Jump to content

Moto Zajednica

Kings Kraljevo

Recommended Posts

• Ne silazi, 5554 postova
  • Motocikl: XT1200Z Super Tenere

Nažalost, naš kolega iz kluba je poginuo prilikom odlaska na klubsko kampovanje.

Tokom preticanja, kombi je krenuo da skreće levo, došlo je do kontakta, odbio se i sleteo pored glavnog puta, probio je ogradu i udario u drvo.

• Tužan 9

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1981 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere

Bog dušu nek mu prosti...
Ako je ok da pitam - preticao baš taj kombi kad je ovaj odlučio da skrene ?

• Ne silazi, 5554 postova
  • Motocikl: XT1200Z Super Tenere
3 minutes ago, živke said:

Bog dušu nek mu prosti...
Ako je ok da pitam - preticao baš taj kombi kad je ovaj odlučio da skrene ?

Preticao je auto i kombi ispred auta. Dugačak pravac, isprekidana. Kada je bio u visini vrata vozača, kombi je počeo skretanje, kontakt je bio vratima kombija.

• Tužan 4

• Drug član, 2775 postova
  • Motocikl: SV 650S, Simson SR50, Cagiva Mito, CBF1000

Desio mi se ovaj scenirao na putu NS-ZR, ali je jako siroko pa sam uspeo da izbegnem i covek me je skontao.

Ali je problem sto sam ja kriv, obilazio sam 3 auta a on je covek bio prvi u koloni i dao migavac koji ja nisam mogao da vidim i skretao je najurednije. 

To mi je bio nauk, nikad vise nisam obilazio kolonu.

Saucesce porodici i prijateljima.

Siroki mu nebeski putevi...

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 4

• Drug član, 1118 postova
  • Motocikl: BMW Xr
3 hours ago, abarth_maniac said:

Desio mi se ovaj scenirao na putu NS-ZR, ali je jako siroko pa sam uspeo da izbegnem i covek me je skontao.

Ali je problem sto sam ja kriv, obilazio sam 3 auta a on je covek bio prvi u koloni i dao migavac koji ja nisam mogao da vidim i skretao je najurednije. 

To mi je bio nauk, nikad vise nisam obilazio kolonu.

Saucesce porodici i prijateljima.

Siroki mu nebeski putevi...

Nije bio u prekršaju

Screenshot_20240816_153818_Chrome.jpg

• Podržavam 1

• Drug član, 2775 postova
  • Motocikl: SV 650S, Simson SR50, Cagiva Mito, CBF1000
9 hours ago, Toreador said:

Nije bio u prekršaju

Screenshot_20240816_153818_Chrome.jpg

Ne bih da kvarim i mracim, ali preticanje preko pune je dozvoljeno ako se preticu spora vozila. Pod spora vozila spadaju ona vozila koja imaju zelene table.

U ovom slucaju je covek platio zivotom obilazenje (po recima ocevidaca) dva vozila.

Zakon tu vise nije bitan, covek je izgubio zivot. 

Moramo sami da se cuvamo kad je u nasoj moci...

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 2

• Drug član, 1118 postova
  • Motocikl: BMW Xr

Slazem se sve,a otkud puna,rece Doktor da je bila isprekidana.

"Preticao je auto i kombi ispred auta. Dugačak pravac, isprekidana. Kada je bio u visini vrata vozača, kombi je počeo skretanje, kontakt je bio vratima kombija."

• Drug član, 983 postova
  • Motocikl: Lep

Poprilicno sam siguran da tom liku u kombiju spoljasnji retrovizori sluze za ukras kao i vecini vozaca...

• Podržavam 1

• Drug član, 807 postova
  • Motocikl: Sashac XJR 1300 black demon.
Pre 4 sati, Toreador je napisao:

Slazem se sve,a otkud puna,rece Doktor da je bila isprekidana.

"Preticao je auto i kombi ispred auta. Dugačak pravac, isprekidana. Kada je bio u visini vrata vozača, kombi je počeo skretanje, kontakt je bio vratima kombija."

Imas li ti informaciju, kad vec potezes zakon,da li je kombi usporio i dao migavac?Ako jeste,kolega je u prekrsaju,ako nije cisto ubistvo.Ali sto kaze Abart,mi smo nevidljivi,brzi,ljudi ne gledaju u retrvizore,moramo da se pripazimo.A nekad se jednostavno namesti...Saucesce porodici.

• Sviđa mi se 1

• Svrati ponekad, 218 postova
  • Motocikl: F900 GSA

Strašno je ovo što se desilo. Strašno je uvek kad neki život nestane.

Možda niko u ovoj situaciji nije kriv, što se tiče zakona. Dogodi se takav splet okolnosti. 

Motorciklista, vozi sredinom svoje trake, dolazi pogodan momenat, isprekidana linija, daje gas, izlazi iz svoje trake, brži je i naravno da bi što pre obišao povećava svoju brzinu.

Kombi u ovom slučaju, vozi normalno, pogleda u levi retrovizor, vidi samo auto iza sebe (motor ne vidi od kola) koji ide sličnom brzinom, nema nikog drugog koga on vidi,  pogleda ispred sebe da proveri situaciju ispred, prođe sekunda, pogleda u put gde skreće da vidi kakva je situacija tamo gde skreće, prođe još jedna sekunda, ili dve ... Daje žmigavac da skreće i usporava i počinje da skreće ... i ...

Ovo je bio normalan sled radnji i jednog i drugog

učesnika. I jedan i drugi su poštovali propise na papiru. Ali, nažalost, jedan učesnik, slabiji po energiji, broju točkova i stabilnosti je stradao. Zauvek.

Od priče da je vozač kombija trebao da pogleda u retrovizor još jednom, da je vozač motora trebao da pretpostavi da kombi možda može da skrene, ... Sve je to taĉno, ali ...

Ja ovo sve pišem samo iz razloga da bi mlađi (možda neiskusniji) vozači ovo pročitali i imali u vidu da su ovakve situacije moguće.

I iskusniji vozači, koji možda samo nisu imali ovakvu situaciju.

Kolege motoraši i drugovi na drumu, u ovakvim situacijama (i sličnim), kad obilazite 2 automobila, a i kad obilazite jedan automobil, ablendujte, svirnite ... Uradite nešto da ostali učesnici obrate pažnju na vas. Procenite situaciju koja može da bude potencijalno opasna i učinite je bezbednijom.

Možda vam zvuči štreberski, možda izgleda da ste kese na motoru ... ali ako hoćete da pričate unucima gde ste sve bili motorom ... 

Razmislite.

Jedan život je zauvek otišao.

• Sviđa mi se 8
  • Podržavam 10

• Zainteresovan, 682 postova
  • Motocikl: Royal Enfield Interceptor 650
Pre 5 sati, Bole37 je napisao:

Imas li ti informaciju, kad vec potezes zakon,da li je kombi usporio i dao migavac?Ako jeste,kolega je u prekrsaju,ako nije cisto ubistvo.Ali sto kaze Abart,mi smo nevidljivi,brzi,ljudi ne gledaju u retrvizore,moramo da se pripazimo.A nekad se jednostavno namesti...Saucesce porodici.

Vozač kombija je morao da sačeka da kolega završi preticanje. Vozilo koje se pretiče ne sme svojim kretanjem da ugrozi vozilo koje ga pretiče, pa je potpuno nebitno da li je vozač kombija usporio ili dao migavac pre nego što je skrenuo.

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

• prisutan, 1139 postova
  • Motocikl: keeway cruiser 250,KLE 500,BMW K75, ZEPHYR 750,CBF 1000 BENELLI TRK 702

Generalno sam shvatio da je gledanje u retrovizor i davanje žmigavca u naših vozača, širom naših bivših YU država postala istorija!  Posebno sa uvođenjem sistema da se desna ili lijeva maglenka pali zavisno u koju si stranu počeo da motaš A zaboravili su da iza njih ima neko, tj. vozilo, ili vozilo u preticanju. Što je auto skuplje, vozači su bahatiji i bezobrazniji, valjda misle da su nedodirljivi!!  Sam sam vozio kombi, i radio taj posao i  uvjek je bila žurba. Ali retrovizor je bio bog i batina!! Na jednom vozilu sam imao čak i blokadu na 84km/h, i ko zna zašto je to dobro. Mi život čovjeku ne možemo vratiti, samo se nadati da će se početi sa prevencijom, kako kod vozača automobila,kamiona, itd.., tako i kod nas samih.Kroz obuku, medije, škole, bolju infrastrukturu  itd..  I znam, sve to nosi poskupljenje obuke..,i svega ostalog,  ali zapravo koliko košta jedan život? 

• Sviđa mi se 3
  • Podržavam 1

• Svrati ponekad, 291 postova
  • Motocikl: Honda varadero 1000
Pre 11 sati, Bole37 je napisao:

Ово значи да ћеш и ти,не дај Боже,кокнути неког мотористу када возиш кола

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja