Jump to content

Moto Zajednica

Blic pitanja (u vezi motora)

Recommended Posts

• motoras, 2454 postova
  • Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500

Pre sat vremena, N.F.S. je napisao:

.... Jedino ako je motor menjao vlasnike a NIJE BIO REGISTROVAN niti jednom ovo iznad mi ima logike. Placen je porez (carina) prilikom uvoza.

Ako se jednom registruje kod nas, svaki ce naredni vlasnik podleci porezu.

Ako vozilo nikada nije bilo registrovano u Srbiji. Kad se jednom registruje, svaki naredni kupac plaća porez. 

Mog Vulcana je uvezao čovek iz Šapca na svoje ime. Motor je rasklopljen da bi se polirao i kao takav je prodat mom drugaru. Posto nije bio registrovan u Srbiji nije ni placen porez. Moj drugar ga je sklopio i prodao meni. Neregistrovan. Imam JCI i potvrdu da je placena carina i pdv prilikom uvoza. Imam potvrdu da je vracena tablica u CH, imam original CH saobraćajnu, imam uverenje AMSS. 

Kada ga ja budem registrovao i ako ga budem prodavao, novi kupac placa porez. Ako bih ga prodao sada, dok još nije registrovan u Srbiji, ni novi kupac ne bo platio porez. 

Nadam se da sam sad pojasnio ovo sto sam zaoetljao. 

Ili sam jos više zamrsio... 

• Hvala 1
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1103 postova
  • Motocikl: CRF 1000 Africa Twin sd06
Pre 3 sati, N.F.S. je napisao:

.... Jedino ako je motor menjao vlasnike a NIJE BIO REGISTROVAN niti jednom ovo iznad mi ima logike. Placen je porez (carina) prilikom uvoza.

Ako se jednom registruje kod nas, svaki ce naredni vlasnik podleci porezu.

To samo kod nas ima :tras2:

• Sviđa mi se 1

• Integrisan, 9458 postova
  • Motocikl: ---Honda---

U poslednje 4 godine platio sam 17 poreza i isto toliko registracija. Neka je prosek poreza 4000din a registracije 25000. To ukupno izadje 493000 dinara koje dadoh na papirologiju.

Jos jedan motor!

• Tužan 2

• Drug član, 991 postova
  • Motocikl: Honda VT500c, Suzuki Bandit 600 mk1
pre 15 minuta, N.F.S. je napisao:

U poslednje 4 godine platio sam 17 poreza i isto toliko registracija. Neka je prosek poreza 4000din a registracije 25000. To ukupno izadje 493000 dinara koje dadoh na papirologiju.

Jos jedan motor!

Što bi nas narod rekao, Ima se može se :jee: E zbog toga sam ja prestao sa menjazama vozila, vec 4 godine vozim isti auto a sad ce treca sa istim motorom, i svi se krste da li mi je dobro. Vala državi nedam više ništa, tako se kao tešim

Promenio član Zarkela
  • Sviđa mi se 2
  • Podržavam 2

• Ne silazi, 2223 postova
  • Motocikl: Honda NC700D Integra
To samo kod nas ima default_3tras2.gif
Ako nije registrovan za upotrebu u saobraćaju, mogu da ga tretiraju kao da se prodaje frižider ili trosed, a ne kao motorno vozilo. Možda je to objašnjenje...
  • Sviđa mi se 1

• Drug član, 791 postova
  • Motocikl: Honda NT1100

Mislim da ovde malo mešate poreze.

Porez koji se plaća pri uvozu (puštanju u promet) vozila u zemlji je PDV - Porez na Dodatu Vrednost stvorenu uvozom predmeta u državu. PDV se naplaćuje za svaku isporuku robe ili usluga, ali za skupu, polovnu robu (nekretnine, vozila) ne bi bilo moguće naplatiti toliko poreza pa se zato ne naplaćuje PDV od 20% već porez na prenos apsolutnih prava od 2,5%

Dakle, prvi uvoznik u zemlju po pravilu plaća PDV u iznosu od 20% a svaki sledeći kupac Porez na prenos apsolutnih prava u iznosu od 2,5%.

• motoras, 2454 postova
  • Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500
pre 46 minuta, Mr_Wolf je napisao:

Dakle, prvi uvoznik u zemlju po pravilu plaća PDV u iznosu od 20% a svaki sledeći kupac Porez na prenos apsolutnih prava u iznosu od 2,5%.

Tačno. Ali porez ne prenos apsolutnih prava od 2,5% se placa ukoliko je vozilo registrovano u Srbiji. Svaki put kada se menja vlasništvo. Ukoliko je uvezeno, a nije registrovano, moze se prodati bezbroj puta samo sa overom ugovora kod notara. Porez na prenos se ne placa.

PDV je nesto sasvim drugo. 

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 1872 postova

Na svaki promet se plaća porez bez obzira da li je vozilo bilo registrovano ili ne.

Potpuno je drugi par opanaka da li će Poreska uprava to da prokljuvi ili ne. ( a ako ne registruješ takvo vozilo, nemaju ni način da saznaju jel da?)

Na svaki promet se plaća porez bez obzira da li je vozilo bilo registrovano ili ne.

Misliš na svaki prihod? Porez na promet je ukinut kada je uveden PDV. Ovo za vozila je porez na prenos apsolutnih prava, koliko sam ja upoznat...

• motoras, 2454 postova
Pre sat vremena, Skyrunner je napisao:

Potpuno je drugi par opanaka da li će Poreska uprava to da prokljuvi ili ne. ( a ako ne registruješ takvo vozilo, nemaju ni način da saznaju jel da?)

Netačno.

Prekjuče sam bio u poreskoj da pitam jer sam kupio motor koji nije do sada registrovan u Srbiji. Da ponovim, motor je od 2016 u Srbiji i ja sam treci vlasnik po kupoprodajnim ugovorima. Nema poreza na prenos apsolutnih prava od 2,5%. Placen je samo PDV prilikom uvoza i carina. 

1 hour ago, stari roker said:

Netačno.

Prekjuče sam bio u poreskoj da pitam jer sam kupio motor koji nije do sada registrovan u Srbiji. Da ponovim, motor je od 2016 u Srbiji i ja sam treci vlasnik po kupoprodajnim ugovorima. Nema poreza na prenos apsolutnih prava od 2,5%. Placen je samo PDV prilikom uvoza i carina. 

Ajde.

Oa kad tvrdiš da je netačno, izvoli lepo pa uputi koji to propis uspostavlja poresko oslobođenje u situaciji koju si naveo.

A x8devojačkoprezimemojebabe, prenos apsolutnih prava je promet robe koji je upravljen na promenu vlasnika 

To je jedan širi pojam od poreza na promet. Nije baš to toliko teško. Uči se u gimnaziji 

Ajde.

Oa kad tvrdiš da je netačno, izvoli lepo pa uputi koji to propis uspostavlja poresko oslobođenje u situaciji koju si naveo.

A x8devojačkoprezimemojebabe, prenos apsolutnih prava je promet robe koji je upravljen na promenu vlasnika 
To je jedan širi pojam od poreza na promet. Nije baš to toliko teško. Uči se u gimnaziji 

Ako postoji porez na promet izvoli pa uputi koji to propis propisuje porez na promet o kome govoriš.
Šteta što ne razumeš prirodu poreza na sve vrste prigoda. Ne znam gde bi to mogao da naučiš...

• Drug član, 1370 postova
  • Motocikl: SMC 300

Vozilo koje je uvezeno u RS i placena carina + pdv ne placa porez na prenos AP, pa cak ni kada se preproda uz overen notarski ugovor. Da pri tome nije registrovano kod nas.

Vise vozila sam tako kupio ili prodao.

Promenio član slave74
  • Podržavam 1

• motoras, 2454 postova
pre 54 minuta, Skyrunner je napisao:

Ajde.

Jebes ga. Sta ja sad da ti kažem. Ja nisam završio gimnaziju. 

Ja sam kupio motor koji nije registrovan od kad je uvezen 2016. Pitao sam u PU kako da ga prenesem na svoje ime i na koji način da platim porez na prenos apsolutnih prava. Lepo mi zena objasnila. Ako ti tvrdis da je drugačije ja nemam drugi argument... 

• Sviđa mi se 1

• moto merkat °°, 4891 postova
  • Motocikl: Yamaha TDM 3VD
pre 29 minuta, slave74 je napisao:

Da pri tome nije registrovano kod nas.

U ovome je razlika, dok nije reg. ne smatra se robom pa nema ni poreza na promet robom. 

Kao kada se upravlja takvim vozilom cini se carinski prekrsaj te je i sankcija mnogo veca nego kada je reg. a registracija istekla. 

• Podržavam 1

• Drug član, 464 postova
  • Motocikl: V2- americki
Pre 14 sati, bdada je napisao:

U ovome je razlika, dok nije reg. ne smatra se robom pa nema ni poreza na promet robom. 

Kao kada se upravlja takvim vozilom cini se carinski prekrsaj te je i sankcija mnogo veca nego kada je reg. a registracija istekla. 

Ma kakav sad carinski prekrsaj, carina je placena. Ko upravlja takvim vozilo cini povredu ZOBS-a tj upravlja neregistrovanim vozilom, kazna je mnogo veca nego vozilom sa isteklom registracijom

• moto merkat °°, 4891 postova
  • Motocikl: Yamaha TDM 3VD
pre 7 minuta, vex je napisao:

Ma kakav sad carinski prekrsaj, carina je placena. Ko upravlja takvim vozilo cini povredu ZOBS-a tj upravlja neregistrovanim vozilom, kazna je mnogo veca nego vozilom sa isteklom registracijom

Ne, jer vozilo nije evidentirano u MUP-u i prakticno je "strano". 

Nije carinski prekršaj ako je vozilo uvezeno i sproveden postupak po zakonu. Ne mora nikad biti registrovan i upisan u registar MUP.

Šta ko želi da radi sa svojim predmetom njih ne treba da se tiče.

Možda hoću da vozim neki motor isključivo na stazi.

MUP se tu ne pita ništa.

Nego,

Zanima me koja je konkretno reputacija VFR1200?

Nešto ga ljudi hejtuju, pa jel to osnovano ili je više otišao u turing a narod navikao na pretežno sportaka

• Svrati ponekad, 222 postova
  • Motocikl: Honda CBR600RR

Pitanje, posto prvi put registrujem u Srbiji, moze tehnicki mjesec ranije to znam, meni istice reg 22 23 januar tako nesto, a danas sam napravio kupoprodajni.

Da sacekam do 22 decembra pa da odradim tehnicki i tada prenos vlasnistva, nova saobracajna i sve to, moze tako?
Nema neki rok il nesto? I prvo da idem na tehnicki ili kako.
E i da platim porez preko sajta, ostampam uplatnicu za posle?

Sent from my SM-S908B using Tapatalk

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja