Jump to content

Moto Zajednica

Teflonska/pancirna creva (Srbija)

Recommended Posts

• motoras, 2469 postova
  • Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500

Kad smo vec kod creva. Ja na kawi imam pancirno do razdelnika , a na dalje do kandži su gumena.

-Da li je bolje da uzmem skroz nova dva od pumpe do kandži,

-Da pustim jedno do desne kandže, a onda prebacim na levu ili 

-Da uzmem samo od razdelnika do kandži nova creva?

Svakako kupujem dva pa cena ne igra neku ulogu. 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 6556 postova
  • Motocikl: đački pešački

Ja sam "bio" pristalica jednog creva do sredine blatobrana prednjeg toča i račve i potom sa dva identična  za levu i desnu stranu, mislim da tako ima naj manje rastura pritiska. Ali, takvog rešenja retko ima, sve su neka asimetrična i sa cevkama, a fabričke račve su uglavnom podložne koroziji i samo zbog toga ih treba izbaciti, bez obzira na simetriju. Postoje kod Hella od inoxa, ali su skupe. Onda je rešenje  sa duplim holenderom na glavnom kočionom cilindru i dva creva iste dužine, ili tek za cm ili dva jedno kraće, spuste se oba na sredinu štapova i tu vežu vezicom, napravi se kao osmica i onda sprovedu do obaju klješta i fiksiraju ili vezicom, ili još bolje malom obujmicim, ako je ranije bilo navoja. Dosta tih duplih sam iznameštao, odlično se pokazalo. Jedino zahteva vreme da se elegantno spakuju, potrebno je da se "prelome i prime". Znači, ako ti račva nije nerđajuća, obavezno od pumpe. To sam već rekao, pancirna ne trpe veliku dužinu jer se opiru savijanju.

Imao sam slučaj da je račva varena zbog navoja, umesto da je izbačena i stavljena direktno dva creva. Hellova creva su sva od nerđajućih elemenata, kod ostalih u glavnom nisu i nisam siguran da imaju pravilan alat za savijanje završetaka, a za unutrašnji uži prečnik, kolko znam niko nije imao kod nas osim Hella i nekad TRW Lucasa. Takođe može da se desi da crevo bude  pancirno ali gumeno, čak i da spolja taj pancir bude vidljiv, a unutra samo guma, a treba da bude teflon, tako da obazrivo. Na kolnicama se nikako ne štedi!

• Vozim motor, nisam BAJKER, 2395 postova
  • Motocikl: Kawasaki Ninja ZZR1400 '09 ABS aka Black Widow

Ja oduvek uzimam dva creva za prednje kocnice, oba sa pumpe pa do kandzi jer mislim da su tako najujednaceniji pritisci.Jeste da je malo zajebano uglaviti i ucvrstiti dva creva jer nisu bas savitljiva ali sam sa godinama usao u fazon.Uzeo bih sva pancirna creva za Kawu, kao i za sve prosle motore, ukljucujuci i za kvacilo pa me zanima kakva su ova, do sada sam uzimao od Nemanje i bio sam zadovoljan, jedino sto kod Nemanje nema mogucnosti izabira boja.

Nije uvek, ima rešenja gde crevo od pumpe ide na jedna klješta pa odande na druga, znači redno, što je duže nego sa račvom na sredini.

• motoras, 2469 postova
  • Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500

GSXR1100 w iz '93., a mislim i svi modeli GSXR1000 kao i 750 od Srad-a pa na ovamo imaju jedno crevo na desnu kandžu, a onda preko blatobrana redno na levu. 

U teoriji bi trebalo da prvo grize desna, ali da li je tako u praksi ne znam. 

• Ne silazi, 6081 postova

Hidraulicni sistem je uvek pod istim "pritiskom" odbosno kako god da napravis u sistemu je samo kociona tecnost koja se i koristi jer ima "malu moc sabijanja" tako da nikakve veze nema jel crevo ima 20m ili 20cm osim kolicine kocione tecnosti koju ces trositi i teze zamene

@stari roker nije tako, zatvoren je sistem i svakako se sila rasporedi momentalno na oboje kljesta.  Za sta god da se odlucis iz ugla sile kocenja isto ti je jedino manje spojeva manje mesta da se od vibracija nesto otpusti

Promenio član dvlns
  • Sviđa mi se 2
  • Podržavam 3

Pritisak jeste svuda isti u cevovodu, ali,ali. Od pritiska komande do rada ima neko kašnjenje, malo ali postoji. Institut za sport u nekadašnjem  ZCZu, je imao još davno izmereno i to na jednoklipnim klještima da je kašnjenje 0,1 sekunde na prednjoj kočnici. Zatim, ne uzima se u obzir da sama hidraulična tečnost nije što i kruto telo i kako se inače prihvata, jer dolazi do nekog sabijanja. Taj podatak se zanemaruje ili ignoriše, ali se u praksi pravi razlika, ima na trkaćim sajtovima o tome i kako se tečnosti razlikuju između sebe a da nije samo uticaj temperature i zagrevanja. Cevovod nije krut, čak i mesingane cevi imaju neko širenje, panrcirna creva malo veće, a tek gumena koja dišu toliko da se oseti pod prstima. Kad se sve to uzme u obzir, svakako da postoji razlika između kratkog i dugog cevovida. 

• Sviđa mi se 2

• Ne silazi, 1195 postova
  • Motocikl: Hornet 600

Ja mislim da je mašinstvo najizbagatelisanija nauka od svih u Kosmosu. 

Čak i alhemija ima veći značaj u drugoj četvrtini 21. veka.

Djunta u najmanju ruku pises komplikovano da bi ispalo da nesto znas a ne deluje tako.

Isti je k..c da li udjes u bure do vrha puno vode ili u olimpijski bazen do vrha pun. Istisnuces onoliko vode kolika je tvoja zapremina. Jedan covek viknuo eureka zbog toga.

Tecnost je u sistemu bez vazduha (zato i ozracujes sistem) i sabijanje tecnosti je isto na 1ml i na 1000 litara. 

Uzmi spric, napuni vodom, istisni vazduh, zatvori spric i pokusaj da sabijes vodu. Mozes prstom a mozes i tenkom isto ce se sabiti

Postojala bi razlika ukoliko zelis da istisnes tecnost jer bi pre izasla iz kraceg jer je manje i ima ali u pogledu sabijanja nema razlike

Promenio član dvlns
  • Sviđa mi se 1

• motoras, 2469 postova

U svakom slučaju, zaključio sam da je meni koji vozim kao baba svaka od ovih kombinacija creva zadovoljavajuća. Videću šta nabavim, tako ću i napraviti. 

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

Svako crevo za kocnice mora biti atestirano na minimum 4000 psi sto je oko 275 bara. Nema sile nikakve da naguras taj pritisak u sistemu

Screenshot_20250106_194436_Chrome.jpg

Promenio član dvlns

• Integrisan, 5060 postova
14 minutes ago, dvlns said:

Svako crevo za kocnice mora biti atestirano na minimum 4000 psi sto je oko 275 bara. Nema sile nikakve da naguras taj pritisak u sistemu

Screenshot_20250106_194436_Chrome.jpg

Zato i traju pa moze se reci dozivotno. Opet u manualu kad vidim da se menjaju na 5 godina...ma daj... 

Ima takodje ljudi koji misle da fabricko crevo koje spolja ima gumu da ustvari je komplet od gume i da kroz sredinu nema nista. Koliko ja znam to je samo spoljna zastita.

@Motorcyclist ma gledaj teflonska creva nisu nikakva wow investicija ali nisu ni wow napredak. Ko voli stavi i to je to. Kociona pumpa, diskovi, kljesta to vec pravi razliku i moze da kosta boga oca (najskuplje komercijalno sto sam nasao je pumpa oko 4500e diskovi metalni oko 1000e kom i kljesta oko 2700e po kom ako se dobro secam

Promenio član dvlns
  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Integrisan, 9313 postova
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD
pre 31 minuta, Motorcyclist je napisao:

Vozio sa gumenim i sa pancirnim (ne na stazi). Isti k, samo malo bolji filing na rucici sa pancirnim. Zaustavljanje manje vise isto. 

Nešto ti tu nije kako treba jer i te kako ima razlike u kočenju izmedju jednih i drugih creva.

Ima tamo negde u NC temi lično moj bajk kad sam liferovao creva gumena.

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3665 postova
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)
14 minutes ago, dvlns said:

@Motorcyclist ma gledaj teflonska creva nisu nikakva wow investicija ali nisu ni wow napredak. Ko voli stavi i to je to. Kociona pumpa, diskovi, kljesta to vec pravi razliku i moze da kosta boga oca (najskuplje komercijalno sto sam nasao je pumpa oko 4500e diskovi metalni oko 1000e kom i kljesta oko 2700e po kom ako se dobro secam

Itekako ima razlike u kočenju sa pancirnim crevima, (koje sam montirao prošle godine), u odnosu na fabrička.

Neuporedivo brža (i oštrija) reakcija na kleštima.

1 hour ago, dvlns said:

Djunta u najmanju ruku pises komplikovano da bi ispalo da nesto znas a ne deluje tako.

Isti je k..c da li udjes u bure do vrha puno vode ili u olimpijski bazen do vrha pun. Istisnuces onoliko vode kolika je tvoja zapremina. Jedan covek viknuo eureka zbog toga.

Tecnost je u sistemu bez vazduha (zato i ozracujes sistem) i sabijanje tecnosti je isto na 1ml i na 1000 litara. 

Uzmi spric, napuni vodom, istisni vazduh, zatvori spric i pokusaj da sabijes vodu. Mozes prstom a mozes i tenkom isto ce se sabiti

Postojala bi razlika ukoliko zelis da istisnes tecnost jer bi pre izasla iz kraceg jer je manje i ima ali u pogledu sabijanja nema razlike

Bio bi u pravu kada bi cev, (crevo) kroz koje prolazi tečnost bila apsolutno kruta, (što kod fleksibilnih creva nije moguće) i kada ne bi postojao otpor trenja prilikom kretanja tečnosti kroz crevo.

Vrlo male veličine, ali ipak postoje.

• Podržavam 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja