Jump to content

Moto Zajednica

Voge SR 4 MAX/QJ 350 Fortress

Recommended Posts

• U prolazu, 47 postova

Zlatko je polozio ispit, ne ide u oglase! Pa da javim utiske...
U pocetku mi se cinio kratak, kao da nisam imao dovoljno mesta za noge. Vec sam razmisljao o ugradnji dodatnih fazastera. A i taj skuteraski polozaj mi je bio neobican, nikako da se naviknem. Malo i retko sam ga vozio, razvlacio sam tih prvih 1000 km da bi mi se pred put odradio servis. Razlog je sto smo po planu trebali prevaliti 5000 kilometara, pa da se ne desi da budem negde daleko kada dodje vreme drugog servisa.
Prvi servis je kostao 10.500 dinara, do tada sam ga vozio maksimalno 70 km/h brzinom. Potrosnja tim tempom nije iznosila ni deklarisanih tri i po litre. Znaci to nije bila prava voznja, zato ni utisci nisu bili pravi.
Sada, nakon predjenih 5k km misljenje mi se sasvim promenilo, izgleda da sam poceo da se uklapam u skuteraski svet. Mada jos uvek vozim rasirenih kolena... Sto i ne bi bio neki problem, jedino sto tako vetar sa prednje maske udara direktno u kolena. Zastita od vetra je inace veoma dobra, verovatno zahvaljujuci podesivom viziru. Skuter je - posebno ovako prenatovaren - osetljiv na bocni vetar, ali to se i dalo ocekivati.
Kazem, Zlatko je polozio ispit jer smo se vozili dvoje na njemu, sa ne bas aerodinamicnim bocnim koferima i oko 200 litara stvari, i neocekivano dobro je savladjivao uspone (Slovacka i Poljska brda). Brzina nam je uglavnom iznosila 80-90 km/h, pa cesto i manje zbog losih puteva. Tek na krace etape se moglo voziti 100-110 na sat. Potrosnja se skoro uvek kretala oko 3,6 lil./100 km, sto i nije mnogo s obzirom na uslove. Na 3,8 lit. se popela jedino kada smo ceo dan imali jak ceoni vetar. Inace, skoro celim putem su nas kisa i vetar pratile.
Obisli smo Balticke drzave, krecuci sa ovdasnje nepodnosljive vrucine, pa smo nepotrebno nosili dva bocna kofera majica, bermuda i tih letnjih stvari. Tek po dvoje dugackih pantalona i duks, sto je bila greska - tamo je temperatura bila 16-18 stepeni pa sam skoro celo vreme oba pantalona i duks imao na sebi. U planu je bio povratak preko Berlina i Sarajeva ali smo kod Talina primili vest o smrtnom slucaju pa smo se ubrzano vratili kuci.
Na Letonijskoj granici smo pricali sa dva Italijana koji su krenuli na Nordknap. Naravno, ne skuterom... Nosili su vrece i sator tek za nuzdu, inace su nocili po hotelima. Sto sa nama nije bio slucaj, mi smo kampovali celo vreme.
Sediste na Fortu je veoma udobno, ne znam koliko tome doprinose dodatni "jastucici". Bez njih sam se vozio samo krace. Prostor za noge mi se vise ne cini malim, rekao bih da je odmereno tacno koliko treba, udobno je cak i za vece relacije. Zadnji dan smo prevalili skoro 600 kilometara pa cak ni nakon toliko nismo bili mrtvo umorni.
Svetla i kocnice su zadovoljavajuce, nista ekstra. Komande estetski deluju dosta Kineski, ali rade veoma dobro. Od osvetljenih tastera nema nikakve koristi, ali izgleda lepo. Displej nisam uspeo da povezem sa telefonom, verovatno zato sto imam neki krs od telefona.

Posebno mi se svidja sto je poklopac rezervoara ravno postavljen, pa se u medjuprostor moze postaviti bilo kakva torba, ne mora onaj "bridge bag" ili kako se zove. Mi smo koristili obican ranac.
Jedini problem koji smo imali je sto mi se razbila plastika na kraju izduva, ali to je moja greska. Amortizere nisam postavio na kruce pa je na nikakvim Litvanskim putevima desni bocni kofer udarao u nju. A da, koferi! Ni nakon duzeg trazenja nisam nasao originalne nosace za Forta pa sam uzeo univerzalne N-Case koji se savrseno uklopio. Koferi su od po 23 litara.
Krajnju brzinu skutera ne znam, niti me posebno interesuje. Meni je bitno da na duze moze odrzavati tempo od 120 na sat.
Ako nekoga interesuju slike moze da ih pogleda na https://www.facebook.com/media/set/?vanity=antal.kabacs&set=a.26124618150487445

WWW.FACEBOOK.COM

1 map.jpg

IMG_8189h.jpg

IMG_8193.JPG

IMG_8208.JPG

IMG_8209a.jpg

IMG_8214.JPG

IMG_8215.JPG

• Sviđa mi se 25
  • Hvala 2
  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• BJB Maxi Scooter Club, 5993 postova
  • Motocikl: Aprilia Atlantic 500 / CF Moto 450 MT

Pa naopako, gde na toliki put sa skuterom :rat1: Pa zar vi niste čuli/pročitali da nema touringa bez barem litre i 100 konja... :neznam:

Jedno veliko BRAVO! :care:

• Sviđa mi se 1
  • Haha 4
  • Podržavam 1

• U prolazu, 47 postova
1 hour ago, alexanto said:

Pa naopako, gde na toliki put sa skuterom :rat1: Pa zar vi niste čuli/pročitali da nema touringa bez barem litre i 100 konja... :neznam:

Jedno veliko BRAVO! :care:

Hvala! Hteli smo da dokazemo da za velike avanture ne mora veliki motor...

• Sviđa mi se 3
  • Podržavam 7

• U prolazu, 35 postova
  • Motocikl: Scarabeo 300s, QJ SVT650X

Svaka čast, apsolutno poštovanje i za Vas dvoje i za motor.

Boj ne bije svijetlo oružje,...

• Sviđa mi se 4
  • Podržavam 1

• Svrati ponekad, 141 postova
  • Motocikl: Vespa LML T-5 i GTS 300 ie
On 7/10/2024 at 4:12 PM, kabac said:

Definitvno ste dokazali

Svaka vam cast

• Sviđa mi se 2

• Drug član, 3610 postova
  • Motocikl: Kymco Agility+ 300

Videh na PA slike Forta sa prepravljenim sedištem. Rekao bih da je produžen sedalni deo za vozača, nauštrb suvozačkog prostora, a njega opet ima dovoljno. Ovo mi deluje kao dobra ideja, da bi se dobilo na prostoru za noge. Ko li je radio sedište? Moraću da pitam prodavca :)

3df2372df13c-1920x1080.jpg

Edit: Odgovorio mi prodavac, kaže on sam radi sedišta - 190€ Naći ćete već oglas, ako nekog bude zanimalo, da ne ispadne da reklamiram ovde.

Promenio član boza_kg

Posle Voge-a, i QJ Motor najavljuje skuter od 250cc - Fort 250.

https://chinamotorworld.com/qjmotor-launches-fort-250-commemorative-edition/

QJMOTOR-Launches-FORT-250-Commemorative-Edition_Chinese-motorcycle_scooter_MEGA-CHINAMOTOR1.jpg.d77804e0a49a94909a7fa4d72dc3deea.jpg

Pitanje je da li će izgledati kao na slici, očekuje se da izađe u decembru, prvo na kineskom tržištu.

Ne znamo detalje, ali sve u svemu, povoljne 250-ice se izgleda ponovo vraćaju u modu :)

• Sviđa mi se 3

Pojavila su se po Netu najzad normalna korisnička uputstva za Fort 350.

Evo jednog na engleskom https://www.qjmotor.my/img/product/QJMotor/FORT350/Download-FORT350-OWNERSMANUALQJMOTORFORT350-20240806154741.pdf

ili ovakvo:

https://service.qjmotoritaly.com/Public/Documenti/24/Libretti Uso e Manutezione/FORT350 R01_IT.pdf

Promenio član boza_kg
  • Sviđa mi se 1

• Drug član, 2975 postova
  • Motocikl: Versys 650 Kiklop
On 7/10/2024 at 4:12 PM, kabac said:

Svaka čast!! Inače istu ovu turu planirao za ovu godinu, nisam se uklopio.. Želja mi je Talin, da zapalim sveću Najvećem Svih Vremena... 

Mali Shone San test Forta, prilično korektan, rekao bih. Zamera mu sedište i loše zadnje amortizere. Sve ostalo je kul, manje-više.

• Sviđa mi se 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja