Jump to content

Moto Zajednica

Bahati mamlazi

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 123 postova
  • Motocikl: Yamaha Drag Star XVS250

Ako je od kuce poneo na more onda je majstor pakovanja, ali mi vise lici da je uzeto iz apartmana. I posle sto nas ne vole … 

location Asprovalta 

IMG_1828.jpeg

IMG_1827.jpeg

• Sviđa mi se 1
  • Tužan 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 2087 postova
  • Motocikl: Suzuki Bandit 650SAL0

Leleeeee,ovo je Pežov,sad će se javi stručnjak.....kapetan je,major li je,zaboravih koji čin ima.

• Haha 3

• Drug član, 1598 postova
  • Motocikl: Honda NC750x

Sigurno ga kupio pre 10 dana pa sad cuva.
Mucio se da zaradi.
Niko mu nije rekao da to cebe nakupi peska pa ce bude kuku lelel ovo nije bilo ovako izgrebano.
Ja se vodim time, novije auto, kvalitet je valjda neki, meni auto stoji napolju, da kazem da nikakve promene nema, leti stavim na soferku ono za sunce i to kad sma na poslu, kuci uhvati malo hlada.

• Podržavam 1

• Svrati ponekad, 123 postova
  • Motocikl: Yamaha Drag Star XVS250

Sve je to ok , ali nemoj tudje da upropastis da bi sacuvao svoje . Ja sam bio u ovakvoj situaciji kad smo kupili veci auto 

• Sviđa mi se 2

• Svrati ponekad, 191 postova
  • Motocikl: F900 GSA
Pre 23 sati, ske je napisao:

Dakle, i posle rasprave vidim da cemo nastaviti svako po svom, neko ce da ulece, neki ce da seku, neko ce pravolinijski, uglavom, sto bahatije i bezobraznije to bolje, nema veze ko je u pravu, idemo na bezobrazluk i na silu posto pravila ne znamo🙁

U pravu si.

Iako sam odustao, jer dosta nas i pored nepoznavanja propisa i dalje gura i tvrdi pogrešno, i onda mi se čini da dosta stvari odlazi u vetar ...

Evo, iz najplemenitije namere, edukacije, razjasniću još jednom ovo, detaljnije. Stvarno mi nije namera da se teramo ko je u pravu, nego da pojasnimo pravila u saobraćaju. Ovu konkretnu situaciju ...

Kao što sam već bio rekao, nažalost, kružni tokovi nisu bliže regulisani, pa se nažalost shodno tome, učesnici u kružnom toku ponašaju onako kako smatraju da treba. Primenjuju se, uglavnom, pravila kao i na normalnim putevima i raskrsnicama, a kružni tok to nije.

Jedan primer je, recimo, da li se daje žmigavac prilikom uključenja u kružni tok ili ne. Sva logika je da nemaš izbora, pre ulaska u kružni tok, da li ćeš ući ili nećeš, i svakako nastavljaš pre samog ulaska pravo u njega. Davati žmigavac pre ulaska u tok da bi rekao da li ćeš izaći na prvom ili drugom/trećem izlazu je ... šta recimo ako idem spoljnom trakom i izlazim na drugom izlazu. Koji žmigavac dajem? Levi ili desni?

Kao što rekoh, nije regulisano (različito je i od države do države) i kod nas se tumači i da treba i da ne treba davati žmigavac ali preovlađuje da ne treba prilikom ulaska nego samo kod izlaska iz kružnog toka, i to samo, naravno, desni. 

Neki kod nas smatraju da levi ili desni žmigavac zavisi od toga u kojoj traci se uključuješ (spoljašnja desni, unutrašnja levi). 

Koja traka služi za koji izlaz? Kod nas uglavnom, svi koriste sve, šta kome odgovara (što nije slučaj samo u saobraćaju), pa čak i unutrašnju traku za skretanje na prvi izlaz.

Opšte neko pravilo, međunarodno, je da se spoljna traka koristi za prvi i drugi izlaz, a unutrašnja traka za drugi, treći i dalje ...

U inostranstvu su u dosta kružnih tokova, trake odvojene fizičkom barijerom (poluvisoka bankina). Takav je slučaj u kružnom toku u NS na Limanu, na početku Fruškogorske ulice. Pa ti probaj spoljašnjom trakom da ideš na treći izlaz.

image.thumb.png.02d35e8eb2cc1aed4373e4cf37ce6155.png

Ovde Ranko ne bi ni mogao da uradi to prestrojavanje. Odnosno, mogao bi, ali preko ove niske zapreke.

Na kružnom toku na raskrsnici bulevara Evrope i bulevara vojvode Stepe, stoji znak (!) da spoljašnja traka služi samo za prvi i drugi izlaz a unutrašnja za treći i dalje ... Ali taj znak stoji samo u pravcu bulevara vojvode Stepe a ne i bulevara Evrope.

Nikad mi neće biti jasno, zašto u kružnim tokovima spoljna traka ne služi samo za prvi izlaz desno a unutrašnja za sve ostale, i tako niko nikad ne bi nekog sekao ... Ali ima ljudi koji su sigurno stručniji za to.

Elem, da se mi vratimo na našu situaciju, Ranka i sivi auto (ovo ovako samo da bi znali na koga mislimo, Ranko nije bitan, može i Janko i Marko ...).

Na ulasku u kružni tok stoji trougao (i obično znak da se ulazi u kružni tok, ovde je taj znak sa leve strane u samom kružnom toku, što je retko ...).

Trougao nije znak da mora da se stane (za to postoji drugi znak) (jedan od gornjih postova) nego da se nailazi na put sa prvenstvom prolaza i to spada u znakove izričite naredbe. 

image.thumb.jpeg.07998b16452dbd3943bd4b4cf67be5fd.jpeg

I naravno da sivi auto treba da se uveri da nikom ne oduzima prvenstvo prolaza. 

I stvarno izgleda da sivi auto uopšte ne gleda i samo ulazi na kružni tok. Čak u jednom momentu i "čepa" točkovima liniju na putu. 

Pogledajte snimak još jednom. Ranko ide srednjom trakom. Sivi auto dolazi u kružni tok, vidi auto u srednjoj traci, ko zna gde ide taj auto, možda će da pravi pun krug, njegova traka je prazna, nikom ne ugrožava prednost i nastavlja svojom (!) trakom na prvi izlaz desno i naravno, gleda ispred sebe. I sve vreme je ispred Ranka.

Ranko je još uvek u srednjoj traci kad je sivi auto već uveliko u kružnom toku, u svojoj, spoljnjoj traci.

Ranko ide brže (deluje bar 2 puta brže) i prestrojava se u spoljnu traku, iako je u njoj automobil.

I to je pogrešno. Ranko je trebao da ostane u svojoj traci i njom da se isključi iz kružnog toka. I onda bi cela ova priča bila potpuno drugačija, zar ne? 

Prestrojavanje u ovakvim situacijama nije dozvoljeno.

image.thumb.jpeg.204e5d0ea816da7b7894169a9b08a88b.jpeg

I realno, koji je razlog da se Ranko prestroji iz jedne trake u drugu u samom kružnom toku? Zašto menjati traku u momentu isključenja kad obe trake mogu da se koriste za izlazak. A pravilo je i da ostaješ u traci u kojoj jesi ...

image.png.8970c04f10ebd9b20ade16fe2dad6e6a.png

Zaključak: iako deluje da je sivi auto ušao u kružni tok potpuno neobazrivo, Ranko je napravio grešku i pogrešno prošao kroz kružni tok. (Ranko ovo stvarno nije protiv tebe niti ima veze sa tobom, tako sam samo nazvao auto koji si vozio. Mogao sam i ja da vozim ili bilo ko).

Kružni tokovi su osmišljeni da povećaju bezbednost učesnika i da ubrzaju prolazak kroz raskrsnice. Sečenja putanja bi trebalo da se svedu na minimum. To je i cilj kružnog toka.

Nadam se da sam bar neke nedoumice otklonio.

Više pažnje i strpljenja u saobraćaju svima a pogotovo da poznajemo i poštujemo saobraćajne propise.

Pozdrav svima!

image.png

• Sviđa mi se 4

• Drug član, 458 postova
  • Motocikl: V2- americki
pre 13 minuta, Vandrokaš je napisao:

U pravu si.

Iako sam odustao, jer dosta nas i pored nepoznavanja propisa i dalje gura i tvrdi pogrešno, i onda mi se čini da dosta stvari odlazi u vetar ...

Evo, iz najplemenitije namere, edukacije, razjasniću još jednom ovo, detaljnije. Stvarno mi nije namera da se teramo ko je u pravu, nego da pojasnimo pravila u saobraćaju. Ovu konkretnu situaciju ...

Kao što sam već bio rekao, nažalost, kružni tokovi nisu bliže regulisani, pa se nažalost shodno tome, učesnici u kružnom toku ponašaju onako kako smatraju da treba. Primenjuju se, uglavnom, pravila kao i na normalnim putevima i raskrsnicama, a kružni tok to nije.

Jedan primer je, recimo, da li se daje žmigavac prilikom uključenja u kružni tok ili ne. Sva logika je da nemaš izbora, pre ulaska u kružni tok, da li ćeš ući ili nećeš, i svakako nastavljaš pre samog ulaska pravo u njega. Davati žmigavac pre ulaska u tok da bi rekao da li ćeš izaći na prvom ili drugom/trećem izlazu je ... šta recimo ako idem spoljnom trakom i izlazim na drugom izlazu. Koji žmigavac dajem? Levi ili desni?

Kao što rekoh, nije regulisano (različito je i od države do države) i kod nas se tumači i da treba i da ne treba davati žmigavac ali preovlađuje da ne treba prilikom ulaska nego samo kod izlaska iz kružnog toka, i to samo, naravno, desni. 

Neki kod nas smatraju da levi ili desni žmigavac zavisi od toga u kojoj traci se uključuješ (spoljašnja desni, unutrašnja levi). 

Koja traka služi za koji izlaz? Kod nas uglavnom, svi koriste sve, šta kome odgovara (što nije slučaj samo u saobraćaju), pa čak i unutrašnju traku za skretanje na prvi izlaz.

Opšte neko pravilo, međunarodno, je da se spoljna traka koristi za prvi i drugi izlaz, a unutrašnja traka za drugi, treći i dalje ...

U inostranstvu su u dosta kružnih tokova, trake odvojene fizičkom barijerom (poluvisoka bankina). Takav je slučaj u kružnom toku u NS na Limanu, na početku Fruškogorske ulice. Pa ti probaj spoljašnjom trakom da ideš na treći izlaz.

image.thumb.png.02d35e8eb2cc1aed4373e4cf37ce6155.png

Ovde Ranko ne bi ni mogao da uradi to prestrojavanje. Odnosno, mogao bi, ali preko ove niske zapreke.

Na kružnom toku na raskrsnici bulevara Evrope i bulevara vojvode Stepe, stoji znak (!) da spoljašnja traka služi samo za prvi i drugi izlaz a unutrašnja za treći i dalje ... Ali taj znak stoji samo u pravcu bulevara vojvode Stepe a ne i bulevara Evrope.

Nikad mi neće biti jasno, zašto u kružnim tokovima spoljna traka ne služi samo za prvi izlaz desno a unutrašnja za sve ostale, i tako niko nikad ne bi nekog sekao ... Ali ima ljudi koji su sigurno stručniji za to.

Elem, da se mi vratimo na našu situaciju, Ranka i sivi auto (ovo ovako samo da bi znali na koga mislimo, Ranko nije bitan, može i Janko i Marko ...).

Na ulasku u kružni tok stoji trougao (i obično znak da se ulazi u kružni tok, ovde je taj znak sa leve strane u samom kružnom toku, što je retko ...).

Trougao nije znak da mora da se stane (za to postoji drugi znak) (jedan od gornjih postova) nego da se nailazi na put sa prvenstvom prolaza i to spada u znakove izričite naredbe. 

image.thumb.jpeg.07998b16452dbd3943bd4b4cf67be5fd.jpeg

I naravno da sivi auto treba da se uveri da nikom ne oduzima prvenstvo prolaza. 

I stvarno izgleda da sivi auto uopšte ne gleda i samo ulazi na kružni tok. Čak u jednom momentu i "čepa" točkovima liniju na putu. 

Pogledajte snimak još jednom. Ranko ide srednjom trakom. Sivi auto dolazi u kružni tok, vidi auto u srednjoj traci, ko zna gde ide taj auto, možda će da pravi pun krug, njegova traka je prazna, nikom ne ugrožava prednost i nastavlja svojom (!) trakom na prvi izlaz desno i naravno, gleda ispred sebe. I sve vreme je ispred Ranka.

Ranko je još uvek u srednjoj traci kad je sivi auto već uveliko u kružnom toku, u svojoj, spoljnjoj traci.

Ranko ide brže (deluje bar 2 puta brže) i prestrojava se u spoljnu traku, iako je u njoj automobil.

I to je pogrešno. Ranko je trebao da ostane u svojoj traci i njom da se isključi iz kružnog toka. I onda bi cela ova priča bila potpuno drugačija, zar ne? 

Prestrojavanje u ovakvim situacijama nije dozvoljeno.

image.thumb.jpeg.204e5d0ea816da7b7894169a9b08a88b.jpeg

I realno, koji je razlog da se Ranko prestroji iz jedne trake u drugu u samom kružnom toku? Zašto menjati traku u momentu isključenja kad obe trake mogu da se koriste za izlazak. A pravilo je i da ostaješ u traci u kojoj jesi ...

image.png.8970c04f10ebd9b20ade16fe2dad6e6a.png

Zaključak: iako deluje da je sivi auto ušao u kružni tok potpuno neobazrivo, Ranko je napravio grešku i pogrešno prošao kroz kružni tok. (Ranko ovo stvarno nije protiv tebe niti ima veze sa tobom, tako sam samo nazvao auto koji si vozio. Mogao sam i ja da vozim ili bilo ko).

Kružni tokovi su osmišljeni da povećaju bezbednost učesnika i da ubrzaju prolazak kroz raskrsnice. Sečenja putanja bi trebalo da se svedu na minimum. To je i cilj kružnog toka.

Nadam se da sam bar neke nedoumice otklonio.

Više pažnje i strpljenja u saobraćaju svima a pogotovo da poznajemo i poštujemo saobraćajne propise.

Pozdrav svima!

image.png

Bre men ucili da veca kategorija ima prednost, a za ostale ko brzi njemu devojka, ovaj prednost:takoje:

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 943 postova
  • Motocikl: Yamaha Xj900s - čađava dvocevka

Objasnio čovek iz uprave saobraćajne policije pre izvesnog vremena u Sat-u, pa i pre neku nedelju ovi iz Sat-a imali situaciju u kružnom i to postavili na mreže. 

Al ne vredi, imam osećaj da svi imaju neka svoja pravila i gledanja na kružni tok, a kad dodje do sudara i dalje imaju svoja pravila, iako su platili štetu. 

Ja imam odštampano nekih stotinak komada, pravilo u kružnom toku i tako delim mamlazima koje sam uspeo da izbegnem u istom. 

A i dalje pazim, drag sam sam sebi. Ovo se odnosi na klasične kružne sa obrnutim trouglim na ulazu, bez  fizički odvojenih traka, sa isprekidanom linijom izmedju traka i sa dva i više izlaza...

To ovako izgleda, a ko misli drugačije žao mi je. 

IMG_20240827_135815.jpg

Promenio član Atorn
  • Sviđa mi se 6
  • Podržavam 2

• Drug član, 1598 postova
  • Motocikl: Honda NC750x

@Vandrokaš samo udri, ne ljutim se, vise mi smesno sto mi se ime ponavlja u svakom postu x puta :lol2:
jos jednom, otisao sam desnom posto je ludak izleteo a inace bi levom.

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 943 postova
pre 11 minuta, Vandrokaš je napisao:

@Atorn da li se naša dva posta kose, da li su u suprotnosti?

Skoro da su identična, i moj post nije replika tvom.

Aj sad malo o Ranku. 😂

Sivi auto, čini mi se, da  je hteo da ide pravo, pa kad je video Ranka, naglo skreće desno,na izlaz, pa još daje migavac levo da oslobodi desnu traku za Ranka koji se uplašio da će sivi da ga iseče i zato se prestrojava u desnu traku za izlaz. 

Čak i da je sivi nastavio pravo, Ranko bi ga udario bočno i opet bi bio kriv, jer menja svoju traku. 

Ranko najgori si.😂

• Haha 2

• Drug član, 371 postova
  • Motocikl: Honda NC750 sivi soko šaltalica

@Atorn stari liscu ovo si odštampao da bi delio ribama koje ne znaju pravila. Što nisi slikao poleđinu gde si upisao broj mobilnog :)

• Haha 4

• Drug član, 943 postova
pre 1 minut, vucko23 je napisao:

@Atorn stari liscu ovo si odštampao da bi delio ribama koje ne znaju pravila. Što nisi slikao poleđinu gde si upisao broj mobilnog :)

A zašto si onda i ti uzeo jedan primerak? 

• Haha 2

• Drug član, 943 postova
pre 13 minuta, RankoBg87 je napisao:

jos jednom, otisao sam desnom posto je ludak izleteo a inace bi levom.

A i da si išao na levu traku za izlaz, a da je sivi nastavio pravo kroz kružni spoljašnjom desnom, ti bi ga udario i opet bi ti bio kriv. 

• Zainteresovan, 419 postova
  • Motocikl: k9

@Vandrokašhvala ti na detaljnom objasnjenju. Ja se pridrzavam pravila upravo kako si ih i opisao ali cesto naidjem na neko drugacije misljenje pa se zapitam dal gresim i ko je ovde lud. Nadam se da cemo svi uzeti ovaj tvoj post kao jedini ispravan i tako se ponasati u kruznom toku

• Drug član, 943 postova

Ma ajde bre Yogi, ne unosi pometnju. 

Pa znaš da su kupili diplomu. 🤣

• Haha 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja