Jump to content

Moto Zajednica

Koje gume zimi

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 201 postova
  • Motocikl: F900 GSA
pre 13 minuta, ivica744 je napisao:

Osim toga,braco,Srbi,vi niste debili da vam treba uputstvo da ne pijete akumulatorsku kiselinu,ne trebaju vam nikakve oznake na gumama,dovoljno ste pametni i razumni da kad vidite saru na gumi znate koja je guma za zimu.

A ako neko nije Srbin a ipak je na ovom forumu? On nije brat ili je debil? 

Logika kako se zna koja je guma za zimu je odlična. Mada pretpostavljam kad te tokom zimskih meseci (meseci određeni zakonom) ne bi pustili da uđeš, recimo, u Nemačku, sa gumama koje nemaju oznaku zimske gume (onaj vrh sa pahuljicom), da bi im ti objasnio da mi Srbi bolje znamo koja je guma za zimu. Siguran sam da bi prokleti Nemci bili krivi na kraju što te ne bi pustili. 

Nisam siguran da bi i tada promenio mišljenje ali to je ok. Tvoja stvar šta ćeš ti (ili ja, ili bilo ko drugi) da radi sam za sebe (naravno, ako ne ugrožava druge). Na kraju uvek postoji i odgovor "Pa šta?"

Ali nije dobro ubeđivatii druge da je neispravno postupanje cool i šmekerski. 

Možda smo zato i tu gde jesmo.

• Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 2858 postova
  • Motocikl: strom 650

Bilo je vremena kada nije bilo zimsko letnjih guma , nije bilo DOT ooznaka.

Ali smo svi znali da li su nam gume odgovarajuće znali da zamenimo točak popravimo po nešto na autu.

Došlo vreme da sve mora da nam kaže neki propis koji će čak ponekad da nam brani nešto što je bolje za nas.

• Drug član, 909 postova
  • Motocikl: Honda X-ADV

Jel beše i u Nemačkoj mogu letnje gume zimi ukoliko nema snega? 😆

Da ne bude zabune, na auto sam stavio zimske u prvoj polovini oktobra već, da ne upadam u gužvu kod majstora.

Motorom idem na posao skoro svaki dan, jutros bilo 0° kada sam kretao.

Promenio član QmBGD

• Drug član, 1933 postova
  • Motocikl: Strom 650 xt

M+S znaci da na gaznoj površini kanali čine najmanje recimo 15% ( ne znam te  procente ovako napamet) od ukupne površine. 

• Svrati ponekad, 461 postova
  • Motocikl: ZRX 1100
Pre 2 sati, ivica744 je napisao:

Tacno je da nije crno-belo i to mnogo zavisi od proizvodjaca.Na primer,sad na ovim niskim temperaturama tigrova letnja je dosta meksa od bridzstona. 

Prilikom montaze-demontaze se to poprilicno vidi i oseti pod rukom.Naravno,svako ima neka svoja iskustva,razliciti auti i razlicit nacin voznje,tako je dozivljaj ponasanja vozila-guma razlicit.Samo ne stoji tvrdnja da (u prici ) m+s nije zimska guma.

Radim u razvoju jedne svetske korporacije koja se bavi proizvodnjom pneumatika i obozavam ovakve teme :)

Ne zelite da znate koliko razlicitih oznaka sluze samo marketingu i koliko ima istih guma, sa razlicitim oznakama. 

Zakon je jasan, zimska guma je guma koja ima oznaku tri vrha, ali ako izuzmemo top brendove, gomila je guma sa razlicitim oznakama, a guma je identicna. Oznaka M+S ili ta tri vrha su samo sitna promena na uglavnom istoj gumi kod proizvodjaca kao sto su tigar itd. Smese su iste. 

A ona prica o 7 stepeni, letnja guma se vozi zimi itd, to je besmisleno raspravljati... 

• Ne silazi, 7323 postova
  • Motocikl: TDM 900

Piši više o tome. Zanimljivo i korisno čuti nešto iz prve ruke. Ja takođe radim u autoindustriji i poznate su mi stvari o kojima pišeš. 

Mene npr. interesuje u vezi guma, kolika je razlika između matičnog brenda i pod brenda? Npr. Continental i Matador, Hankook i Lauffen, Mišelin i Kleber, itd.

• Podržavam 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja