Jump to content

Moto Zajednica

Baksuzni Art Petrol ("Ralja ring") - 02.11.2024.

Recommended Posts

• Drug član, 1654 postova
  • Motocikl: Honda NC750x

Bas tako, iz takvog razloga treba ponovaljati obuku.
Ima kod mene tako nesto slicno, znakovi su bili ali ih pocupaju, tako da se sad nekako drzimo toga da se vozi kao da imaju znakovi al se opet pazi.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• ODUSTO OD DIJETE, 2622 postova
  • Motocikl: GSX650F & NMAX155

I ja imam isti problem unazad skoro 30 godina.

Moja ulica se završava ili počinje sa T raskrsnicom.

Velika većina ne poštuje pravilo desne strane a kad im izletim i stanem većina odgovora je

1. Ja idem pravo i imam prednost

2. Moja ulica kojom vozim je šira od tvoje pa ti mene treba da pustiš

3. Najveći biser je bio kad mi je odgovorio jedan debil - gde ti je taj znak desne strane, ja ga nisam video  :grr:

Promenio član ZEMZEM
  • Haha 2
  • Tužan 2

• Svakom po zasluzi, 12405 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Имам викендицу на километар од те пумпе и добро знам да оваквих случајева има скоро свакодневно. 

Проблем је та непрегледна кривина у десно пре саме пумпе и правац пре тога, ако идеш преко 60 км/х овај који излази са пумпе шансе нема да те види и прикочи. Не осуђујем Салета кога лично знам али ту је лутрија да ли ћеш да звекнеш у неки ауто или не... 

Смањити брзину, отворити 4 очи, једино то вас спасава на том (прелепом и проклетом) Раља рингу. 

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 2

• Drug član, 1936 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere

Neverovatno je koliko mi se u zadnje vreme često događa da nemam prvenstvo, ali ljudi mi blicaju, pokazuju rukom itd. da prođem - jer očigledno predstavu nemaju da oni imaju prvenstvo, pa im tako sigurnije valjda ...

1 hour ago, ZEMZEM said:

E pazi sad - ovde postaje komplikovano :) Jer ovo nije skroz neutemeljeno. Samo ne šira - nego većeg prioriteta. Ali hajde da pojasnim.

U mom selu postoj takva T raskrsnica ali ja idem pravo. Nema znakova ni semafora. Putevi su čak iste širine. Po pravilu desne strane ja bi trebalo da stanem. Ali nikad niko ko tu ide pravo nije stao, niti je ovaj što bi trebalo da ima prvenstvo pokušao da uđe. Nikad udes ili problem - barem da ja znam.

I pitam ja nekad svog dedu, profesionalnog vozača, i dugogodišnjeg instruktora zašto je to tako. Pa kaže zbog prioriteta puteva. Ovaj kojim se mi krećemo ima veći prioritet (a iste su širine, čak raskrsnica nije baš T nego više Y pa to dodatno komplikuje).
Pa kako znaš da je ovaj put većeg prioriteta ?
Pa kaže ovaj je obeležen, a drugi nije - misleći na isprekidanu liniju (koja se naravno u većini slučajeva i ne vidi jer je ne obnavljaju redovno). A i ovaj glavni čiste od snega, ovaj drugi ne. I u pravu je za te dve stvari.
I onda mi je našao neku prastaru knjigu gde je to objašnjeno i precizirano. Ja sam tražio po netu ali nisam uspeo da nađem ništa.
Ali verovatno je tako nešto postojalo ranije jer verovatno mnoge raskrsnice uopšte nisu bile obeležene.

Mada i sada - pitanje je kako su obeleženi putevi u nekim ruralnim područjima.
Zamisli da se krećeš očigledno glavnim putem ideš pravo velikom brzinom, i sad ispada da ti treba da kočiš i staneš da pustiš nekog ko se uključuje iz nekog zaseoka sa nekog putića, poštujući pravilo desne strane - samo zato jer mu niko nije stavio znak stop ili nacrtao zaustavnu liniju ? Sumnjam da će neko to da uradi, ali o tome i ne razmišljamo, očigledno je , zar ne ?
Možda  @jasminko VIR može da kaže šta kaže struka sada o ovome ?

edit:
evo i primera. Krećeš se ovim glavnim putem i tu ima nekoliko ovih prilaza. Nema znakova ni horizontalne signalizacije. Da li bi stao da propustiš svakog ko se uključuje, i zašto ne ? :D
(ne mogu lepo da linkujem street view, pa uđite u taj mod sami)

0-02-05-3af157140ecddb25dfed0f7c711a9a7231ff959a80984365137e3e2ce4c24d95_29cde9aa587.thumb.jpg.9e51128393b6e55f5a94f7f33d4531a1.jpg

WWW.GOOGLE.COM

Promenio član živke
  • Hvala 1

• Vozim motor, nisam BAJKER, 2320 postova
  • Motocikl: Kawasaki Ninja ZZR1400 '09 ABS aka Black Widow

Ovo me podseti na onaj dogadjaj uz BG-a 1903-ce..samo dva auta u gradu i sudalili se...🤣

Ko li je tu imao prvenstvo...

Promenio član BokyBoy
  • Haha 1

• Ne silazi, 6530 postova
  • Motocikl: konzerviran

Prilično je očigledno da je Gabrovački put veće važnosti (njime ide i autobus) od okolnih sokaka i pravilo desne strane se NE primenjuje. Svako ko se sa sporedne ulice uključuje u saobraćaj, pa važećim propisima, ima OBAVEZU da se zaustavi (bez obzira što znaka nema) i da se uveri da svojim uključivanjem neće nikoga da ometa. To što ljude boli ratzq..to je druga stvar.

• Podržavam 1

• drumski ratnik, 169 postova
  • Motocikl: Africa Twin DCT 2020
2 hours ago, Arakis said:

Имам викендицу на километар од те пумпе ... 

[off-topic] Auuuuu... Sad si se odao! Svi će da staju da vide jel si tu da kuvaš kafu. 😁 [/off-topic]

• Haha 1

• ODUSTO OD DIJETE, 2622 postova
  • Motocikl: GSX650F & NMAX155

Pre 3-4 godine sam sa klincem vežbao testove.

Dobro smo odradili i položio iz prve ali sad da me ubijete ne mogu da se setim da je bilo ovakvih primera na testovima.

Prošli smo sve testove i koliko se sećam bilo je klasično pravilo desne strane.

• Andragog, 4968 postova
  • Motocikl: BMW K25 HONDA PD05 KTM RFS
Pre 2 sati, ZEMZEM je napisao:

I ja imam isti problem unazad skoro 30 godina.

Moja ulica se završava ili počinje sa T raskrsnicom.

Velika većina ne poštuje pravilo desne strane a kad im izletim i stanem većina odgovora je

1. Ja idem pravo i imam prednost

3. Najveći biser je bio kad mi je odgovorio jedan debil - gde ti je taj znak desne strane, ja ga nisam video  :grr:

Da nisi u Bandićevoj, tu sam ja redovno gledao kako niko ne poštuje desnu stanu ? 

• Andragog, 4968 postova
  • Motocikl: BMW K25 HONDA PD05 KTM RFS

Izuzetno prometna ulica. Tuda ljudi idu iz Ugrinovaćke za Novi Beograd ... skrate put...

7 minutes ago, pronto said:

Prilično je očigledno da je Gabrovački put veće važnosti (njime ide i autobus) od okolnih sokaka i pravilo desne strane se NE primenjuje. Svako ko se sa sporedne ulice uključuje u saobraćaj, pa važećim propisima, ima OBAVEZU da se zaustavi (bez obzira što znaka nema) i da se uveri da svojim uključivanjem neće nikoga da ometa. To što ljude boli ratzq..to je druga stvar.

"Prilično je očigledno"? Kako? Po čemu? Meni nije. Ja ne vidim ni jedan znak (ni vertikalni, ni horizontalni).

Jel to tvoja PROCENA da se "pravilo desne strane NE primenjuje"? Po čemu je to sporedna ulica? Zato što je kasnije asfaltirana?

Kolega @živke je lepo napisao neke poučne stvari i ti ovakav odgovor ostaviš...? Koliko vidim na slici, čak nije ni obeležena "glavna" (po tvojoj proceni) ulica. Šta je onda čini glavnom?

Izvini, malo sam grub, nisam očekivao takav komentar od kolege motordžije. Malo mi je okraćao fitilj, jer me bahati mamlazi "napadaju" svaki dan u saobraćaju, a više niko nema pojma o pravilima saobraćaja, čak i kad nisu jednostavno bahati, već su samo neuki. 

• Drug član, 1936 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere
2 minutes ago, donmarkoni® said:

Koliko vidim na slici, čak nije ni obeležena "glavna" (po tvojoj proceni) ulica. Šta je onda čini glavnom?

Pa upravo je ovo odgovor. Ona se obeležava, a ove sporedne ne. Ali na slici se teško vidi jer je boja izbledela.

Ali da to je problem. Ovde je još i očiglednije, ali to u mom selu što sam opisao baš nije očigledno, putevi deluju skroz isto. Mane našeg zobs-a .

Promenio član živke
  • Podržavam 1

5 minutes ago, živke said:

Pa upravo je ovo odgovor. Ona se obeležava, a ove sporedne ne. Ali na slici se teško vidi jer je boja izbledela.

Sad sam hteo i tebi da pišem da ti dam potvrdan odgovor.

Imao sam priliku da se vozim "putevima kojima se ređe ide" negde pretprošle godine u ovo vreme. Ujutru je bila magla, dok nije malu ugrejalo. Uveče kad sam se vraćao, osim mrklog mraka zbog pretežnog nepostojanja ulične rasvete, bila je i jaka magla. Razmišljao sam dok sam vozio koliko sam zahvalan putarima što crtaju linije na putevima u raznim nedođijama.

E, to je to! Iscrtaju liniju na "glavnom" putu, čime on stvarno postaje glavni.

EDIT: Mislim, da me ne shvatiš pogrešno, ja oduvek, a i dalje, preferiram "puteve kojima se ređe ide". Tu je samo bila još jedna otežavajuća okolnost, a srećom i olakšavajuća.

Promenio član donmarkoni®
  • Sviđa mi se 1

• Ne silazi, 6530 postova
  • Motocikl: konzerviran

Meni je očigledno da put kojim ide autobus gradskog saobraćaja ima veću važnost od slepog sokaka sa kojim se ukršta. Ako ćeš da teraš mak na konac, iseci bus pa pričaj kako je bilo.

• Haha 2

• Drug član, 956 postova
  • Motocikl: Yamaha Xj900s - čađava dvocevka
pre 49 minuta, pronto je napisao:

Meni je očigledno da put kojim ide autobus gradskog saobraćaja ima veću važnost

Moram da se umešam. 

Na polaganju nisam položio na ovom mestu zbog pravila desne strane. 

Iz Vodovodske uzbrdo prema Nešinoj kafani, vozim Palisadskom ulicom. 

Zelena strelica prema Neši. 

Prvi sokak desno, ako ima 2 metra širine, ima znak STOP, za uključenje u Palisadsku. 

Druga desno nema i kod Neše nema.

E tu kod roze krstića nisam ustupio prvenstvo ovome sa desne strane da udje u Palisadsku. A Palisadska, može šleper da prodje i svi voze kao da je glavna... dok se ne desi sudar, onda saznaju za pravilo desne strane, doduše na teži način. 

Screenshot_20241105_144213.jpg

Promenio član Atorn
  • Sviđa mi se 2

• Zainteresovan, 679 postova
  • Motocikl: Royal Enfield Interceptor 650
Pre 8 sati, Arakis je napisao:

Имам викендицу на километар од те пумпе и добро знам да оваквих случајева има скоро свакодневно. 

Проблем је та непрегледна кривина у десно пре саме пумпе и правац пре тога, ако идеш преко 60 км/х овај који излази са пумпе шансе нема да те види и прикочи. Не осуђујем Салета кога лично знам али ту је лутрија да ли ћеш да звекнеш у неки ауто или не... 

Смањити брзину, отворити 4 очи, једино то вас спасава на том (прелепом и проклетом) Раља рингу. 

Brzina u blizini benzinskih pumpi je  upravo zbog takvih situacija i ograničena na 40km/č. To što mi obično ne poštujemo ograničenje je skroz druga priča.

• Podržavam 1

• Drug član, 286 postova
  • Motocikl: KTM 890 Adv, BMW R1250RT
On 3. 11. 2024. at 21:40, yogibear je napisao:

Drugi put  sam takođe pomagao kolegi, svega dve nedelje kasnije 23. 04. 2020.

Boki, ovo je bio slučaj sa Suzukijem, ako me pamćenje ne vara.

Ali zbog tog slučaja i što si pisao tada, uvek celu deonicu "klimam", samo da se prevezem. Nekako mi se ta situacija urezala u glavu.

Nemam nameru da pametujem, ali mislim da svima koji voze motor je jasno da smo postali najgora zemlja u Evropi što se tiče bezbednosti u saobraćaju. 

Sveopšte ludilo u društvu se odavno prelilo i na saobraćaj, tako da nema više ni smisla voditi neke polemike. 

Jednostavno, svako mora ponaosob da se fokusira na to kako, prvenstveno da zaštiti svoj život,  ali i istovremeno i da ne ugrožava drugog. 

Ja lično ne znam šta drugo da kažem. Posle 40+ godina na dva točka trenutno se osećam (najblaže rečeno) bezidejno, i ponajviše razočaran opštim dešavanja u saobraćaju... :zbunjen:

• Podržavam 5

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja