mick 4127 Napisano Maj 6 Drug član, 2692 postova Lokacija: Beograd Motocikl: TRK502X, SVT650X...VOGE DS900X Prijavi odgovor kao problematičan pre 38 minuta, vladmoll je napisao: Kao kod kolege, što mu je motor izbacio antifriz, i kod mene se to desilo na identičan način. Motor je došao do gornje tačke toplote, mislim da je radio fen, i onda sam ugasio. Parkirao na ćopavoj i onda je bljucnuo oko 50-70 ml antifriza. Malo sam gledao i nevidi se dobro bez skidanja rezervoara, ali ima neko crevo prelivno koje ide od nekud i prelazi preko motora a ispod sedalnog dela , i tu je propišao. Posle sam ga više puta pregreavao i gasio i ništa....sve radi ok. Nisam dovoljno pametan i obrazovan da bih shvatio zašto..... A kolegi rekli u servisu da je izbacio višak tečnosti....i da je valjda prepunjen sistem.....cccccc. Šou!!!! Podigao je pritisak naglo jer nije imao hlađenje...i ja sam ranije imao takav slučaj na Suzukiju. Ne znam da li je za to odgovorno previše tečnosti ali...desilo mi se. Nisam imao nikakvih problema zbog toga... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 5666 Napisano Maj 6 Ne silazi, 4187 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan Pa ima logike. Pumpa za vodu je prestala da radi, nema cirkulacije, nema hlađenja, ni prirodnog ni veštačkog, i gornji slojevi tečnosti se pregrejali i iskočili od muke 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motorcyclist 19249 Napisano Maj 6 Integrisan, 5865 postova Lokacija: Vojvodina Motocikl: Suzuki GSR600 Prijavi odgovor kao problematičan 45 minutes ago, boza_kg said: Često se može pročitati savet da ne bi trebalo gasiti motor, dok ventilator ne odvrti svoje i ne spusti temperaturu tečnosti. Vrv baš da se ne bi dešavale takve situacije. Zar ne bi ventilator trebao da radi bez obzira? Kod mene je na primitivnom gpz-u kada sam ga ugasio, vrteo je akumulator dok ne spusti temp. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 5666 Napisano Maj 6 Ne silazi, 4187 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan Pa ne znam dal je na svima tako, al na mom sokoćalu ako ugasim motor, gasi sve, pa i ventilator. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mick 4127 Napisano Maj 6 Drug član, 2692 postova Lokacija: Beograd Motocikl: TRK502X, SVT650X...VOGE DS900X Prijavi odgovor kao problematičan pre 19 minuta, Motorcyclist je napisao: Zar ne bi ventilator trebao da radi bez obzira? Kod mene je na primitivnom gpz-u kada sam ga ugasio, vrteo je akumulator dok ne spusti temp. Pa nema neke logike da vrti vent ako se ulje ne kreće ili ako pumpa za vodu ne radi...svakako nema hlađenja. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pirkee 30 Napisano Maj 6 U prolazu, 46 postova Lokacija: Beograd Motocikl: QJ Motor SVT650x Prijavi odgovor kao problematičan Pre 2 sati, boza_kg je napisao: Često se može pročitati savet da ne bi trebalo gasiti motor, dok ventilator ne odvrti svoje i ne spusti temperaturu tečnosti. Vrv baš da se ne bi dešavale takve situacije. Da, tako sam i ja naucio. A sto se tice izbacivanja tecnosti, proverite i dal je sistem ozracen kako treba. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motorcyclist 19249 Napisano Maj 6 Integrisan, 5865 postova Lokacija: Vojvodina Motocikl: Suzuki GSR600 Prijavi odgovor kao problematičan 1 hour ago, mick said: Pa nema neke logike da vrti vent ako se ulje ne kreće ili ako pumpa za vodu ne radi...svakako nema hlađenja. Kod mene u manualu za gsr a pise iskljuciti motor i sacekati da padne temperatura. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 24297 Napisano Maj 7 Integrisan, 10155 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan Gasenjem odmah pocinje i hladjenje, nema potrebe cekati bilo sta. To je ostalo ustaljeno od perioda kada je ventilator imao direktni + pa dok termo prekidac ne iskljuci, on vrti i kada se kljuc izvuce. A ne hladi nista posto cirkulacije nema, samo trosi struju akumulatora. 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
stari roker 4517 Napisano Maj 7 motoras, 2538 postova Lokacija: PECINCI Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500 Prijavi odgovor kao problematičan Kod mene na gpz-u 900 ima tri termoprekidaca. Prvi je na hladnjaku i on se pali ako je temperatura tečnosti 97 i vise,a u funkciji je samo kada je kontakt isključen. Drugi je na kućištu termostata. On radi kada je motor upaljen i pali kada temperatura tečnosti dostigne 110 stepeni. Treći je senzor u ulju i on pali ako temperatura ulja dostigne 120 stepeni. Tada prebacuje na ovaj prvi i radi dok ne spusti na 97. Tako da ja kad stanem i pustim da odradi, kad izvučem ključ ponovo upali ventilator dok ne spusti u hladnjaku na 97. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 5666 Napisano Maj 7 Ne silazi, 4187 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan Sigurno je da je savet o čekanju iz davnih dana, ovo što Neša kaže, ali opet... Nisam stručan naravno, ali najlaičkije gledano - ako staviš džezvu sa vodom na šporet, i zagreješ je skoro do ključanja, pa pokipeće ako i isključiš ringlu Kako god, ja uvek malo sačekam ako ventilator vrti. Ne mogu baš u svakoj prilici da čekam da se ventilator ugasi, ali bar minut pre gašenja, svakako neće da škodi. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vladmoll 619 Napisano Maj 7 Zainteresovan, 474 postova Lokacija: Valjevo Motocikl: QJ motor svt 650 x Prijavi odgovor kao problematičan Kada dođe do gašenja motora i pumpa vodena stane sa radom, tada se naglo poveća zapremina u hladnjaku, odprilike za 1cm. Zbog toga je i motor izbacio malo antifriza. Po meni je to trebalo da uradi tako što bi višak tečnosti trebao da premesti u ekspanzionu posudu, ali to se nije desilo , već je sa nekog drugog creva izbacilo direktno napolje, i to drugo crevo ima svoj smisao, ali kako to funkcioniše to bi trebalo da mehaničari znaju, a po meni to netreba da se dešava. Malo sam sistem ozračio, to mi je jedino palo na pamet da uradim. Dva dana sam ga vozio i nije izbacivao tečnost iako sam ga uvodio u najvišu temperaturu. Jedino što mi je palo na pamat da senzor temperature nije uključio na vreme ventilator i sl... U svakom slučaju lako bi ustanovio šta i kako funkcioniše kad bi imao servis manual, tu bi video šemu creva za antifriz i proceduru menjanja antifriza. Postoji mogućnost da ima i neki ventil za ozračivanje i sl.... Meni i kolegi kome se to isto desilo, je upravo posle servisa kvačila, gde su ispuštali i vraćali antifriz.... Inače kad se to desilo, i kad se motor ohladio , hladnjak je povukao antifriz iz ekspanzione posude i dopunio sistem do vrha, što sam ustanovio proverom hladnjaka....tako da nisam uopšte zabrinut zbog toga, nego jednostavno razmišljam, zašto se to dešava... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 5666 Napisano Maj 7 Ne silazi, 4187 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan Pa, jedno od logičnih obrazloženja je da su prilikom servisa sipali više antifriza nego što bi trebalo. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vladmoll 619 Napisano Maj 7 Zainteresovan, 474 postova Lokacija: Valjevo Motocikl: QJ motor svt 650 x Prijavi odgovor kao problematičan Ne može da se sipa više antifriza. Ceo sistem se puni do vrha i to je to... Jedino kad bi se u ekspanzionoj posudi sipalo previše antifriza pa onda iz te posude da višak izađe, a to crevo na našim motorima se nalazi ispod hladnjaka, a ovo odakle je antifriz izašao se nalazi ispod sedišta i vrlo interesantno ne ide do poda već se završava bukvlano kod vrha cilindara, što možda i nije baš pametno rešeno jer bi moglo da pokvasi elektro insalaciju što bi izazvalo dodatne probleme, mada mislim da sa te strane nema nikakvih instalacija.... Tako da kad su kolegi u servisu rekli da je možda bilo previše antifriza, to je objašnjenja u fazonu samo da te skinem sa k..... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vladmoll 619 Napisano Maj 9 (promenjeno) Zainteresovan, 474 postova Lokacija: Valjevo Motocikl: QJ motor svt 650 x Prijavi odgovor kao problematičan SVEĆICE NGK CPR8EA a negde piše i cr8e ULJE API SN (or JASO MA2) Viscosity SAE 15W-50 or SAE 10W-50 Capacity 2.3 L (do not remove the oil filter when changing oil); 2.4 L (remove the oil filter when changing oil); 2.7 L (after total disassembly of the engine) AKUMULATOR YTX 9-BS Battery capacity voltage 12V / 8 Ah LANAC Maximum design speed 185km/ Model (brand) 525V11 Number of links 114 Drive chain wear (length of 20 links) 317.5 to 318.2 mm limit 323mm ANTIFRIZ Zeleni 50% voda 50% antifriz kapacitet 2l, sa ekspanzionom posudom 2,7l Promenio Maj 9 član vladmoll 4 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Shke 65 Napisano Maj 13 U prolazu, 39 postova Lokacija: Beograd Motocikl: QJ SVT650X Black Beauty Prijavi odgovor kao problematičan Drustvo, nije vezano za ovu temu al’ lakse mi vas da pitam: Idem do Temisvara, kakva je situacija sa parkiranjem tamo? Moze da se parkira kao i kod nas, gde god nadjes dobro mesto a da ne smetas nikome? Ili su stroziji? Hvala unapred. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mick 4127 Napisano Maj 13 Drug član, 2692 postova Lokacija: Beograd Motocikl: TRK502X, SVT650X...VOGE DS900X Prijavi odgovor kao problematičan Niko ne pravi problem...sve dok ne blokiraš prolaz pešacima. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lukaimasa 104 Napisano Ponedeljak u 08:29 U prolazu, 67 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Scarabeo 300s, QJ SVT650X Prijavi odgovor kao problematičan Prvih 20000, za sada sve na mestu. 8 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sasa_f1 276 Napisano Ponedeljak u 10:09 Svrati ponekad, 310 postova Lokacija: Beograd Motocikl: QJ SVT 650x Prijavi odgovor kao problematičan Jel imao neko problem sa termostatom? Ja sam poceo da gubim radnu temp na otvorenom. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mick 4127 Napisano Ponedeljak u 10:29 Drug član, 2692 postova Lokacija: Beograd Motocikl: TRK502X, SVT650X...VOGE DS900X Prijavi odgovor kao problematičan Kako gubi radnu temperaturu? Sad je hladnije vreme pa se temp ne diže preterano... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
shomsi 55 Napisano Ponedeljak u 10:40 Svrati ponekad, 113 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Transalp XL700 Prijavi odgovor kao problematičan pa dobro, svaki ce da spusti temp na otvorenom, ako je nesto bas dosta obori mozda je zaglavio termostat na otvorenom polozaju Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vladmoll 619 Napisano Ponedeljak u 10:56 Zainteresovan, 474 postova Lokacija: Valjevo Motocikl: QJ motor svt 650 x Prijavi odgovor kao problematičan Dve kockice prikazuje na otvorenom, bez obzira na spoljnu temp., onda pri gradskim uslovima oko 3 kockice a kad se više stoji nego vozi od semafora do semafora, onda ide do pola kockice od crvene i pali fen...odprilike tako nešto... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Rider000 1702 Napisano Ponedeljak u 11:10 Drug član, 1146 postova Lokacija: Zapadna Bačka Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------------------------EX Honda Africa Twin '17------------------------------------------V Strom 650XT '24------------------------- Prijavi odgovor kao problematičan Kako moze temp da se dize ili ne dize preterano? Ne kontam. Na svakom motoru do sad temperatura kada se digne na radnu tu ostaje i ne mrda u bilo kojim uslovima, niti pada nit se dize. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
andrej. 1364 Napisano Ponedeljak u 11:12 BJB Maxi Scooter Club, 592 postova Lokacija: Žabalj Motocikl: Voge 300 Rally Prijavi odgovor kao problematičan To je zato što pokazivač pokazuje tako (kao i u autima), nije kod svih motora tako. Nema teoretske šanse da drži istu temperaturu na 100 na sat na otvorenom na 15 stepeni i u gradu kreni-stani na 30 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Rider000 1702 Napisano Ponedeljak u 11:22 (promenjeno) Drug član, 1146 postova Lokacija: Zapadna Bačka Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------------------------EX Honda Africa Twin '17------------------------------------------V Strom 650XT '24------------------------- Prijavi odgovor kao problematičan Pa da, verovatno ali opet ne ide temperatura u crveno a pokazivac laze da je sve ok... To su neke manje temperaturne oscilacije. Promenio Ponedeljak u 11:22 član Rider000 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sasa_f1 276 Napisano Ponedeljak u 11:32 Svrati ponekad, 310 postova Lokacija: Beograd Motocikl: QJ SVT 650x Prijavi odgovor kao problematičan Lepo, desi mi se da od Zemuna do Mirijeva dodjem autoputem do plavog mosta i radnu temp dobijem kad se spustim u Mirijevo tek. Takodje, sa radnom temp u povratku npr izadjem na autoput i spadne temp na minimum jako brzo. Kao da je ovotren termostat. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...