Jump to content

Moto Zajednica

Sta raditi kad se desi nezgoda sa motorom

Recommended Posts

  • Zainteresovan, 405 postova
  • Lokacija: bg
  • Motocikl: k9

Obuka je losa zato sto se svodi samo na to kako poloziti pred pandurom. Poligon prolaze tako sto im instruktor pokaze pukotinu na asfaltu gde treba da zaustavi prednji tocak, pa onda da namota, i da ide u nazad dok tockom ne nagazi opet tamo neku rupicu i tako ce da se uparkira u garazu... Ne uci ih kako treba da zauzme polozaj u odnosu na druga vozila, na sta da obrati paznju, kako da u toku manevra koriguje svoju putanju... nista uh ne uce...

I dobro je sto sad mladi vozaci imaju onu nalepnicu "P", stvarno mnogo obratim paznju na njih

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 2155 postova
  • Lokacija: pvo
  • Motocikl: Benelli

Sto se tice nalepnice P pocetnik,kad vidim p,vozi zena sa naocarima za sunce,a nema sunca,i koristi mobilni telefon,bezim sto dalje od nje.

  • Sviđa mi se 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1281 postova
  • Lokacija: Niš
  • Motocikl: Yamaha Tracer 700 Traveler 2
2 hours ago, ske said:

@vasa.93Kada si polagao za A2 vec si imao B kat i ocekivano je da vec imas znanje i iskustvo u saobracaju pa je i ocekivano da polozis iz prve. A pogotovo posle za A. 

Ovo upisivanje casova koje nisi izvozao na obuci je problem. To govori o kvalitetu obuke.

...

Da, sve si u pravu, druže. Ja sam samo hteo da kažem da smatram da sam imao vrlo dobru obuku kada sam prvi put polagao, pogotovo s obzirom na to da sam tu u školi prvi put u životu seo na motor. Više sam hteo da demantujem ideju da je obuka svugde loša, jer moje lično iskustvo govori suprotno. Istina, to je možda ipak malo više subjektivno nego objektivno.

 

A to upisivanje časova, to je bilo više da bih što pre došao do termina za polaganje, kao što je kolega Milomir napisao. Bio je to dogovor, ne jednostrano, i iskreno smatram da nisam ništa izgubio preskakanjem ta četiri časa, budući da sam tada već imao solidno iskustvo i kilometražu i na motoru A2 kategorije. Opet, saglasan sam, više subjektivan komentar nego objektivan.

  • Sviđa mi se 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 127 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Yamaha FZ8-SA
pre 47 minuta, cezarpa je napisao:

Sto se tice nalepnice P pocetnik,kad vidim p,vozi zena sa naocarima za sunce,a nema sunca,i koristi mobilni telefon,bezim sto dalje od nje.

Snima story za instagram :lol2:

  • Haha 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 900 postova
  • Lokacija: NBGD 63 / STALSK-12
  • Motocikl: BMW S1000XR - 2016

 

Pre 3 sati, cezarpa je napisao:

Sto se tice nalepnice P pocetnik,kad vidim p,vozi zena sa naocarima za sunce,a nema sunca,i koristi mobilni telefon,bezim sto dalje od nje.

Posle mene smaraju da sam ovakav ili onakav, a bukvalno svaki put kad neko vozi 30km/h ili spava na semaforu, u pitanju je žena za volanom, neretko sa telefonom u rukama i naočarama za sunce, a ponekad se lagano i šminkaju dok čekaju zeleno svetlo - tip automobila: Smart ili neki crossover, pod obavezno! One vozače koji se nabiju na 5cm od volana neću komentarisati, ti takvi ni ne treba da sedaju u kola, jednostavno, danas svako smatra da je njegovo pravo da vozi automobil, nebitno što nema ni procenu, ni sigurnost, a ni “dar” za vožnju. Pre nego što me neko odmah isproziva, ne kažem da treba da bude Mika Hakinen na ulici, samo kažem da postoje mnogi koji jednostavno nisu za vožnju automobila, ali to jednostavno neće priznati ni sebi ni drugima, a onda posle bude “jaooo pa nisam te video, nisam hteo, izviniii…”. 

 

Što se obuka tiče, davno sam polagao za B kategoriju (2012.) i činjenica je da sada vozači izlaze nepismeni iz autoškola (generalni dojam, bar po onome što vidjam u saobraćaju što po Beogradu, što po manjim mestima, a pogotovu tamo, jer nauče ulice napamet i ne gledaju znakove uopšte). Samo mi idalje nije jasno koja je poenta vožnje 30km/h po gradu, šta će time naučiti? Drugar ove godine položio za B, nije vozio auto pre toga nikada - 50km/h misaona imenica, sedim sa njim u autu i ne verujem. 

 

Samo ću reći, ko god da je smislio novinu da se P nalepnica stavlja na auto početnika, alal mu vera! Ili ih zaobidjem instant, ili vozim 10 metara iza njih, barem sam koliko-toliko upućen o čemu se radi. Činjenica je da se vožnja ne može naučiti u autoškoli jer je jednostavno za to potrebno iskustvo i hiljade i hiljade kilometara, pregršt nepredvidjenih situacija itd., ali ono što autoškole radnim danom naprave od saobraćaja (pričam za manje mesto, ne Beograd), to je za kaznu zatvorom. 

 

Sitničarenje na polaganju neću komentarisati, to me (potencijalno) čeka uskoro za A kategoriju, pa da ne malerišem :D 

Promenio član blackmore
  • Sviđa mi se 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 127 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Yamaha FZ8-SA

Vozio se jednom sa bivšom, ona za volanom, vozi svoj auto, pa sam opusteniji. Vidim ogromnu kutiju na sred ulice u nasoj traci, kontam dovoljno je velika i pravac je, necu da k*njam, videce je sigurno.

 

Pregazi je ona, a ja je pitam, sto nisi obisla tu kutiju, ona me gleda belo i pita koju kutiju? :stabre:

 

Sva sreca pa je bila prazna, a mogla je neka puna da bude iz kamiona.

 

Jos se ljutila sto joj nisam davao da vozi moj auto posle. :lol2:

 

Promenio član djuraz
  • Haha 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 721 postova
  • Lokacija: Srbija i okolina
  • Motocikl: Tomos 14 M 1981
Pre 15 sati, DRCvetko je napisao:

Mene sta je jedino naucio je poligon, posle mi je jedino reko, na znak stop stanes, kad kazem levo, ides levo (palis zmigavac i pogled preko ramena) desno desno, da se drzim uz desnu stranu kolovoza, i to je to...

Pa čovek ti je sve lepo objasnio.

Poligon  je alfa i omega vožnje dvotočkaša.

 

277922356_562818235418044_1340540673877476171_n.jpg.9a4d2157d8adba435dc45adaace6d3e3.jpg

 

Kao i u životu.

U osnovnoj školi naučiš brojke i slova.

U srednjoj, da čitaš, pišeš i računaš.

Studiranjem učiš da razmišljaš u struci (ako to ne naučiš, džaba ti fakultetska diploma).

 

I posle 40 godina, na dva točka, obožavam, kad god se ukaže prilika, slalom vožnju između isprekidanih linija na putu.

 

Svaki gubitak kontrole upravljanja motociklom ima za rezultat pad.

Uzrok pada je bitan samo onome ko padne.  To nikoga ne zanima, dok god je situacija “sam pao, sam se razbio” (tu imaš mogućnosti da ustaneš i “odpuziš” dalje).

Ako je pre i/ili posle pada (usled nastavka, nekontrolisanog, kretanja) došlo do bilo kakvog kontakta sa nekim ili nečim, to više nije pad već saobraćajna nezgoda.

Posledice pada, opet, mogu imati ličnu i opštu težinu.

Intenzitet istih  zavisi od sposobnosti vozača, eventualne prethodne panične reakcije, zaštitne opreme…nastale štete.

 

Vožnja motocikla podrazumeva psihofizičku i mentalnu sposobnost (to ne bira pamet, nego srce).

Hod po ivici i kompromise (ne ekstremizam, koju upražnjavaju adrenalinski ovisnici).

"Ako nisi sposoban da hodaš po ivici, skloni se da ne smetaš."

  • Sviđa mi se 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 405 postova
  • Lokacija: bg
  • Motocikl: k9

Znam da ce zvucati seksisticki, ali sam ubedjen, kada bi zenske vozace automobila zamenili muskarcima da bi se guzve prepolovile. (bar u Beogradu)

  • Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 330 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Trio Mustang 125cc
Pre 1 sat, blackmore je napisao:

pitanju je žena za volanom, neretko sa telefonom u rukama i naočarama za sunce, a ponekad se lagano i šminkaju dok čekaju zeleno svetlo - tip automobila: Smart ili neki crossover, pod obavezno!

Ja se plasim ovih. Pre 2-3 nedelje stojim na pesackom. Cekam zeleno, krece zenska da pravi polukruzno u nekom dzipcicu. Em sto je otisla do pola puta, em sto u desnoj ruci drzi telefon na spiker a levom mota. Em sto joj je procena 0% efikasna, te je rezultovalo nabadanjem bankine, penjanje na travu i trotoar i ladno u nas dvoje koji stojimo ispred pesackog. 

Nit ona koci, nit obraca paznju, da se nisam povukao na vreme par koraka nazad, tacno bih po kolenima dobio. I sta posle reci. 

Muskarci voze bahato, zene voze smotano. 

Bahato ponasanje mozes i predvideti ali oo smotano mene plasi.

  • Sviđa mi se 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 89 postova
  • Lokacija: KMDŽ
  • Motocikl: NK650

Možemo li malo nazad na temu? Sad je, nažalost, meni zaista potrebam neki praktičan savet.

Jutros na putu za posao olupah se u Kumodraškoj u jednu Ravu (Toyotu, ne gospođicu :jee:). Čovek je iznenada smotao ulevo da bi ušao u neko dvorište (kasnije sam saznao da ne stanuje tu, nego da je tražio neku firmu). Čovek je starijih godina (penzioner verovatno). Mileo je, a na autu nisam video nikakva svetla (dakle, nije kočio, nije dao žmigavac). Vozio sam uz razdelnu liniju iza njega i spremao se da ga obiđem kad je skrenuo, a ja sam mahinalno krenuo ulevo u pokušaju da ga obiđem, ali prc, pogodio ga otprilike u visini A stuba-šarki vozačevih vrata.

Preleteo zajedno sa motorom preko haube/šoferke (salto napravio) i isto tako sa motorom pao (još sam bio u sedlu) na desnu stranu. Ostao sa zaglavljenom desnom nogom ispod motora (dekla mi je pekla nogu, ali srećom, debele moto-farmerke i duge ćega su dobra izolacija, pa sam prošao bez opekotina), ali su mi ljudi brzo pritrčali i sklonili motor sa mene. Našao se tu i kolega Srđan (ne znam mu nick na forumu, ali veliki respekt i veliko hvala, odgurao je motor u svoju garažu u blizini posle uviđaja).

Hitna je brzo došla i odvezli su me na ortopediju. Tamo su me islikali kao starletu, ali epilog je da imam samo jedan lom i to srednjaka na levoj ruci. Kako na levoj kad sam pao na desnu stranu i desna šaka me otkida od bolova - pojma nemam, ali tako kaže rentgen. Dobro sam ugruvan, ali sam sopstvenim pogonom išetao iz bolnice i otišao kući. Dobrim delom je za to zadužena i oprema, koju uvek nosim u fullu. Da nije bilo silnih protektora od ramena, preko lakta i kuka do kolena, pa na kraju i čizama, sad bih u najboljem slučaju leškario u bolnici.

Policija mi je uzela izjavu i uradila alko-test odmah posle snimanja. Bili su maximalno korektni i hvala im na tome i na ljudskosti koju su pokazali. 

E, sad ide deo o kom pojma nemam, pošto mi je ovo prvi udes u životu. Plavi rekoše da će za 15-30 dana dostaviti izveštaj mom osiguranju (koje i ne znam tačno koje je, polisa mi je ostala pod sedištem motora), pa da se njima obratim. Pretpostavljam da će oni tek tada poslati procenitelja da utvrdi štetu? Motor tek treba da dovezem kući, ali to ću sledeće nedelje, dok malo izvidam rane. Rekoše mi još i da će morati da dostave tužiocu izveštaj, jer je u udesu bilo povređenih lica (samo ja). Pretpostavljam da me tu čeka i suđenje, a rekoše da to može da bude i tek za nekoliko meseci.

Ono što me najviše zanima je kako ja dalje da postupam? Ko će utvrditi krivicu, sud ili je to već policija zaključila na osnovu uviđaja i unela u izveštaj?  Inače, na tom mestu je isprekidana linija. Vozio sam ispod ograničenja, jer sam malo iznad stao da propustim bus iz suprotnog smera, jer je zašao u moju traku zbog nekih radova na kolovozu u njegovoj traci, tako da za tih 100-150m nisam ni mogao da nagarim više od 40ak. Što se ostalog tiče, ispravan sam skroz, motor uredno registrovan, imao sam kacigu, 0% alkohola itd.

Motor je ostao bez desnih plastika, vile su se malo iskrivile, korman, odnosno desni rukohvat sad gleda u nebo, a otpao je i far i insrument-tabla (vise na kablovima). Kolega reče da ništa ne curi iz motora, tako da mašina verovatno nije stradala (ja sam je ugasio na kill-switch, to je prvo što sam uradio). Svaki savet je dobro došao i unapred sam zahvalan.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1727 postova
  • Lokacija: Beograd-Borča
  • Motocikl: CFmoto 800MT

Trebalo bi osiguranje da nadohnadi stetu, znam sigurno da oni placaju tj osiguranje krivog placa onome ko nije kriv. Ne znam kako ide ako su oba ucesnika krivi za udes

Sto se krivice tice to sud presudjuje.

Najpametnije je da se posavetujes sa advokatom da ti ne nakaleme sve

  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 262 postova
  • Lokacija: Novi Beograd
  • Motocikl: Suzuki Bandit GSF 650; BMW F800 GT

@Četka Žao mi je što ovo čitam a drago mi je da si relativno dobro prošao. Ozbiljno letenje a posledice minimalne. Oporavi se, a ostalo će se rešavati. Dobar savet je da se u postupke pred osiguranjem, policijom, tužilaštvom ne petljaš bez pomoći advokata jer greške se kasnije teško ispravljaju.

Poslato sa MAR-LX1A pomoću Tapatoka

  • Hvala 1
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1041 postova
  • Lokacija: Niš-Donji Dušnik
  • Motocikl: Honda NT650V deauville

Koliko razumeh ti si njega preticao a on smotao ulevo? Trebalo bi da dokažeš da je radnju skretanja vršio bez prethodne provere i uključenog indikatora pokazivača pravca, što si i u izjavi datoj policiji trebao da navedeš, ostalo je na veštačenju, ali ako nemaš svedoka da potvrdi tvoju priču, sumnjam u epilog (u tvoju korist tj na tvoju štetu)

Promenio član zodini
  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1054 postova
  • Lokacija: Kraljevo
  • Motocikl: Aprilia Atlantic 500 Classic

Ako sam dobro razumeo situaciju ti si ga udario u prednji levi kraj. Oduzeo ti je prednost, ne sačekavši da završiš započetu radnju dok si preticao na dozvoljenom mestu. Ako nisi bio u nekom prekršaju ne verujem da ćeš biti kriv.
Imao sam skoro identični situaciju pre 10-ak godina. Još je vozač pokušavao nameštenim svedocima da eskivira krivicu, ali je sudija bio jasan, sa zaključkom kako sam i naveo u početku posta.
Mada, nije zgoreg da se konsultuješ sa nekim od saobraćajac, iz struke. Advokat će ti svakako trebati da naplatiš povrede, pretrpljenih strah itd...

Послато са M2007J3SG помоћу Тапатока



  • Hvala 1
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1054 postova
  • Lokacija: Kraljevo
  • Motocikl: Aprilia Atlantic 500 Classic

E da, eto @zodini je naveo stavku koju sam ja prevideo ali je možda bitna. Ja sam u izjavi insistirao da vozač koji mi je oduzeo prednost nije uključio pokazivač pravca i tražio sam da provere. Nisu radili zadnji, što je ušlo u zapisnik.

Послато са M2007J3SG помоћу Тапатока

  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 3428 postova
  • Lokacija: Kragujevac
  • Motocikl: Kymco Agility+ 300

@Četka nađi dobrog advokata koji se time bavi. On će te posavetovati šta treba i kako dalje. To je jedini pravi put, sve ostalo je mlaćenje prazne slame.

 

Nedavno je mladog rođaka moje žene sopučio lik, automobili su u pitanju. Totalno očigledno nasilnička vožnja, pretekao 7 automobila u koloni i zakucao se u dečka koji je bio parkiran sa strane. Naneo mu ozbiljne povrede i poprilično uništio firmin auto.

 

Sve se jako izkomplikovalo, ovaj likčina je bio nečji očigledno. Prvo su nestajali zapisnici sa uviđaja i snimci, pa je zatim sudski veštak izneo totalno nenormalne tvrdnje i zaključke, itd, pa je ovaj dečko čak okrivljen da za deo krivice i mora, pored svih povreda i stresova da plati finu sumu...

 

Kod nas nema mnogo pravde, opet kažem sve zavisi od x faktora, zato angažuj advokata da se izbori za tvoja prava. Ako se desi slučaj da ne ide šut sa rogatim, bar ćeš saznati surovu istinu na vreme, pa ćeš se poštediti stresa i sačuvati živce.

Promenio član boza_kg
  • Sviđa mi se 1
  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 89 postova
  • Lokacija: KMDŽ
  • Motocikl: NK650

Hvala svima na savetima. Koliko sam razumeo, prvi korak je advokat, a uglavnom i svaki naredni. 

Što se same situacije tiče, 100% nije dao žmigavac, nije ni kočio (ništa pozadi svetlelo nije, čak ni pozicija), a to sam i napisao u izjavi. Očigledno da nije pogledao ni u retrovizor, me bi me video. Kapiram da je to bila vožnja u kojoj je on intenzivno zverao okolo tražeći tu firmu, a pošto nema naročito vidljive reklame na ulici, čim je video (relativno kasno), smotao je naglo da je ne promaši. Iz suprotnog smera nike imao nikog, na žmigavac i retrovizor nije ni stigao da obrati pažnju, niti se setio. I baš u tom momentu naletim ja. Čak nije bilo drugih vozila iza mene, možda bi tad obratio pažnju, ali motor je ipal manje uočljiv, a on star, nosi naočare, pa još tako rasejano vozi. 

Sad, šta je, tu je. Odlično sam prošao s obzirom na okolnosti, a valjda će tako biti i sa birokratijom. 

Eh, a taman sam se spremao za prvi tehnički, pošto se do sad vodio kao novo vozilo... Nije ni 2 god sastavio, falilo mu još 40ak dana :/

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 488 postova

Ja ne znam iskreno o cemu se ovde prica, jer je svaka situacija situacija za sebe. Manje materijalne stete- evropski zapisnik. Tezi udes, telesne povrede- obavezan policijski uvidjaj, hitna pomoc/eventualno javlajnje u urgentom odmah nakon dogadjaja.

 

Procedura je da: ukoliko ste krivi, procenite sami da li vam se vise isplati da idete preko osiguranja pa dobijete i preksrajne kazne i malus na osiguranje. Prve godine vam je osiguranje uvecano 50%, druge 20% ako se ne varam, trece 10% i tek trece ste nulirani(bonus vracate ponovo kroz godine). Tako da, ukoliko je ostecenje tipa ostecen branik, zakacena neka sitnica, uvek je bolje da se nagodite bez nadleznih, isplatite stetu "na ruke" i to je to.

Ukoliko pak niste krivi... pa, tu je vec potrebno umeti procitati ljude, da li mozete da se oslonite na rec i isplatu trazene svote. Pitanje je koliko ste ludi da izvucete svoje ukoliko vas doticni zavrne npr. da li cete preko toga preci ili ga juriti do treceg kolena unapred i unazad(takoreci, ne bukvalno naravno).

 

U svakom slucaju, univerzalog pravila nema. Ali svakako tema nije losa da kolege razmene sopstvena iskustva, kako je ko prosao, kako odreagovao, preko kojih sluzbi isao :) Svima mnogo vise znace price iz prve ruke nego zvanicne procedure.

  • Sviđa mi se 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 103 postova
  • Lokacija: Oslo, Norveška
  • Motocikl: BMW R1150RT

Imao sam više padova u raznim situacijama i brzinama, pa da podelim neke misli i iskustva.

 

Ukratko:

Tokom samog pada je dobro pokušati da se nekako iskontroliše sam šok i reaguje koliko se može.  

Neposredno posle pada treba ostati pribran i srediti situaciju.

Ako se vožnja nastavlja, biti ekstra oprezan, prvo jer ne znamo tačno stanje samog motora, a drugo jer sam pad obično dovodi do pada sapomouzdanja.

Kasnije, kad se slegne prašina, preporučljivo je vratiti fim nazad i pokušati da se shvati gde se pogrešilo.

 

Šta može da se učini kad se vidi ili pomisli da je pad neizbežan? Najbolje bi bilo da se proba opustiti, posebno da se ne stegne upravljač kao da život od toga zavisi. Pokušati da se seti šta se može primeniti. 

Jednom sam imao "high side" prelet preko upravljača. Kada sam sledeći put potpuno izgubio zadnji kraj, uhvatio sam sebe da sam stegao ručice iz sve snage i ukočio ramena (što je, na žalost, moja instiktivna reakcija kad krene po zlu). Voljno sam uspeo da se opustim i dopustim da me bajk "strese" sa sebe. To je ispalo najbolje, jer je zadnji točak tad uhvatio i bajk je napravio skoro salto. Asfalt je bio mokar, brzina oko 80 kmh i klizao sam ka metalnoj bankini. Legao sam na leđa i upro se koliko sa mogao u asfalt, da usporim. Zaustavio sam se manje od pola metra od ograde, sa petama utonulim u blato. Udarac u bankinu mi je mogao polomiti noge.

Drugi put sam prebrzo ušao u krivinu koja se zateže, oborio jače motor i bio zatečen kad su nožice zaparale. To mi se desilo prvi put, pa sam malo podigao motor i ispao na travu, pa pao. To je sada za nauk, za sledeći put.

 

Posle pada bi trebalo prvo ugasiti motor, pa uspraviti i pomeriti ga sa puta da ne smeta saobraćaju.  Sem ako još neko nije umešan u nesreću, pa da može doći do veštačenja i u tom slučaju je dobro napraviti par fotki cele scene pre nego što se motor uspravi i skloni.

Treba znati i da je telo puno adrenalina, stanje šoka, pa možda čak i ne primetimo neku povredu.

Jednom sam se tako suljao na zadnjici i bio siguran da je to bilo nekako kontrolisano. Tek sam kasnije, po povratku kući, primetio veliku brazdu na kacigi što je značilo da sam dobro glavom zveknuo o asfalt, a mogao sam se zakunuti da ga nisam ni pipnuo.

Čak i ako mislite da je motor skroz OK i da ste sami OK, treba nastaviti dalje krajnje oprezno. Posle mog prvog pada, vožnja do kuće je bila vrlo klimava, ubeđen da je nešto stradalo na bajku. Ispostavilo se da je motor OK, već da sam ja stradao, ali u glavi. Totalni gubitak samopouzdanja koji je doveo do očajnog prolaska kroz krivine. Trebalo je dosta vremena da se vratim na "normalu", sigurno par nedelja.

 

Mnogo je važna i retrospektiva, pokušati da se shvati gde smo pogrešili, da se to izbegne ponovo. Čak i ako nije bila naša krivica, možda je ipak moglo pametnije da se postupi, da se bolje čitaju drugi u saobraćaju, da se radi na preventivi.

Prvi pad mi je pomogao da uhvatim sam sebe da kad jače kočim, pomeram celu desnu ruku unapred, idem u susret ručici. Ne mnogo, ali pokret je dovoljan da unese dodatnu nestabilnost. Radio sam na tome i vežbao da to izbacim.

Drugi izenadni pad na mokrom u sličnim uslovima, kada se jače kočilo prilikom ubrzanja, je doveo do novog saznanja. Naime kada se ubrzava, posle recimo semafora, kružnog toka, itd, je 70% i više težine da zadnjem točku, a onda u kočenju se stvar obrne i bude i do 80% na prednjem. Taj nagli gradijent promene težine prednjeg točka dovodi do toga da on lakše izgubi kontakt sa podlogom nego da je isto kočenje bilo pri konstantnoj brzini.

Onaj "highside" pad se desio pri svega 30-40 na sat na izlasku iz krivine. Ali je asfalt bio jako klizav, a nagib asfalta pogrešan, od krivine. Zato je bio znak opasna krivina i ograničenje 20 na sat! Sledeći put više poštovanja za znakove, čak i ako ne deluje na prvu da ima smisla.

Jedan pad je bio u krivini kada je bilo peska na asfaltu. Međutim, iskreno i kritičko razmišljanje je dovelo i do saznanja o pogrešnoj tehnici kroz krivine, da sam još uvek kočio malo prednjom pre obaranja u krivinu.

Poslednji pad, prošle godine, je bio na polasku iz mesta preko mokrog metalnog šahta. To možda jeste bio direktan razlog, ali glavni sam opet bio ja, jer sam kretao preoštro u žurbi i nervozi.

Generalno sam saznao da se, kada je frka, moje telo na žalost instiktivno koči, da dižem ramena, stežem šake i morao sam da radim dosta na tome da se voljno nateram da se opustim i omogućim racionalni deo da preuzme nazad kontrolu.

 

Meni se isplatilo da budem jako samo kritičan u tim retrospektivama i to mi je onda pomagalo da savladam snažan gubitak samopouzdanja koji se javljao posle svakog pada.

  • Sviđa mi se 5
  • Hvala 2
  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 117 postova
  • Lokacija: Prokuplje
  • Motocikl: Honda VFR800 FI

@AMomcilSvaka cast kolega, skidam kapu na objasnjenju..... U potpunosti si u pravu i rekao si sve..... Na zalost nije dobro to sto si tolio puta padao, ali si stekao iskustva i sada smo ti zahvalni sto si ih podelio sa nama.....

Sve najbolje 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 103 postova
  • Lokacija: Oslo, Norveška
  • Motocikl: BMW R1150RT
10 hours ago, DRCvetko said:

Na zalost nije dobro to sto si tolio puta padao..

Potakao si me da krenem da brojim i izbrojah 6 padova u pokretu i jedno 4-5 u stajanju. Stari epileptičar. Od onih 6, četiri je bilo pri brzinama od oko 30-40 km/h, jedno pri polasku i jedno na oko 80 km/h.

 

Sebe bih nazvao relativno iskusnim (od 2008-e sam prešao sigurno iznad 100.000 km na motoru kroz nekih 45 zemalja u Evropi). Međutim, ako bi me neko pitao kako bih ocenio svoju veštinu upravljanja motorom ocenom od 1-5, gde bi prosek bio 3, odgovorio bih vrlo optimistički sa "3-". Jbg, kasno sam počeo i slabo sam i talentovan. Odatle valjda toliko bubanja. 

Sa druge strane, realno sagledavanje svojeg (ne)umeća mi je omogućilo da pored svog tog vozanja doživim da sada mogu ovde da sedim i kuckam. 

  • Sviđa mi se 7
  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja