možda ima više detalja.

Što se tiče vožnji, ja sam za SVE! :D I solo cepam (mada u zadnje vreme izbegavam), i u paru, i u grupi, i hoću da organizujem, a odem i na neku organizovanu vožnju, ne smeta mi. Naravno ako nije preskupo.
A i ako je meni preskupo a vožnja se održava i dolazi mnogo ljudi - znači da ja nisam ciljna grupa, i to je skroz ok :)
Samo da bude vremena, zdravlja i malo para i da se vozamo.

A da se vratimo na konretnu priču: @Skittles NIJE DALEKO VLASINA!  🤣

p.s Dosta kompjutera za danas, odosmo da snimimo drugi deo predloga TET rute :)

• Sviđa mi se 3
  • Podržavam 1

• Advanced Member, 2025 postova
  • Motocikl: KLE 500/Aprilia Tuareg 660

Ajde ajde. Ko snima trek, zlo ne misli. Uvek bilo 🤣

Oko prvog maja sam/smo U južnim krajevima. Dukat, Besna kobila i taj kraj pa do Stare planine. Još utanačujem rutu.

• Sviđa mi se 3

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja