vidakn 1781 Napisano Januar 31, 2024 Drug član, 1354 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Suzuki DL 1000 2014 Prijavi odgovor kao problematičan Ma da, kapiramSent from my SM-A705FN using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 12883 Napisano Januar 31, 2024 Ne silazi, 7407 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Kada se krimpuje tačno po parametrima ne treba da se zaliva kalajem. Ako je to radila firma verovatno već imaju definisan SPC za to. Mi radimo to ali nažalost ne smeš ništa u kantu da baciš a kamoli za sebe. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
shoyyka 10374 Napisano Januar 31, 2024 Drug član, 3393 postova Lokacija: Arandjelovac-Darosava Motocikl: Blackie Prijavi odgovor kao problematičan pre 31 minuta, Alekre je napisao: a kamoli za sebe. Ti bre, k'o da nisi iz Srbije? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 12883 Napisano Januar 31, 2024 Ne silazi, 7407 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Ja jesam ali firma nije. Zidovi imaju uši. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Satelis 15888 Napisano Januar 31, 2024 Integrisan, 9305 postova Lokacija: Beograd - M.M.Lug Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD Prijavi odgovor kao problematičan Pre 1 sat, Alekre je napisao: Kada se krimpuje tačno po parametrima ne treba da se zaliva kalajem. Tako je za široku narodnu masu. Kad se radi za svoju dušu ili kad od dobrog hoćeš još malo bolje....malo kalaja taman dodje 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 22201 Napisano Januar 31, 2024 Integrisan, 9556 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan Bas tako, ja pre krimpanja zicu premazem cinolom, posle kada grejem, kalaj sam ulazi kroz rupicu na vrhu. Punim dok ne vidim da je sa druge strane medju licnama izasao.Sent from my M2003J15SC using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bigor 7694 Napisano Januar 31, 2024 Drug član, 2946 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Super Tenere 750 Prijavi odgovor kao problematičan Nalozio si me s tim motorom od jutros sam odgledao 30 snimaka na YouTubetu Stvarno zajebana zvjerkaПослато са 2303CRA44A помоћу Тапатока 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 12883 Napisano Januar 31, 2024 Ne silazi, 7407 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan 42 minutes ago, Satelis said: Tako je za široku narodnu masu. Kad se radi za svoju dušu ili kad od dobrog hoćeš još malo bolje....malo kalaja taman dodje Nema potrebe. Kada se rade ovakve stvari uzorci idu na laboratorijsku analizu. Tamo se testira sila čupanja provodnika iz terminala. Mašina vuče i meri silu kidanja. Pre toga, vrši se ultrazvučni pregled terminala. Tu dobijem bukvalno snimak kao kod lekara gde tačno vidim kako je svaka licna raspoređena, tj. deformisana i kako se terminal zatvorio. Zato takođe postoje strogo definisani kriterijumi. Na osnovu analize iz laboratorije, formiraju se SPC parametri po kojima se podešava presa. To tako funkcioniše. To kalaj, za široke mase, ne stoji. Naravno takav kvalitet spojeva kad mi odradimo nije moguće dostići u kućnim uslovima. Takođe, kada se radi instalacija za kritične sisteme koji imaju uticaj na bezbednost, svaki žica koja je krimpovana, 10 godina se čuva dokumentacija i parametri sa kojima je proizvedena. Još ekstremnije su instalacije za vozila specijalne namene. Ali to nekom drugom prilikom. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 22201 Napisano Januar 31, 2024 Integrisan, 9556 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan Triumph je jedna ooozbiljna prica sa zavidnom istorijom, ima uspona i padova ali kao ime datira iz davne 1889godine! (Honda npr. je osnovana 1946, Kawasaki "Kawasaki Tsukiji Shipyard" 1878, Suzuki 1909, Yamaha 1955godine..) Sve za sta sam se dohvatio je odradjeno kvalitetno (u ovom cenovnom rangu nema pandan!) Ram je prica za sebe, nigde stedeli nisu, ni na tezini Svaki sraf iza matice strci jos 20mm (kod japanaca to je 2mm iza matice). Svaki sraf koji je u aluminijum zavijen je premazan bakarnom mascu (Ja koristim mannol 9896, jeftina a bas dobra! 50g/420din), svaki el. kontakt pun dielektricne masti... Vozio sam se po gradu, nemam nekih utisaka iz voznje, primetio sam da je i ovde zastita od vetra losa, kao i na gsx650f, cbf1000... Tacnije ne duva toliko ali je bucno sve preko 70kmh. P.S. Ovo sam Bigoru kucnuo, ulete post izmedju. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 22201 Napisano Januar 31, 2024 Integrisan, 9556 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan Alekre... Mi se vodimo logikom "od viska glava ne boli " Umem cak da terminal koji je krimpan pa naliven, zveknem kirnerom po sredini Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
DeusExMachina 243 Napisano Januar 31, 2024 (promenjeno) Svrati ponekad, 319 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Triumph Tiger 800 Prijavi odgovor kao problematičan @N.F.S. Znam da si negde u temi spominjao sihronizaciju klapni ali ne mogu sad da nadjem. Razvuce se tema na 13 strana pa ne znam da li si radio ili tek planiras Malo pre nakacih svog Tiger-a na TigerTool i proverih balans klapni i imam sta da vidim: Od kako sam cuo kako tvoj radi primetih da moj radi nekako neravnomerno u odnosu na tvoj. Spomenuh to majstoru a on mi rece da se tripujem. Ne znam da li je ovo razlog ali svakako planiram da mu promenim filter vazduha i svecice pa sam mislio da kad sam vec tu uradim i sinhronizaciju klapni sam. Pogledao sam manual i vidim da kaze da C2 nikako ne treba dirati jer steper motor kontrolise koliko je otvorena i da se steluju prva i treca u odnosu na drugu. Po tutorijalima ne deluje kao neka filozofija ali jel treba na nesto posebno da obratim paznju? Nikada to nisam radio pa mi je svaki savet dobrodosao. Kapiram da nema veze da li je agregat zagrejan ili hladan jer se koristi pritisak na srednjoj kao referentna vrednost pa koji god da je u tom trenutku. Pretpostavljam da varira u odnosu na trenutni ler gas. Senzore treba ostaviti prikacene i sva vakum creva zatvoriti. Ima li jos nesto sto sam propustio? Izvinjavam se svima sto malo offujem temu ali bezveze je da otvaram novu samo zbog ovoga Promenio Januar 31, 2024 član DeusExMachina Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Satelis 15888 Napisano Januar 31, 2024 Integrisan, 9305 postova Lokacija: Beograd - M.M.Lug Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD Prijavi odgovor kao problematičan Alekre Drugara mog bas dobrog koji mi je ujedno bio i kolega....razvali ga pezola 307 sa problemom ABS pumpe. Odlepio je koliko ga je fircala instalacija, tacnije napajanje pumpe. Žica je debela kao mali prs, izgubila je kontak baš na spoju sa pinom/papucicom/buksnom. Lično sam video kad je skinuo i skalpelom rasekao celom dužinom izolaciju jer oboje nismo verovali da tu može izgubiti spoj. Eto, to je jedan jedini slučaj za koji znam da se desio do danas dani. Takodje znam, da je tu bilo kalaja ne bi došlo do tog problema. Toliko za dnevnik..... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 22201 Napisano Januar 31, 2024 Integrisan, 9556 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan Mogu samo da nagadjam kako je kod tebe posto taj motor nikada video nisam, ali nivelacija usisa je nesto sto radim veoma dugo (ima na forumu, 2008god mislim, nivelisao sam crevima za akvaristiku i uljem u njima )pa cu probati da par saveta dam. Motor treba zagrejan biti i na "ler" obrtajima, jedino tu pa mozda i jos 400/500 obrtaja nivelacija i ima smisla, kada se pod gasom leptiri otvore sve se samo izjednaci (nema vise ni pritiska ni pod pritiska) Elem, zagrejes masinu na radnu temperaturu (ovom radnjom se step motor umiri, tj. vise ne koriguje ugao leptira a ti da ga ne "juris" kroz stelovanje. Senzore prikacis, jedino ce raskacen ostati onaj na kutiji vazduha i zbog njega ce sijati "check engine" (to posle resetujes). Posto kazes da ti je srednji cilindar referentni u odnosu na njega prvo nivelises prvi, pa opet u odnosu na njega nivelises treci. Das po malo gasa izmedju korekcija i gledas hoce li se vratiti na podeseno. Cifre, njihova vrednost nije bitna vec da sto blize budu jedna drugoj. Evo mojih vrednosti, nisam jos stelovao, sacekacu toplije vreme Nisi jedini kome se rad mog motora svidja, zamisli kada sve budem nastelovao! I da, klapne sam skidao i ocistio ultrazvucno, izaslo je svasta nesto iz njih, u radu i to veliku ulogu ima! 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 22201 Napisano Januar 31, 2024 Integrisan, 9556 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan Opet ulete post izmedju, ovo je za Deus-a Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 22201 Napisano Januar 31, 2024 Integrisan, 9556 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan Mesta stelovnja na mom modelu... 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BaneZ 150 Napisano Januar 31, 2024 Svrati ponekad, 163 postova Lokacija: Valjevo Motocikl: Triumph tiger 1050 Prijavi odgovor kao problematičan Nalozio si me s tim motorom od jutros sam odgledao 30 snimaka na YouTubetu Stvarno zajebana zvjerkaПослато са 2303CRA44A помоћу ТапатокаJa sam skoro kad me neko pitao što Triumph odgovorio da za te pare nema bolje, a sada i Neša to potvrdjuje. Ja sem te buke pod kacigom nemam nekih zamerki. Sent from my PGT-N19 using Tapatalk 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 12883 Napisano Januar 31, 2024 Ne silazi, 7407 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan 2 hours ago, Satelis said: Alekre Drugara mog bas dobrog koji mi je ujedno bio i kolega....razvali ga pezola 307 sa problemom ABS pumpe. Odlepio je koliko ga je fircala instalacija, tacnije napajanje pumpe. Žica je debela kao mali prs, izgubila je kontak baš na spoju sa pinom/papucicom/buksnom. Lično sam video kad je skinuo i skalpelom rasekao celom dužinom izolaciju jer oboje nismo verovali da tu može izgubiti spoj. Eto, to je jedan jedini slučaj za koji znam da se desio do danas dani. Takodje znam, da je tu bilo kalaja ne bi došlo do tog problema. Toliko za dnevnik..... Postoje dva načina za spajanje, krimpovanje ili lemljenje. Oba imaju prednosti i mane, naravno sa potencijalnim defektima. Lom krimpa npr. Znam da znaš ali pišem zbog drugih koji se ne bave ovim stvarima. Zašto se na vozilima koristi uglavnom krimpovanje zahteva dužu pisaniju pa ću kad budem imao vremena da napišem. Na instalacijama postoji dosta spojeva provodnika, ali ta mesta se ne krimpiju niti leme, već se spajaju ultrasoničnim zavarivanjem. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
DeusExMachina 243 Napisano Februar 1, 2024 Svrati ponekad, 319 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Triumph Tiger 800 Prijavi odgovor kao problematičan Hvala @N.F.S. Proveru sam radio na hladno. Mislio sam da nema veze jer sve tutorijale koje sam pogledao rade tako. Eto razlike iskustvo vs YouTube Provericu jos jednom kad zagrejem motor na radnu temperaturu. Verovatno nece biti bas tolika razlika. Dobra stvar je sto kod mene moze da se odsrafi senzor sa kutije vazduha pa ne mora da se raskacinje. Skine se dzek zajedno sa senzorom sa kutije vazduha pa ne bi trebalo da pali check engine. Inace da.. Motor ti prede i necu se smiriti dok i moj ne zaprede tako 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Satelis 15888 Napisano Februar 1, 2024 Integrisan, 9305 postova Lokacija: Beograd - M.M.Lug Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD Prijavi odgovor kao problematičan Pre 7 sati, Alekre je napisao: Postoje dva načina za spajanje, krimpovanje ili lemljenje. Oba imaju prednosti i mane, naravno sa potencijalnim defektima. Lom krimpa npr. Znam da znaš ali pišem zbog drugih koji se ne bave ovim stvarima. Zašto se na vozilima koristi uglavnom krimpovanje zahteva dužu pisaniju pa ću kad budem imao vremena da napišem. Na instalacijama postoji dosta spojeva provodnika, ali ta mesta se ne krimpiju niti leme, već se spajaju ultrasoničnim zavarivanjem. Da ne zagusujemo temu, valjalo bi otvoriti novu ili pisati o tome u nekoj elektricarskoj temi. Imalo bi tu sta pametno pročitati. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 22201 Napisano Februar 1, 2024 Integrisan, 9556 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan ... Licno, volim da pisem o onome sto je svima dostupno, to zavarivanje laserom u vakuumu u kovacnici Mordora nije bas interesantno Dakle, kupis kabl i papucicu (Cu), cinol pastu cetkicom razmazes po uvodnici kabla (tamo gde ulazi), zica se ogoli do duzine prihvata okca, takodje se premaze cinolom. Upali se plinski reso (moze i onaj mali od 200din), kljestima drzimo papucicu iznad i kada se zagreje unutra napunimo do pola kalajem/tinol zicom, dok to drzimo iznad vatre, i zicu, njen vrh zagrejemo 10sekundi da ne ohladi odmah kalaj po dodiru. Uronimo u papucicu i sklonimo sa vatre, to je to! Kada se ohladi, za par minuta, kirnerom zveknemo po sredini mesta gde smo lemili. da se spreci eventualno pomeranje/iscupavanje kabla ali tako nesto jos uvek video nisam. Rupicu koju smo napravili mozemo popuniti kalajem. Spoj punog preseka malog otpora i dobre provodnosti! Da ne pravimo matematiku bas od svega. Evo neki kabl koji sam pravio, rasekao sam buzir da se vidi, kome je dostupno da odradi i stiskanje, moze! Ali cim mi krene sa pricom "aj javi se neki dan...." istog trenutka lemim 5 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 22201 Napisano Februar 1, 2024 Integrisan, 9556 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan Kablovi gotovi! Samo lemljeno, objasnicu proceduru Zica se uvodi na nacin sa slike, drugacije se guzva i ne udje lepo, kao sto rekoh, cinoliom se premaze unutrasnjost papucice, cinolom premazemo i kabl. Guramo u uvodnik a kako zica ulazi tako se prsten izolacije spusta! Ovaj tip papucice je namenjen lemljenju i to kroz rupicu u vrhu (iz tog razloga ne topim kalaj u njemu). Sve namestimo, grejemo 30ak sekundi iznad plamena samo ovaj metalni deo, cauru. Tinol zicu guramo kroz namenjenu joj tehnicku rupu i spajanje je gotovo kada se kalaj pojavi u dnu papucice na zici. Sve kroz termo buzire, prihvati se ociste (alkohol i mesingana cetkica) i gotovo! Ovi sa crvenom trakom su plus, kratki ide od akumulatora do releja, drugi (crveni) od releja na anlaser, crni sa minus kleme na agregat! Menjam kada budem i sinhronizaciju radio, da iskoristim vec skinuti rezervoar 8 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 22201 Napisano Februar 1, 2024 Integrisan, 9556 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan Ha! Pa moze da se izmenja bez da se rastura ista... Skine se samo akumulator! Prva slika su fabricki kablovi, 10m2 presek... Aj to i nije strasno ali slika 2 jeste! Dobro je i palio ovako, ovde je otpora bilo kao u grejalici, aj sada neka se spali Vergla kao klinac kada mu biciklu kupis! 6 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 22201 Napisano Februar 1, 2024 Integrisan, 9556 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan i da... Kapica iznutra puna bakarne masti, preko mase na bloku takodje. to ce spreciti oksidaciju posto ne dozvoljava vazduhu i vlagi da pridju. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 22201 Napisano Februar 1, 2024 Integrisan, 9556 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan Neki debeli pali Tigra skroz hladnog Ovo je sa novim kablovima, bas veselo se vrti! Topao startuje na sam dodir... Pod terasom snimano i visim obrtajima pa mozda malo bruji/odbija se zvuk od krova. Zadovoljan sam 7 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
gebee&co 8218 Napisano Februar 1, 2024 Ne silazi, 2146 postova Lokacija: Jagodina Motocikl: Suzuki Bandit 650SAL0 Prijavi odgovor kao problematičan Eeeee baš lep zvuk imaju ta tri cilindra. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...