Jump to content

Moto Zajednica

Saveti od početnika za početnike

Recommended Posts

  • U prolazu, 7 postova
  • Lokacija: Kragujevac
  • Motocikl: Honda Transalp XL750

Ako neko primeti nešto opasno ili neku glupost javite. Ovo je veoma subjektivno ono što bi meni značilo kada sam počeo.
Tek od maja imam A kategoriju, pre toga bez iskustva sa motorom. Vozim Hondu Transalp XL750, od 1995 automobil. 170 cm, 90 kg.

 

Gledaj motor koji odgovara visini
"Svako može svaki motor da vozi" — aha može, ali ne može da stane na neravnom. Ako planiraš da voziš barem ponekada na iole neravnim površinama proveri da li na motoru barem jednom nogom možeš da flatfoot-uješ. Ako ne možeš (kao ja) onda: vežbaj listove, kupi crashbar i čelični crash protection za ručice (https://www.hepco-becker.de/en/Handle-guard-set-black-left-right-side-for-Honda-XL-750-Transalp-2023/42129539-00-01, nije reklama, već čelično). Sve je skupo kada polomiš / ogrebeš.


Motor uvek u brzini, kvačilo ne pipaš u krivini
Hoćeš da pođeš, daš gas, digneš nogu a motor nešto neće pošto jelte nije u brzini i op op op, zahvaljuješ se crashbar-ovima. Sišla/Sišao si da slikaš, popneš se i odjednom mašina sama polazi niz Kopaonik? Polaziš sa semafora i daješ gas kao kreten, svi te gledaju a ti ne kapiraš o čemu se radi? Čim staneš motor u 1. brzinu. Proveri.
Beži ruku sa kvačila čim pođeš. Razmišljaj aktivno o tome kojom brzinom ulaziš u krivinu. U užoj krivini izaberi nižu brzinu, koči motorom i daj gas po potrebi. 


Nauči da bacaš motor aka counterleaning
Ovo imam uvežbano sa bajsa — https://www.youtube.com/watch?v=U1mSavQ_DXs i https://www.youtube.com/watch?v=31FCJgOnoiQ — skrećeš time što guraš volan napred i na dole ("Ljubi kontra ogledalo!" – abm.rs). Ne mogu da kažem za sport bike, ali za Transalp je ovo po meni najbolji način da prođeš kroz uže krivine. Sve ti kaže da je pogrešno ali moraš da se nateraš da guraš volan. 

Kada uvežbaš onda možeš da skratiš krivinu ako si ušao prebrzo ili ako nešto iskrsne zato što ima mnogo rezerve. Kada misliš da si nagnuo/nagnula motor do granice imaš još barem toliko prostora. Guma će izdržati taj ugao pošto je težište iznad, a ne u krivini. Ovo znači za poverenje u krivinama i za sigurnost generalno. Ako si suviše skratio/skratila krivinu daš malo gasa, motor se sam ispravljuje. Tek sa ovim počinje zabava po užim krivinama. Uhvatiš jedan sunčan dan kao ja danas i turu oko Goča, Fruške Gore ili Kopaonika i vežbaš.


Okreni glavu tamo gde hoćeš da ideš
I ovo je stvar vežbe. Okreni glavu tamo gde hoćeš da ideš. Gledaj put ispred, skeniraj sa strane šta te interesuje ali glavni fokus je izlaz krivine. Tako brže možeš da izađeš iz krivine. I ovo mora da se vežba, meni je bilo skroz neintuitivno.


Motor ima lufta
Utuvi sebi u glavu da kočenje počneš zadnjom kočnicom. Prednja na finjaka. Ako imaš motor sa ABS-om ne možeš da ga izbaciš tek tako (osim ako imaš neki nezdrav odnos sa fizikom). Ni jače kočenje prednjom u krivinama nije kritično ako počneš sa osećajem i motor nije baš na granici. I za offroad je prednja ok pri sporijim brzinama i ako imaš osećaja za nju. Ja sam se jednom polomio sa biciklom i naglom prednjom, tako da ...

Gume mogu isto mnogo više da izdrže nego što mislimo. Jedino ona prva kiša sa prašinom i zebre baš traže danak fizici.


Ne trkaj se, pusti budalu
Autom mogu tri, četiri sata da jurim koncentrisano, sa motorom nema šanse. Ne možeš ti tako dugo tako brzo da voziš i pretičeš po magistrali koliko idiot ima inata da te juri. Čim se zalepio za tebe pusti ga da pretekne. Inače ti samo oduzima pažnju. Tek kada nastavi ispred tebe vidiš kakav dželat je vozio iza tebe. 


Nevidjiv si
Kupi maglenke, mnogo bolje se vidiš. Ne vucaraj se u mrtvom uglu automobila ili nedajbože šlepera nekih, ljudi su svi slepi, na telefonu ili te jednostavno ne vide. Niko, bukvalno niko ne gleda preko ramena.

Promenio član sst
  • Sviđa mi se 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja