malitomic 1655 Napisano Jul 12, 2022 Drug član, 1201 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Lanac, kaiš, kardan Prijavi odgovor kao problematičan Kažem ja treba ovde pravi majstor i da reši to čas posla. Ima plocice moj komšija Milos ali kao sto rekoh ode čovek na odmor, tako da od eventualne štelke ventila nema ništa bar još dve nedelje. Cuo sam nekoliko puta grozan zvuk prilikom hladnog starta kod ovih motora. To je bas oštar, rezak zvuk lanca dok kao što ti kažeš hidraulicni spaner ne odradi svoje. Kod ovog mog takvog zvuka uopšte nije bilo već od samog starta roka ovako. Da je recimo spaner nekim slučajem blokirao i da se ne otvara ne znam da li bi motor uopšte radio a da ne prezupci. Pogledacu i spaner svakako ali moram biti siguran šta radim. Sad sam u fazi kad je, kao što rekoh potrebno majstorsko znanje, a ja to nisam. Samo polako i biće sve kako treba. Ocekujem pomoc svih koji znaju i zele da pomognu Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GixxerK6 819 Napisano Jul 12, 2022 (promenjeno) Drug član, 1439 postova Lokacija: Beograd Motocikl: KTM 1290 SDR V3 Prijavi odgovor kao problematičan Koliko sam video lanac bregaste je oklembešen (ukoliko nisi već skinuo španer) i moguće da je i pomerio timing za neki stepen. Ja bih se fokusirao prvo na to jer je stvar evidentna, provera istegnutosti i stanja lanca bregaste, zupčenje i funkcija španera. Mogu da se kupe mehanički španeri za njega ili kombinacija mehanika/hidraulika. Iz moje arhive dole slika blokiranja radilice kod skidanja španera, timing kada je dobar i pomeren, slika opcije španera Promenio Jul 12, 2022 član GixxerK6 6 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 5264 Napisano Jul 12, 2022 Drug član, 1872 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Volim ovakve teme. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krokodilo 2642 Napisano Jul 12, 2022 Drug član, 4744 postova Prijavi odgovor kao problematičan Koliko sam video lanac bregaste je oklembešen (ukoliko nisi već skinuo španer) i moguće da je i pomerio timing za neki stepen. Ja bih se fokusirao prvo na to jer je stvar evidentna, provera istegnutosti i stanja lanca bregaste, zupčenje i funkcija španera. Mogu da se kupe mehanički španeri za njega ili kombinacija mehanika/hidraulika. Iz moje arhive dole slika blokiranja radilice kod skidanja španera, timing kada je dobar i pomeren, slika opcije španera И мануелни затезач је решење које одради посао свугде где хидраулика не функционише добро. Добар стругар среди то као фабрички.Sent from my SM-N960F using Tapatalk 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
steefanv 299 Napisano Jul 12, 2022 Zainteresovan, 418 postova Lokacija: Ša/NS Motocikl: F800ST Prijavi odgovor kao problematičan Lanac ovako sa slike deluje kao da je istegnut. Nesto sto najvise boli na ovom modelu. Probaj da zavrtis motor pa da vidis kako se ponasa, ima na yt snimaka. Ako ne nadjes pisi pa ti saljem veceras. Mehanicki spaner je dobro resenje, imas da uzmes preko za oko 90ak e Ako treba manual (cd, program) mogu ti poslati. Imam negde i sliku pozicija za proveru ventila. Sama zamena lanca je fino skupa, jer se vadi motor iz rama, rasklapa od strane kartera itd Ima resenje koje su primenjivali stranci, a to je da se lanac rasece na karici, rasece lanac u motor (pazi se da opiljci ne zavrse unutar motora), poveze sa zivom i tako provrti kroz motor. Onda de nadje karika(spojnica) i spoji nov rasecen lanac. Problem je sto je ta spojnica slicnih, ali ne istih dimenzija kao fabricki lanac. Mada, ima ljudi koji su tako uradili i voze bez ikakvih problema 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
malitomic 1655 Napisano Jul 12, 2022 Drug član, 1201 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Lanac, kaiš, kardan Prijavi odgovor kao problematičan Hvala svima na ukljucenju i pomoći. Nisam još ništa dirao. Moram malo da se naoruzam znanjem i samopouzdanjem. Moraću sad vidim da skinem onaj zalepljen dihtung da bih lepo ocitao oznake na bregastama. Videću da ga dovedem u tajming radi provere ventila. Tu će se videti da li bregaste prate jedna drugu kako treba. Moram pronaći i onu rupicu za blokadu radilice.. biće posla. Svakako nista ne razupcujem ni ne vadim napolje. Izdržao je 50km lepe voznje ovako, neće mu ništa faliti par krugova ručno što ću masinu da okrenem Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krokodilo 2642 Napisano Jul 12, 2022 Drug član, 4744 postova Prijavi odgovor kao problematičan Lanac ovako sa slike deluje kao da je istegnut. Nesto sto najvise boli na ovom modelu. Probaj da zavrtis motor pa da vidis kako se ponasa, ima na yt snimaka. Ako ne nadjes pisi pa ti saljem veceras. Mehanicki spaner je dobro resenje, imas da uzmes preko za oko 90ak e Ako treba manual (cd, program) mogu ti poslati. Imam negde i sliku pozicija za proveru ventila. Sama zamena lanca je fino skupa, jer se vadi motor iz rama, rasklapa od strane kartera itd Ima resenje koje su primenjivali stranci, a to je da se lanac rasece na karici, rasece lanac u motor (pazi se da opiljci ne zavrse unutar motora), poveze sa zivom i tako provrti kroz motor. Onda de nadje karika(spojnica) i spoji nov rasecen lanac. Problem je sto je ta spojnica slicnih, ali ne istih dimenzija kao fabricki lanac. Mada, ima ljudi koji su tako uradili i voze bez ikakvih problema Ланац се лако мења, скинеш брегасте, алатком растуриш ланац стари, на њега екером или жицом прикачиш нови(исто растурени) и окречеш машину док стари не изаџе а нови не доџе на његово место. На крају истом алатком затвориш нови ланац. Е сад алатка, алатку сам ја модифицирао од исте за бицикл и ево ко зна колико времена је користим. Да се разумемо пин на новом ланцу не избијаш до краја за да можеш да га вратиш на место при спајању. На старом избијеш и на његово место иде женски крај новог ланца и жица(мало јача да се не би откачила приликом окретања радилице док им мењаш места). Ланце не вучеш, само им омогучаваш благу затегнутост руком и дајеш им правац.Sent from my SM-N960F using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
malitomic 1655 Napisano Jul 12, 2022 Drug član, 1201 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Lanac, kaiš, kardan Prijavi odgovor kao problematičan @steefanv radio sam to davno na mom XL-u. Spoji se stari i novi lanac i provuče kroz masinu. Posle toga nikad nisam bio spokojan i uvek me je ta spojnica brinula hoće li da popusti nekad. Nije, sva sreća.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krokodilo 2642 Napisano Jul 12, 2022 Drug član, 4744 postova Prijavi odgovor kao problematičan @steefanv radio sam to davno na mom XL-u. Spoji se stari i novi lanac i provuče kroz masinu. Posle toga nikad nisam bio spokojan i uvek me je ta spojnica brinula hoće li da popusti nekad. Nije, sva sreća.. Џаба си се бојао.Sent from my SM-N960F using Tapatalk 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
malitomic 1655 Napisano Jul 12, 2022 Drug član, 1201 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Lanac, kaiš, kardan Prijavi odgovor kao problematičan pre 5 minuta, Krokodilo je napisao: Џаба си се бојао. Sent from my SM-N960F using Tapatalk Ko da sam znao Pre par nedelja na buvljaku kupim alatku za lance za bicikl. Skoro menjao neki lanac na biciklu a nisam je imao, napatio se dzabe 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krokodilo 2642 Napisano Jul 12, 2022 Drug član, 4744 postova Prijavi odgovor kao problematičan Ko da sam znao:takoje: Pre par nedelja na buvljaku kupim alatku za lance za bicikl. Skoro menjao neki lanac na biciklu a nisam je imao, napatio se dzabeЕ то, само она два зуба у средини скинеш брусалицом и врх мало стањиш.Sent from my SM-N960F using Tapatalk 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
steefanv 299 Napisano Jul 12, 2022 Zainteresovan, 418 postova Lokacija: Ša/NS Motocikl: F800ST Prijavi odgovor kao problematičan Pre 2 sati, malitomic je napisao: @steefanv radio sam to davno na mom XL-u. Spoji se stari i novi lanac i provuče kroz masinu. Posle toga nikad nisam bio spokojan i uvek me je ta spojnica brinula hoće li da popusti nekad. Nije, sva sreća.. Ja nisam nikad to radio, niti neko u mom okruzenju. Ovo sam citao na stranim forumima, za bas nas f800 agregat. Iskreno ni je ne bih mogao biti miran, da li ce to da radi kako treba, tj da li ce slucajno neko sranje da se desi Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krokodilo 2642 Napisano Jul 12, 2022 Drug član, 4744 postova Prijavi odgovor kao problematičan Ja nisam nikad to radio, niti neko u mom okruzenju. Ovo sam citao na stranim forumima, za bas nas f800 agregat. Iskreno ni je ne bih mogao biti miran, da li ce to da radi kako treba, tj da li ce slucajno neko sranje da se desiТотално вас не разумемSent from my SM-N960F using Tapatalk 2 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
malitomic 1655 Napisano Jul 12, 2022 Drug član, 1201 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Lanac, kaiš, kardan Prijavi odgovor kao problematičan pre 8 minuta, Krokodilo je napisao: Тотално вас не разумем Sent from my SM-N960F using Tapatalk Ja i drugar kad smo to radili nismo imali nikavu alatku kao ova za bicikl vec smo cekicem lagano natucali osovinicu spojnice da ne moze da se izvuce, tek malko. Uvek je bila misao dal smo trebali jos malo, da 'bolje drzi'. Inace nema nikakve bojazni da ce se nesto desiti ako se lepo uradi. Lanci bregastih uglavnom dolaze zatvoreni, ali sam ja nekako kupio taj otvoreni koji je imao svoju spojnicu, ali ne onu brzu kakve imaju pogonski lanci vec pravu kojoj se kraj osovinice uz pomoc alatke deformise i napravi pecurkica Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
steefanv 299 Napisano Jul 12, 2022 (promenjeno) Zainteresovan, 418 postova Lokacija: Ša/NS Motocikl: F800ST Prijavi odgovor kao problematičan Evo slike za proveru ventila. A evo i jedna korisna tabela A evo i jedna korisna tabela Promenio Jul 12, 2022 član steefanv 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
malitomic 1655 Napisano Jul 12, 2022 Drug član, 1201 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Lanac, kaiš, kardan Prijavi odgovor kao problematičan Pregledao ventile danas, sve ok. Nemam vise onaj spijun koji ima one medjumere, tipa 0,27 pa ne mogu tacno da znam koje zazore imam. Sa ovim mojim koji meri za po 0.5 su svi ventili u tolerancijama. Okretao sam motor, nasao GMT na 1. cilindru, recke na bregastoj se lepo poklapaju, nije prezupcio znaci. Gledam taj lanac dok okrecem motor cas nategnut cas labav.. Resim da blokiram radilicu i da bezbedno izvadim spaner. Odvrnem ga, gledam onaj veliki sraf i oprugu, reko ovde jos nesto fali. Tek tad iz one rupe 'cak' i skoro iskoci onaj hidraulicni klipic. Stiskao ga, gledao na oko sve ok. Da li je on bio zaglavljen, pa i nije bio u funkciji, pa je zbog toga lanac onako labav bio, ne znam. Glavno namucih se dobro dok sam ga posle zasrafljivao na svoje mesto, dok sam sabio i oprugu i njega. Snimio sam ovaj viddeo posle njegove montaze. Znaci spaner sada radi samo na mehanicke opruge u sebi, jer nema trunke ulja nigde. Sa pritiskom ulja i njegov pritisak bi bio jaci. Zamenicu ga svakako da totalno izbacim tu mogucnost kao izvor zvuka. Onaj zvuk koji se cuosa prvog klipa, a nije bio čisto metani po mom sluhu, uzrokovan je verovatno mlacenjem lanca po onom žutom klizač. Ostavio je malo tragova na njemu Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vava 632 Napisano Jul 12, 2022 Zainteresovan, 530 postova Lokacija: beograd mirijevo Motocikl: 950adv 450exc Prijavi odgovor kao problematičan Imas te spijune u woby, nisu nesto ni skupi 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
malitomic 1655 Napisano Jul 12, 2022 Drug član, 1201 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Lanac, kaiš, kardan Prijavi odgovor kao problematičan pre 19 minuta, vava je napisao: Imas te spijune u woby, nisu nesto ni skupi Planirao.sam da odem do ovih sto rade Force alate, oni bi trebalo da imaju. Hvala za info svakako Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
malitomic 1655 Napisano Jul 13, 2022 Drug član, 1201 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Lanac, kaiš, kardan Prijavi odgovor kao problematičan Nema nigde da se nadje lanac kod nas, poručio sam u Delti. Tamo je sve jako jednostavno. Nemaju ništa na stanju ali će biti za 3-5 dana, ok. Bmw prodaje lanac zatvoren jer je predvideo zamenu gde se rasklapa ceo motor i na to ode 40 radnih sati.. zato ćemo mi ovde da to rešimo za dve sata, ali cemo da ga raskopcamo @Krokodilo ako sam te dobro razumeo ti otvaras i ove zatvorene lance i onda istu kopcicu koji si izbio vratis i opet zanitujes? Ja sam kao sto sam pisao imao novu kopcicu kojoj sam vrh 'nitovao' Ps. Mislim da imam kući neki stari lanac, sad imam i alatku pa cu malo da vezbam Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krokodilo 2642 Napisano Jul 13, 2022 Drug član, 4744 postova Prijavi odgovor kao problematičan Ланац може да паше од Хонде - Трансалп, Африка ....Јамаха XJ 600Sent from my SM-N960F using Tapatalk 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
malitomic 1655 Napisano Jul 13, 2022 Drug član, 1201 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Lanac, kaiš, kardan Prijavi odgovor kao problematičan Moze verovatno, to je taj fazon sa mnogo tih plocica..Probao sam danas da nadjem samo novu spojku ali opet moram znati koji je proizvodjac lanca jer se spojke razlikujumako je lacac DID ili Morse recimo. Ne verujem da ce na BMW-ovom ista pisati Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krokodilo 2642 Napisano Jul 13, 2022 Drug član, 4744 postova Prijavi odgovor kao problematičan 1Sent from my SM-N960F using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krokodilo 2642 Napisano Jul 13, 2022 Drug član, 4744 postova Prijavi odgovor kao problematičan 2Sent from my SM-N960F using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krokodilo 2642 Napisano Jul 13, 2022 Drug član, 4744 postova Prijavi odgovor kao problematičan 3 Ево мала демонстрација у три слике док сам у радионици.Sent from my SM-N960F using Tapatalk 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krokodilo 2642 Napisano Jul 13, 2022 Drug član, 4744 postova Prijavi odgovor kao problematičan Прву и последњу плочицу можеш клештом да окречеш по потреби да би спојио лакше.Sent from my SM-N960F using Tapatalk 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...