Jump to content

Moto Zajednica

Probna dozvola za A kategoriju

Recommended Posts

• U prolazu, 31 postova
  • Motocikl: Kawasaki ZX10R
Pre 9 sati, NenadPT je napisao:

Ja dok imam probnu dozvolu mogu da vozim samo A2 kategoriju, ništa slabije. Kada prođe dve godine sve mi se objedinjuje u jednu dozvolu i tada će mi biti upisana i A1.

Sviranje k***u.

Bilo koji saobracajac koji kad vidi A2 a vozis nesto slabije, nebitno probna ili ne, nemas problem nikakav. Ne veruj tim salterusama, nemaju one pojma sa zivotom, niti zakonima, samo cukaju po onim racunarima kao guske. 

U zakonu jasno za pismene pise:

Citiraj

3)   A2-Motocikli čija snaga motora nije veća od 35kW i čiji odnos snage motora i mase vozila nije veći od 0,2 kW/kg,

• Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 148 postova
  • Motocikl: 2024 Honda CRF1100L Africa Twin AS ES DCT, 2006 Honda XL650V Transalp

Ja sam polozio za A i dobio probnu za A1, A2 i A. Po logici tih salterusa ne bih smeo da vozim nista slabije od 35kW, kako da ne.

Usput ako nekoga zanima, nasa probna dozvola (niti bilo cija probna/privremena) nije priznata u Svajcarskoj.

• Sviđa mi se 1

• Zainteresovan, 513 postova
Pre 3 sati, dule0911 je napisao:

Ja sam polozio za A i dobio probnu za A1, A2 i A. Po logici tih salterusa ne bih smeo da vozim nista slabije od 35kW, kako da ne.

Burazeru, gde si ti polagao i ko ti je uopste dao dozvolu?! Sto puta ponovljena tema, ne smes voziti jaci motor manjom kategorijom, vecom manji motor mozes i pokriva ti sve bez obzira sta je upisano u dozvoli. Procitaj zakon i sta pokirava A kategorija, A2, A1, AM ;)

AM kategorija- mopedi do 50cc

A1 kategorija- do 125cc i 11kw.

A2 kategorija- do 35kw i odnos 0,2

A kategorija- vozi sve motore.

• U prolazu, 59 postova
  • Motocikl: Suzuki GSF650 S Bandit
Burazeru, gde si ti polagao i ko ti je uopste dao dozvolu?! Sto puta ponovljena tema, ne smes voziti jaci motor manjom kategorijom, vecom manji motor mozes i pokriva ti sve bez obzira sta je upisano u dozvoli. Procitaj zakon i sta pokirava A kategorija, A2, A1, AM

Znam koja kategorija šta pokriva. Kao što sam rekao, samo prenosim šta mi je rečeno kada sam podigao dozvolu.

Poslato sa MAR-LX1B pomoću Tapatoka

• Svrati ponekad, 372 postova
  • Motocikl: Vatrena Ostrica
Pre 8 sati, MarkoMoto je napisao:

Burazeru, gde si ti polagao i ko ti je uopste dao dozvolu?! Sto puta ponovljena tema, ne smes voziti jaci motor manjom kategorijom, vecom manji motor mozes i pokriva ti sve bez obzira sta je upisano u dozvoli. Procitaj zakon i sta pokirava A kategorija, A2, A1, AM ;)

A kategorija- Sa položenom A kategorijom možete upravljati MOTOCIKLIMA i TEŠKIM TRICIKLIMA čija je snaga motora veća od 15 KW.

• Svrati ponekad, 148 postova
  • Motocikl: 2024 Honda CRF1100L Africa Twin AS ES DCT, 2006 Honda XL650V Transalp

@MarkoMoto
Aludirao sam na nelogicnost tj netacnu info koju je kolega dobio od salterusa, da ne sme da vozi nista slabije od A2. Po logici tih salterusa bi meni za polozenu A dali samo probnu za A i rekli kako ne smem da vozim nista slabije od A :)
Naravno da to sve nema logike i da A2 pokriva sve ispod.

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 2578 postova
  • Motocikl: Africa RD07

Naravno, svaka manja kategorija je ogranicena do odredjenog broja KW ili mase u odnosu na snagu. 

sto bi znacilo da sa A vozis sve jer nema ogranicenja.

sve dalje je suluda prica, a te salteruse tamo nemaju veze sa zivotom sem da otkucaju i izadaju dokument

Promenio član drmilan_

• Svrati ponekad, 236 postova
  • Motocikl: Tomos APN6 Grasshopper Benelli BN 125 ex-Red Baroness Honda VFR 800 VTEC ex-Maleficent Ducati Multistrada 1200s Blue Fury CBR 1100XX

Ali cemu onda probna dozvola, ako je jedino ogranicenje zabrana voznje od 23-06?

• Svrati ponekad, 145 postova
  • Motocikl: Kawasaki en500

Nije jedino.

Mora se zalepiti "P" na vozilu kao upozorenje za ostale vozače da ste početnik, ne sme se voziti noću, brzina mora biti 10% manja od propisane.... 

• Motocikl: Tomos APN6 Grasshopper Benelli BN 125 ex-Red Baroness Honda VFR 800 VTEC ex-Maleficent Ducati Multistrada 1200s Blue Fury CBR 1100XX
pre 10 minuta, suncicaoblacic je napisao:

Nije jedino.

Mora se zalepiti "P" na vozilu kao upozorenje za ostale vozače da ste početnik, ne sme se voziti noću, brzina mora biti 10% manja od propisane.... 

To sto neko ne vozi nocu, to ce ga spreciti konkretno sta? 

• U prolazu, 31 postova
  • Motocikl: Kawasaki ZX10R
pre 40 minuta, Drinkero je napisao:

To sto neko ne vozi nocu, to ce ga spreciti konkretno sta? 

E prijatelju moj... toliko nelogicnosti i gluposti u nasim zakonima... sta da radis kad to neko pravi koga u saobracaju vozikaju u limuzini, boli njega mnogo kurac, njima dune i lupetaju po tim zakonima.

• Podržavam 1

• Zainteresovan, 336 postova
  • Motocikl: Downtown 300i

Evo i spiska broja pitanja po temama za teorijski ispit. Mene je iritiralo kad kliknem na neko polje a ono nema pitanja, pa onda opet sve trazi. A imam i bolest da moram da znam koliko ima pitanja za ucenje, strana itd. Mozda nekom pomogne, a ako uocite gresku, vicite. Total pitanja je nesto malo manje od 1200.

P.s. ko prolazi samo simulaciju, vodite racuna da ne padnete dzabe. Simulacija vrti odredjen broj pitanja u krug, na ispitu lako mozete dobiti ostatak koji nije bio u simulaciji testa. 

20220829_222540.jpg

20220829_222558.jpg

20220829_222602.jpg

Promenio član Tarmi636
  • Sviđa mi se 2

• U prolazu, 6 postova
  • Motocikl: nemam još... :\

Kad sam ja polagao u Maju nije bila stavka 13 na testu.
Posledice nepoštovanјa propisa iz oblasti bezbednosti saobraćaja - Kaznene mere za učinioce povreda odredaba propisa iz oblasti bezbednosti saobraćaja (kazneni poeni, kazna zatvora, novčana kazna, mere bezbednosti i zaštitne mere).

• Zainteresovan, 336 postova
  • Motocikl: Downtown 300i

@CoaNS

Upravu si. Stavke 13. nema na testu te je preskocite. Ja sam je izlistao u pitanjima i ucio. Naravno nije trebala :tras2: 

Al ajde, makar ima samo 100 pitanja, nisam mnogo vremena bacio. 

• U prolazu, 8 postova
  • Motocikl: Kymco 300i

da li netko zna gdje se mogu pročitati propisi za hrvatsku tj koja je obavezna oprema za a kategoriju i eventualno koji su propisi za kacigu, u smislu kakva mora biti, zahvaljujem

• U prolazu, 6 postova
  • Motocikl: nemam još... :\

Ne verujem da ima neke razlike Srb, Hr ili Bih...pa možda i Evropa. Homologovana kaciga i to je to. Evropska regulativa UN/ECE R. No. 22.05 oznaka. Ostala oprema je preporuka. 

• Zainteresovan, 365 postova
  • Motocikl: Suzuki GS 500

Imam polozene skoro sve kategorije sem A,polagao sam kad nisu postojale probne dozvole pa ako je neko skoro polagao direktno za A ,a ista situacija kao kod mene jel dobija probnu dozvolu ili normalnu?Dali se nesto promenilo u zadnjih par meseci?

• Svrati ponekad, 212 postova
  • Motocikl: SYM CRUiSYM α 300, Honda NC750X

Ja isto imam sve kategorije, uključujući i AM. Rešio sam da polažem za A2 i ako položim imaću dve godine probnu dozvolu. To bi značilo da u tom periodu ne smem da vozim izmedju 23-6h, da vozim još nekoga na motoru i naravno bez alkohola. Ukratko.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Pre 14 sati, MatorKonj je napisao:

Imam polozene skoro sve kategorije sem A,polagao sam kad nisu postojale probne dozvole pa ako je neko skoro polagao direktno za A ,a ista situacija kao kod mene jel dobija probnu dozvolu ili normalnu?Dali se nesto promenilo u zadnjih par meseci?

Probna dozvola, ili bolje rečeno, kako ti se zalomi. Zavisi ko radi na šalteru, možda se desi da ti samo upišu kategoriju ( mala verovatnoća, ali dešava se), zakonski pošto nikada nisi imao probnu sad ćeš je dobiješ. Još jedan debilizam našeg sistema.

• Haha 1

• Svrati ponekad, 270 postova
  • Motocikl: Honda CB 500XA
Pre 15 sati, Korto Malteze je napisao:

Ja isto imam sve kategorije, uključujući i AM. Rešio sam da polažem za A2 i ako položim imaću dve godine probnu dozvolu. To bi značilo da u tom periodu ne smem da vozim izmedju 23-6h, da vozim još nekoga na motoru i naravno bez alkohola. Ukratko.

Ovo što si napisao da ne smeš da voziš nekoga na motoru, nije tačno.

U pravu si, moja greška. Slušao sam šta su mi rekli u autoškoli misleći da je tako i nisam proverio. Neverovatni su.

Nadjoh brzinski na netu:
"Ova ograničenja se odnose na motocikle. Vozač koji ima probnu vozačku dozvolu ne sme da:

1) upravlja vozilom brzinom većom od:
- na autoputu 110 km/h,
- na motoputu 90 km/h,
- na ostalim putevima brzinom većom od 90% od brzine koja je dozvoljena na delu puta kojim se kreće,

2) otpočne i upravlja motornim vozilom ukoliko ima u organizmu alkohola odnosno psihoaktivnih supstanci,

3) upravlja motornim vozilom u periodu od 23,00 do 06,00 časova,

4) za vreme vožnje koristi telefon, odnosno druge uređaje za komunikaciju, odnosno opremu koja omogućava telefoniranje bez angažovanja ruku.

-    Tu je i dodatna obaveza - motocikl kojim upravlja vozač koji ima probnu vozačku dozvolu, mora biti označen posebnom oznakom "P", koja mora biti na vidljivom mestu sa prednje i zadnje strane vozila"

• Zainteresovan, 365 postova
  • Motocikl: Suzuki GS 500

Dakle posto imam uslov mogu sada da polazem za D kategoriju,i odmah mogu da vozim sto ljudi u zglobnom autobusu i danju i nocu!Jako ucen covek koji je pisao zakon.Nedaj ti boze samo da te neki njegov kolega sa medicine leci!

Ni meni nije jasno kako ovo funkcioniše. Vozim sve i svašta već više od 20 godina i od ponedeljka ću imati dve godine probnu dozvolu. Jel samo za A ili to uključuje i ostale kategorije?

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja