Jump to content

Moto Zajednica

QJ Motors SVT 650 X

Recommended Posts

• Drug član, 2692 postova
  • Motocikl: TRK502X, SVT650X...VOGE DS900X
pre 38 minuta, vladmoll je napisao:

Kao kod kolege, što mu je motor izbacio antifriz, i kod mene se to desilo na identičan način. Motor je došao do gornje tačke toplote, mislim da je radio fen, i onda sam ugasio. Parkirao na ćopavoj i onda je bljucnuo oko 50-70 ml antifriza. Malo sam gledao i nevidi se dobro bez skidanja rezervoara, ali ima neko crevo prelivno koje ide od nekud i prelazi preko motora a ispod sedalnog dela , i tu je propišao. Posle sam ga više puta pregreavao i gasio i ništa....sve radi ok. 

Nisam dovoljno pametan i obrazovan da bih shvatio zašto.....

A kolegi rekli u servisu da je izbacio višak tečnosti....i da je valjda prepunjen sistem.....cccccc.

Šou!!!!

Podigao je pritisak naglo jer nije imao hlađenje...i ja sam ranije imao takav slučaj na Suzukiju. Ne znam da li je za to odgovorno previše tečnosti ali...desilo mi se. Nisam imao nikakvih problema zbog toga...

• Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 4187 postova
  • Motocikl: Kymco Agility+ 300

Pa ima logike. Pumpa za vodu je prestala da radi, nema cirkulacije, nema hlađenja, ni prirodnog ni veštačkog, i gornji slojevi tečnosti se pregrejali i iskočili od muke 🙂

• Podržavam 1

• Integrisan, 5865 postova
  • Motocikl: Suzuki GSR600
45 minutes ago, boza_kg said:

Često se može pročitati savet da ne bi trebalo gasiti motor, dok ventilator ne odvrti svoje i ne spusti temperaturu tečnosti. Vrv baš da se ne bi dešavale takve situacije.

Zar ne bi ventilator trebao da radi bez obzira?

Kod mene je na primitivnom gpz-u kada sam ga ugasio, vrteo je akumulator dok ne spusti temp.

Pa ne znam dal je na svima tako, al na mom sokoćalu ako ugasim motor, gasi sve, pa i ventilator.

pre 19 minuta, Motorcyclist je napisao:

Zar ne bi ventilator trebao da radi bez obzira?

Kod mene je na primitivnom gpz-u kada sam ga ugasio, vrteo je akumulator dok ne spusti temp.

Pa nema neke logike da vrti vent ako se ulje ne kreće ili ako pumpa za vodu ne radi...svakako nema hlađenja.

• Podržavam 1

• U prolazu, 46 postova
  • Motocikl: QJ Motor SVT650x
Pre 2 sati, boza_kg je napisao:

Često se može pročitati savet da ne bi trebalo gasiti motor, dok ventilator ne odvrti svoje i ne spusti temperaturu tečnosti. Vrv baš da se ne bi dešavale takve situacije.

Da, tako sam i ja naucio. A sto se tice izbacivanja tecnosti, proverite i dal je sistem ozracen kako treba.

• Integrisan, 5865 postova
  • Motocikl: Suzuki GSR600
1 hour ago, mick said:

Pa nema neke logike da vrti vent ako se ulje ne kreće ili ako pumpa za vodu ne radi...svakako nema hlađenja.

Kod mene u manualu za gsr a pise iskljuciti motor i sacekati da padne temperatura.

• Integrisan, 10155 postova
  • Motocikl: ---Honda---

Gasenjem odmah pocinje i hladjenje, nema potrebe cekati bilo sta. To je ostalo ustaljeno od perioda kada je ventilator imao direktni + pa dok termo prekidac ne iskljuci, on vrti i kada se kljuc izvuce.

A ne hladi nista posto cirkulacije nema, samo trosi struju akumulatora.

• Podržavam 3

• motoras, 2538 postova
  • Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500

Kod mene na gpz-u 900 ima tri termoprekidaca. Prvi je na hladnjaku i on se pali ako je temperatura tečnosti 97 i vise,a u funkciji je samo kada je kontakt isključen. 

Drugi je na kućištu termostata. On radi kada je motor upaljen i pali kada temperatura tečnosti dostigne 110 stepeni. 

Treći je senzor u ulju i on pali ako temperatura ulja dostigne 120 stepeni. Tada prebacuje na ovaj prvi i radi dok ne spusti na 97.

Tako da ja kad stanem i pustim da odradi, kad izvučem ključ ponovo upali ventilator dok ne spusti u hladnjaku na 97.

Sigurno je da je savet o čekanju iz davnih dana, ovo što Neša kaže, ali opet... Nisam stručan naravno, ali najlaičkije gledano - ako staviš džezvu sa vodom na šporet, i zagreješ je skoro do ključanja, pa pokipeće ako i isključiš ringlu :) 

Kako god, ja uvek malo sačekam ako ventilator vrti. Ne mogu baš u svakoj prilici da čekam da se ventilator ugasi, ali bar minut pre gašenja, svakako neće da škodi.

• Zainteresovan, 474 postova
  • Motocikl: QJ motor svt 650 x

Kada dođe do gašenja motora i pumpa vodena stane sa radom, tada se naglo poveća zapremina u hladnjaku, odprilike za 1cm. Zbog toga je i motor izbacio malo antifriza. Po meni je to trebalo da uradi tako što bi višak tečnosti trebao da premesti u ekspanzionu posudu, ali to se nije desilo , već je sa nekog drugog creva izbacilo direktno napolje, i to drugo crevo ima svoj smisao, ali kako to funkcioniše to bi trebalo da mehaničari znaju, a po meni to netreba da se dešava.

Malo sam sistem ozračio, to mi je jedino palo na pamet da uradim. 

Dva dana sam ga vozio i nije izbacivao tečnost iako sam ga uvodio u najvišu temperaturu. Jedino što mi je palo na pamat  da  senzor temperature nije uključio na vreme ventilator i sl...

U svakom slučaju lako bi ustanovio šta i kako funkcioniše kad bi imao servis manual, tu bi video šemu creva za antifriz i proceduru menjanja antifriza. Postoji mogućnost da ima i neki ventil za ozračivanje i sl....

Meni i kolegi kome se to isto desilo, je upravo posle servisa kvačila, gde su ispuštali i vraćali antifriz....

Inače kad se to desilo, i kad se motor ohladio , hladnjak je povukao antifriz iz ekspanzione posude i dopunio sistem do vrha, što sam ustanovio proverom hladnjaka....tako da nisam uopšte zabrinut zbog toga, nego jednostavno razmišljam, zašto se to dešava...

Pa, jedno od logičnih obrazloženja je da su prilikom servisa sipali više antifriza nego što bi trebalo.

Ne može da se sipa više antifriza. Ceo sistem se puni do vrha i to je to... Jedino kad bi se u ekspanzionoj posudi sipalo previše antifriza pa onda iz te posude da višak izađe, a to crevo na našim motorima se nalazi ispod hladnjaka, a ovo odakle je antifriz izašao se nalazi ispod sedišta i vrlo interesantno ne ide do poda već se završava bukvlano kod vrha cilindara, što možda i nije baš pametno rešeno jer bi moglo da pokvasi elektro insalaciju što bi izazvalo dodatne probleme, mada mislim da sa te strane nema nikakvih instalacija....

Tako da kad su kolegi u servisu rekli da je možda bilo previše antifriza, to je objašnjenja u fazonu samo da te skinem sa k.....

SVEĆICE

NGK CPR8EA a negde piše i cr8e

ULJE

API SN (or JASO MA2)

Viscosity SAE 15W-50 or SAE 10W-50

Capacity 2.3 L (do not remove the oil filter when changing oil);

2.4 L (remove the oil filter when changing oil);

2.7 L (after total disassembly of the engine)

AKUMULATOR

YTX 9-BS

Battery capacity voltage 12V / 8 Ah

LANAC

Maximum design speed 185km/

Model (brand) 525V11

Number of links 114

Drive chain wear (length of 20

links) 317.5 to 318.2 mm limit 323mm

ANTIFRIZ

Zeleni 50% voda 50% antifriz

kapacitet 2l, sa ekspanzionom posudom 2,7l

Promenio član vladmoll
  • Sviđa mi se 4
  • Hvala 1

• U prolazu, 39 postova
  • Motocikl: QJ SVT650X Black Beauty

Drustvo, nije vezano za ovu temu al’ lakse mi vas da pitam: Idem do Temisvara, kakva je situacija sa parkiranjem tamo? Moze da se parkira kao i kod nas, gde god nadjes dobro mesto a da ne smetas nikome? Ili su stroziji? 😊 Hvala unapred.

Niko ne pravi problem...sve dok ne blokiraš prolaz pešacima. 

• Sviđa mi se 2

Dve kockice prikazuje na otvorenom, bez obzira na spoljnu temp., onda pri gradskim uslovima oko 3 kockice a kad se više stoji nego vozi od semafora do semafora, onda ide do pola kockice od crvene i pali fen...odprilike tako nešto...

• Drug član, 1146 postova
  • Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------------------------EX Honda Africa Twin '17------------------------------------------V Strom 650XT '24-------------------------

Kako moze temp da se dize ili ne dize preterano? Ne kontam. Na svakom motoru do sad temperatura kada se digne na radnu tu ostaje i ne mrda u bilo kojim uslovima, niti pada nit se dize. 😀

• Podržavam 1

• BJB Maxi Scooter Club, 592 postova
  • Motocikl: Voge 300 Rally

To je zato što pokazivač pokazuje tako (kao i u autima), nije kod svih motora tako. Nema teoretske šanse da drži istu temperaturu na 100 na sat na otvorenom na 15 stepeni i u gradu kreni-stani na 30 :) 

• Drug član, 1146 postova
  • Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------------------------EX Honda Africa Twin '17------------------------------------------V Strom 650XT '24-------------------------

Pa da, verovatno ali opet ne ide temperatura u crveno a pokazivac laze da je sve ok... To su neke manje temperaturne oscilacije.

Promenio član Rider000

• Svrati ponekad, 310 postova
  • Motocikl: QJ SVT 650x

Lepo, desi mi se da od Zemuna do Mirijeva dodjem autoputem do plavog mosta i radnu temp dobijem kad se spustim u Mirijevo tek.

Takodje, sa radnom temp u povratku npr izadjem na autoput i spadne temp na minimum jako brzo. Kao da je ovotren termostat.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja