Jump to content

Moto Zajednica

Grmljavina, munje i vožnja motocikla

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 120 postova
  • Motocikl: Suzuki Vstrom DL1000

Pozdrav forumaši,

Kroz nedavni razgovor sa bratom, gde sam se prisetio povratka iz Crne Gore od pre par godina, počinjemo temu kiše i grmljavine na motociklu.

Naime, vraćao sam se iz Budve preko Žabljaka, po jako kišnom danu. Na motociklu smo bili supruga i ja, a kiša je smenjivala intenzitet. U jednom momentu, put ide kroz šumu, silazimo sa planine, veoma lepo vidimo nebo sive boje, i gromove koji u jako kratkim vremenskim intervalima udaraju po drveću. Osećaj nije bio lep, ali smo nastavili, misleći da je bolje da budemo u pokretu, nego da se sklonimo pored puta (svima su već poznate priče o grmljavini i stajanju ispod drveta).

Naime sve je to prošlo tako, da sam ja bio ubedjen da skoro i ne postoji verovatnoća da nas udari grom na motociklu, do ovog razgovora, i guglanja posle njega.

Ono što sam pre ovog guglanja mislio, jeste da smo izolovani gumama i nismo uzemljeni, mada me internet vrlo brzo opovrgao, jer u ovim situacijama, gume su obložene vodom, oprema i kompletan motor takodje. Još jedna stvar koju mi je internet rekao, a ja se malo osećam glupo što ranije nisam shvatio ... grom prolazi kroz veoma debeo sloj vazduha, koji je prirodni izolator ...

Ideja ove teme je da podelimo iskutva iz ovakvih situacija, a ukoliko neko ima više saznanja o tome, podeli ih. Verovatno će svima biti korisna.

Sent from my iPhone using Tapatalk

• Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Strucnjak, 1647 postova
  • Motocikl: CRF300L

Ni jedan izolator nije apsolutni izolator kad se izlozi dovoljno velikom naponu. Previse faktora da bi se ozbiljno moglo analizirati u jednom forumu. Samo imajte u vidu da nije bas sve tako jednostavno i cuvajte se.

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Drug član, 2057 postova
  • Motocikl: CFmoto 800MT

Slazem se sa Djordjetom, dokaz onome sto je pisao je kad grom udari u drvo a svi znamo da je drvo izolator.

Mali savet, ako se nekad desi da grum udari u vasoj neposrednoj blizini pokrijte odmah usi sakama ili bilo cime.

Majka od prijatelja je ogluvela kada je grom udario u drvo na 5m od kuce a ona stajala unutra na prozoru

Pitanje je samo šta raditi, kada ste u nedođiji, put i šuma oko vas, a nađete se u sred oluje sa gromovima.

• motoras, 2532 postova
  • Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500

Mnogo je lakše ovako na kuckanje, nego kad je situacija na terenu. Jedna od mogućnosti zaštite je svakako preventiva. Ja uvek otvorim neku aplikaciju vremenske prognoze i ispratim kretanje oblaka i kiše ako je u najavi. 

Konkretno ako se vraćamo iz Crne Gore prema severu možemo birati put preko Mostara ili Tjentista pa na Višegrad ili Sokolac, preko Djurdevica Tare pa na Čačak ...

Sirina je nekih sto i više kilometara pa je moguće ubosti suv put i ako je najavljena kiša. 

• Sviđa mi se 1

• Zainteresovan, 689 postova
  • Motocikl: SV650A

Isao na Kajmakcalan i kod one table koja oznacava da ulazite u granicni pojas, otvorilo se nebo. Kisa, grad, gromovi... Zemljani put sa oko dvadesetak metara cistine, pa suma. Stanem, ostavim motor na putu i sednem na travu na sredini izmegju puta i sume. Dal je bilo pravilno... pojma nemam, ali cim kuckam ovo, verovatno sam bar imao srece :) .   

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 2021 postova
  • Motocikl: Strom 650 xt

Bas dobra tema. Razmišljao sam par puta o tome ali nisam pametan sta raditi. Nije mi svejedno kad grmi a ja vozim. Uvek se setim da je super sto nemam karbonsku kacigu.

Promenio član bopk
  • Sviđa mi se 1

• U prolazu, 45 postova
  • Motocikl: Jednog lepog dana...

Sećam se da mi je ćale pričao da je nekom čobaninu grom udario u nož koji je imao kod sebe. Bio je na livadi , nije oko njega bilo nikakvog drveta, počela je grmljavina i čovek stradao jer je kod sebe imao komad metala. 

Promenio član Grunff

• Integrisan, 5718 postova
  • Motocikl: Suzuki GSR600

Jednom je Zeljko Gambiroza iz Plavne 90tih na elektroncu bezao od kise koja ga je uhvatila na Cardi ( 5km od sela) i kada je uterao u dvoriste samo mu je kap pala na registraciju :D

Nego da se uozbiljim. Ja sam cuo pricu da je nemoguce da te ubije grom u automobilu i da takav slucaj ne postoji da je nekoga ubio grom dok je bio zatvoren u automobilu.

Za motor nema sanse. Ako u tebe udari grom nece te spasiti nista.

Pre se nisam bojao sada bas ne volim biti napolju kada grmi. 

Ako se slucajno nadjete na otvorenom ili slucajno na bentu ili nekom uzvisenju, mislim da je najbolje da se legne na travu i saceka pa makar i pokisnuli. 

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 2057 postova
  • Motocikl: CFmoto 800MT

Ne moze da te ubije u automobilu.

U vojsci sam spavao pod satorom sa metalnom konstrukcijom, grom udario u sator nama nista unutra, ceo sator zasijao kao novogodisnja jelka.

• Sviđa mi se 1

To je klasičan faradejev kavez. Automobil je bezbedan.

Nego, jezivo mi je, što tek sad kontam da sam baš imao sreće tom prilikom preko Žabljaka.

Bukvalno, ni jednu dobru stvar, što se pominje gore u postovima, nisam uradio. Mislio sam da mi je jedina opcija gas, i to je to ...

• U prolazu, 82 postova
Pre 20 sati, Bojan_87 je napisao:

Pitanje je samo šta raditi, kada ste u nedođiji, put i šuma oko vas, a nađete se u sred oluje sa gromovima.

Mislim da je bolje vozit sporije i opreznije i sta bude.

Svakako je najbolje planirat unaprijed i izbjec voznju po delumbiji, ali realno, veca je sansa da nam izleti divljac po lijepom vremenu nego da nas zvekne grom.

Samo opusteno.

Promenio član balinjera

Jeste, ali sansa da vas udari grom uopste nije toliko mala kao sto sam nekada mislio. U USA su izracunali da je sansa da vas udari grom 1/1.222.000 a u toku zivota od 80 godina 1/15.300.

According to the NWS Storm Data, over the last 30 years (1989-2018) the U.S. has averaged 43 reported lightning fatalities per year. Only about 10% of people who are struck by lightning are killed, leaving 90% with various degrees of disability.  More recently, in the last 10 years (2009-2018), the U.S. has averaged 27 lightning fatalities.

A sto se divljaci tice, toga se najvise bojim od svega. Zeceva ovde koliko hoces a po naseljenim mestima macaka i kerova... 

• Haha 1

• U prolazu, 82 postova

"U USA su izracunali..."

Jos jedan razlog vise da budemo sretni i zahvalni sta vozikamo po nasem brdovitom Balkanu. :)

Meni je isto najneugodnije na pravcu kroz sumu, gdje lijevo i desno moze svaki moment nesto iskocit - onda usporim i vozim po sredini, blize liniji ako je moguce.

Promenio član balinjera

23 minutes ago, balinjera said:

"U USA su izracunali..."

Jos jedan razlog vise da budemo sretni i zahvalni sta vozikamo po nasem brdovitom Balkanu. :)

Meni je isto najneugodnije na pravcu kroz sumu, gdje lijevo i desno moze svaki moment nesto iskocit - onda usporim i vozim po sredini, blize liniji ako je moguce.

Ja sam iz Vojvodine prika :D

• Sviđa mi se 1
  • Haha 1

• Drug član, 1082 postova
  • Motocikl: Honda VT500c, Suzuki Bandit 600 mk1
Pre 5 sati, Motorcyclist je napisao:

A sto se divljaci tice, toga se najvise bojim od svega. Zeceva ovde koliko hoces a po naseljenim mestima macaka i kerova... 

Najopasnija zverka besna kera 😅 i gusak kad te pomota drz gace 

• Sviđa mi se 2
  • Haha 2

• drumski ratnik, 176 postova
  • Motocikl: Africa Twin DCT 2020
On 4/12/2025 at 10:11 PM, Motorcyclist said:

...

Ako se slucajno nadjete na otvorenom ili slucajno na bentu ili nekom uzvisenju, mislim da je najbolje da se legne na travu i saceka pa makar i pokisnuli. 

Ovo ako hoćeš sigurno da te ubije. 🙄

• Drug član, 1258 postova
  • Motocikl: Yamaha Fazer FZ6 S2 ABS '08

0-02-05-c73ecb495709d4b24ca3713a2afb2c64df6d98147a94aac5e3cdd1a131b744db_b308467804e6fbc5.thumb.jpg.81fb5c69972bc4e4b086ea5c1190331c.jpg

Podsetiste me na bežanjac od nevremena, nisam uspela da uhvatim munje.

A u kacigu mi gruva Bury the light.

"I am the storm that is approaching
Provoking
Black clouds in isolation
I am reclaimer of my name
Born in flames
I have been blessed
My family crest is a demon of death!"

A jes' da se CBR sa Leo Vince čuo kao oluja. :hej:

Koja sam ja budala majko mila. Beži bre kući, neee, fotkica je bitnija. 

Ono da Bog budale čuva je živa istina, stigla sam kući kad su krenule krupne kapljice da me biju... :D

54 minutes ago, donmarkoni® said:

Ovo ako hoćeš sigurno da te ubije. 🙄

A kako da budes sto manji ako si na poljani? Ili je bolje gas pa sto pre kuci.

• Drug član, 977 postova
  • Motocikl: Honda X-ADV

Jbt, ja pre dve godine vozio Jadranku od Rijeke do Splita skoro dok su munje udarale u more, sastavili se nebo i more... Nisam ni razmišljao da može mene da opali 😀

• Sviđa mi se 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja