Jump to content

Moto Zajednica

BMW K1200S, BMW K1300s - problemi, iskustvo

Recommended Posts

  • U prolazu, 5 postova

Pozdrav svima :happy:,

 

Kakva su vasa iskustva sa ova dva modela motocikla, imam par pitanja? Oba modela mi deluju kao dva ozbiljna sport-turera.

 

  • Koji se sve problemi mogu javiti kod K1200 i K1300, tj. koji se problemi najcesce javljaju kod ova dva modela. Verujem da je kod K1300 dosta reseno u odnosu na K1200?
  • Modeli koji imaju oznaku u sebi S, R(naked), R(varijanta sa plastikama) da li ima izmedju njih neke razlike ili samo estetika, da li su heble iste ili su razlicite u zavisnosti od modela?
  • Da li je ovaj model imao neke opozive?
  • Da li bi neko znao kojim slucajem u zavisnosti od godine proizvodnje, sta je sredjeno, popravljeno? Npr. model 2006 da li je tu nesto sredjeno u odnosu na model iz 2005, na modelu 2007 u odnosu 2006 itd...?

 

Nadam se da nisam udavio sa ovim pitanjima :)

 

image.thumb.jpeg.10914f3b6e1e863cbe88a43eddbe1caa.jpeg

Promenio član ZuzukiKatana
  • Sviđa mi se 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 5813 postova
  • Lokacija: Minhen
  • Motocikl: K1600GT '23

K1200 bih preskočio, imali su problema sa ESA ogibljenjem i to je znalo puno da košta, 2-3 hiljade evrića. Mislim da je glavni problem bio zadnji amortizer i da je Wilbers kasnije imao jeftiniju zamenu, ali bih ipak preskočio ovaj model.

 

Vozim K1300R od 2014. godine, prešao sam sa njim nešto više od 29 hiljada i prvi kvar je bio levi kombinovani prekidač na kome je riknuo ESA taster pre nekih mesec dana. Kupio sam novi, zamenio ga sam i posle 3 nedelje je ponovo riknuo, ali ovog puta je prestao da radi desni migavac. Sada čekam da mi Leebmann pošalje zamenski deo u garantnom roku.

  • Sviđa mi se 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 87 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: BMW K1200s

Ovo što su nabrojali su sve mogući kvarovi uopšte na motoru (mislim k12) ,i što se dogodi ,dogodi se u u prve dve godine ,što znači da više ne bi trebalo ako se održavaju.

sigurno je svima "otišla" abs pumpa, jel je imala neke uzane kanale (tako kažu), kad se zameni ,promena ulja u kočnicama treba svake godine da se uradi bez izuzetaka, da bi nastavila da radi.

Takodje ima neki "ventil" pored pumpe za gorivo i filtera koji jednostavno procuri i za to ima lek,uradi se od metala ili se zameni filter za gorivo sa R modela.

Vodjica lanca ,ili je nije bilo ,ili nije bila dobra i misli da se u opozivu rešavalo ili se ubaci aftermarket,ali nije ni približno katastrofalno zameniti ,kao ni svećice ako se ima alat.

U opozivu je bilo da se zameni neki lager na točku,bočice od ulja ,zadnje i još nekih stvari (nisam sve zapamtio)

Motor je vrh u svemu, posle 7000 obrtaja bukvalno eksplodira snaga ,odlično leži,ogibljenje kakvo poželiš ,kočnice odlične,udoban,,,,,,,,

  • Sviđa mi se 2
  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 5813 postova
  • Lokacija: Minhen
  • Motocikl: K1600GT '23

Interval za zamenu kočionog ulja je u stvari 2 godine, mada sam ja merio procenat vlage pre neki dan i to je bilo OK, u zelenom rangu. Znači možda može i na 3 godine, ali to verovatno zavisi i od klime i ostlih vremenskih i drugih uslova. Svakako treba proveravati i kardan zbog korozije i to zaista nije teško. To važi za sve BMW motore sa kardanom, a nije uključeno u redovni servis. Ako nekome treba servisna dokumentacija, mogu da okačim ISO fajl.

Promenio član acim
  • Sviđa mi se 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 214 postova
  • Lokacija: S . Mitrovica
  • Motocikl: K 1200 S

Kao što je Deki šef napisao, što se desi trebalo bi u prvo vreme po kupovini novog motora. 

Kasnije kod polovnih motora boljke su rešene i guraju i guraju...

Majstori su ih odavno već prokljuvili tako da i ako eventualno nekom treba neka intervencija odrađuje se.

Što se tiče svećica čovek mi servisirao stavio nove, nije se žalio, ok treba mu "par minuta više" i to je to.

Što se tiče navedenih karakteristika sve je tačno, izuzetan  motor !!! 

Postoje klipovi na Jutjubetu, sam agregat je sjajan, korišćeni su odlični materijali, to govore majstori u klipovima prilikom rastavljanja... Onaj klip, na 300000 km svi suštinski delovi kao novi.... Servisirali ga i očekuju 500k

Naravno neko se neće složiti što je i legitimno, majstor koji ima ime i staža, spominjan je i ovde na forumu, kaže da po njegovom mišljenju je agregat na K bolji od boksera.

Promenio član zoransm

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 4008 postova
  • Lokacija: CH-HR-BiH
  • Motocikl: 2002 K1200RS-1989 XTZ 750 Chesterfield- 1989 XTZ 750 FarawayBlue

K ležeći agregat je naj kvalitetniji benveov agregat.
U više bmw servisa sam dobio taj odgovor na pitanje, koji je naj naj agregat.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk Pro

  • Hvala 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Braveheart, 661 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Bmw K1300s, Piaggio Madley 150.

Nisam video ovu temu ranije, evo druga godina kako sam uzeo k1300s napisao sam bas u jednoj temi malo nesto ukratko o motoru.

Imao sam problem sa abs-om koji je resen, motorom sam stvarno prezadovoljan, ima i grupa na fb 

Bmw k1300s (Koliko sam primetio najvise se voze po Engleskoj i to bas se momacki voze, dosta njih bez problema preko 100-150.000 km na satu.)

 

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 214 postova
  • Lokacija: S . Mitrovica
  • Motocikl: K 1200 S

Model je stvarno nešto nesvakidašnje.

Siguran sam da takvih vanrednih modela postoji i kod drugih proizvođača... 

Nisam neki veliki poznavalac "Motociklistike" ali sam probao, provozao dosta motora, da bih mogao da uporedim. Takođe razmenio mišljenja sa dosta motociklista o nama dragoj temi, čitao... Iz navedenog izvlačim zaključak sa početka teksta, zaista se ne izbacuje često ovakav model.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 6 postova
  • Lokacija: Zr
  • Motocikl: BMW K1200S

Pozdrav drugari. Posedujem k1200s 2007god, 68000km na satu trenutno. 

Motor me je oduševio u svakom smislu, pre njega sam vozio japance do duše posle stare cbr1000f4 samo r-ove. 

Sasvim je drugačiji od japanaca, drugačiji zvukovi, drugačiji rad, ponašanje motocikla. 

Ove sezone sam prešao oko 9000km, lepe vožnje. Motor zahteva održavanje, većinu stvari ako se i malo razumete možete sami odraditi. Kod mene sve funkcioniše. Esa je bila blokirana zbog smešno kvara, instalacija je bila pokidana ispod prednjeg vesanja, to je boljka od 1000din. Rešeno! 

Abs, zamena ulja je komplikovana pa neka to uradi neko ko zna, 50e. 

Svećice se lako menjaju fora je sto mora da se skine hladnjak, 16 ključ samo tanja gedora duboka sve rešava. 

Najskuplji kvar je menjač i kvačilo (korpa), ali rešava se i to, ima delova da se nađe. 

Imali su opoziv za zadnju flansnu (glavcinu) fabricki je aluminujumska, posle ubačena čelična. 

Spaner lanca bregaste je problem fabricki, u glavnom je na svakom ubačen doradjeni koji spanuje lanac kako treba. 

Moja jedina zamerka je malo grublji menjač. 

Inače fenomenalan motor za vožnju i u paru i sami. 

Kočnice su mu brutalne, vrlo lako i brzo dostiže krajnju brzinu. 

Ime dosta nm i povlači lako iz bilo kojih obtaja. Vrlo jaka i dobra svetla, koferi fabricki su prosirivi. Ko je vislji od 180 cm sa fabričkim vizirom će dobijati malo više vetra, predlažem deflektor ili povišeni vizir. 

K1300s jeste rešio neke probleme k1200 ali i on ima svoje boljke naravno kao i svako vozilo. 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Malinar u pokusaju, 1620 postova
  • Lokacija: Kg
  • Motocikl: uljara 600, triumph 1050

Sa k1200s i k1300s i nemam nekih iskustava, ali sam imao prilike da probam, vozim i imam direktan uvid u održavanje k1200r, koji je identičan kao i k1200s uz nedostatak prednje maske i bočnih plastika.

 

Premijum motor čiji delovi koštaju jako puno, brat je 2008. kupio k1200r nov iz salona, 0 km na satu, 3 godine star motor služio kao eksponat u nekom bmw salonu. Izlazio je k1300r i s, pa valjda ovaj stariji model nisu imali kome da prodaju, a brat je na konto toga dobio ganc nov motor i ogroman popust.

 

Motor je prodao u julu 2023. godine i za tih 15 godina je prešao pravih 30ak 000 km, ako ne i manje. Od kvarova nije imao ništa vanredno sem što je posle par godina stajanja eksplodirao neki ventil za benzin i svo gorivo iz rezervoara mu je iscurelo. ABS lampica je svetlela ako je aku slab, uz nov aku se gasila redovno.

 

Italijan koji je prvi došao da vidi je i kupio motor bez cenkanja, uz svu servisnu dokumentaciju od 1. dana, otišao je za 3500 evra, naravno u Italiji.

 

E sad impresije koje sam stekao dok sam ga vozio, 2018. sam imao prilike da ga provozam nekoliko puta. Kočnice jako dobre, ogibljenje dobro i uliva sigurnost (esa je tada bilo nešto zaista inovativno), možda i preteranu, agregat brutalan, i pre ovog sam terao nekolicinu jakih mašina, ali k1200r je išao u obrtaje kroz sve brzine kao nijedan drugi. Raspon snage je ogroman u svim režimima.

 

Od mana, krte i nekvalitetne plastike, ogromna sirova snaga bez ikakve kontrole proklizavanja, poguban za početnika u moto-svetu, grub rad motora, ponekad i menjača, zvuk klangaranja kardana pri oštrom dodavanju gasa u niskim ili naglom oduzimanju gasa u višim obrtajima (brat mi je rekao da je to normalno za kardan, meni se činilo da takav zvuk ipak ne treba da bude nešto normalno). E sad, razlog prodaje je i što su na dužim relacijama bratu počeli da trnu prsti i šake. To bi se možda moglo pripisati i pogoršanju zdravstvenog stanja kod brata i podvesti pod nešto individualno, ali kada je na duže poterao maxi skuter, trnjenje mu se nije javilo, tako da nekih vibracija na rukama svakako ima. 

 

Šta znam, generalno je aždaja od motora, za mene nije, ali kontam da je sa razlogom tu gde jeste, a važi za ozbiljnu fabriku adrenalina.

IMG-d106200c0647268326c1532df131639d-V.jpg

  • Sviđa mi se 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 5813 postova
  • Lokacija: Minhen
  • Motocikl: K1600GT '23
On 1/24/2024 at 10:00 PM, Bora92 said:

Abs, zamena ulja je komplikovana pa neka to uradi neko ko zna, 50e. 

Nije tako komplikovano ako imaš OBD adapter i recimo MotoScan aplikaciju. Onda možeš da aktiviraš ABS pumpu kada menjaš ulje u kočnicama i fino izbaciš sav vazduh iz sistema. Ima i klip na YT kako to odraditi. Možda nije baš K1300 već GS, ali procedura je ista.

Promenio član acim

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 6 postova
  • Lokacija: Zr
  • Motocikl: BMW K1200S

Sa dijagnostikom se radi na modelima sa novijim abs-om,od 2007god, tj mora dijagnostika da izvrti pumpu,bez nje ne može,taj abs na oko izgleda slicno kao od auta. A kod starijih modela se može uraditi bez dijagnistike sa malom pripremom. Butni je ispoštovati redosled liftiranja i paziti da ne povuče vazduh. Treba oko pola litre ulja. Ja sam odradio zamenu jesenas. Sipao sam motul dot5 neki pojačani bas za abs sisteme

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 704 postova
  • Lokacija: Majilovac (SRB) / s'one strane Jadrana(ITA)
  • Motocikl: BMW R1150GS & CR 125

IMG_0105.JPG.81d162d0dea7049bba5c8778b78ff8fe.JPG

Nije moj vec od dobrog druga

Model sa servo ABS-om

Sto bi rek'o Deki Avijaticar "motor za velike bate"   

Vec su sve navele kolege i dobro i lose - redovno odrzavanje i svake godine menjaj ulje u kocionom sistemu ..... jeftinije izadje 1 sat "ruke" i pola litra ulja nego ABS modul

Ima taj cudan zvuk pri startovanju motora - ali par sekundi dok ulje ne nabije pritisak i gas

Pre par dana se pozalio da mu se u voznji ugasi......

Sumnja pada na senzor copave,mozda neka zica oko kormana,....videcemo za koji dan kada ga rasturimo

A da, da se ja pitam ja bih ovaj bojler odavno promenio...... 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 6 postova
  • Lokacija: Zr
  • Motocikl: BMW K1200S

Može više stvari da bude problem. Neka proveri mali konektor koji se nalazi na samom hladnjaku na bocnoj strani, naravno mora skinuti bocnu plastiku. To je senzor radilice i znam za dva slučaja da su imali problem sa tim dzekom, gubio je spoj, nije bio dobro udzekovan. E sad pitanje je da li se ugasi od jednom, kao da si ga na ključ ugasio ili varira ler, trza pa ugasi? Može da bude ler motoric, koji dozira vazduh u "airbox", bude prljav ili desi se da rikne. 

Promenio član Bora92

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja