Jump to content

Moto Zajednica

Efikasnost moto opreme

Recommended Posts

  • U prolazu, 17 postova
  • Lokacija: Bgd
  • Motocikl: Kymco Downtown

Juče sam sedeo sa najboljim prijateljem dok smo renovirali njegovu gajbu i pokrenusmo temu moto opreme. 

Napomenuo bih da on vozi ceo život a ja sam donekle kasnije u životu krenuo da vozim. 

Priča je krenula o moto jaknama pa se proširila na rukavice, pantalone i oklop generalno, on je od mišljenja da sve to pomaže samo da bi sprečilo poderotine i posekotine

a ne prelome i udarce. Gde sam ja iz mišljenja da mora imati neki efekat prilikom pada pri nekim normalnim brzinama. E sad on nosi kacigu od uvek i misli da je ona efektivna ali dalje od toga ne ide. Dok ja manje više ima svu zaštitu osim airbag prsluka. E sad znam da postoji cela industrija koja živi od prodaje toga i ima dosta toga i u marketingu sertifikaciji koji brendovi plaćaju da dobiju. Voleo bih da čujem vaše mišljenje da li iz ličnog iskustva prilikom padova ili vašeg razmišljanja o zaštitnoj opremi i njenoj efikasnosti mimo kacige koja je očigledna.

Pitanje je da li ona pomaže i u kolikoj meri prilikom pada sa motora ili sudara.

 

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1244 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Suzuki Strom 650A, Yamaha XJ600S

ukratko:
kvalitetna moto oprema pomaže 1/1. Pitanje koje se postavlja je "šta je kvalitetna", pogledaj motogp vozače, suljaju se sa 200 na sat, ustanu i ništa. Da, jeste to neki drugi "univerzum" opreme, da su ti vozači skupa investicija pa ih štite na svaki mogući način sa "state-of-the-art" opremom, al opet, i nas civile svaka iole kvalitetnija oprema će zaštititi, iako je pored zaštite akcenat i na udobnosti i upotrebljivosti iste.

Udarac ne može oprema da spreči, ali prelom kao posledicu udarca može, zato i postoje nivoi 1 i 2 protektora gde je to pokazatelj koliko energije udarca može da primi protektor na sebe.
Pitaj @Jovan Ristic kako rukavice štite "samo" od poderotina... Pošto bi on imao izlomljenu ruku da nije nosio rukavice, čak je pisao i tekst na temu, kad se osvestio :D

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 238 postova
  • Lokacija: München
  • Motocikl: XL750 Transalp, NC750XA 21

Slazem se sa drugarom: stitnici stite od udaraca i preloma, ostalo stiti od poderotina.

 

Medjutim, ne treba zanemariti opasnost od poderotina. Cesto su poderotine opasnije od preloma, jer dolazi do infekcija, tesko zarastaju, mogu ostetiti mobilnost delova tela i kada zarastu....

Recimo znam za slucaj decka koji je programer: imao je pad bez rukavica i odrao je sake prilicno. Nakon zarastanja je morao na nekoliko plasticnih operacija da bi mu se povratila mobilnost prstiju i za to vreme nije mogao da radi...mesecima...

 

Zastita od udaraca je u vidu stitinika i u novije vreme u vidu vazdusnih prsluka. Tu razliku pravi kako stitnici "leze" na telu. Recimo kod touring pantalona (koje su sire same po sebi), stitnici se lako pomere i mogu da ne stite u opste.

Tako da je bitno naci opremu koja je udobna i koja drzi stitnkie gde im je mesto.

Ja licno po gradu "vozim" L1 stitnike u jakni i pantalonama, a kada idem "da vozim" onda je sve sto stavim na sebe L2.

Tu je i prsluk, naravno

 

Sto se tice kaciga, (ukoliko se ne kupuje ECE 22.06) uvek savetujem da se pogleda Sharp test pre kupovine. 

 

I ja svakako savetujem kupovinu vazdusnog prsluka. To vise nije skupo kao nekada. Mehanicki su oko 400e, elektronski oko 600.
Neki vise daju za kofere :D

 

Promenio član Kursulla
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Solo Rider, 2802 postova
  • Lokacija: Sremčica
  • Motocikl: Yamaha FJR 1300 A

Опрему прилагоди стилу вожње то ти је мој савет. Опрема има своје лимите као што се примећује и у мото ГП се ломе и поред опреме. Не дај Боже пада ту ти је како се заломи. Два пута сам прошао добро, трећег пута неће бити......прилагодио сам стил вожње. Срећно.

Poslato sa VOG-L29 pomoću Tapatoka

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 4593 postova
  • Lokacija: Srbija, Padej
  • Motocikl: Honda VTR1000SP1 (Službeni), Suzuki SV650S, Tomos T15SL, Tomos T011, Tomos APN4

Da kažem par reči na tu temu, pošto sam se valjao par puta. Itekako mislim da oprema štiti i od preloma. Protektori koje imaš na podlaktici/laktu, kolenima, kukovima,  ramenima prime udarac u toj tači i prošire energiju udarca na ceo protektor.

 

Pri jednom od padova koji se dogodio pri lepoj brzini iščašio sam samo rame i dobro sa mlatnuo i nogama. Epilog je da nisam imao niti jedan jedini prelom. Noge, odnosno stopala i zglobovi su me boleli od siline udarca, ali preloma nije bilo. Ruke su izudarane prilično, nijedan prelom niti ogrebotina, samo par modrica. Žao mi je što prilikom oba pada nisam imao duge rukavice koje idu više preko zglobova, jer me zglob ruke boleo dobrih mesec  dana.

 

Zanimljivo je da je levi protektor na ramenu ulubljen, a da sam iščašio desno rame. Na VMA su mi rekli da je zato što sam udarcem desnog ramena preneo energiju udarca na levo rame. Istini za volju, rame ne bi do kraja iskočilo da prilikom buđenje iz nesvesti nisam cimnuo rame kada sam besno sam pokušao da skinem kombinezon.

 

O glavi neću ni da pričam, ima tekst o kacigi koju sam nosio. Ko go kaže da su skuplje cene marketing čist, kazaću mu da apsolutno nije tačno.

 

Prilikom tog brzog pada, nosio sam manje kvalitetan dvodelni Spyk kombinezon koji se pocepao na levoj strani kod rajferšlusa. Epilog je razderotina koja nije bila strašna, ali je ožiljak ostao.


Drugi pad je bio pri maloj brzini od svega možda 70 km/h u Dainese kombinezonu. Ustao sam i otresao prašinu. Na kombinezonu su se samo ogulila slova i površinska boja kombinezona.

 

Rukavice sa kojim sam i drugi put pao su ponovo odradile odlično posao i možda će izdržati još jedan pad, ali su predostrožnosti radi poručene nove.

 

Zaključak: Lično sam se uverio da oprema čini razliku u stepenu povreda. Recimo, da sam imao još kvalitetniji kombinezon, možda ni rame ne bih iščašio. Prilikom drugog pada  sam čuvao rame, ali sam se baš okrenuo na stranu desnog ramena i dobio udarac. Protektori su tako dobro odradili posao da sam tačn osetio kako sam brže kliznuo i nisam osetio udarac u rame, iako se na protektoru jasno vidi da sam klizao na njemu.

 

Nemojte štedeti na opremi.

 

P.S. Nijedna oprema vas neće spasiti ako sa 100+ udariti u prepreku koju stojite i zaustavite se naglo. Tu čoveka ne ubija silina udarca, već intercija koja deluje na organe koji se pri tako naglom zaustavljaju udaraju jedni od druge i pucaju.

 

BJBIKERS.COM

Prilikom pada sa motocikla kaciga mi je verovatno spasila život. Kako i zašto mi je baš kaciga spasila život, saznajte u ovom tekstu.

 

BJBIKERS.COM

Bitno je koristiti dobre rukavice koje će zaštiti dlanove i zglobove, dobre rukavice su Dainese Carbon 3 o kojim ću danas pisati nešto više.

 

BJBIKERS.COM

Brzina ume lako opije i ponese svakog vozača. Zato je bitno da sagledamo zašto je brza vožnja opasna i kako ona utiče na bezbednost.

 

  • Sviđa mi se 8
  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 669 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Honda NT1100

Svaki deo opreme ima svoju funkciju i može da pomogne u zavisnosti od tipa pada.

 

Dobra kaciga može da sačuva glavu, ali neće sačuvati vrat od preloma ako se padne punom težinom na glavu. Dobre pantalone mogu da sačuvaju od preloma kolena ili kuka, ali u mom slučaju me ne bi sačuvale od preloma kičme pošto sam se dočekao na guzicu.

 

Što je bolja oprema, to je više uloženo u razvoj sigurnosti i koriste se bolji materijali da odvode silu sa ljudskog tela.

 

Jednostavno, svaki deo opreme radi svoj deo posla najbolje što može, ali se na ljudsko telo primenjuju zakoni fizike, i tu nikakva vlaška magija ne pomaže. Pri udaru se generiše ogromna količina energije, i što više te energije se raspe po štitnicima - to će manje preostati da deluje na ljudsko telo.

 

U prevodu - nosite uvek opremu.

  • Podržavam 8

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 3042 postova
  • Lokacija: Kragujevac
  • Motocikl: Kymco Agility+ 300

Ja sam ljosnuo par puta u karijeri. Srećom ništa ozbiljno, nadam se da će tako i ostati.

Najgore sam prošao kad je izletela neka šrafčina od 150 grama iz kamiona iz suprotnog smera, i zveknula me pljoštimice po rebrima. 3 nedelje sam bio ugruvan, plav\crn i žut, i mnogo me bolelo, ali ništa srećom nisam slomio.

Cenim da me je ipak dobro zaštitila moto jakna. Kupio sam je u Luisu, jubilarni model za 80-godišnjicu firme, koštala 25€. Vredi svaku paru :)

 

3939991_Louis-80-Jahre-Teamjacke-schwarz

 

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 746 postova
  • Lokacija: Kikinda
  • Motocikl: Honda VT500c, Suzuki Bandit 600 mk1
Pre 20 sati, aca-pn je napisao:

Starke

Duboke, zasnjirane unaksrt sa duplim snjirovima.

Ja uvek nosim cipelke, gleznjace za motor. Patike jakooo retko i po gradu. Starke sam nosio dok sam vozio coper ali samo po gradu. 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3496 postova
  • Lokacija: Niš / Donji Adrovac
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)

Svaki deo moto opreme ima svoju pozitivnu funkciju (ako se ispravno koristi) u slučaju nekog udesa.

Međutim ovo se (uglavnom) odnosi na pasivnu bezbednost (kad do sranja dođe), međutim se često zanemaruje aktivna bezbednost (da do sranja ne dođe).

Recimo da vožnja pod "punom ratnom opremom" na kratkim vožnjama po gradu i po vrućini može više da šteti (jer može da nas dovede u poziciju da budemo manje skoncentrisani) nego da smo "lakše" opremljeni.

Već sam ranije više puta naveo da se vrsta (i količina) zaštitne opreme određuje prema stepenu rizika koji se očekuje tokom neke vožnje.

Leti , na kraćim (sporim i "nezahtevnim") vožnjama, često koristim samo kacigu, rukavice, košulju, kožni prsluk, duge pantalone i sandale, dok na ozbiljnijim vožnjama koristim i ozbiljniju opremu (čizme, moto jaknu i pantalone, ...). 

Protektore sam povadio i iz jakni i iz pantalona jer mi smetaju (što uopšte ne smatram ispravnim i što sam više puta proverio na svojoj koži).

Međutim opet smatram da vožnja motora treba da nam predstavlja zadovoljstvo (što opet uvek predstavlja određeni rizik koji smo spremni da prihvatimo u meri koju sami određujemo i na osnovu koje biramo i opremu).

 

 

  • Sviđa mi se 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Integrisan, 8142 postova
On 22.12.2022. at 10:44, Kursulla je napisao:

I ja svakako savetujem kupovinu vazdusnog prsluka. To vise nije skupo kao nekada. Mehanicki su oko 400e, elektronski oko 600.

I elektronski Air begovi (nema fizičke veze sa motorom, obučeš i  teraš) mogu da se kupe za oko 400e, i to u Srbiji po toj ceni, zvanično sa računom i garancijom. Dodatno se plaća pretplata (oko 140e godišnje, može na mesečne rate, mogu da se pauziraju meseci koje ne voziš. Doplate za stazu i za lagani off road su po dodatnih 40e godišnje).

 

Tehnologija je već veoma zrela i stalno se unapređuje (heuristike koje se izvlače iz gomile podataka od gomile vozača). Ugrađuje se u prsluke, umetke za jakne i kombinezone, odela itd itd.

 

Moja preporuka za "mozak" je francuski Inmotion. Sarađuje sa gomilolom vendor-a koji ugrađuju u svoje konkretne proizvode. 

 

Inače Air bag menja leđni protektor (i bolji je od velike većine, ako ne i svih, level2 protektora), grudne protektore (daleko bolji) i neck brace (zaštita vrata i ključne kosti od lomova kacigom).

 

Za ostale delove opreme preporučujem podcast koji smo svojevremeno snimili na tu temu, ima negde na forumu tema, potraži...

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 3042 postova
  • Lokacija: Kragujevac
  • Motocikl: Kymco Agility+ 300

Pa za na skuter se nosi civilna obuća (papuče i klompe se ne računaju), ne vidim da je tu nešto sporno. Što reče @zika56, stvar je procene rizika. U kafanu inače idem peške ili taksijem, ne vozim kad pijem :popovanje:,ali idem skuterom na posao, po par km u jednom pravcu. Neću valjda da se sazuvam i preoblačim svaki put. Metnem jaknu u kofer, kacigu i rukavice pod sedište, i to je to.

A primetio sam, bitno da obuća ne bude klizava, odnosno da ima dobre šare na đonu. U suprotnom, očas noga sklizne na usijanom asvaltu ili pešačkom prelazu...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 238 postova
  • Lokacija: München
  • Motocikl: XL750 Transalp, NC750XA 21
13 hours ago, severian said:

I elektronski Air begovi (nema fizičke veze sa motorom, obučeš i  teraš) mogu da se kupe za oko 400e, i to u Srbiji po toj ceni, zvanično sa računom i garancijom. Dodatno se plaća pretplata (oko 140e godišnje, može na mesečne rate, mogu da se pauziraju meseci koje ne voziš. Doplate za stazu i za lagani off road su po dodatnih 40e godišnje).

 

....

 

Za ostale delove opreme preporučujem podcast koji smo svojevremeno snimili na tu temu, ima negde na forumu tema, potraži...

Ja sam se na kraju odlucio za francuski Helite eTurtle 2.

Najjednostavniji je za odrzavanje i manipulaciju.

Nešto mi se nije ulazilo u celu priču oko pretplate.

 

P.S. dobar podkast... steta sto ih nema vise :(

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja