maza1 1221 Napisano Octobar 2 Zainteresovan, 509 postova Lokacija: Stara Pazova Motocikl: Kymco VisaR 110, Honda VFR1200XD, Tomos A3 SL, Sherco SEF-300 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 1 sat, Surovi Amater je napisao: Nov, nov. Kad sam video da je cena zadnjih pločica preko 16k rsd možda i promenim stil vožnje Važna napomena. Motor mi nije ulazio u uži izbor za kupovinu dok ga nisam video uživo i seo na njega. Nisam ga probao pre kupovine. Delta dere na raznim delovima. Skoro sam pisao da su meni tražili 12.500 za prednje pločice, zadnje 15.000. kupio u Italiji , Honda zastupnik u Bergamu 58 prednje, 59 eur zadnje original pločice. Tačno bi se isplatio uvoz servisnog seta iz inostranstva. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motorcyclist 16419 Napisano Octobar 2 Integrisan, 4927 postova Prijavi odgovor kao problematičan Valjda ima ljudi koji voze motore a ne znaju ni ulje zameniti a i mogu da priuste da nekome plate par hiljada posao od 10-15minuta. Tako i za plocice. Ali 14.000 za plocice... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RankoBg87 2663 Napisano Octobar 2 Drug član, 1616 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC750x Prijavi odgovor kao problematičan Pre sat vremena, živke je napisao: Zašto? Jel si ih vozio? Trailmax D609 sam dobio uz motor, ima jes neka oznaka za njih i isto trailmax kolega na adv nije nikako bio zadovoljan. Ja sam se namucio sa njima i sve je bilo aj prva god ucis se al djavola, sve do guma, klizale na glpost, nije mogao ni da se obori motor, stalno neka borba ma haos su, na 10k ih obrijao. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lemy 1018 Napisano Octobar 2 Drug član, 1065 postova Lokacija: Novi Sad-Sabac Motocikl: Suzuki DR-Z400, Yamaha TMax 500, Qingqi qm 200 Prijavi odgovor kao problematičan 1 hour ago, Antuljeskov.011 said: Ako se ne varam cak ni zamena auspuha ne utice na garanciju. Ako bi se i grana zamenila, onda bi uticalo. Vrlo su lagani po tom pitanju Ja nisam jos dobacio na 14k km ali sam na blizu 8. Isto vidim da mi je zadnja guma pošteno potrošena. Ja ga em garim, em sam težak, em ne motor natovaren dodatnom opremom. Koje gume predlažete za sledeće? Tražim nešto što bi bilo dobro i za off i za asfalt. Gledao sam dunlop trailmax, ali sam cuo da se brzo trose po asfaltu... Sent from my iPhone using Tapatalk Ja na KTM 790 adventure vozim Dunlop Trailmax raid, klasifikuje se kao 50:50 guma. Ja bolju gumu nisam imao posebno na asvaltu. Sada redovno kačim čizmom asfalt u krivini a mislio sam da to nije moguće. Vozio sam i razne vrste offroauda, kamenjari, zemljani putevi... uglavnom dobra guma jedino u blatu truba, ali tu je svaka osim kros gume truba. Prešao sam oko 5-6.000 sa njom i ima života sigurno za još 3,000 i to mislim na zadnju prednja ima još dosta. Cenim da mogu da izguraju i 10k, KTM je prilično prgav i bezgodan za gumu. Mana je cena, 45,000 set, mislim da je najskuplja. Druga dobra opcija za off je Michelin Anakee wild, malo je jeftinija. Ako želiš na off ne uzimaj ništa što je deklarisano ispod 50:50, i to je dobar kompromis, ali sve ostalo su putne gume koje nemaju šta da traže na off-u 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 5230 Napisano Octobar 2 (promenjeno) Drug član, 1868 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan @RankoBg87 ok, pričamo o različitim gumama . Ja sam mislio da pišeš za Trailmax Raid, koju ja trenutno vozim. I slažem se 100% sa svime što je lemy napisao u prethodnom postu. Promenio Octobar 2 član živke 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
admiki 1426 Napisano Octobar 2 Drug član, 559 postova Lokacija: BiH Motocikl: - Prijavi odgovor kao problematičan pre 21 minuta, živke je napisao: @RankoBg87 ok, pričamo o različitim gumama . Ja sam mislio da pišeš za Trailmax Raid, koju ja trenutno vozim. I slažem se 100% sa svime što je lemy napisao u prethodnom postu. Gdje si našao zadnju? Ja gdje god pogledam ima 140/80 ili 150/70. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 5230 Napisano Octobar 2 Drug član, 1868 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan 140/80 sam i uzeo. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
admiki 1426 Napisano Octobar 2 Drug član, 559 postova Lokacija: BiH Motocikl: - Prijavi odgovor kao problematičan Koliko je blizu viljuške? 150/70 je malo niža, trebalo bi da nudi više gripa po cijenu malo sporijeg obaranja. I naravno skuplje je 20% Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
SrdjanRadivojev 223 Napisano Octobar 10 U prolazu, 47 postova Motocikl: Transalp750 / Tomos Tori Prijavi odgovor kao problematičan 140 80 staje bez problema na transalpa. Ova je cak i veca u obimu nego sto sam ocekivao dal zbog kramponcina ili sta li je, solidna razlika u odnosu na 150 70 precnik. Jedino sta je "problem", qs vise ne radi jer je izvan tolerancija koju ima ecu verovatno, zbog malo veceg odstupanja na senzoru brzine zadnjeg tocka. Radi prvih 200-300m po resetovanju kljucem i cim se motor zaleti i promeni par brzina gasi softverski qs funkciju... A inace je Hondin TC na transalpu izuzetno "primitivan", nevezano za pricu o precniku gume itd.. Svakako su mu ovo zimske gume, na prolece se vraca putni rezim. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sst 78 Napisano Octobar 12 U prolazu, 24 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Honda Transalp XL750 Prijavi odgovor kao problematičan Da li je neko probao da podešava ovo? Mimo preload podešavanja postoji izgleda i neka dodatna opcija koji podešava "brzinu". Pažnja! Pišu po forumu da može da se pretera sa otvaranjem. https://www.transalpowners.com/threads/today-i-learned-that-you-can-adjust-the-rear-shock.452/ Turns out there IS indeed a "speed" adjustment screw on the rear shock. This "speed" screw regulates compression as well as rebound at the same time. Not your average sophisticated setup if you ask me, but what the mechanic did is adjust the "speed" of my shock to something slower than before. Izgleda da postoje razne verzije amortizera, neke mogu da se podešavaju: https://www.transalpowners.com/posts/2915/ Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Andrej_Hotstepper 7083 Napisano Octobar 13 (promenjeno) Drug član, 2972 postova Lokacija: NS Motocikl: Versys 650 Kiklop Prijavi odgovor kao problematičan Ooookej.... Dakle, pošto vidim da nisi upoznat sa osnovom onda ću polako. Amortizer je "uređaj" sastvljen od dva elementa. Jedan je opruga, to vidiš, i ona nosi teret, prima silu, sabija se, i potom vraća. Tvrdoća opruge zavisi od debljine, gustine navoja, postoje progrosivne i linearne tvrdoće, da ne širimo mnogo, svede se na to da je sila koja je potrebna za njeno sabijenje 1mm i po pravilu predviđena za težinu motora i vozača i tereta (ispostaviće se da to baš i nije tako da neki motori i brendovi svesno i namerno prave grešku radi zarade, na žalost Honda je tu broj jedan, proda agregat a za ostalo se snađi). Opruga se sabije i otpusti. Opruge to ne urade lako, opruge osciluju. Prepuštene same nakon velikog sabijanje usledilo bi još sigurno par manjih sabijanja i opuštanja i tek onda stabilizacija, takozvani pogo.. Kao kad zaljuljaš čamac na reci gore dole. Tu na scenu nastupa prigušivač. Tj taj unutrašnji deo sklopa amortizera, koji je hidrocilindar, u kom se nalazi ulje i iznad stuba ulja gas. Kod nas se to zove amortizeri, tako da je The Amortizer sastavljen od opruge i amortizera... Slika je netačna i ali da ti predstavi samo ideju koncepta. Amortizer služi da umiri oprugu. I to je to. Udarac, sabijanje opruge, opruga krene da vraća i odma se umiri. Gume što kraće provede u vazduhu i što duže na asfaltu, time ima grip i ti upravljaš motorom. Kod tebe taj ventil na amortizeru služi da TI regulišeš rupicu tj otvor između ove dve komore u amortizeru, tj kojom brzinom će ulje ulje teći iz jednog dela u drugi deo amortizera, tj, kontrolišeš brzinu sabijanja i izvlačenja klipa. Time kontrolišeš brzinu sabijanja i vraćanja opruge. I to je što su ti kolege na drugom forumu napisale, faktički utičeš na brzinu odaziva suspenzije... Ova priča je jakooo kompleksna, doslovce, to je najbitniji aspekt automoto sporta, o tome se pišu knjige, i ja o tome znam samo osnuvu, principe, i to je to. Znam kako izgledaju iznutra jer sam rastavio puno komada, za umetnost kako to da podesiš - ne mogu reći osim probaj klik po klik pa gde se tebi sviđa osećaj. Promenio Octobar 13 član Andrej_Hotstepper 6 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 21543 Napisano Octobar 13 Integrisan, 9412 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan Bas lepo i jasno! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
godovic 909 Napisano Octobar 13 Zainteresovan, 375 postova Lokacija: Brdovit Balkan Motocikl: NC 750X RC90, Transalp XL750 Prijavi odgovor kao problematičan Na taj forum stoji preporuka da se to ne dira, takodje na YouTube kanalu Big Rock postoi video tačno namenjeno za taj amortizer gde čovek kaže da je to samo poklopac.Ne bi da kolege naprave sebi štetu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RankoBg87 2663 Napisano Octobar 13 Drug član, 1616 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC750x Prijavi odgovor kao problematičan Koje mazanje ociju ako je samo cep. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 5230 Napisano Octobar 13 Drug član, 1868 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan A što bi onda imao gravirane oznake za H i S ako je samo čep? Osim ako koriste iste komponente za amort sa i bez podešavanja. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RankoBg87 2663 Napisano Octobar 13 Drug član, 1616 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC750x Prijavi odgovor kao problematičan To i meni nije jasno, znam da gledaju da zakinu na svemu al ako je to stvarno onda su ga bas preterali i ja bi to jurio da mi rese, na glavu bi im se popeo. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
godovic 909 Napisano Octobar 13 Zainteresovan, 375 postova Lokacija: Brdovit Balkan Motocikl: NC 750X RC90, Transalp XL750 Prijavi odgovor kao problematičan Na 21minJa, sa mojih 84kg ne mogu da podesim zadnji amortizer. Propada više nego što treba, čak i na max preload. 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blackened 583 Napisano Octobar 13 Svrati ponekad, 367 postova Lokacija: Beograd - Koh Phangan Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V) Prijavi odgovor kao problematičan Pojavile se tubless felne, dve boje. Dobro bas izgleda Wheels fit Transalp XL750 WWW.VMX-RACING.COM Wheels fit Transalp XL750,Tubeless wheels Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sst 78 Napisano Octobar 13 U prolazu, 24 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Honda Transalp XL750 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 10 sati, Andrej_Hotstepper je napisao: Ooookej.... Dakle, pošto vidim da nisi upoznat sa osnovom onda ću polako. Ne moraš se oslovljavati drugom forumašu kao da je kreten kome se treba skroooz polako objasniti šta je amortizer. Znam šta je i kako radi. U citatu je navedena funkcija. Pitam samo da li neko možda ima unutrašnji šraf i da li je neko imao efekat sa ovim podešavanjem, pošto može potencijalno uštedeti nekome na forumu kupovinu drugog suspension-a. Pre 9 sati, godovic je napisao: Ja, sa mojih 84kg ne mogu da podesim zadnji amortizer. Propada više nego što treba, čak i na max preload. Meni sa 90 kg za sada radi ok, da nisi možda okretao šraf za preload u pogrešnu stranu? Ja imam mali problem sa bounce-om (da ne jurim tačan izraz), ovo bi baš taj problem rešilo. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Andrej_Hotstepper 7083 Napisano Octobar 14 Drug član, 2972 postova Lokacija: NS Motocikl: Versys 650 Kiklop Prijavi odgovor kao problematičan 19 hours ago, sst said: Ne moraš se oslovljavati drugom forumašu kao da je kreten kome se treba skroooz polako objasniti šta je amortizer. Znam šta je i kako radi. U citatu je navedena funkcija. Pitam samo da li neko možda ima unutrašnji šraf i da li je neko imao efekat sa ovim podešavanjem, pošto može potencijalno uštedeti nekome na forumu kupovinu drugog suspension-a. ...ne znam samo na osnovu čega si zaključio da sam ti se tako obratio? Razumem da su slova na ekranu nedovoljna da neko shvati ton kojem sam pisao. Naprotiv, izdvojio sam vreme iz najbolje namere da nekome ko je meni delovalo da ne razume tematiku, približim šta je i čemu služi a sve na osnovu tvog pitanja: On 10/13/2024 at 12:39 AM, sst said: Da li je neko probao da podešava ovo? Mimo preload podešavanja postoji izgleda i neka dodatna opcija koji podešava "brzinu". Pažnja! Pišu po forumu da može da se pretera sa otvaranjem. Izgleda da postoje razne verzije amortizera, neke mogu da se podešavaju: https://www.transalpowners.com/posts/2915/ Na posletku, nisu svi na internetu zlonamerni, pogotovu ne na ovom forumu, ja sebi nikad ne bi dozvolio da nekog namerno uvredim, čak ni ovaj tvoj odgovor ne mislim da je zlonameran već da se nismo razumeli. Nadam se da ćemo se jednom i sresti, upoznati se, ljudi nisu napravljeni da komuniciraju bez gledanja u oči i lice, otuda ovaj nesporazum. 1 1 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sst 78 Napisano Octobar 14 U prolazu, 24 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Honda Transalp XL750 Prijavi odgovor kao problematičan @Andrej_Hotstepper Izvinjavam se, pogrešno sam shvatio. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Andrej_Hotstepper 7083 Napisano Octobar 14 Drug član, 2972 postova Lokacija: NS Motocikl: Versys 650 Kiklop Prijavi odgovor kao problematičan 3 hours ago, sst said: @Andrej_Hotstepper Izvinjavam se, pogrešno sam shvatio. Nema što, svi živi i zdravi, ovde se svi okupljamo iz iste ljubavi, svi imamo sranja svaki dan, bar nam je ovo terapija, ne treba nam još. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
SrdjanRadivojev 223 Napisano Octobar 15 U prolazu, 47 postova Motocikl: Transalp750 / Tomos Tori Prijavi odgovor kao problematičan Imam dobru terapiju, terapija: 2 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Antuljeskov.011 47 Napisano Octobar 15 U prolazu, 49 postova Prijavi odgovor kao problematičan Da se vratim na temu o gumama.... ne mogu nigde na netu da nadjem konkretno poredjenje pa da vidim je l ima neko iskustva.Dunlop trailmax raid vs metzeler karoo 4?Sta uzeti za 50:50 ili 60:40 u korist asfalta?Sent from my iPhone using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lemy 1018 Napisano Octobar 15 Drug član, 1065 postova Lokacija: Novi Sad-Sabac Motocikl: Suzuki DR-Z400, Yamaha TMax 500, Qingqi qm 200 Prijavi odgovor kao problematičan Nemam poređenje, ali trenutno koritim Dunlop trailmax raid na KTM 790 adventure. Na asfaltu drži fenomenalno i po suvom i po mokrom. Na off roud dok je suvo i kamenito skroz ok. Na blatu prilično neupotrebljiva posebno prednja. Ovo je manje više opis svake 50:50 gume. Ako ćeš od offa da ideš na neke makadame i sl radi odlično posao. Ja je vozom oko 7,000 km i ima u zadnjoj još života za oko 2,000, prednja na pola. Ja lično nisam do sada vozio bolju enduro gumu na asfaltu, sa njom redovno kačim čizmom asfalt u krivini i ne izgleda strašno. Za sledeću turu uzimam verovatno Mitas Enduro trail XT+, jer sam se napatio na jednoj vožnji preko Jahorine, ceo dan na kiši i u blatu, horor... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...