sst 62 Napisano Octobar 10 U prolazu, 22 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Honda Transalp XL750 Prijavi odgovor kao problematičan Znam, vozim auto skoro 30 godina Za početnike jednostavnije -> niža brzina, bolji odziv, subjektivno lepše. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
m.milivojevic 1854 Napisano Octobar 10 Drug član, 1115 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1200GS 2009 K25 Prijavi odgovor kao problematičan objektivno, ne subjektivno, al' bas iz razloga koji sam ti napisao. potrebno je da dovedes agregat (koji god) u stanje maksimalnog obrtnog momenta. tu pocinje zabava i tu imas snagu. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zarkela 1545 Napisano Octobar 10 Drug član, 982 postova Lokacija: Kikinda Motocikl: Honda VT500c, Suzuki Bandit 600 mk1 Prijavi odgovor kao problematičan Kod mene ide sledeća radnja. Pogledam znak, navigaciju ako imam pa preko nje vidim kakva je krivina. Ošacujem krivinu obe kočnice u isto vreme doziram stim što mi je akcenta na zadnjoj pred krivinu, ulazim u krivinu dodajem blago gas i doziram zadnjom kad je blaža a sa prednjom kad je oštrija krivina. Ne govorim o vožnji na koleno i lakat, to nikad nisam ni znao niti zelim. Izlazak krivine, gas, ali ne nagli. Kod kružnih tokova, ako je afalt klizaviji (sivlji) više koristim zadnju i obe kočnice bez dodavanja naglo gasa, ako je tamnjiji i krupnozrni tu može da se bolje ulazi u krivinu i brže. Opasnost je rizla, šljunak, žito, kukuriz, kamenje itd... tako da ne treba ulaziti brzo. Imam jedno blokče pa pred krivinu računam idealnu putanju 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
m.milivojevic 1854 Napisano Octobar 10 (promenjeno) Drug član, 1115 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1200GS 2009 K25 Prijavi odgovor kao problematičan . obrisao sam postove, nisu relevantni sa temom. Promenio Octobar 10 član m.milivojevic Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blaza 9536 Napisano Octobar 10 Ne silazi, 2259 postova Lokacija: Beograd, Bele Vode Motocikl: ex.Liberty 125 & Scarabeo 400i, Kawa ER-5 Prijavi odgovor kao problematičan Što kaže kolega Milivojević, obrtni moment te čupa, izvlači, i svako treba da zna za svoj motor na koliko obrtaja je "najžustriji". Da moj motor ima 90 KS, gde bi mi bio kraj... Ja sa 48 KS sam tek posle godinu ipo dana "osetio" te visoke obrtaje, i taj torki. Bio kez od uva do uva, kao da sam seo na neku trkalicu. A za kočenje, postoje neke osnove za suvo / mokro vreme, pravac, krivinu, makadam, panično kočenje itd. I svako će pronaći svoj stil vožnje, i kočenja. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RankoBg87 2646 Napisano Octobar 10 (promenjeno) Drug član, 1601 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC750x Prijavi odgovor kao problematičan Stilova ima dosta kao i motora, pa se tako i vozi, mogu da potpisem da koriscenje zadnje pred krivinu nije nista lose, nailazio sam dosta puta po netu i dobijao savete starih bajkera. Svi pravimo neke greske a pogotovo kad se ucimo, kocenje kroz krivinu je nesto drugo, to je u stvari popustanje kocnice kroz krivinu, zadnja nije problem nikako posto nismo zalegli na lakat, toliko malo se pipne zadnja da bukvalno upali stop. BMW ima kocenje oba tocka i to ne radi u mestu, inercija, senzori, komp. Promenio Octobar 10 član RankoBg87 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
drazenye 200 Napisano Octobar 10 (promenjeno) Svrati ponekad, 270 postova Lokacija: Novi Beograd Motocikl: Bmw R1150RT Prijavi odgovor kao problematičan Moj bmw koci i zadnji tocak u mjestu (prednjom) kocnicom, 70 -30% prednja- zadnja. Probano na stenderu. Mada je mnogo mator 2003 god. Moguce da je kod novijih drugacije. Za ovih 8 mjeseci i 4000 km, jos nisam pipnuo zadnju kocnicu u voznji. Promenio Octobar 10 član drazenye 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Abi 1450 Napisano Octobar 10 (promenjeno) Drug član, 938 postova Lokacija: Svuda po malo Motocikl: Lep Prijavi odgovor kao problematičan 5 hours ago, m.milivojevic said: ja se ne secam kada sam pritisnuo zadnju u voznji, ali ne secam se Nadam se da me neces shvatiti pogresno, ali to sto je ti ne koristis, ne znaci da je losa ili neupotrebljiva Pri tome, do pre 15-tak godina, abs-a bas i nije bilo, pa su mnogi manje iskusni leteli preko prednjeg tocka kada uhvati panika. Promenio Octobar 10 član Abi 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
m.milivojevic 1854 Napisano Octobar 10 Drug član, 1115 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1200GS 2009 K25 Prijavi odgovor kao problematičan Ma zasto pogresno.Ovo je forum.Tu smo da diskutujemo, pricamo, delimo misljenja, druzimo se.Ne kazem ja da ne treba da je koristi, vec da je sustina da je prednja vaznija.P.S. ja uglavnom iskljucim i abs i tc kad sednem na traktorceSent from my iPhone using Tapatalk 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blackened 583 Napisano Octobar 10 Svrati ponekad, 367 postova Lokacija: Beograd - Koh Phangan Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V) Prijavi odgovor kao problematičan Oko obrtnog momenta i snage - obrtni momenat je u funkciji snage, apsolutno jedino bitno za ubrzanje je snaga. Obrtni momenat je tu da bolje opise elasticnost motora, jer obrtni momenat X trenutni obrtaji motora = snaga. Veca snaga = vece ubrzanje. Obrtni sam po sebi ne govori nista dok se ne znaju obrtaji motora. Primer 200NM na 2000 je 76KS, a 100NM na 7000 je 133KS - neuporedivo jace ubrzanje (izvrsen rad) je 100NM na 7000 obrtaja. Najbolje videti krivu snage i prema tome saltati, da se najduze nalazite oko maksimalne snage, mada to se i oseti. Sto je uglavnom saltanje malo posle dostizanja maksimalne snage, ili cak do limitera. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kick88 67 Napisano Octobar 10 (promenjeno) Svrati ponekad, 105 postova Lokacija: BG Motocikl: u potrazi Prijavi odgovor kao problematičan Sta je 5252 u formuli (na stranu sto je electrical formulas) Promenio Octobar 10 član kick88 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blackened 583 Napisano Octobar 10 (promenjeno) Svrati ponekad, 367 postova Lokacija: Beograd - Koh Phangan Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V) Prijavi odgovor kao problematičan 24 minutes ago, kick88 said: Sta je 5252 u formuli? Konstantna zbog konverzije svih jedinica, zavisno da li je NM (7127 rpm), lb/ft (5252 rpm). Ovo je formula u slucaju Lb/Ft. Vidieces na grafiku merenja snage gde se seku kriva snage i obrtnog da je uvek isti broj. Primeri istog agregata sa lb/ft i NM jedinicama. I ovde, maksimalno ubrzanje je od 7000-9000, iako obrtni pada, snaga raste i dalje zbog vecih obrtaja. Promenio Octobar 10 član Blackened 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kick88 67 Napisano Octobar 10 (promenjeno) Svrati ponekad, 105 postova Lokacija: BG Motocikl: u potrazi Prijavi odgovor kao problematičan ok, onda je to formula za tacku preseka, svakkako nije opsti slucaj jer ni zavisnost nije linearna Promenio Octobar 10 član kick88 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blackened 583 Napisano Octobar 10 (promenjeno) Svrati ponekad, 367 postova Lokacija: Beograd - Koh Phangan Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V) Prijavi odgovor kao problematičan Kakvu mislis tacku preseka, to je osnovna formula za snagu, izvrsen radi. (konstanta se pojavljuje zbog konverzije radiusa, obrtaja, vremena). Osnovna formula Snaga = Sila x obrtaji / vreme (min) Hocu da kazem da je kriva snage jedina bitna za ubrzanje. Obrtni momenat je koristan da opise kakva je ta kriva snage, elasticnost motora, snaga na nizim obrtajima, srednjem opsegu, itd... Nekad proizvodjaci napisu i opseg, tipa 200Nm od 2000-5000 obrtaja, sto znaci da je agregat veoma elastican i stvara dobru snagu vec na niskim obrtajima. (dizeli npr). Promenio Octobar 10 član Blackened Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ivica744 5982 Napisano Octobar 10 Ne silazi, 1797 postova Lokacija: valjevo Motocikl: mali strom Prijavi odgovor kao problematičan Pre 4 sati, RankoBg87 je napisao: kocenje kroz krivinu je nesto drugo, to je u stvari putanje kocnice kroz krivinu, zadnja nije problem nikako posto nismo zalegli na lakat, toliko malo se pipne zadnja da bukvalno upali stop. Ovako ja vozim,odnosno kad se zajebem pa prebrzo dodjem do krivine. 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dudico 316 Napisano Octobar 10 Svrati ponekad, 144 postova Lokacija: Čačak Motocikl: Yamaha MT-07 Tracer BMW R1200GS LC Prijavi odgovor kao problematičan ...ima tu i tačnih odgovora Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gajo Sevojno 1552 Napisano Octobar 11 (promenjeno) Drug član, 1300 postova Lokacija: Staze i planine Motocikl: Suzuki gsxs1000, kawasaki zx6r, Beta 350rr Prijavi odgovor kao problematičan Koristim zadnju samo nizbrdo u serpetinama ukoliko procenim da nema dovoljno gripa ( vlažan asfalt, hladan itd..) I naravno koristim prilikom točkarenja .. u svim drugim situacijama je ne pipam. Promenio Octobar 11 član Gajo Sevojno 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blackened 583 Napisano Octobar 11 (promenjeno) Svrati ponekad, 367 postova Lokacija: Beograd - Koh Phangan Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V) Prijavi odgovor kao problematičan Ima zadnja kocnica bas dosta specificnih primena i na putu i van puta, na afaltu kod veoma krivudavih puteva, trail-brakinga, balansa zajedno sa davanjem gasa itd... Ja je bas dosta koristim. Naravno prednja je glavna, ali cesto je neka kombinacija prednje i zadnje, zavisno sta hocu da postignem. Takodje kvacilo i 1. brzina uvek kada stojim, mogu momentalno da reagujem i krenem ako zatreba. Promenio Octobar 11 član Blackened 2 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...