Jump to content

Moto Zajednica

Benzin preko zime

Recommended Posts

• U prolazu, 23 postova
  • Motocikl: Kawasaki versys 650gt - 2021

Pozdrav svima

Kao sto i naslovu kaze, mene zanima sta sa bezninom preko zime? Ima li benzin rok trajanja i koliko? 

Ja sam svoj motor parkirao polovinom oktobra, napunio rezervoar i cekam sezonu, koja ce kod mene poceti u martu. Sto znaci da ce benzin stajati nepunih 6 meseci. Da li istociti pre sezone i sipati novi? Ili da li je pametno koristiti neke aditive koje stabilizuju benzin? 💪✌️

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 851 postova
  • Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------------------------EX Honda Africa Twin '17------------------------------------------V Strom 650XT '24-------------------------

Napuni rezervoar da smanjis mogucnost korodiranja. Aditiv mozes sipati, nece da mu skodi, samo obavezno za benzin... Ja ne koristim nista, jer ugl parkiram pred kraj novembra, a isterujem cim prebaci 15-16°C ... 🙂

• Sviđa mi se 2

• U prolazu, 23 postova
  • Motocikl: Kawasaki versys 650gt - 2021
Pre sat vremena, Rider000 je napisao:

Napuni rezervoar da smanjis mogucnost korodiranja. Aditiv mozes sipati, nece da mu skodi, samo obavezno za benzin... Ja ne koristim nista, jer ugl parkiram pred kraj novembra, a isterujem cim prebaci 15-16°C ... 🙂

Rezervoar je pun, ali neznam da nece da "izvetri" benzin pa da bude problem kad dodje 🌞

• Drug član, 980 postova
  • Motocikl: Lep

Licno ne ispustam benzin i nikada nisam imao problema. Napunim do kraja zbog zastite i to je to. Imao sam motor koji nisam palio mesecima jer nisam bio tu i secam se kad god sam uzeo da je provozam nikada problema nije bilo, samo dospem koliko treba nakon voznje i to je to. E, sada, jedino ako se u medjuvremenu nije toliko pokvario benzin da ne znam sta, mada mislim da svi malo vise filozofiramo.

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 2

• U prolazu, 21 postova
  • Motocikl: CFMOTO 800MT Explore Edition
3 hours ago, Vujka said:

Pozdrav svima

Kao sto i naslovu kaze, mene zanima sta sa bezninom preko zime? Ima li benzin rok trajanja i koliko? 

Ja sam svoj motor parkirao polovinom oktobra, napunio rezervoar i cekam sezonu, koja ce kod mene poceti u martu. Sto znaci da ce benzin stajati nepunih 6 meseci. Da li istociti pre sezone i sipati novi? Ili da li je pametno koristiti neke aditive koje stabilizuju benzin? 💪✌️

Пун као што си урадио и + стабилизатор горива, и без бриге. Имаш све на сајту

IPONE.RS

Uputstvo za upotrebu: - Sipajte stabilizator goriva u rezervoar pa tek onda naspite gorivo, 1ml stabilizatora je dovoljan za 1 l benzina. - Radi lakše upotrebe bočica dolazi sa dozerom. -...

да не пишем, прочитај.  

• Hvala 1
  • Podržavam 1

• Ne silazi, 2278 postova
  • Motocikl: ex.Liberty 125 & Scarabeo 400i, Kawa ER-5
Pre 4 sati, Vujka je napisao:

mene zanima sta sa bezninom preko zime? Ima li benzin rok trajanja i koliko?

Nije problem u benzinu, već

Pre 4 sati, Vujka je napisao:

Ja sam svoj motor parkirao polovinom oktobra, napunio rezervoar i cekam sezonu, koja ce kod mene poceti u martu.

:) :) :)

Šala mala, kolege su već rekle, može stabilizator, a i ne mora...

• Haha 1

• Svrati ponekad, 269 postova
  • Motocikl: Yamaha TDM900

Izvor informacija, Fact sheet rafiinerije British Petrol

Petrol in sealed containers

The storage life of petrol is one year when stored under shelter in a sealed container. Once a seal is broken the fuel has a storage life of six months at 20°C or three months at 30°C.

Petrol in equipment tanks

The storage life of petrol in equipment fuel tanks is one month. This can be extended by topping up with one third of fresh fuel, which restores the volatile components that have evaporated. Topping up with fresh fuel will help, however it is not a foolproof strategy for engines that are used only intermittently. The following principles may also help:

> Keep the tank half full to stop water vapour from being sucked in and condensing.

> Consider using a fuel that contains anti-oxidants, metal deactivators and corrosion inhibitors to protect metal surfaces; such as BP Ultimate.

> Use a hotter spark plug to help to reduce carbon deposits.

Petrol in boats

Petrol in boat engines exposes the fuel to conditions that are not normally encountered in cars, including lengthy storage and moisture.

Long term storage

When preparing to store a boat for extended periods e.g. two months or more, it is best to completely remove all fuel from the tank. If it is difficult or not possible to remove the fuel, maintaining a full tank of fuel and including a fuel stabiliser to provide fuel stability and corrosion protection is recommended. A partially full tank is not recommended because the void space above the fuel allows air movement that can bring in water through condensation as the temperature cycles up and down. This condensation can potentially create operational problems.

• Sviđa mi se 1
  • Hvala 1
  • Podržavam 1

• Svrati ponekad, 170 postova
  • Motocikl: Himalajac

Ako koristis gorivo koje sadrzi procenat alkohola pozeljno je ispustiti isto iz karburatora pre duzeg perioda stajanja, vise od mesec dana. Inace sa obicnim gorivom si miran bar tri meseca stajanja, ako ne i duze, do sest meseci. Sad, koliko ti je dobar dihtung poklopca rezervoara je isto pitanje. Proveri, zameni ako treba.

• Sviđa mi se 1

• ODUSTO OD DIJETE, 2634 postova
  • Motocikl: GSX650F & NMAX155

Ja u ovo doba napunim pun rezervoar sa 100-kom i  na proleće skuter i motor pale na prvu.

Ovako radim od kad znam za sebe.

• Sviđa mi se 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   1 član

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja