Jump to content

Moto Zajednica

Akcione kamere

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 126 postova
  • Motocikl: BMW S1000XR
On 11/4/2025 at 3:04 PM, Robi said:

Osmo Action 6 ?  LINK

image.thumb.png.70b237f7d5b73629c491f046b48c6934.png

DRONEXL.CO

DJI posted teaser images across its social media channels today announcing a November 18, 2025 product launch event at 12...

čekamo 18.11 :) Ja sam spreman da je pazarim čim se pojavi kod nas.

• Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• BJB Maxi Scooter Club, 6568 postova
  • Motocikl: Aprilia Atlantic 500 / CF Moto 450 MT

Ima nas još zainteresovanih ::)

Taman da uparim 360 one inch, Osmo 6 sa (skoro) 1 inč senzorom i dolazeći Mini 5 pro sa 1 inč senzorom :vlajko:

Da budem pošten, sem ove 360 koja nije našla primenu u poslu kojim se bavim, ostane jednoinčne drangulije ću prvenstveno koristiti za pos'o... a možda koji put i na putovanjima i vožnjicama... :neznam:

• Sviđa mi se 2

• ODUSTO OD DIJETE, 2929 postova
  • Motocikl: TRACER 9 GT & NMAX155

Ja čekam popuste pa da mi drugarica donese iz Austrije, Osmo action 5, adventure combo bundle.

Koliko je ova šestica kvalitetnija od 5 :stabre:, da vidim cenu pa da razmislim o novom modelu.

• BJB Maxi Scooter Club, 946 postova
  • Motocikl: Voge 300 Rally

"Kvalitetnija" nije svakako, iste su.. biće veći senzor - bolja slika u LL i dinamicki opseg. Za ono za šta se kamere koriste na ovakvom forumu - slab apgrejd, sem ko baš voli :)

Moja preporuka trenutno je Action 4 i od dodataka ND filteri, mikrofon i edukacija - to će mnogo više da doprinese kvalitetu nego novija kamera.

Pritom su i oni malo skrenuli s podešavanjima na auto modu, sve gore i gore kroz generacije.

• Sviđa mi se 2
  • Hvala 2
  • Podržavam 2

• Drug član, 2743 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere

Ok @andrej. kad si već tu - daj malo edukacije :
Daj neki resurs, da pročitam, da pogledam - o osnovnim podešavanjima za naše potrebe. Još nisam ni upalio kameru posle kupovine ! 

Dalje, da li ti ND filteri sa temua rade posao ? Vidim baš je velika razlika u ceni ...

I za kraj. Primetim ovaj video, baš mi se dopao. Pa pitam u komentarima šta kako - i čovek mi napiše. Ali mora li sve ovako, post produkcija itd. Šta se time dobija i koliko ?  Konkretno ovo oko stabilizacije ...

U suštini mene zanima kako sa najmanje truda da dobijem solidne rezultate sa Action 4 :D 

Ahaaa, to je super pitanje! 😁 Kamera • DJI Osmo Action 5 Pro • ND16 filter • Rezolucija: Wide, 4:3, bez stabilizacije, 60fps, 1/120 ISO Mikrofon • DJI Mic Mini Post produkcija • Stabilizacija sa Gyroflow (kad se snima sa wide 4:3 bez stabilizacije DJI generiše metapodatke za stabilizaciju koje Gyroflow može da čita i napravi svoju stabilizaciju koja se exportuje u 16:9) • Editovanje sa Davinci Resolve (stabilizirane snimke kasnije povežem i exportujem u 16:9 4k)

Pozdrav!

Promenio član živke

• ODUSTO OD DIJETE, 2929 postova
  • Motocikl: TRACER 9 GT & NMAX155

Ajd da vidim i cene za 4 ako je takva priča, koristim kameru na vožnjama, odmoru i slično.

Ništa zahtevno ne tražim od kamere. Čekam 28.11 da mi ona poruči.

Ona se razume u te on-line kupovine i ima neke kartice sa popustima, znam da uvek nađe jeftinije nego što ja iskopam.

• BJB Maxi Scooter Club, 946 postova
  • Motocikl: Voge 300 Rally

@živke Paaa.. sve je dobro napisao :) 

Jednostavniji setup koji bih ja uradio:

1. Stabilizacija na RockSteady (ne +). Samim tim je video već u 16:9 - nemaš ništa u post produkciji

2. FOV možeš probati Wide i Ultra Wide, vidiš šta ti se više svidja.

3. Normal kolor profil - nemaš ništa u post produkciji

4. Manuelna ekspozicija, ISO na minimum.

Shutterspeed na 1/60 ako snimaš u 30fps, 1/120 ako snimaš u 60fps. Zbog ovoga i trebaju ND filteri - ako probaš ovo bez, dobićes belu sliku napolju preko dana :) 

5. Što se tiče frejmova probaj oba - dosta ljudi voli isključivo 60 (pogotovo za akciju), ja više volim 30, subjektivno

6. Mikrofon (ako se dobro sećam spominjao si da si uzeo neki) zavisi jel hoćeš da pričaš u snimku ili ti treba za zvuk motora, opet mislim da ne moraš ništa čačkati u postu za početak (ako je neki od ovih DJI).

Sa ovakvim setupom ti posle snimanja ostane samo da iseckaš i spojiš video, i dodaš muziku ako hoćeš. Za to može da posluži i CapCut, iMovie itd. 

E sad, DaVinci Resolve ima besplatnu verziju, nije prekomplikovan, tako da možda nije loše s njim krenuti ako imaš bilo kakvih ambicija da unaprediš to posle što se tiče color gradinga.

Realno najbitnija stavka ovde - 90% toga što ti se svidja u ovom snimku što si okačio je ovo pod 4, pošto bez ND filtera mora shutter speed na auto, ode na 1/4000 i slično, i onda nije to to što se tiče pokreta. I zvuk, ovo ne može bez dodatnog mikrofona

Što se tiče samih filtera, rade svi posao što se tiče zatamnjenja slike, ali opet treba da bude i kvalitetno staklo na njemu da ne zajebe oštrinu, ne razmrlja ništa.. Ne znam koja je razlika u ceni, ako uzimaš s Temua i sl gledaj da su neki najbolje ocenjeni. 

Vidimo se u nedelju nadam se, možemo pročačkati podešavanja ako treba nešto :) 

Promenio član andrej.
  • Sviđa mi se 2
  • Hvala 2

Napravih jedan krug, snimah malo, gledam sad na kompu ...
Pa pravo da vam kažem ja sam razočaran :)
Iskreno ovako kako je, sa ovim podešavanjima odozgo - DJI Osmo Action 4 ne pravi ništa bolje snimke nego GoPro 7 Black sa kojom sam snimao do sada (bez ikakvih podešavanja, takav je kakav je :)). Barem ne da ja mogu da primetim na kompu. 
Ok, biće to bolje sa filterima, podešavanjima, postprodukcijom itd, ali ovako, out of the box - nikakve razlike, kao što sam i prokomentarisao onomad kad sam uporedio snimke sa @Skandi jeve kamere i mog GoPro-a. 
edit: Mada ne mogu da nađem gde sam to komentarisao :D Možda ne na forumu.

Promenio član živke
  • Sviđa mi se 1

• Nemanja Stojanović, 1781 postova
  • Motocikl: Honda GL 500 Interstate + Honda NX500

Koliko je FPS individualna stvar ti govori da Andrej voli 30, ja 25, a znam ljude koji samo u 24 ili 23.976 :) 

Ja bih rekao da su filteri relativno bitni, ako su oni kurac, slika ti je kurac.

Preporučujem K&F Concept kao nešto sasvim ok a nije mnogo skupo.

Ne znam koji je base (native) ISO za action 4, ali generalno i ako je prenizak može isto da degradira kvalitet slike (odnosno gubi dinamički raspon), isto kao i ako je preveliki.

Elem, dam ti da probaš sa filterima u nedelju, pa uporedi posle sa i bez :) 
A verovatno ću i ja snimati vožnju istom kamerom, pa možeš i to da uporediš kako izgleda kada se radi kolor korekcija posle.

• Sviđa mi se 4

• Advanced Member, 2243 postova
  • Motocikl: KLE 500/Aprilia Tuareg 660

Ja se zadnjih par nedelja igram Action 4. Čekam da stigne mikrofon i to je to. Nisam hteo da uzmem ND filtere, a imao sam opciju. Znam da znače, ali znam i da me na dronu uvek smaralo da ih menjam. Pošto ne radim neku specijalnu produkciju spreman sam na taj kompromis. Meni od tih snimaka treba po par sekundi da ubacim u IG objave ili YT klipove koje radim "za firmu".

Za moje pojmove nema potrebe za kvalitetnijim snimkom, tj. boljom kamerom. FOV sam stavio na Standard jer ne volim ultra široki ugao i fisheye izobličenje. Sve oko ekspozicije na automatiku, white balance takođe. Što bi rekli: upalim i snimam.

E da, snimam u 4k na 30fps. 4k samo zato što iz tog snimka moram izvući posrani vertikalni kadar za IG. To bude dovoljno za full HD vertikalni video.

To u praksi izgleda ovako:

Uz standardnu ogradu da YT iskasapi kvalitet. Snimano je nakon zalaska sunca pa ni to ne ide u prilog

Promenio član Gliga
  • Sviđa mi se 2

• Drug član, 2717 postova
  • Motocikl: Honda NC750x

Ovo meni ok 

Mene nesto nervira oko detalja, stojim da 5 metara od auta ono tablica nije nekako lepo vidljiva, moram da vidim sta se tu jos podesava, ovih dana nesto i tmurno pa i nije bas za ND. 

• Sviđa mi se 1

Vertikalni kadar je za mene nužno zlo. Ne volim ga, no prinuđen da ga koristim.

Bolje mi je da iz klasičnog horizontalnog izvlačim vertikalni. Ipak delove sminka iskoristim i za YT. Tehnički bih iz vertikalnog mogao izvlačiti horizontalni, ali to je ružniji kadar. Nepotrebno snima rezervoar i nebo.

• Sviđa mi se 2

@Gliga iskreno, nemoj da se ljutiš - ovo je baš loše. Kao što rekoh ovo nije ništa bolje od onoga što dobijam sa GoPro 7 od stotinak evara. 
Evo sličnih uslova, šuma, suton (stavio sam tačno vreme): edit: Čak kad pogledam i razmislim i bolje izgleda :)

Takođe yt je koristio avc1 codec, i zato je iskasapljeno još više nego obično. Moraš da uploaduješ kvalitetniji snimak i onda će da bude vp9 kodek koji ga opet malo manje uništi, ali to vrv znaš.

Dok evo recimo kako izgleda sa Action 5, ne znam setup, ali ovde se već primećuje očigledna razlika u kvalitetu snimka. Opet slični uslovi rekao bih.

Promenio član živke
  • Sviđa mi se 1

Elem ne zamerite vi meni što hejtujem Action 4, malo sam razočaran, ali donekle sam i znao ovo pre nego što sam je kupio. Sada moram malo više da se potrudim da dovedem kvalitet videa na prihvatljiv nivo, i to je to. Ili će možda kamera na doboš :)

Promenio član živke
  • Sviđa mi se 1

Što bih se ljutio, tu smo da se svađ... da pričamo i diskutujemo :) Možemo svi da naučimo.

Slažem se da tvoj i moj snimak po kvalitetu prilično liče. Jedino je kod tebe lošija stabilizacija. Na mom snimku je manje svetla što kameri ne ide u prilog. Mada, gledam sada i druge originalne klipove nastale po boljem svetlu, nemaju oštrinu kao ovaj tuđi klip koji si postavio. Ja ne verujem da je to samo do modela kamere, sve su one dovoljno dobre. Verovatnije samo podešavanja.

60fps (kao taj drugi snimak) meni uvek lepše izgleda.

Moj video je sniman na 30fps u 4k. Eksportovao sam ga bez ikakvih korekcija u fullHD sa bitrate 30Mbit (kamera nativno snima 4k sa 90Mbit, 60fps 1080p na 50Mbit). Mada, kao što rekoh, ovaj konkretni snimak ni u originalu (direkt iz kamere u odnosu na direktno renderovani kod mene, ne uzmam YT u razmatranje) ne izgleda oštrije.

• Hvala 1

• Drug član, 1912 postova
  • Motocikl: Honda CBF 1000, Peda Sniper, Voge SR3

Ovo deluje dosta lošije od mojih snimaka na DJI OA4. Ja snimam u 1440p i da li 50 ili 60 fps, i ili bacam tako na YouTube ili ako imam editujem, eksportujem u 4k pa onda na YouTube. Ovaj zadnji korak je spas za YouTube.

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 1216 postova
  • Motocikl: Suzuki DR-Z400, KTM 790 adventure

Ja sam dibidus amater, skoro sam kupio osmo action 4, pre toga imao neku kinesku 4k, nidje veze. 

Što se podešavanja tiče samo sam je upalio i snimam :). Rezolucija 4k, 50fps

Kada ga malo obradim u davinci, eksportujem u mp4, nekad full hd nekad 4k, pa na YouTube i cloud.

Meni laički deluje da su moji snimci malo bolji, mada možda je to samo moj ego :)

Ovi okačeno snimci stvarno ne deluju nešto vau, to je definitivno.

Evo pa bacite pogled na YouTube a staviću i link na cloud, mada ne znam da ki će raditi, probajte 

• Sviđa mi se 1

@lemy jesu malo bolji, sigurno. Sad da li je do uslova ili podešavanja - ne znam. Ali nije to sad neka velika razlika, to je poenta. 

Elem baš super video si montirao! Imaš prvog subscribera :D 

• Podržavam 1

• Drug član, 1216 postova
  • Motocikl: Suzuki DR-Z400, KTM 790 adventure

Hvala na ničim izazvanom poverenju :) ovo su mi prve montaže u životu i mrzi me da to radim, da nisam ograničen kapacitetom hard diska ovo bi još čučalo sirovo :)

A što se tiče kamerica, da nije to neka razlika. Opet sa druge strane, laički, sve te kamere snimaju u 4k i nekim fps, tu se nije mnogo menjalo. Razmišljam, nove kamere uglavnom donose malo bolji senzor, bolje snima u lošem svetlu i sl a glavna unapređenje su bolja stabilizacija i softver. Racionalno i je treba očekivati nešto vau između generacija, bar u pogledu kvaliteta snimka u istoj rezoluciji.

Onda naravno i pitanje što uzeti neku noviju. Za amatera verovatno i nema neke suštinske razlike. 

Ja sam uzeo osmo 4 ali sam tražio i osmo 3 jer su svi pisali da je vrlo mala razlika. Međutim 3 nije bilo a 4 našao po odgovarajućoj ceni pa uzeo.

• Sviđa mi se 3

Sad sam po prvi put zapravo na YT odgledao onaj snimak sa KTM 390 koji sam okačio juče. I da, očajno izgleda :D Original je ipak osetno bolji, mada nema oštrinu kao neki drugi filmići koje ste postavljali.

YT se nikako ne slaže sa onim što ja kačim tamo. Postavio sam snimak direkt iz kamerice (full HD, 60fps, 50Mbit/s) koji u originalu izgleda sasvim pristojno. Svaki frejm bi mogao poslužiti kao fotka. Na YT izgleda kao da je snimano fiksnim telefonom 🤮

Možda YT ne voli codec ili format koji kamerica koristi? Do sada je bilo podešeno da snima HEVC, iz Davincija sam uvek eksportovao kao H.264. Upravo menjam da kamera odmah snima H.264 da se izbegne jedna konverzija.

Evo ga isti snimak, samo u skraćenom izdanju, koji je upscale na 2k rezoluciju (što ga za moje oči na računaru čini lošijim jer samo razvlači postojeće piksele). I da, izgleda da moram varati YT. Kada se tamo gledao u 2k rezoluciji to izgleda približno originalu koji je 1080p. A kada se na YT gleda u 1080 i dalje izgleda k'o kurac...

image.png.893b253a502179de3efff8fcfbd01e20.png

Podešavanja kamere, u ovim snimcima koje sam do sada kačio:

Rezolucija: 4k/30fps ili 1080p/60fps

Codec: HEVC

FOW: Standard (dewarp)

Color: Normal. Nemam želju ni vreme da se bavim korekcijama boja

Stabilizacija: Rock Steady (obični)

Sharpness: 0

Ekspozicija i WB automatski. Nemam nameru da se zezam ručnim podešavanjem, dosta mi je toga na fotoaparatima.

U buduće menjam:

Codec: H.264

Sharpness: 1

Exposure compensation: -0.3

Pa da vidim hoće li biti bolje.

Promenio član Gliga

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja