DzoniV 124 Napisano Jul 12, 2023 Svrati ponekad, 121 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda CBF600SA PC43 Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav, da li neko ima i voljan je da pozajmi izvlakac lezajeva, potrebno mi je da bih zamenio lezajeve prednjeg tocka na hondi cbf 600. Unutrasnji precnik lezajeva je 20mm. Najbolje bi bilo ako ima neko na teritoriji Beograda. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
maza1 1233 Napisano Jul 12, 2023 Zainteresovan, 512 postova Lokacija: Stara Pazova Motocikl: Kymco VisaR 110, Honda VFR1200XD, Tomos A3 SL, Sherco SEF-300 Prijavi odgovor kao problematičan Jel ti treba čupač sa tegom, ili sa osloncem i navojem? Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 21637 Napisano Jul 12, 2023 Integrisan, 9436 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan U mom se kraju to prvo zove "Cimbalo" a to drugo "Radapciger". Nije mu potrebno ni jedno ni drugo, caura distancer ima toleranciju namenski, treba duzi ravan srafciger koji ce zrtvovati (sluzi kao izbijac) i cekic. Postoji i redosled sa koje strane lezaj prvo izlazi (tu mesta ima da se caura pomeri, ne secam se koja je strana kod malog CBF-a) 2 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
DzoniV 124 Napisano Jul 12, 2023 Svrati ponekad, 121 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda CBF600SA PC43 Prijavi odgovor kao problematičan I kod mene se zove radapciger ali to je vise onaj klasicni sa tri kraka. Danas sam pokusavao tako sa srafcigerom i cekicem i nije hteo da mrdne. Grejao i fenom industrijskim i nece. Jako malo se pomeri caura da bi mogao da bude dovoljno jak udarac i sa svih strana da bi krenuo lezaj. Menjao sam na zadnjem tocku pre jedno mesec dana, i tako sam izbijao ali je tamo caura ostavljala dosta vise prostora. Citao sam uputstvo tamo ima neki alat i najvise lici na ovakav izvlakac (radapciger). Zvacu sutra radnje koje imaju po bg pa ako se ne snadjem da idem da kupim i pokusam sa njim. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
DzoniV 124 Napisano Jul 12, 2023 Svrati ponekad, 121 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda CBF600SA PC43 Prijavi odgovor kao problematičan Video sam da ima i ovakvih, ali ne verujem da bi caura dozvolila da se ovi kraci zavuku. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Satelis 15793 Napisano Jul 12, 2023 Integrisan, 9288 postova Lokacija: Beograd - M.M.Lug Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD Prijavi odgovor kao problematičan pre 24 minuta, N.F.S. je napisao: U mom se kraju to prvo zove "Cimbalo" a to drugo "Radapciger". Nije mu potrebno ni jedno ni drugo, caura distancer ima toleranciju namenski, treba duzi ravan srafciger koji ce zrtvovati (sluzi kao izbijac) i cekic. Postoji i redosled sa koje strane lezaj prvo izlazi (tu mesta ima da se caura pomeri, ne secam se koja je strana kod malog CBF-a) Treba učiti ljude da rade kako treba. Alat i samo.... odgovarajući alat. Cukanjem o čauru sve pojebu ivice. Ima ga za male novce na FB, ceo set (8-10 razlicitih precnika) za 70-80€. U kutiji je cimbalo + ima mogućnost oslonca. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 21637 Napisano Jul 12, 2023 Integrisan, 9436 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan Izbijac je kako treba, cauru ne pipnem a lezaj se svakako baca.Slazem se da majstor treba alatom namenskim ( iizbijac je alat), u kucnoj radinosti tom logikom mu treba i presa za uguravanje novog.Sent from my iPhone using Tapatalk 2 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
DzoniV 124 Napisano Jul 12, 2023 Svrati ponekad, 121 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda CBF600SA PC43 Prijavi odgovor kao problematičan Jel mislis na ovakav set, malo sam skeptican da li cu sa tim uspeti. Imas li iskustva sa ovakvim alatom jel odgovarajuce za vadjenje lezajeva iz tocka? Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 21637 Napisano Jul 12, 2023 Integrisan, 9436 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan Evo i snimkom objasnjeno, mozda nekome zatreba.Sve da se distamcer cev i ogrebe iznutra t njenu funkciju promeniti nece.Sent from my iPhone using Tapatalk 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pronto 6588 Napisano Jul 12, 2023 Ne silazi, 6518 postova Lokacija: Vrmdža, Sokobanja Motocikl: konzerviran Prijavi odgovor kao problematičan Majstorski savet. Površine, tačnije niše iz kojih se...i u koje se stavljaju i vade ležajevi treba ZAGREJATI. Svako nasilno (uz pomoć čekiča) vađenje i stavljanje (ležaja :)) oštećuje boravište mister ležaja....a to nije dobro. 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Satelis 15793 Napisano Jul 12, 2023 Integrisan, 9288 postova Lokacija: Beograd - M.M.Lug Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD Prijavi odgovor kao problematičan Neso ja majstora nisam pomenuo već odgovarajući alat za taj posao a to izbijac svakako nije jer gura lezaj (kosi ga u kućištu) u tačku gde je udarac. Na mekanoj felni takav pristup poslu nije dobar, sta više lako napravi ris. Ovo je kako treba biti, presa može, pozeljna je i ne mora.... 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 21637 Napisano Jul 12, 2023 Integrisan, 9436 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan Postujem svaku rec, pri svome ostajem. Razmenjujemo misljenja i trudimo se bar savetom pomoci.Lezajeve u tockovima uvek izbijacem isterujem (a pomenute alate i varijacije imam), nikada problem nisam imao.Sent from my iPhone using Tapatalk Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Satelis 15793 Napisano Jul 12, 2023 Integrisan, 9288 postova Lokacija: Beograd - M.M.Lug Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD Prijavi odgovor kao problematičan Sto bi rekli ... samo cepaj, ne se mesam vise ali znaj da ti taj pristup poslu nije dobar. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 21637 Napisano Jul 12, 2023 Integrisan, 9436 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan Oket.Sent from my iPhone using Tapatalk Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
drs 16130 Napisano Jul 13, 2023 Misbehave Responsibly, 1637 postova Lokacija: Beograd Motocikl: FZ6S Prijavi odgovor kao problematičan Što bi rekli, nisam ginekolog, al volem za zavirim. Vođen tim porivom, menjah ležajeve točkova. Pa ću tom zgodom, cenjenom auditorijumu preneti svoje skromno iskustvo. Da pomenem usput, ništa im falilo nije, ni posle 100k km. Oklepao je to Hirohitov sin kako teba (TNT i NSK ležajevi). Nego me uhvatilo da farbam felne prahom (narodski plastifikacija). Pečenje tu ide na 200°C (što ležajevima baš i ne prija, otopi se mast i ode farbanje u Honduras) - pa se ležajevi vade. Volem alat (budala, šta ću) ali mi nekako bi divljanje da kupujem izvlakače za taj jedan posao u životu pa pribegoh lakoj improvizaciji. LM, da skratim priču; za ovaj recep potrebni su vam sledeći sastojci: Navojna šipka (M12 npr.) boljeg kvaliteta, nekoliko navrtki, nasadni ključ ("gedora") odgovarajuće veličine (prema veličini ležaja), jak komad čelika (prigodno, baš takav mi se zatekao u kući), drvene paklice (za oslanjanje na felnu). Imam samo ovu jednu fotografiju, nisam planirao da pišem članak o tome. Mislim da je dovoljno da se shvati, princip je isti kao i kod namenskog izvlakača sa osloncem. Spoljna površina gedore ravnomerno naleže na unutrašnji prsten ležaja. Navrtke ispod gedore su tu tek da je drže na navojnoj šipci. Sa kontra strane su 2+1 navrtka. Rotacijom solo navrtke izazivamo translatorno kretanje navojne šipke, što će reći, vadimo ležaj napolje. Gornje dve navrtke su tu da daju kontru, tj. da bi sve to moglo da funkcioniše kao izvlakač. Za vraćanje ležaja u ležište, sve to isto samo u kontra smeru. Naravno, za vraćanje, gedora koja svojom čeonom površinom naleže na spoljni prsten ležaja. Nema čukanja, samo lagana akcija. Malo masti na ležište pre vraćanja - da vam budu zahvalni i ležaj i ležište. Verujem da ne škodi, a znate šte je pokojni (a meni ekstremno dragi) Lane Gutović govorio: ako ne škodi, znači da pomaže ;). 6 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
drs 16130 Napisano Jul 13, 2023 (promenjeno) Misbehave Responsibly, 1637 postova Lokacija: Beograd Motocikl: FZ6S Prijavi odgovor kao problematičan Kad sam već uhvatio da pišem, ajde još malo. Nema direktne veze sa temom, ali ima dodirnih tačaka. Plastifikaciji prethodi skidanje stare farbe postupkom peskiranja. Peskiranje treba izvesti sitnom granulacijom peska (0,30). Bitno je zaštititi šolje, tj. ležišta ležajeva. U tu svrhu metalostrugar mi je izradio četiri deklice urađene prema dimenzijama šolja. Metar navojne šipke (one iste za vađenje/vraćanje ležaja) sam podelio na dva dela, koji su zgodno poslužili da dekle drže na mestu a takođe su odlične da se točak u procesu farbanja kači za navojne šipke a ne na otvor za ventil. Promenio Jul 13, 2023 član drs Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
DzoniV 124 Napisano Jul 13, 2023 (promenjeno) Svrati ponekad, 121 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda CBF600SA PC43 Prijavi odgovor kao problematičan Hvala svima na odgovrima mislim da cu danas da odem da kupim set kao sto je @Satelis poslao. @drs zanimljiva ideja, ali u ovoj situaciji ne bi pomoglo, ne postoji nacin da se ova gedora ubaci izmedju lezajeva. Sa obe strane su lezajevi istih dimenzija, a pritom izmedju njih je caura koja je mozda milimetar veceg precnika od lezaja. Promenio Jul 13, 2023 član DzoniV Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
abarth_maniac 5958 Napisano Jul 13, 2023 Drug član, 2774 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: SV 650S, Simson SR50, Cagiva Mito, CBF1000 Prijavi odgovor kao problematičan Ja imam alat koji se ubaci sa jedne strane u lezaj a sa druge se stavi klin (kao veliki safciger) koji rasiri alat i na udarac se izbije lezaj. Slicno kao sto je ovaj gornji, samo nije izvlakac na navoj nego na udarac. Msm da sam ga kupio u Moto Bikeu, ima cini mi se od 10-25mm. Mana mu je sto nije za slepe rupe, mora da postoji otvor sa druge strane. Fakticki je bas namenski za lezajeve tockova. Pokusacu da nadjem fotku ili cu da fotkam pa cu da dodam. A da moze safcigerom, sipkicom i slicno, moze. Da li ce da se sjebe nesto sem prstiju? Male su sanse, ako se blago ugreje felna. Ali je mucenje i postoji mali procenat da se napravi steta, tako da ne preporucujem sem ako je bas pod moranje. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 5291 Napisano Jul 13, 2023 Drug član, 1893 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Ali zar se neće i ležaj zagrejati pri grejanju felne, čime se gubi efekat ? Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
VLAD81 1569 Napisano Jul 13, 2023 Zainteresovan, 428 postova Lokacija: Loznica Motocikl: Kawasaki kle 500 Prijavi odgovor kao problematičan Hoće, ali nije isti koeficijent širenja materijala. Felna će brže i više da se ugreje. 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 21637 Napisano Jul 13, 2023 Integrisan, 9436 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan Imam abarthe i taj alat, rasecen cilindar "zine" kada se klin u njega ubaci pa iznutra uhvati lezaj, sto vise tuces to jace steze...Kao sto rekoh, lezajeve u tockovima menjam dugo pre interneta i pre nego sto je to postalo bauk koji zahteva namenski alat.10 min posla, isteras stari udaranjem u unutrasnju kosuljicu, umetnes novi udaranjem preko starog u spoljnu kosuljicu.Leziste pripremljeno, ocisceno, zagrejano i tankim slojem ulja namazano, lezaj sedeo u zamrzivacu dok ovo iznad pripremis.Podrazumeva se da je radapciger prvi izbor!!! Ja uvek kucam za one koji namenski alat nemaju, uvek odmerim i razmislim, da ne navedem na neku stetu.Sent from my iPhone using Tapatalk 2 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 5291 Napisano Jul 13, 2023 Drug član, 1893 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan 1 hour ago, VLAD81 said: Hoće, ali nije isti koeficijent širenja materijala. Felna će brže i više da se ugreje. Nisam znao za to. Hvala. 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
triton 230 Napisano Jul 13, 2023 Svrati ponekad, 295 postova Lokacija: Sombor Motocikl: Triumph sprint 900 Kawasaki Z500, Triton 650 Gilera 500 LTE 1938g. Prijavi odgovor kao problematičan Pravite svemirsku nauku od proste stvari,zavariš komad gvožđa na unutrašnji prsten ležaja i samo ga šipkom izbiješ,ne košta ništa i sigurno radi poso! 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
DzoniV 124 Napisano Jul 15, 2023 Svrati ponekad, 121 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda CBF600SA PC43 Prijavi odgovor kao problematičan Lezajevi zamenjeni, ali uz pomoc alata. Posto sam vec pokusao sa izbijanjem uz pomoc cekica i srafcigera ali bezuspesno mogu svakome preporuciti ovaj alat za vadjenje ovako nepristupacnih lezajeva. Slazem se da moze da se napravi alat, ili da se izvari na unutrasnju kosuljicu lezaja, ali to je okej za one koji imaju uslova to da urade. 7 2 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...