Jump to content

Moto Zajednica

Ciscenje pogonskog lanca

Recommended Posts

• Drug član, 1010 postova
  • Motocikl: Honda VT500c, Suzuki Bandit 600 mk1

Samo odmascivac. Podmazivac moze ako nema nista drugo. Al nije nesto posebno, vise je za bicikli, bar ja sam nisam bio odusevljen

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1010 postova
  • Motocikl: Honda VT500c, Suzuki Bandit 600 mk1

Pitanje za ljude koji zive u inostranstvu a ticu se zivotne sredine. Znamo da je u evropskoj uniji zabranjeno istakanje ulja, ciscenje zaprljanih stvari itd... Gde i kako ljudi u inostranstvu ciste lanac? 

• Podržavam 1

• Drug član, 2947 postova
  • Motocikl: Super Tenere 750
34 minutes ago, Markone88 said:

Da li je neko koristio sprej iz Lidla za podmazivanje?

Prosle godine s njim naprscem lanac u zimu i kada sam obratio paznju na njega mozda posle par sedmica vidim da je poceo hvatati koroziju. Tu smo se izljubili i svako na svoju stranu

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

• Drug član, 810 postova
  • Motocikl: Honda NT1100
pre 5 minuta, Zarkela je napisao:

Pitanje za ljude koji zive u inostranstvu a ticu se zivotne sredine. Znamo da je u evropskoj uniji zabranjeno istakanje ulja, ciscenje zaprljanih stvari itd... Gde i kako ljudi u inostranstvu ciste lanac? 

Uglavnom u garaži. Ono što pretekne od hemije nose u auto-moto servise ili prodavnice na reciklažu.

WWW.BMUV.DE

As all waste oils from machines, engines, gearboxes or turbines may be very harmful to the environment if they find their way into soil or water, their handling is subject to stringent...

• Drug član, 1107 postova
  • Motocikl: CRF 1000 Africa Twin sd06

Zabranjeno je to svuda koliko ja znam ako gresim neka me neko ispravi. Ali znam ljude koji su na ulici menjali ulje,ma sta ulje set kvacila ispred zgrade zamenili :)

Koliko sem primetio lanac peru u usluznim perionicama puskom ili na godisnjem servisu. Ja to radim u garazi.

• Slow rider, 939 postova
  • Motocikl: Honda NC750X 2021, Yamaha Virago XV125 1999, BMW K75 1986, Peugeot Django 2018, Tomos automatik A35 ML 1987
On 21.12.2022. at 22:11, Zarkela je napisao:

Pitanje za ljude koji zive u inostranstvu a ticu se zivotne sredine. Znamo da je u evropskoj uniji zabranjeno istakanje ulja, ciscenje zaprljanih stvari itd... Gde i kako ljudi u inostranstvu ciste 

Kod nas možeš direktno u Dunav.  Pored svega šta se u njega izbacuje iz kanalizacije, ulje od lanca će mu dodje kao osveženje

• Hvala 1
  • Haha 1

• Slow rider, 939 postova
  • Motocikl: Honda NC750X 2021, Yamaha Virago XV125 1999, BMW K75 1986, Peugeot Django 2018, Tomos automatik A35 ML 1987
Pre 1 sat, Zarkela je napisao:

U principu ne moze, @Yanco ako te neko prijavi od komsija ili prolaznika, mozes da dobijes ozbiljnu novcanu kaznu. 

Onda bi pola Beograda bilo u zatvoru

• U prolazu, 7 postova
  • Motocikl: Benelli TRK502X
Prosle godine s njim naprscem lanac u zimu i kada sam obratio paznju na njega mozda posle par sedmica vidim da je poceo hvatati koroziju. Tu smo se izljubili i svako na svoju stranu
Slično je i moje iskustvo. Kupio motor u polovinom oktobra, i počeo malo po malo da vozim motor (početnik) do zime.
Naravno kupio Ipone komplet (sve sa četkom), par puta oprao motor, par puta prskao sprejom. Potrošio ceo sprej za čišćenje na manje od pola spreja za podmazivanje. Da se lepo drži na lancu, da, ali zbog mog neiskustva lanac je dobio blagu koroziju tokom zime sa unutrašnje strane, koja nije bila pokrivena. Tako da, ja sam isto tako završio sa sprejevima.
Petrolej, 90-tka ulje i najobičnija četkica za farbanje.
Ova četka za čišćenje lanca, što je bila u kompletu, dva puta sam je koristio i nikad više. Ja nerazumem, kako gumice izdrže to grebanje od takvih četki, bez posledica.

Sad imam u planu ovaj kobra podmazivač, svi ga hvale i polažem velike nade u taj sistem, samo još da ga kupim. Dosad sam imao samo jednodnevne ture (oko 300km) i podmazivanje sam radio samo kod kuće, pred put.

Sent from my M2101K6G using Tapatalk

• Ne silazi, 2147 postova
  • Motocikl: Suzuki Bandit 650SAL0
pre 31 minuta, skbp304 je napisao:

Slično je i moje iskustvo. Kupio motor u polovinom oktobra, i počeo malo po malo da vozim motor (početnik) do zime.
Naravno kupio Ipone komplet (sve sa četkom), par puta oprao motor, par puta prskao sprejom. Potrošio ceo sprej za čišćenje na manje od pola spreja za podmazivanje. Da se lepo drži na lancu, da, ali zbog mog neiskustva lanac je dobio blagu koroziju tokom zime sa unutrašnje strane, koja nije bila pokrivena. Tako da, ja sam isto tako završio sa sprejevima.
Petrolej, 90-tka ulje i najobičnija četkica za farbanje.
Ova četka za čišćenje lanca, što je bila u kompletu, dva puta sam je koristio i nikad više. Ja nerazumem, kako gumice izdrže to grebanje od takvih četki, bez posledica.

Sad imam u planu ovaj kobra podmazivač, svi ga hvale i polažem velike nade u taj sistem, samo još da ga kupim. Dosad sam imao samo jednodnevne ture (oko 300km) i podmazivanje sam radio samo kod kuće, pred put.

Vidi,koja god četkica da je u pitanju,ne može toliko da dopre do gumica.Koristio sam Motorex pa Ipone sada,i prezadovoljan,nikad nikakve korozije.Drugo,pola spreja za jedno podmazivanje lanca,isuviše,jer to točak sve razbaca.Ako je motor pran vodom,a lanac nije obrisan,normalno korozija .

• U prolazu, 7 postova
  • Motocikl: Benelli TRK502X
Vidi,koja god četkica da je u pitanju,ne može toliko da dopre do gumica.Koristio sam Motorex pa Ipone sada,i prezadovoljan,nikad nikakve korozije.Drugo,pola spreja za jedno podmazivanje lanca,isuviše,jer to točak sve razbaca.Ako je motor pran vodom,a lanac nije obrisan,normalno korozija .
Hteo sam da kažem polovinu (možda i manje) sam potrošio ukupno, pre nego što sam odustao i prešao na ulje.

• Ne silazi, 2147 postova
  • Motocikl: Suzuki Bandit 650SAL0

Nije mi namera da pametujem,neko voli sprejeve,neko ulje za mazanje,samo mi je premnogo i četvrtina boce za jedno podmazivanje.

Promenio član gebee&co
  • Sviđa mi se 1

• Vozim motor, nisam BAJKER, 2400 postova
  • Motocikl: Kawasaki Ninja ZZR1400 '09 ABS aka Black Widow
On 19. 2. 2023. at 21:29, gebee&co je napisao:

neko voli sprejeve,neko ulje za mazanje,

...cek, jel o lancu pricamo jos uvek ili...? :dupe2:

• Haha 2

• Drug član, 1250 postova
  • Motocikl: Suzuki Strom 650A, Yamaha XJ600S
pre 25 minuta, gebee&co je napisao:

Ti pod hitno da se ženiš.

ne može se odluči bre, toliko kandidatkinja, svaku dok provoza na motoru...

• Drug član, 1183 postova
  • Motocikl: Honda CBF 1000A ABS '07

Ja koristim Abro Chain Lube iz Delmax-a. Ok je, ali bi možda probala i Ipone. Neka preporuka, pošto vidim da ima više modela? Samo da mi ne farba lanac. :staa2:

Za pranje ne menjam recept - četkica za zube i petrolej. :vlajko:

• ODUSTO OD DIJETE, 2653 postova
  • Motocikl: GSX650F & NMAX155

Ja koristim Ipone sprej za podmazivanje. Ovo su ti manja pakovanja, ja uvek kupujem onaj veći od 750ml.

Imaš u ovim bojama, ja obično koristim beli. Pre sam koristio crveni ali mislim da su ovi u boji bili samo u ovim manjim pakovanjima.

Probao dosta sprejeva i ostao na Ipone ili Motul C2 kao druga opcija.

Imam i onu Motul tubu, kao mast neka unutra, to nosim na put.

IPONE.RS

Sprej za podmazivanje lanca –  Chain namenjen je za sve tipove lanca O-X-Z (ring) na motociklima. Sastav formule Ipone White

• Hvala 1
  • Podržavam 1

• Drug član, 3394 postova
  • Motocikl: Blackie

Šta bre,toliko komplikujete obično čišćenje lanca?:jee:

IHd9aKT.jpg

Ja ostajem u budućnosti pri MOLu,njihov sprej mi je dobar,doduše dosta njih i ne probah ali i što bi?Ovaj nije mnogo lepljiv,ne baca na felnu,boca traje ihahaj... za 7-8 puta.

7D8v3bG.jpg

Nije ovoliko beo,kad krene sezona,skoro svakodnevna vožnja,prskam samo unutrašnji deo lanca.

tpIQkVM.jpg

• Sviđa mi se 2
  • Hvala 1

Hvala na pruženim informacijama. :)

Podmazujem lanac na ~300km, perem na 600. Prečesto? Neko mi skoro reče da se podmazuje na 600-700-800km?

• Zainteresovan, 639 postova
  • Motocikl: SV650A

SAE 90 , oko 300 km

sprej ,    500-700 km

ciscenje, 2-3000, a ako sam na putu i do 5000 km

naravno ako me uhvati kisa ili na off-u, onda, cesce podmazivanje

PS

kad sam video sliku shoyykinog lanca, ja sam zreo za ban :)

Promenio član Petre
  • Sviđa mi se 1

pre 11 minuta, Petre je napisao:

SAE 90 , oko 300 km

sprej ,    500-700 km

ciscenje, 2-3000, a ako sam na putu i do 5000 km

naravno ako me uhvati kisa ili na off-u, onda, cesce

PS

kad sam video sliku shoyykinog lanca, ja sam zreo za ban :)

Može li ovako? :vlajko:

0-02-05-56d55ca9482b939843f7b5b541d609afe30fefbf2376358d5a04a8c9adbed48b_ca7b4ea303c5caa7.thumb.jpg.cf7a579e7f86e69f3738b3e83b5c1e89.jpg

• Sviđa mi se 6

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja