Jump to content

Moto Zajednica

Honda XL600 V -Transalp

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 104 postova

Zdravo dobri ljudi, pazario sam pre par nedelja ovaj nas fini prevoz, berba 89. Nije neki za izlozbu, al ide pravo, vuce fino, staje kad treba, sve u svemu zadovoljan sam.

Nego, imam jedan problem, kad motor ne palim dan dva, ne radi mi prednji cilindar. Citam ja forum i vidim svi kazu CDI, pa ako ne radi obrtomer, onda je levi, pa reko da zamenim pozicije da vidim koji je.

E tu sam dodjem do finte, meni radi obrtomer kad radi na jednom cilindru. Uzmem ja da promenim levi na desni CDI, da vidim da li nece da radi obrtaljka. Kad sam im zamenio pozicije motor proradi normalno. Sto je najgore, 5-6 puta sam do sada imao taj problem i svaki put kada im zamenim mesta on upali normalno na oba cilindra, odma zatim vratim na stari raspored CDI i motor i dalje radi normalno, i ceo dan pali normalno. Pojma nemam sta mu je. Da li mogu da trajno zamenim pozicije CDI-a, da vidim da li ce da prestane da pravi problem. Cenim da moze, al ajde da pitam. ;)

Pozdrav

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svakom po zasluzi, 12432 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Pomeranjem CDI-a dobiješ kontakt na hladnim lemovima na ploči CDIa...dok se opet ne razdrma i izgubi kontakt...A može biti i da unutrašnji oscilator prestaje sa radom tako da problem može biti komplikovaniji...

• Svrati ponekad, 323 postova
  • Motocikl: Honda Transalp xl650v

e sprej, ja imam iskustva sa tim, koristio sam ga 5 puta do sad, tri puta odradio posao , rupa je bila mala sto ce reci nije se nabo na srafciger ;) jednom sam dovuko dupe do vulkanizera, rupa bila malo veca, a peti slucaj je bila rupa propisna i nije sprej pomogo, iscuri odma ... znaci sprej uvek kad idete na put ubacite, elem jos jedno neprijatno iskustvo istekao mi datum jednom na spreju, i corak ja da napumpam ono nista.. . imo sprej al nikakve koristi od njega :P znaci proverite datum, ja sad uvek ako idem u neku nedodjiju malo pustim taj sprej da vidim jel sta sisti iz njega :D to vam neka boca pod pritiskom unutra neka tecnost ko sapunica, verovatno je poenta da se ta tecnost ubaci u gumu, tocak kako se vrti ta tecnost zapusi rupu, e sad ako je rupa manja on radi posao, ako je rupa veca tu pomoci nema... ja sam neki sprej cak i dva puta koristio,,, ono doduvam da mi digne gumu do prve pumpe, znaci moje iskustovo od 5 busenja, 3 puta pomogo, jednom se dovuko, a jedna bilo dzaba ste krecili :takoje: e da rupe sam sve napravio na of voznji van asvalta, a gumu nikad nisam probao da skinem sam, znaci ako zagusti moze i to :zdravo:

• Podržavam 2

• Çelebi, 2415 postova
  • Motocikl: Imam

@VladaBgd

Miljenko, boMbina :D

Može biti da je CDI i izgeldi postoje da se to reši. A mož' da bidne i boMbina ako te zeza samo i isključivo prednji cilindar. A mogu biti i svećice. A mogu biti i kablovi. A može biti svašta po malo. Jbg, malo ti je izbledeo serijski broj na motornom dvotrkalu pa je svašta moguće. Kreni nekim redom da češljaš da ćeš doći i do rešenja.

• BIG ENDURO FREAK, 645 postova
  • Motocikl: Honda TRANSALP XL600V 1987

Da ne istražujem sam već da što efikasnije rešim problem, da li znate šta je odgovorno za neko škljocanje koje kao da dolazi iz instrument table kada se vozi oko 40 ? Interesantno je da se čuje samo prilikom blagog zaukavanja od 30 do 55 km/h

Sent from my LG-P990 using Tapatalk 2

• Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3691 postova
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)

Evo ovako:

Moj TA od kada sam ga kupio (pre 3,5 god i oko 40.000km), voli da "trošucka" ulje (oko0,8l/100km). Smatrao sam da su glavni uzrok gumice ventila pa samse raspitivao ovde u temi mogu li gumice da se promene bez da se demontira mašina sa rama. I odgovor bio da ne može.1neznam.gif

Juče ja sa jednim drugarom ipak rešimo da pokušamo ovu operaciju (zamenu gumica) bez demontaže mašine i ispostavi se da to može da se uradi bez neke posebne komplikacije.0takoje.gif

Dakle, skine se rezervoar, demontiraju karburatori, takođe i creva i cevi za rashladnu tečnost. Mora da se ukloni i ventilator hladnjaka. I onda se prosto uklone poklopci cilindarskih glava. Klipove treba dovesti da budu u GMT i zatim se uklone "klackalice", pritisnu pločice i izvade osigurači (polumeseci) koji drže opruge ventila, ..... ! Zatim se jednostavno uklone stare gumice i montiraju nove, pa se obrnutim redom izvrši montaža. Obavezno pre vraćanja poklopaca izvršiti štelovanje ventila.1moto3.gif

E63B5C99-15F6-1E48-8B86-A0D7A1C7ED9B_thumb.jpg

6667A9C5-87D0-3D49-B4C0-EFB3A8B2F41D_thumb.jpg

D7AB1271-E880-134C-97B5-2CF1BD79CBA4_thumb.jpg

(Powered by frubar.net)

Dakle tako ide postupak ako čovek nije BAKSUZ, a sobzirom da ja spadam baš u suprotnu kategoriju postupak je "malo" drugačiji!

Prilikom pokušaja vraćanja osigurača (polumesaca) na oprugama ventila nekao nam "pobegne" opruga i izbaci (u nepoznatom pravcu) jedanu "polutku" osigurača (polumesec). Ni nakon višesatne veoma detaljne potrage ne uspevamo da pronađemo istu (čak smo i ceo motor prevrtali na levi i desni bok iz razloga da se deo negde nije zavukao). 0ljut2.gif

Na kraju nađemo neki sličan osigurač (isti prečnik) i lepo sve namontiramo.

Međutim prilikom startovanja motora isti prvo neće da upali, zatim upali samo na jednom cilindru, pa zatim i na drugom, ali uz grdnu neku lupnjavu iz zadnjeg cilindra. Ugasimo mačinu skinemo svećicu i vidimo da je deo svećice koji se nalazi u cilindru prilično "izubijan". I onda nam postane jasno gde je završio osigurač koji nismo uspeli da pronađemo.1zvizduk.gif

Namontiramo nekakav magnetić na jednu žicu i kroz otvor za svećicu promuvamo po cilindri i izvučemo ostatak osigurača.

Osigurač je mogao da dospe u cilindar jedino tako što je odozgo pao na neki ventil, i da je nda prilikom startovanja (kada se ventil otvorio) on uleteo unutra.

Startujemo motor i deluje kao da je sve u redu. Prevezao sam nakon toga tridesetak kilometara i nisam primetio ništa neobično.

Međutim, bez obzira što sve funkcioniše na izgled dobro, ne smem ni da razmiljam kakvo je sranje napravljeno u (na) cilindru i na ventilu (i sedištu) kroz koji je ovaj osiguač upao u cilindar. Neka mi je Bog napomoć.

Videću za par dana kakva je situacija u vožnji pa ću da odlučim hoću li morati kompletno da rasturam motor. 0stabre.gif

A najveći problem mi je što za desetak dana planiram da krenem na put od oko 6.000km.

Zaboravih da kažem da su gumice ventila zaista bile u užasnom stanju.

• Svakom po zasluzi, 12432 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

E jbg druže, verujem da se sad jedeš kao pun mesec :) Naravno da nemožeš da znaš šta se desilo u cilindru ali probaj da ga malo voziš "po gasu", izmeri pritisak u tom cilindru i ako je sve (naizgled) u redu, ne lupa ništa, možda i nema neke havarije :)

• Çelebi, 2415 postova
  • Motocikl: Imam

Ili se zakovalo na čelo klipa. Jeste da može i tako da se uradi ali je mnogo lakše i komfornije kad je agregat na stolu pa lepo sve polako odradiš. Inače, imao si sreće da su deklovi ventila mogli da se skinu sa glava od rama. Obično to ne ide tako lako.

Dvanas provozao stotinak kilometara i mašina dosta slabije "povlači". Ubrzanje na nižim obrtajima nikakvo, peta brzina gotovo "mrtva", a max brzina neće preko 145km/h. Po povratku izmerim kompresiju na cilindru koji je imao "havariju" i rezultat je svega 5,1 bar! Očigledno postoji neko ozbiljno oštećeneje unutar cilindra. Moguće da je oštećenje ventila i sedišta ili da je cilindar "narisovan". Sutra moram da poverim šta je u pitanju i da hitno preduzimam mere za sanaciju.

Inače je boja svećice svetlo siva (skoro bela) pa bih rekao da ulje ne prodire u cilindar. To bi značilo da je verovatno oštećen samo neki ventil. Međutim, .....?

• Svrati ponekad, 263 postova
  • Motocikl: Nekad: BMW R50/5, Suzuki GSX 750 Inazuma; Yamaha xt 660 r; TDM 850; BMW R 1100 RT; sada: nemam.

@zika56

Resavaj to, pod hitno!

Treba da se izvoza onoliki put!

A, zar nisi mogao prvo da izmeris kompresiju?

Pa mogao sam, ali mislim da ću teško da ti objasnim zbog čega nisam to odnah radio.

Jednostavno, da nisam u vožnji primetio ovako drastičan pad obrtnog momenta ja uopšte ne bih ni merio kompresiju niti bih nešto popravljao na motoru (bez obzira na ovo što se desilo). Što me briga kolika mu je kompresija ako (po mom subjektivnom osećaju) motor dobro ide.

• Drug član, 1855 postova
  • Motocikl: Triumph Tiger 1050, Medlay 150

Ma, kapiram i ja sam poprilicno u fazonu, "ja sam kupio njega, a ne on mene" ili "on treba da sluzi mene, a ne ja njega", ali nekada je potrebno temeljno bavljenje spravom, samo da ne bi posao radio dva puta. <_<

Sta da ti kazem,... srecno! :takoje:

• Very Funny Rider, 1128 postova
  • Motocikl: ホンダ Tamić Varadero XL Litra '07

Kome treba prostora za alat/gorivo na duzim putovanjima....za 1000dindzi napravite ovako nesto :)

zfar.jpg

qbvq.jpg

• Podržavam 1

• Svrati ponekad, 358 postova

Evo i ja da se pohvalim da smo konacno namestili nosac za GPS, posto je stari bio plastican pa se od vibracija izlomio (jedino od starog sam sacuvao mehanizam). Umalo zbog njega da ostanem bez novog telefona na mostaru :ups: .

Ovaj novi nosac je napravljen od 2mm debelog lima i nema sanse da mu nesto fali :takoje: . Pazili smo na pristup kljucevima, fuse box-u i pogled na instrument tablu. Nosac je zasrafljen za drzace kormana, veoma je stabilan i odgovara pogledu vozaca. Da ne duzim, evo par slikica kako to izlgeda.

PS Ako neko bude zeleo ovako nesto, ce se dogovorimo pa da pravimo. :aha:

Gornja strana drzaca:

rv4a.jpg

Donja strana drzaca:

xc8t.jpg

Test proba na drzacima kormana:

umv2.jpg

p543.jpg

Usledilo farbanje:

5r98.jpg

I konacna ugradnja sa mehanizmom:

oiqs.jpg

0nsf.jpg

Au, covece, radimo ovo kao touratech i bolje :D

• Podržavam 1

Lepo si ovo uradio, ali zar ne mislis da dosta zaklanja i smeta pristupu, bravi, a i osiguracima.

Cini mi se da si imao elegantnije resenje. http://dx.com/p/motorcycle-360-degree-rotating-mount-holder-for-gps-cell-phone-walkie-talkie-mp4-black-163916

Moze da se zasrafi bilo gde, ispod retrovizora ili negde gde ti je zgodnije, a manje zaklanja.

• Svrati ponekad, 358 postova

Izgleda da tekst nisi procitao...

Napisao sam da samo pazili na bravu, fuse-box (kutiju osiguraca) i pogled na instrument tablu i namestili tako da nigde ne smeta, a prtiom da se odlicno vidi.

Ovo sa dx-a mi se ne svidja, odmah vidim da to nije stabilno i da bi se tresao telefon kao lud :lol: .

:zdravo:

Izgleda da tekst nisi procitao...

Napisao sam da samo pazili na bravu, fuse-box (kutiju osiguraca) i pogled na instrument tablu i namestili tako da nigde ne smeta, a prtiom da se odlicno vidi.

Ovo sa dx-a mi se ne svidja, odmah vidim da to nije stabilno i da bi se tresao telefon kao lud :lol: .

:zdravo:

Ma ok, mada na slikama 4 i 7 ne izgleda da je lako dohvatiti kljuc, a kamo li osigurace. Medjutim, ako ti tvrdis suprotno, ja ti verujem na rec.

• Very Funny Rider, 1128 postova
  • Motocikl: ホンダ Tamić Varadero XL Litra '07

A sta ces sa telefonom ako pocne pljusak? :) Malo mi to hvatanje telefona sa bokova izgleda bas nesigurno. Ako ne stegnes moze ocas posla da izleti. Tebi tu treba torbica vodonepropusna.

Npr. narucis iz kine ovako nesto

m.aliexpress.com/search.htm?keywords=gps%20case%20motorcycle

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja