Jump to content

Moto Zajednica

Suzuki DR-Z4S i DR-Z4SM

Recommended Posts

• Drug član, 1171 postova
  • Motocikl: Suzuki DR-Z400, KTM 790 adventure

Da, to je realnije poređenje, ali mene nije interesovao enduro r za kupovinu. Postaviću pitanje čim budem pri kompu

• Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Evo realnijeg poređenja, DRZ protiv 390 Enduro R, naravno chat gpt :). Cene nisu baš relalne, mislim je KTM malo jeftiniji, bar je tako najavljeno.

Uporedna tabela: Suzuki DR-Z4S (2025) vs KTM 390 Enduro R (2025)

Karakteristika Suzuki DR-Z4S (2025) KTM 390 Enduro R (2025)
Motor 398 cc, 1-cilindar, 4-takt, vodeno hlađenje 398.7 cc, 1-cilindar, 4-takt, vodeno hlađenje
Snaga 38 KS @ 8.000 o/min 44 KS @ 8.500 o/min
Obrtni moment 37 Nm @ 6.500 o/min 39 Nm @ 7.000 o/min
Menjač 5 brzina 6 brzina
Težina (bez goriva) ~147 kg 159 kg
Rezervoar goriva 8,7 litara 9 litara
Ogibljenje (prednje/zadnje) KYB, 280/296 mm hoda WP APEX 43 mm, 230 mm hoda
Visina sedišta 890 mm 890 mm
Svetla visina ~300 mm 272 mm
Točkovi (prednji/zadnji) 21"/18" žbičani točkovi 21"/18" žbičani točkovi
Gume (prednja/zadnja) 80/100-21 / 120/90-18 90/90-21 / 140/80-18
Elektronika ABS, kontrola proklizavanja, modovi vožnje ABS (isključiv), kontrola proklizavanja, TFT ekran, USB-C
Cena (EUR) ~8.500–9.000 ~8.000–8.500

🔍 Ključne razlike i preporuke:

• Snaga i menjač: KTM nudi više snage i dodatnu brzinu, što je korisno za duže asfaltne deonice i dinamičniju vožnju.

• Težina: Suzuki je lakši, što može biti prednost u tehničkom terenu i pri manevrisanju.

• Ogibljenje: Oba modela imaju kvalitetno ogibljenje, ali KTM-ovo WP APEX je poznato po vrhunskim performansama i podešavanjima.

• Elektronika: KTM dolazi sa modernijim elektronskim paketom, uključujući TFT ekran i USB-C priključak, što može biti korisno za duže ture.

• Cena: Cene su slične, ali KTM može ponuditi više vrednosti za novac zbog dodatnih funkcija.

🏁 Zaključak:

• Ako ti je primarni fokus na off-road vožnji, sa povremenim asfaltiranim deonicama, i ceniš manju težinu i jednostavnost, Suzuki DR-Z4S (2025) je odličan izbor.

• Ako tražiš moderniji motor sa više snage, boljim ogibljenjem i naprednijom elektronikom, koji je sposoban za duže ture i raznovrsne terene, KTM 390 Enduro R (2025) bi mogao biti bolji izbor.

Promenio član lemy

• U prolazu, 66 postova
  • Motocikl: Suzuki DRZ400s, Suzuki V-Strom 800DE

Neka meni mog dobrog Suzija još koju godinu... pa ko zna :)

Iskreno, 6. brzina mi na DRZ-u ne treba i smatram da nije za ovu geometriju motora. Težina motocikla, dužina hoda suspenzije (koliko god podesili amortizere da budu tvrđi) prosto nisu za brzine preko 100-110km/h. Na mom DRZ-u pored progresivnih opruga napred i eibach opruge nazad, kompromisa sa lančanicima, pun gas postiže 140+km/h ali je osećaj je katastrofa. Ne zbog obrtaja koji vrište, nego zbog stabilnosti  samog motora (naravno 30/70 gume dodatno pogoršavaju sveukupnu stabilnost pri tim brzinama i naravno da bi 50/50, 50/70 gume puno značile na asfaltu).

Da skratim, MOJE MIŠLJENJE: da je japanac ugradio 6-tu brzinu, čak i kao "over-drive", motor bi fabrički morao da ima stabilizator kormana :D

Zato su potencijalnim kupcima ostavili da dobro razmisle za kakvu vožnju/namenu kupuju motor.

Pozdrav dobri narode!

• Svrati ponekad, 59 postova
  • Motocikl: Suzuki V Strom 650, Honda Crf 300l

Mile, mora menjas drugara, ne zna ni osnovne info. Sediste je 920mm na Suzukiju, nije 890. Bitna stavka za nas krakate. :)

• Haha 1

• Drug član, 1515 postova
  • Motocikl: Suzuki DL 1000 2014
Evo realnijeg poređenja, DRZ protiv 390 Enduro R, naravno chat gpt . Cene nisu baš relalne, mislim je KTM malo jeftiniji, bar je tako najavljeno.

Uporedna tabela: Suzuki DR-Z4S (2025) vs KTM 390 Enduro R (2025)

Karakteristika Suzuki DR-Z4S (2025) KTM 390 Enduro R (2025)
Motor 398 cc, 1-cilindar, 4-takt, vodeno hlađenje 398.7 cc, 1-cilindar, 4-takt, vodeno hlađenje
Snaga 38 KS @ 8.000 o/min 44 KS @ 8.500 o/min
Obrtni moment 37 Nm @ 6.500 o/min 39 Nm @ 7.000 o/min
Menjač 5 brzina 6 brzina
Težina (bez goriva) ~147 kg 159 kg
Rezervoar goriva 8,7 litara 9 litara
Ogibljenje (prednje/zadnje) KYB, 280/296 mm hoda WP APEX 43 mm, 230 mm hoda
Visina sedišta 890 mm 890 mm
Svetla visina ~300 mm 272 mm
Točkovi (prednji/zadnji) 21"/18" žbičani točkovi 21"/18" žbičani točkovi
Gume (prednja/zadnja) 80/100-21 / 120/90-18 90/90-21 / 140/80-18
Elektronika ABS, kontrola proklizavanja, modovi vožnje ABS (isključiv), kontrola proklizavanja, TFT ekran, USB-C
Cena (EUR) ~8.500–9.000 ~8.000–8.500

Ključne razlike i preporuke:

• Snaga i menjač: KTM nudi više snage i dodatnu brzinu, što je korisno za duže asfaltne deonice i dinamičniju vožnju.
  • Težina: Suzuki je lakši, što može biti prednost u tehničkom terenu i pri manevrisanju.
  • Ogibljenje: Oba modela imaju kvalitetno ogibljenje, ali KTM-ovo WP APEX je poznato po vrhunskim performansama i podešavanjima.
  • Elektronika: KTM dolazi sa modernijim elektronskim paketom, uključujući TFT ekran i USB-C priključak, što može biti korisno za duže ture.
  • Cena: Cene su slične, ali KTM može ponuditi više vrednosti za novac zbog dodatnih funkcija.

Zaključak:

• Ako ti je primarni fokus na off-road vožnji, sa povremenim asfaltiranim deonicama, i ceniš manju težinu i jednostavnost, Suzuki DR-Z4S (2025) je odličan izbor.
  • Ako tražiš moderniji motor sa više snage, boljim ogibljenjem i naprednijom elektronikom, koji je sposoban za duže ture i raznovrsne terene, KTM 390 Enduro R (2025) bi mogao biti bolji izbor.
Bitna stavka je cena, KTM 390 Enduro R košta 6990e u Srbiji
WWW.KTM-SRBIJA.RS

Generalno zastupništvo KTM brenda za tržište Srbije.

Sent from my SM-A556B using Tapatalk

Da, nije malo, 2.000 ako ne poskupe KTM . Za ta 2k se dobija legendarna pouzdanost, made in Japan,  i malo manja težina. 

• Drug član, 1655 postova
  • Motocikl: BMW C400GT🏍 🛵Beverly300hp,Honda x-adv 750,BMW F900 GS⬜🟦🟥

Sve mi se sviđa ,opasan je, samo  me malo razocaralo sto je i dalje  5 brzina.Realno je ovo motor za sve,za svaki dan.

Jedva cekam da ga probam.bas me zanima da li ce biti test vozilo?

Promenio član Džim Džarmuš

• Svrati ponekad, 167 postova
  • Motocikl: Transalp750 / cbf1000 / Tomos Tori

Ne volim cifre da komentarisem, siguran sam da je dojaja paket, da nema tako neceg na trzistu, sve ok...  al 9200? 

• Podržavam 1

• Advanced Member, 2129 postova
  • Motocikl: KLE 500/Aprilia Tuareg 660

Regulisaće to tržište. Ako se bude prodavao zadovoljavajuće poskupeće (kao Tenere). Ako se ne bude prodavao-pojeftiniće (Tuareg).

• Podržavam 1

• Drug član, 1288 postova
  • Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------------------------EX Honda Africa Twin '17------------------------------------------V Strom 650XT '24-------------------------

Ovo ce se najvise prodavati u americi. Kod nas sumnjam da ce toliko. Ovi u EU svakako ne smeju da sidju sa asfalta, za nase balkanske uslove je i nov kinez pojam. To kazem jer obicno ovaj tip motora poput DRZ nikad nije jedini motor u garazi, vec drugi, treci...

• Svrati ponekad, 59 postova
  • Motocikl: Suzuki V Strom 650, Honda Crf 300l

Stize tek u oktobru kod nas ogranicen broj komada i minimalne sanse da ce biti test vozilo

Cena je za početak tu gde treba, a ako bude potrebe korigovaće je. Te korekcije neće biti zbog nas jer smo mi smešno tržište, već zbog Amerike, Azije...

Vidim svi se žale na 5 brzina, ja ne vidim da je to neka mana u odnosu na postojeće 6 stepene menjače. Vozim starog DRZ pa sam istražio menjač od DRZ i KTM 390 Adventure R koji mi je prvi pik jer mi je lepši i jefiniji.

Svi očekuju da je 6. brzina produžetak 5. odnosno neka vrsta override tj manje obrtaja za istu brzinu. Činjenica je da su ostali 6. stepeni menjači manje više istog finalnog prenosnog odnosa, čak i dužeg. U Praksi to znači da nemate manji broj obrtaja u 6. brzini na recimo 100km/h, nego da ste imali samo jedno šaltanje više. Konkretno, prema informacijama koje sam iskopao DR-400s u 5. brizini na 5.000 obrtaja ide 96km/h a KTM 390 adventure R u 6. na 5.000 obrtaja ide 82km/h. Čak i da podaci nisu apolutno tačni, to je logika. Nisu Japanci ludi, imaju oni dobrih iženjera, mada  da sam na ja njhovom mestu ubacio bih tu 6. brzinu zbog marketinga.

• Sviđa mi se 1

• 8-bit, 1970 postova
  • Motocikl: KTM690 | Freeride 250R | Burgman 650
37 minutes ago, lemy said:

mada  da sam na ja njhovom mestu ubacio bih tu 6. brzinu zbog marketinga.

Pa bi se svi žaliil da ide ko mrtav konj kad mu daš gas.

Verovatno će ko na 390 tek preko 6000 da krene zabava  :oda2:

Dobro su to oni promislili.

• Sviđa mi se 1

• Enduraš, 6515 postova
  • Motocikl: CRF300L
On 7/7/2025 at 1:07 AM, lemy said:

Cena je za početak tu gde treba, a ako bude potrebe korigovaće je. Te korekcije neće biti zbog nas jer smo mi smešno tržište, već zbog Amerike, Azije...

Vidim svi se žale na 5 brzina, ja ne vidim da je to neka mana u odnosu na postojeće 6 stepene menjače. Vozim starog DRZ pa sam istražio menjač od DRZ i KTM 390 Adventure R koji mi je prvi pik jer mi je lepši i jefiniji.

Svi očekuju da je 6. brzina produžetak 5. odnosno neka vrsta override tj manje obrtaja za istu brzinu. Činjenica je da su ostali 6. stepeni menjači manje više istog finalnog prenosnog odnosa, čak i dužeg. U Praksi to znači da nemate manji broj obrtaja u 6. brzini na recimo 100km/h, nego da ste imali samo jedno šaltanje više. Konkretno, prema informacijama koje sam iskopao DR-400s u 5. brizini na 5.000 obrtaja ide 96km/h a KTM 390 adventure R u 6. na 5.000 obrtaja ide 82km/h. Čak i da podaci nisu apolutno tačni, to je logika. Nisu Japanci ludi, imaju oni dobrih iženjera, mada  da sam na ja njhovom mestu ubacio bih tu 6. brzinu zbog marketinga.

Ne znam na koliko obrtaja, jer nisam imao obrtomer, ali je već na 90 km/h drz kretao ozbiljno da vibrira i nije bio za neku duzu voznju preko te brzine. Ako je tačno ovo za 5000 obr na 96 km/h ispada da sam ja mog sve vreme (u svim brzinama) vozio ispod 5000 obr što mi je malo neverovatno.

Imam ja obrtomer, to je tu negde, ja vozim na oko 5500 to je oko 100 km/h i ozbiljno vibrira. Da nije toga ne bi razmišljo da menjam DRZ. Prkeo 6,000 obrtaja je već skoro nemoguće voziti, jedino u preticaju kad mora. Na offu sam u rangu 3,500-4,500 što je za taj agregat oprimalno sa stanovišta obrnog momenta.

Probao sam i obrtomer da li je ispravam, ler je 1,600 a zavrtio sam ga par puta i jako visoko na kratko, tako da nije do njega.

Seo jednom na CRF 250, vozim lagano, pogledam na obrtomer a mali se vrti na cca 7,000 obrtaja, nigde vibracija, honda je to...

• 8-bit, 1970 postova
  • Motocikl: KTM690 | Freeride 250R | Burgman 650
On 7/7/2025 at 11:50 AM, mradomir said:

Pa bi se svi žaliil da ide ko mrtav konj kad mu daš gas.

Verovatno će ko na 390 tek preko 6000 da krene zabava  :oda2:

Dobro su to oni promislili.

Malo sam čitao pa da ispravim sebe, nije snaga razlog što fali šesta.

Navodno morali bi da redizajniraju ceo menjač, prošire kućište, što bi povećalo i cenu, pa su odustali.

A to da će da se vrti na višim obrtajima ko 390 ili crf - neće.

Nema kontra teg, tako da će verovatno zbog ubrizgavanja biti malo mirniji od DRZ-a, ali ne preterano.

U svim review-ovima pominju vibracije na višim obrtajima.

Da, odgledao sam brdo reviewa, a posebno  mi je bio zanimljiv Dork on the road. Trenutno testira i 390 Enduro R, a vlasnik o obožavalac DRZ 400.

Da ne dužim, njegov komentar je da se  vozi i oseća kao stari DRZ uz sva poboljašanja. Sve radi odlično i bolje, ali agregat je i dalje praktično stari i vibrira malo manje nego stari, ali daleko je to od mirnoće Honde crf 300 čak i KTM 390 

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 1400 postova
  • Motocikl: Tuareg 660
pre 50 minuta, mradomir je napisao:

Malo sam čitao pa da ispravim sebe, nije snaga razlog što fali šesta.

Navodno morali bi da redizajniraju ceo menjač, prošire kućište, što bi povećalo i cenu, pa su odustali.

Kaže kolega koji je rastavljao i sastavljao stari DRZ i radio generalke, da ima mjesta u kućištu za 6 brzinu,

i da to ne bi tvornici bio nikakav problem da su ugradili.

• Sviđa mi se 1

• Enduraš, 6515 postova
  • Motocikl: CRF300L

Ma da su samo malo raširili brzine, da je prva kraća, a peta duža, bilo bi sasvim ok, ali i to nisu uradili iz nekog razloga.

• Ne silazi, 5058 postova
  • Motocikl: Honda VTR1000SP1 (Službeni), Suzuki SV650S, Tomos T15SL, Tomos T011, Tomos APN4

DR-Z će kod nas biti 9.190 EUR

Promenio član Jovan Ristic

• Integrisan, 7954 postova
  • Motocikl: TDM 900

Baš me čudi ta cena, pogotovo od Suzukija. DRZ jeste kultna spravica, pogotovo u Americi, ali baš ova cena... No dobro. Znaju oni bolja valjda. Mi smo izgleda sirotinja.

• Ne silazi, 5058 postova
  • Motocikl: Honda VTR1000SP1 (Službeni), Suzuki SV650S, Tomos T15SL, Tomos T011, Tomos APN4
Pre 3 sati, Alekre je napisao:

Baš me čudi ta cena, pogotovo od Suzukija. DRZ jeste kultna spravica, pogotovo u Americi, ali baš ova cena... No dobro. Znaju oni bolja valjda. Mi smo izgleda sirotinja.

Euro Sumar se izborio da kod nas bude povoljnije. Preko u EU će biti oko 9.600 EUR

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja