Jump to content

Moto Zajednica

Silkolene FUCHS ulja

Recommended Posts

• Drug član, 2257 postova
  • Motocikl: Kawasaki GTR 1400
Pre sat vremena, zzobzo je napisao:

Screenshot_2025-10-13-12-55-37-030_com.miui.gallery-edit.jpg

Tek ovu tabelu sam pokusavao da shvatim nekoliko puta , pa odustao , ne ide mi...

Neverovatno mi je da su brojevi direktno vezani za spoljnu temperaturu ... Nekako se sve nadam da to ulje radi ovo ili ono na toj i toj temperaturi.  ( Nikad da sednem lepo i informisem se , mada mi i ne treba da znam) ...

Ali, primer , u mom autu ide ulje 0w-20 . Jel to znaci, po ovoj tabeli ,  da moj auto ne sme da se vozi kad je preko 20.C napolju :) ?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 29 postova
  • Motocikl: Suzuki vstrom 650
pre 13 minuta, Darko Mihajlovic je napisao:

Tek ovu tabelu sam pokusavao da shvatim nekoliko puta , pa odustao , ne ide mi...

Neverovatno mi je da su brojevi direktno vezani za spoljnu temperaturu ... Nekako se sve nadam da to ulje radi ovo ili ono na toj i toj temperaturi.  ( Nikad da sednem lepo i informisem se , mada mi i ne treba da znam) ...

Ali, primer , u mom autu ide ulje 0w-20 . Jel to znaci, po ovoj tabeli ,  da moj auto ne sme da se vozi kad je preko 20.C napolju :) ?

Ovo je iz manuala od mog motora, stvarno ne znam za druge motore ili kola. Ima ovde stručnih članova, nadam se da ćemo dobiti objašnjenje. Ja vozim dosta leti, cenim da ne ide isto ulje ko npr. vozi stroma u Norveškoj na nižim temperaturama....

• Drug član, 1581 postova
  • Motocikl: SMC 300
2 hours ago, đunta said:

Postoji na Fuchsom sajtu preporuka za ulje, kao i interval zamene, ko što rekoh,ne podudaraju se uvek, ako je tako, onda zlatna sredina. Naime, isto ulje za dva različita agregata može imati i različite intervale, razlog je što neki motor više prlja unutrašnjost recimo, ili je izloženiji višoj temperaturi.

Da napomenem, svi proizvođači žive od prodaje i naravno da uvek preporučuju najskuplje. Ja ne uvažavam ni to, kao ni viskozitet, u većinu motora polusintetika radi više nego dobro, Comp 4 konkretno, a gustina nama treba uvek veća, jer smo topla klima.

Dalje, svaki agregat mora da troši ulje, malo, tako čisti unutrašnjost. Zatim, ulje i upija u sebe nečistoće i zato menja boju, isto malo. Silkolen odlično čisti i drži untrašnjost čistom, ako je motor prljava, jedna zamena je dovoljna da sve očisti, ali nekad budu i dve, tad ulje potamni i posle bude tek malo tamnije. To često srećem na BMWima jer se motor puno greje i ulje izgara i lepi se cunder, retko koje ulje danas može konstantno da radi u tom režimu. 

Da se pojasnimo, sva ulja su danas jako dobra, Fuchs je samo nešto posebno iznad, motorna ulja rade iz čistog prestiža, žive oni od teške industrije inače.

Koja bi bila tvoja preporuka za viskozitet ulja za kvad, koji se podobro greje, da u toplom danu i na blazem terenu pali ventilator cini mi se svakih 30 sekundi. Ima mokro kvacilo, 2l kapacitet. Preporuka je cini mi se 10w40 i ja mu sipam fuchs silkolene pro. Hoce malo da srkne ulja, mada je iberlauf i auspuh potpuno suv. Kompresija odlicna. Hisun 750ccc, 1 cilindar, vodeno hladjenje.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja