nntom 1540 Napisano Avgust 14, 2008 Drug član, 1555 postova Lokacija: BGD Motocikl: ljuta Aprilia Sportcity 200 Prijavi odgovor kao problematičan Kako sam kupio skuter sa ispraznjenim auspuhom kao sulundarom i jadno i bedno sve to uradjenim variovima, pored toga sto sam morao sve to da secem i pravim novo, sve te ulaze za cevi, morao sam i da uradim nov enterijer auspuha da bi dobio lep tih zvuk, kao fabrickog spuha. Da bi sve to uradio morao sam da se edukujem i na internetu pronadjem shemu unutrasnjosti 4T auspuha. Probao sam sledece kljucne reci:samogradnja auspuh 4t shema auspuha scheme exhaust scooter 4t aprilia piaggio auspuf diagram auspuha ispusni sustav nacrti itd, itd.... NISTA nisam pronashao!!!! Ali BAS nista !!! E pa onda - u se i u svoje kljuse ! Prvo sam morao da napravim novu cev koja se spaja sa izduvnom cevi iz motora jer je cev koja se iz auspuha spaja sa izduvnom cevi iz motora bila UZA !!! Napravio sam cev odgovarauceg precnika tako sto sam prethodno nabavljenu siru inox cev suzio na meru izduvne cevi i zavario spoj.Napravio novu elipsoidnu tablu kroz koju ce ta cev da ulazi u auspuh i nesto tako slicno uradio i na izlazu iz auspuha jer je i tamo bio rshum od varova i rupa. E onda je na redu bilo osmisljavanje enterijera da bih dobio fabricki zvuk. Oslonio sam se na neko znanje dobijeno od otvaranja nekog starog srednjeg lonca automobilai koji ima pregrade i otvorenog zadnjeg lonca koji ima samo isperforiranu cev celom duzinom lonca. Spojim sam ta dva u jedan,napunio prvu i trecu komoru staklenom vunom i dobio odlican auspuh, cuje se veoma lepo i mnogo tishe nego onaj oluk kojega sam imao , pretpostavljam olupanog zbog boljih performansi !!!??!! Naravno posle farbanje sprejom za visoke temperature , picanjenje i to je to. Pozdrav i nadam se da ce nekome koristiti 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 6002 Napisano Avgust 14, 2008 Svakom po zasluzi, 12427 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan Samo nisi napisao da li su se performanse promenile - ubrzanje, krajnja brzina? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
saxi 580 Napisano Avgust 14, 2008 Drug član, 1715 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kilo Smor L8 Prijavi odgovor kao problematičan Svaka cast na entuzijazmu i improvizaciji, aj baci i slike da ugodjaj bude potpun Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nntom 1540 Napisano Avgust 15, 2008 Drug član, 1555 postova Lokacija: BGD Motocikl: ljuta Aprilia Sportcity 200 Prijavi odgovor kao problematičan Performanse COOL !!! Sve OK! Danas presao 300 km i sve je u redu. Mozda ide i jos bolje. Ne znam Ali i da ide slabije nezamenjiva je tishina koju sada imam spram one buke. Neka fala , ovako mi je bolje mnogo. I kao sto rekoh , ide kao sto je i isao, a mozda i bolje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bivši forumaš 14980 Napisano Januar 30, 2009 Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovori..., 3301 postova Prijavi odgovor kao problematičan Ako imate volje i vremena evo jedne skice za pravljenje TOPA za 4T motore. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
doda 126 Napisano Januar 30, 2009 Zainteresovan, 599 postova Lokacija: Mladenovac Prijavi odgovor kao problematičan Za Branka: To mozda izgleda tako,ali u praksi je sasvim drugacije. Na FJ-u sam imao takav top gde je perforirana cev u sredini isla skoro celom njegovom duzinom. Otvorim zadnji poklopac,napunim vunom (i to mokrom),lepo i energicno je sabijam postepeno i u slojevima. Ne biste verovali koliko vune stane kada se sabija u mokrom stanju. Motor znatno prigusi zvuk,ostane ono resko rezanje koje je pozeljno za uvo. Medjutim,ovo traje 20-tak dana i par ostrih voznji i lonac ostaje prazan. Onda pocinje ona dreka iz auspuha. Gde je resenje? Resenje je u kanapu od staklene vune koja se obavije oko perforirane cevi i smanji se promer rupica kroz koje izlazi staklena vuna. Ovu "tajnu" mi je odao majstor iz Arandjelovca koji se bavi pravljenjem i ugradnjom auspuha za kola. Naravno,dao mi i kanap!! 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bivši forumaš 14980 Napisano Januar 30, 2009 Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovori..., 3301 postova Prijavi odgovor kao problematičan Za Branka: To mozda izgleda tako,ali u praksi je sasvim drugacije. Na FJ-u sam imao takav top gde je perforirana cev u sredini isla skoro celom njegovom duzinom. Otvorim zadnji poklopac,napunim vunom (i to mokrom),lepo i energicno je sabijam postepeno i u slojevima. Ne biste verovali koliko vune stane kada se sabija u mokrom stanju. Motor znatno prigusi zvuk,ostane ono resko rezanje koje je pozeljno za uvo. Medjutim,ovo traje 20-tak dana i par ostrih voznji i lonac ostaje prazan. Onda pocinje ona dreka iz auspuha. Gde je resenje? Resenje je u kanapu od staklene vune koja se obavije oko perforirane cevi i smanji se promer rupica kroz koje izlazi staklena vuna. Ovu "tajnu" mi je odao majstor iz Arandjelovca koji se bavi pravljenjem i ugradnjom auspuha za kola. Naravno,dao mi i kanap!! Ja nisam izmislio toplu vodu. Najbolje je perforiranu cijev obloziti azbestnim platnom ili kanapom, ali vuna je svima dostupna i lako izmjenljiva, narocito ako se naptavi zadnji poklopac na skidanje-otvaranje.A ovaj sistem na skici je preuzet iz MARVING RACING auspuha koje smo kupovali 80-tih u Trstu i uzivali u njihovom zvuku. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
littlesaam 1 Napisano Januar 31, 2009 U prolazu, 65 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Suzuki Vstrom 650 Prijavi odgovor kao problematičan resenje da ne bi ostali bez vune jeste da oko prefurirane cevi obmotate celicnu mrezicu za komarce! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nntom 1540 Napisano Januar 31, 2009 Drug član, 1555 postova Lokacija: BGD Motocikl: ljuta Aprilia Sportcity 200 Prijavi odgovor kao problematičan odlicni saveti: mokra vuna, kanap, mreza za komarce - sjajno. Posle ne znam koliko , ali vrlo malo km ostao sam bez vune !!! Eto meni opet otvaranja. Samo da nabavim kanap. Gde to mogu da nabavim ??? Pozdrav ljudi ! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nntom 1540 Napisano Januar 31, 2009 Drug član, 1555 postova Lokacija: BGD Motocikl: ljuta Aprilia Sportcity 200 Prijavi odgovor kao problematičan aLi, jos jedno pitanje....Gledam gornju skicu i ne mogu a da ne pitam da li gornji precnik cevi od 35 mm odgovara svim 4T kubikazama? Ja imam motor od 200 kubika i zanima me ako neko ima skicu preseka auspuha za mashinu od 200,250,300 kubika. Cev koja izlazi iz originalnog auspuha je precnika oko 14 mm. ?? Pozdrav Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bobangsxr 1361 Napisano Januar 31, 2009 Drug član, 1139 postova Lokacija: cuprija- basel Motocikl: Aprilia SL 1000 Falco - Honda XL 1000 Varadero - Yamaha XVS 1300 Midnight Star-Yamaha Xcity 250-Yamaha Xmax 125 Prijavi odgovor kao problematičan Samo da pitam nesto,ta mokra vuna,da li je to neka druga staklena vuna ili se staklena vuna kvasi vodom, jel da da sam glup ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
doda 126 Napisano Januar 31, 2009 Zainteresovan, 599 postova Lokacija: Mladenovac Prijavi odgovor kao problematičan Samo da pitam nesto,ta mokra vuna,da li je to neka druga staklena vuna ili se staklena vuna kvasi vodom, jel da da sam glup ;D Obicnu staklenu vunu kvasis vodom da bi se bolje sabila ! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
brnio 84 Napisano Februar 18, 2009 Svrati ponekad, 109 postova Lokacija: Podgorica Motocikl: Shadow 750 ACE, AFRICA XRV RD07 Prijavi odgovor kao problematičan Da li mora biti staklena ili može i mineralna vuna? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
fat boyOS 11 Napisano Februar 18, 2009 Svrati ponekad, 307 postova Lokacija: Osijek Prijavi odgovor kao problematičan resenje da ne bi ostali bez vune jeste da oko prefurirane cevi obmotate celicnu mrezicu za komarce! takodje i celicna zica za sudje prati ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bivši forumaš 14980 Napisano Februar 18, 2009 Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovori..., 3301 postova Prijavi odgovor kao problematičan aLi, jos jedno pitanje....Gledam gornju skicu i ne mogu a da ne pitam da li gornji precnik cevi od 35 mm odgovara svim 4T kubikazama? Ja imam motor od 200 kubika i zanima me ako neko ima skicu preseka auspuha za mashinu od 200,250,300 kubika. Cev koja izlazi iz originalnog auspuha je precnika oko 14 mm. ?? Pozdrav Koliki je precnik izduvne cijevi na izlazu iz glave tvoga motora?Toliki moze biti izlazna cijev iz lonca ( topa ).Gornja slika je u principu za motocikle od 500 ccm pa na vise. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bogdan 143 Napisano Februar 18, 2009 Zainteresovan, 760 postova Lokacija: Donji Milanovac Prijavi odgovor kao problematičan Ne volim da popujem ali sta mi je jedan stari majstor rekao kad sam ga pitao za resenje nestanka staklene vune iz auspuha. Kako ti motor izduvava staklenu vunu on je sitni u vrlo fine cestice i izbacuje u vazduh koji neko i UDAHNE a cestice staklene vune u plucima ne hvala. nego kaxe perforiranu cev obavi celicnom mrezicom u par slojeva a izmedju naguraj zicu za parket (bilo neki put) ili zicu za sudove. To nije on izmislio vec su tako uradjeni auspusi JAVA za spidvej nekih sezdesetih godina 1 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
fat boyOS 11 Napisano Februar 19, 2009 Svrati ponekad, 307 postova Lokacija: Osijek Prijavi odgovor kao problematičan evo nesto iskopah...neznam odakle sam skinuo slicicu ali mogla bi biti od koristi Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bivši forumaš 14980 Napisano Februar 19, 2009 Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovori..., 3301 postova Prijavi odgovor kao problematičan evo nesto iskopah...neznam odakle sam skinuo slicicu ali mogla bi biti od koristi Mozda grijesim,ali mi ovo izgleda kao lonac za 2T motor. ??? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bobangsxr 1361 Napisano Februar 19, 2009 Drug član, 1139 postova Lokacija: cuprija- basel Motocikl: Aprilia SL 1000 Falco - Honda XL 1000 Varadero - Yamaha XVS 1300 Midnight Star-Yamaha Xcity 250-Yamaha Xmax 125 Prijavi odgovor kao problematičan evo nesto iskopah...neznam odakle sam skinuo slicicu ali mogla bi biti od koristi Mozda grijesim,ali mi ovo izgleda kao lonac za 2T motor. ??? Ovo je lonac za 4T ali nije otvoren tj protocni nego komorni, samim tim ce ti motor biti dosta tisi,na ovom principu se prave fabricki lonci Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bivši forumaš 14980 Napisano Februar 19, 2009 Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovori..., 3301 postova Prijavi odgovor kao problematičan evo nesto iskopah...neznam odakle sam skinuo slicicu ali mogla bi biti od koristi Mozda grijesim,ali mi ovo izgleda kao lonac za 2T motor. ??? Ovo je lonac za 4T ali nije otvoren tj protocni nego komorni, samim tim ce ti motor biti dosta tisi,na ovom principu se prave fabricki lonci OK sada se bolje vidi, u pravu si. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nntom 1540 Napisano Maj 18, 2009 Drug član, 1555 postova Lokacija: BGD Motocikl: ljuta Aprilia Sportcity 200 Prijavi odgovor kao problematičan Nadam se da sam dobro razumeo sliku koju je postavio Branko..Ako nisam - ispravite me. Jos uvek su dobrodosle sheme za 4T auspuh - tih. Pozdrav Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
arnyman 1729 Napisano Maj 18, 2009 Drug član, 2753 postova Lokacija: MNE-SRB-BIH-CRO (trenutno Herceg Novi)) Motocikl: GPZ 500 Street Twin Prijavi odgovor kao problematičan Kod mene je na skuteru bila ista shema, prva komora, pa zadnja, pa srednja i onda vani. Poslje sam ja izbusio zadnji zid, 10 rupa po 8mm i zvuk je postao dosta dublji i ozbiljniji, primjereniji nekome cruiser-u nego skuteru Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nntom 1540 Napisano Maj 21, 2009 Drug član, 1555 postova Lokacija: BGD Motocikl: ljuta Aprilia Sportcity 200 Prijavi odgovor kao problematičan Moracu izgleda opet da ga rasporim Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
arnyman 1729 Napisano Maj 27, 2009 Drug član, 2753 postova Lokacija: MNE-SRB-BIH-CRO (trenutno Herceg Novi)) Motocikl: GPZ 500 Street Twin Prijavi odgovor kao problematičan Mene interesuje koja je uloga staklene vune, jel obavezna da se stavi? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sergio 2328 Napisano Jun 3, 2009 hoochie coochie man, 1239 postova Lokacija: BG/ZG Motocikl: Harley Davidson Road King Classic '07 & Honda CB750K '81 Prijavi odgovor kao problematičan Pa staklena vuna prigusuje zvuk, da ne bi imao one visoke i neprijatne tonove ... Sa vunom se dobija malo dublji i prijatniji zvuk ... ali kao sto je vec receno, ako se ne uradi kvalitetno, ostaces bez staklene vune posle nekoliko km ostre voznje ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...