Jump to content

Moto Zajednica

ko kaze da nemoze

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 154 postova
  • Motocikl: suzuki gsx,svasta

postoje takvi isparivaci koji imaju elektricni grejac,ali to dodatno optereti dinamo,kod mene se plin greje na izduvnu granu,Na pravi deo cevi auspuha sam bakarnu cev spojio u pravcu jedno 30-40cm,pa polukrug i vratim nazad tako da sam dobio tri koncentricne elipse.toa sam zategao za cev auspuha sa metalnim stegama,da se od vibracije ne ostete cevi od bakar.Preko toga sam stvio parce lim,da stiti od vode cevi,primetio sam,da se slabije grejao plin kad sam vozio po kisi bez zastite.Ja imam i takozvanu sondu,ali ne treba,ovo je sasvim dovoljno po mome iskustvu.Od boce bakarnu cev nosis na elektro ventil za plin,Od ventil na auspuh,pa u isparivac.kad radi motor na plin isparivac je oko 40 stepeni,toplo na dodir.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 145 postova
  • Motocikl: V-Stom 650 (C7)

Samo da kazem svaka cast Boklicu!

Evo tek sad sa velikim zakasnjenjem citam temu i ne verujem. Sve o tome potajno razmisljam, ali ne smem da kazem nikome, znam da ce se svi smejati, ali evo konacno ovde sme i o tome da se progovori.

Planiram u toku naredne godine projekat ugradnje plina u novog TransAlp xl700v!

To bi trebalo da bude isto vecim delom kao sto ste vec radili, stim sto bih ja isao na obaveznu sequent varijantu ubrizgavanja - skuplja ali mnogo pouzdanija! nema nista da se busi!

Sta mislis Boklicu o tome?

• :), 5945 postova
  • Motocikl: Bicikl

moze i sekvent,ali ti treba emulator..ma,stavi obican plin...

ja grejac kad hocu na struju,uprostim, stavim grejac od dizela,umoci se u vodu i termostat, mala posuda, za 15 do 20 sek zagreje vodu ugasi se, i upali opet na 40c.,mada moze i sa silajicom 21w da se greje mala kolicina vode,voda sama termosifonski radi to jest kruzi, a moze i sa sondom za vazdusare da se greje,moze i sa cevima oko auspluha, itd,

• motoras, 2490 postova
  • Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500

moze i sekvent,ali ti treba emulator..ma,stavi obican plin...

ja grejac kad hocu na struju,uprostim, stavim grejac od dizela,umoci se u vodu i termostat, mala posuda, za 15 do 20 sek zagreje vodu ugasi se, i upali opet na 40c.,mada moze i sa silajicom 21w da se greje mala kolicina vode,voda sama termosifonski radi to jest kruzi, a moze i sa sondom za vazdusare da se greje,moze i sa cevima oko auspluha, itd,

Bokilicu,koliko vuce taj grejac od dizela? Da nije suvise jak za mali aku na motoru?

Ovo za sijalicu mi je vrh! :takoje:

Da li ste culi nesto u vezi boca sa tzv. kompozitnim materijalima. Nas zakon njih jos uvek ne prepoznaje, ali se u Evrpi uveliko ugradjuju. To je ono sto fali da bude savrseno!

pa ja stavim iznad isparivaca bocicu,nemora isparivac da bude vreo,uu njega jedva staje 50 do 100ml vode..

pa neradi grejac od dizella non stop... on dok krene povuce 6a ali kad se ugreje jedva 1a,,,ali imas i one malecke novotipne sto bi se reklo grejace,nevuku skoro pa nista,i sluze za grejanje filtera goriva,

nisam video te boce,jesam cuo,al gvozdje je gvozdje :takoje:

Kaze mi moj majstor Mishel, inace doktor za plin, da je i on radio experimentalno na BMW r1200gs.

Taj motor je sada exponat i stoji u Italiji u fabrici BRC (inace je on direktor BRC za Jugoistocnu evropu). Malo pre sam pricao sa njim, kaze da bi se rado uhvatio u taj projekat. Ako ga uradimo kako treba, bice na sajmu sledece godine kao exponat...

Ko zna, ajd videcemo koliko ce to da kosta, posto je on za nekih 10-20 % skuplji od ostalih. Sobzirom da sam kod njega radio dva auta, imam sjajno iskustvo sa njim. Ako mi tako uradi i motor to ce zaista da bude VRH!

• Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3706 postova
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)

Evo kako sam ja to uradio kod sebe: http://forum.bjbiker...__fromsearch__1

U međuvremenu sam elektroventil za plin (sa filtrom) takođe smestio u "kofer" (pored boce), i priključak-ventil za utakanje plinasam prebacio nazad ispod sedišta.

Od kada vozim na plin prešao sam oko 11.000 km i rezultati su odlični. Potrošnja je bila 5,5 -6l/100 km, ali je sa tom potrošnjom motor malo slabije ubrzavao (kada je "natovaren"). Onda sam mu malo "odvrnuo" šraf na kućištu isparivača (služi za podešavanje smeše) i sada motor ubrzava u svim režimima zaista izvanredno, (ali je zato prosečna potrošnja porasla na oko 6,5l/100km).

E sada nešto čudno: Pre dvadesetak dana smo kod jednog drugara na njegovom Transalpu takođe ugradili plin. Sve je "prekopirano" od mog motora, (osim što je isparivač bio "elektronski). I Transalp na niskim obrtajima uopšte nije hteo da radi, a i pri višim obrtajima je praktično bio neupotrebljiv. Nikakva štelovanja nisu pomogla. Posle drugar našao klasični (vakumski) isparivač i ugradio ga, ali motor i sada ispod 2500 obrtaja ne radi kako valja. Deluje mi kao da nema dovoljno plina u smeši). Opet napominjem da je sve potpuno isto urađeno kao i na mom motoru. Ako neko može da predpostavi u čemu je problem, neka se javi. Otići ću ovih dana do njega (u Paraćin) da probamo da rešimo to. Takođe, ukoliko nekom treba neki savet oko ugradnje, stojim na raspolaganju.

• Drug član, 1715 postova

Mozda ima slabiju kompresiju a meni je na autu i do svecica zavisilo. Inace mislim da se elektronski prepravlja tako sto se probusi i doda vakum crevo koje povlaci membranu, tako nesto.

Imam prijatelje koji isto rade sa plinskim sistemima,ubacili su plin sekventne urede,na suzuki b-king i kawasaki z,vec dve tri sezone se voze ti motori tako,prosle godine je suzuki bio izlozen na Tehnoma-sajmu u Skopje vise kao reklama.Nije to svemirska tehnologija,samo je zeznuto zbog nedostatka prostora.

Ove sezone sam presao samo na plin 10.000km,prelazio granice,MK,AL,MNG,HR,BIH,SRB,BG nikakvih problema.potrosnja 6-7 l,brzina do 100km/h

Evo kako sam ja to uradio kod sebe: http://forum.bjbiker...__fromsearch__1

U međuvremenu sam elektroventil za plin (sa filtrom) takođe smestio u "kofer" (pored boce), i priključak-ventil za utakanje plinasam prebacio nazad ispod sedišta.

Od kada vozim na plin prešao sam oko 11.000 km i rezultati su odlični. Potrošnja je bila 5,5 -6l/100 km, ali je sa tom potrošnjom motor malo slabije ubrzavao (kada je "natovaren"). Onda sam mu malo "odvrnuo" šraf na kućištu isparivača (služi za podešavanje smeše) i sada motor ubrzava u svim režimima zaista izvanredno, (ali je zato prosečna potrošnja porasla na oko 6,5l/100km).

E sada nešto čudno: Pre dvadesetak dana smo kod jednog drugara na njegovom Transalpu takođe ugradili plin. Sve je "prekopirano" od mog motora, (osim što je isparivač bio "elektronski). I Transalp na niskim obrtajima uopšte nije hteo da radi, a i pri višim obrtajima je praktično bio neupotrebljiv. Nikakva štelovanja nisu pomogla. Posle drugar našao klasični (vakumski) isparivač i ugradio ga, ali motor i sada ispod 2500 obrtaja ne radi kako valja. Deluje mi kao da nema dovoljno plina u smeši). Opet napominjem da je sve potpuno isto urađeno kao i na mom motoru. Ako neko može da predpostavi u čemu je problem, neka se javi. Otići ću ovih dana do njega (u Paraćin) da probamo da rešimo to. Takođe, ukoliko nekom treba neki savet oko ugradnje, stojim na raspolaganju.

Probaj da smanjite dovod vazduha u filter kutiju,moze selotejp trakom,pa tako stelujte smesu plin benzin.

• Svrati ponekad, 134 postova
  • Motocikl: Yamaha FZ6S

Imam prijatelje koji isto rade sa plinskim sistemima,ubacili su plin sekventne urede,na suzuki b-king i kawasaki z,vec dve tri sezone se voze ti motori tako,prosle godine je suzuki bio izlozen na Tehnoma-sajmu u Skopje vise kao reklama.Nije to svemirska tehnologija,samo je zeznuto zbog nedostatka prostora.

Ove sezone sam presao samo na plin 10.000km,prelazio granice,MK,AL,MNG,HR,BIH,SRB,BG nikakvih problema.potrosnja 6-7 l,brzina do 100km/h

Brate,šta je ovo MNG?MONGOLIJA? :lol:

• Svrati ponekad, 420 postova
  • Motocikl: Suzuki DL650 Vstrom a Honda XRV 750-RD04 u lepom sećanju

evo ovako, ima li potrebe da kupujem prekidac za plin ili mogu sam da ga napravim? Mislio sam da kupim prekidac sa tri polozaja i releje preko kojih bi povezao ventile na isparivacu, gasni ventil i benzinski ventil i benzinsku pumpu, malo me buni sad i ono sto nadjoh negde na netu da preko prekidaca se regulise da kad motor palim na gas ako ne stavim namenski prekidac docice do prevelikog istakanja gasa u karburatore pa samim tim motor ce da "presisa", a ako se stavi namenski prekidac on ce valjda prvo da pusti odredjen vremenski period gas u karburatore i tek kad upali motor on ce nastaviti da pusta gas, verovatno zbog ovoga cu morati bas namenski prekidac da montiram ili ako ipak se ipak odlucim na ugradnju iz domace radinosti radice pod uslovom da stalno palim na benzin a tek kasnije prebacujem na medju polozaj pa tek onda na gas... da li sam upravu sto se prekidaca tice? ako se odlucim, koji namenski prekidac kupiti? takodje me interesuje i sta to dozira kolicinu gasa koja ce otici u karburatore u ovom isparivacu (Tomaseto AT07), na vakumskim isparivacima mi je jasno ali na ovim takozvanim "elektronskim" mi i nije bas najjasnije sta pomera membrane, verovatno podpritisak koji povlaci i vazduh iz kutije filtera vazduha... kako da resim uvodjenje gasa u karburatore, nebih voleo da busim karbove, a koliko sam video prostora za montazu mesaca nemam...jedino mozda da probam da pravim neke mesace koji ce se montirati umesto guma na karburatore i koje cu na neki nacin uvesti u kuciste filtera vazduha...

nadam se da ste me razumeli i da nije previse konfuzno sve ovo sto sam ispricao...

taj prekidac kosta 800 dinara.....sta da pravis....a sluzi bas tome sto ti treba....

netrebaju ti nikakvi mesaci itd,plin se dovodi bakarnim cevima kroz air box do karbova,a mogu se kod at i ta uvesti na sasvim drugo mesto bez ikakvih busenja itd....

u cacku je 1300 onakav kao ti sto si namontirao na teneru, uzecu ga sutra... sta mislis dal ce ovaj isparivac koji imam raditi kako treba na mom motoru? svidja mi se to sto ne mora da se busi nista, samo gde i kako uvesti gas?

Brate,šta je ovo MNG?MONGOLIJA? :lol:

Brate greska,sta drugo,MNE sam mislio.

Ne znam dali ima plin u mongoliji,ako ima moze i tamo,ha,ha

I ja sam razmiljao o dva PP aparata...

ne razmisljaj o pp aparatima jer im je masa bas poveca a nije neka bog zna kakva zapremina... bolje razmisli o prepravci neke postojece boce...

ja danas najzad kupih prekidac za plin-benzin, uzeo sam "Tamona K5" (ovo je neki vremenski kako mi objasni prodavacica) prekidac nadam se da sam pogodio koji treba da uzmem? rekose mi u prodavnici ako sam omasio da mogu da vratim i uzmem onaj drugi "Tamona IN5" (kako rece potpuno automatski)... uzeo sam i oko 2.5 metra bakarnih cevi precnika 6 mm trebalo bi da sam kompletirao sistem... sad imam bocu, multiventil, cevi, ventile za gas i za benzin, isparivac, prekidac i jos neke sitnice...

ono sto me jos uvek buni je sta to dozira koliko ce isparivac pustiti gasa u karburatore? dali sam vakum iz karburatora pomera membrane i povlaci gasa koliko mu treba ili je nesto trece u pitanju? hajde pomagajte pa da se za vikend bacim na ugradnju uredjaja... i da li je moguca pojava onih nezeljenih detonacija i jel potrebna montaza onih klapni na kutiji filtera vazduha? :)

Treba ti prekidac koi ima tri polozaja,plin neutralni i benzin,ali elektronski.

Da vakum iz karburatora povlaci plin,isparivac povecava ili smanjuje dovod plina prema motoru,zavisno od vakuma.Ne treba ti klapna protiv detonacija.

Nisam jos uvek nazalost, stisle me neke obaveze pa nisam stizao ni da vozim motor a kamoli da ugradim plin... ono sto sam u medjuvremenu odradio je farbanje boce za gas i nabavio novi multiventil landi i punjac za gas sa vratancima takodje landi, delovalo mi onako malo pristojnije, posto planiram da punjac posavim spolja na kofer da ne bih otvarao kofer uvek kad hocu da sipam gas... U koferu planiram da stavim elektro ventil tecne faze... od ponedeljka cu bili malo slobodniji sa vremenom pa cu polako poceti da se igram sa ugradnjom nadam se...Uglavnom sav potreban materijal sam prikupio, nesto znanja sam takodje prikupio, samo da prionem na posao... ono sto cu sam odraditi je postavljanje boce i isparivaca i razvodjenje instalacija tecne faze, verovatno cu sam odraditi i grejanje isparivaca. Uvodjenje gasa u kabruratore cu ipak ostaviti za nekog strucnijeg majstora, nebih da nesto unistim...Nadam se da ce biti jos toplih dana pa da se provozam do majstor Bokilica... :)

• Drug član, 1715 postova

Moze li se za vazdusare uraditi sledece: isparivac probusiti bocno sa strane membrane gde dolazi voda, napraviti navoj za grejac od dizela i napuniti (ne bas do vrha zbog sirenja) antifrizom? Naravno standardne otvore na njemu za vodu zapusiti ili kroz jednan ubaciti sondu termostata koji bi regulisao grejac.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja