Jump to content

Moto Zajednica

Bahati mamlazi

Recommended Posts

• 4_tocka_i_karoserija, 1876 postova
  • Motocikl: -
Pre 20 sati, Blackened je napisao:

Pa da. Zavisi od svesti u saobracaju, drzave. Negde je to strasno, negde normalno. Ali u granicama brzine, bez divljanja je skroz ok. U nekim azijskim drzavama gde je protok saobracaja mnogo veci je ovo sasvim normalna pojava, pogotovo u gradu. Kao i voznja kroz crveno svetlo u svojoj traci pri skretanju. (nema uslova, uvek je dozvoljen uslov na semaforu ako ne seces raskrsnicu). Voleo bih da je takvog razumevanja, tolerancije i ovde.

Ja ne verujem da postoji zemlja sa saobraćajem kakav opisuješ u kojoj smrtnost u saobraćaju nije barem duplo veća od naše, tako da ono, ne hvala

Vidim da živiš ili si živeo na Tajlandu, i razumem da si navikao, ali ja ne bih voleo da moram da se navikavam na to :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 379 postova
  • Motocikl: Honda NC750 sivi soko šaltalica

Dva komentara koja su mi prva iskočila dovoljno govore o svesti našeg naroda. Prvi je da gledamo samo svoju guzicu i budemo bezobzirni jer je ipak naše na prvom mestu, a drugi je onako visokostručan i kvalifikovan da odredi šta se sme, a šta ne.

"daj migavac stani pored puta, a ne da sjebes svoja kola" i "Nije ovo kamenje niti pesak nego.silaza koja je lagana kao perje A da je pesak ili kamen onda nema opravdanja

• Podržavam 1

• Svrati ponekad, 371 postova
  • Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V)
8 hours ago, zaludan said:

Ja ne verujem da postoji zemlja sa saobraćajem kakav opisuješ u kojoj smrtnost u saobraćaju nije barem duplo veća od naše, tako da ono, ne hvala

Vidim da živiš ili si živeo na Tajlandu, i razumem da si navikao, ali ja ne bih voleo da moram da se navikavam na to :)

Ovako sam poredio prema osecaju da su u proseku tolerantiniji vozaci u Vijetnamu/Tajlandu nego ovde. Svakako razumeju motore dosta vise.  Jeste malo haos, ali saobracaj lepo tece.

Evo sta sam nasao, podaci za 2023.

Broj poginulih motociklista naspram broja registrovanih motora 2023.:
- Srbija 60/100K: 60 poginulih motociklista (oko 100 hiljada registrovanih motora, tacan broj motora nisam mogao da nadjem, ali oko 4% svih vozila, kojih je oko 2.5M),
- Vijetnam 8/100K: oko 6000 poginulih motociklista godisnje, 70+ miliona registrovanih motora.
Znaci bezbednije je tamo voziti motor statisticki 7-8x.

Ukupan broj poginulih u saobracaju naspram populacije su gori:
- Srbija 489/6.6M,
- Vijetnam 800/6.6M (ukupno 12K/100M)
- Tajland 1.9K/6.6M (ukupno 20K/70M)

Ne znam sta je merodavnije, jer broj vozila je dosta bitan, duzina sezone, odnos broja motora/kola.

Promenio član Blackened
  • Podržavam 1

• Zainteresovan, 219 postova
  • Motocikl: Suzuki sv650N, Honda Hornet 900

Svuda gde je konstantan tok saobraćaja i prinuđen si da aktivno voziš i obraćaš pažnju, bezbednije je. 

Tako npr. su kružni tokovi jedni od najbezbednijih saobraćajnica, a toliko ta čuvena Slavija početnicima zadaje muke.

Meni se taj tajlandski princip iz tog razloga dopada. 

• Zainteresovan, 421 postova
  • Motocikl: k9

Ma brate, oni tamo voze na srecu, nemaju nikakva pravila. Nego idu malim brzinama pa zato nemaju poginule. Ne daj Boze nikad

• Svrati ponekad, 371 postova
  • Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V)

Kakvu srecu, taman posla - jednostavno se razumeju u saobracaju, imaju zdrav rezon sta ce ko da uradi. Voze motore svi, i zene i deca i to od malena. Pravila postoje ali su dosta slobodnija, sve u svrhu veceg protoka, sto i ima smisla. Sudari i incidenti koje sam video su cesto sa smotanim turistima, evropljani/usa. Ili divljanjem Rusa.

Promenio član Blackened
  • Podržavam 2

• Mr., 561 postova
  • Motocikl: BMW R1250GSA 2023 Trophy , Yamaha MT-09 Tracer 2017 Tech Black,
39 minutes ago, Blackened said:

Kakvu srecu, taman posla - jednostavno se razumeju u saobracaju, imaju zdrav rezon sta ce ko da uradi. Voze motore svi, i zene i deca i to od malena. Pravila postoje ali su dosta slobodnija, sve u svrhu veceg protoka, sto i ima smisla. Sudari i incidenti koje sam video su cesto sa smotanim turistima, evropljani/usa. Ili divljanjem Rusa.

Nakon 5 godina u regionu (SEA) potpisujem koleginu evaluaciju.

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Integrisan, 4951 postova
WWW.021.RS

Od početka godine trideset četvoro motociklista izgubilo je život u saobraćaju.

Citajuci komentare glavne zamerke: provlacenje izmedju automobila i divljanje po bulevaru Evrope u NS?

• Integrisan, 9288 postova
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD

Danas gledam i ne verujem sta radi dečko na autobanu od Dusanovca pa sve do iskljucenja Lasta.

Vraćao sam se iz grada, tu smo sa provlacenjem bili sve do momenta kad je odlučio lik da ga raspizdi zaustavnom trakom.

Jbt dečko čemu to pitah se?

Iskljucenje za medak, konjarnik, panduri, lasta i gas ka B. Potoku sve zaustavnom.

Pa da ga je neko zakačio samo, završio bi prepolovljen na bankini.

Magarac težak 

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Svrati ponekad, 233 postova
  • Motocikl: CBR 1100XX

Preticao sam kamion na isprekidanoj u Grdelickoj klisuri pre neki dan, isao je oko 80-90, ja nekih 110-120 mozda da ga preteknem. Negde na pola kamiona sofer majmun daje migavac i krece da pretice mali kombi koji je bio ispred njega i vukao se. Sreca pa je motor uzak i ima snage pa sam pobegao levo i izvukao se gasom. Reagovao je tek kad sam izbio ispred njega, tako da je bio automobil verovatno bi doslo do kontakta. Mislio sam da barem kamiondzije znaju da voze jer im je to posao, al ocigledno ima izuzetaka.

• Malinar u pokusaju, 1696 postova
  • Motocikl: triumph tiger 1050

Zbog deficita vozača kamiona i autobusa, više ni oni ne znaju da voze. A svi nervozni, svi pod presijom i žurbi...

• Ne silazi, 7323 postova
  • Motocikl: TDM 900

Mene užasava kad čekam da se uključim na glavni put. Vidim da mi prilazi jedan jedini auto i čekam ga. Onda budala namota i tokom skretanja pali žmigavac. Pa daj ga na vreme sto ti se se dizni pokvarilo, da vidim gde ćeš da se uključim.

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 5

• Zainteresovan, 340 postova
  • Motocikl: Aprilia ETV 1000
Pre sat vremena, Djeronimo je napisao:

Preticao sam kamion na isprekidanoj u Grdelickoj klisuri pre neki dan, isao je oko 80-90, ja nekih 110-120 mozda da ga preteknem. Negde na pola kamiona sofer majmun daje migavac i krece da pretice mali kombi koji je bio ispred njega i vukao se. Sreca pa je motor uzak i ima snage pa sam pobegao levo i izvukao se gasom. Reagovao je tek kad sam izbio ispred njega, tako da je bio automobil verovatno bi doslo do kontakta. Mislio sam da barem kamiondzije znaju da voze jer im je to posao, al ocigledno ima izuzetaka.

Sumrak, vozim oko 100km/h glavni far,maglenke upaljene..., izlaze dva slepera sa sporednog puta imaju znak stop prvi izlazi ja mu blicam znaci bocno u kabinu, ne ferma me 2% nastavljam da blicam i kocim normalno, izasao i ode ispred mene, drugi je stao na stop, obisao prvog i koci da ga zaustavim, buni se blica svira.... reko kad ne znas da stanes na stop ili da se izvinis sad ces stati.

• Sviđa mi se 2

• Drug član, 1632 postova
  • Motocikl: Honda NC750x
pre 55 minuta, Alekre je napisao:

Mene užasava kad čekam da se uključim na glavni put. Vidim da mi prilazi jedan jedini auto i čekam ga. Onda budala namota i tokom skretanja pali žmigavac. Pa daj ga na vreme sto ti se se dizni pokvarilo, da vidim gde ćeš da se uključim.

Takvi su najgori i posle sto guzva ili sto mu pominjes celu familiju. 

• Drug član, 956 postova
  • Motocikl: Lep

Dokle god se takva stoka ne bude kaznjavala, dzabe sve. Ali i dalje mi je fascinatno koliko neko mora biti glup da misli da je faca kada ovako parkira.

• Svrati ponekad, 100 postova
  • Motocikl: MT-07 , super soco ts1200r
7 minutes ago, Abi said:

Dokle god se takva stoka ne bude kaznjavala, dzabe sve. Ali i dalje mi je fascinatno koliko neko mora biti glup da misli da je faca kada ovako parkira.

Verovatno ne konta da svi mislimo da ne ume da vozi taj auto koji ima cim parkira ovako 😂
Evo moj skromni dodatak:
Dok mi 'smrtnici' moramo da se prijavljujemo svaki dan za mesto i da koristimo samo striktno odredjeni broj jer ih je 'malo' u celoj zgradi,  neki imaju luksuz da se ovako parkiranju i tako stoje danima: 

image.png.b8e7677e1d97aa0e6438ef1359051e86.png

• Zbunjen 3

• Drug član, 462 postova
  • Motocikl: V2- americki

Vracam se pre sat vremena sa voznje, ono opusteno . U naselje vidim tri auta ispred mene, bmw italijanske table porse i mercedes. Vozim oko 60 na sat i polako ih sustizem. Pocinje isprekidana linija i krecem uz razdelnu liniju da snimim saobracaj i obidjem bme. Odjednom kreten nabada kocnicu i llagano na desno. Sreca imao 5-6 met lufta i brzina max 55. Seronja sa tel na "uvetu" staje da razgovara. Jebem ti hovno od vozaca pa zar je toliko tesko dati zmigavac. Posle ista kazna za tel i za pojas🤔

• Sviđa mi se 1

• -, 1746 postova
  • Motocikl: /
2 hours ago, Dule Sebeški said:

IMG-20240817-203000.jpg 

U jednom sam zagradio ovakvog pajsera ispred Mca kod Ikee. 

Pametnjakovic sa ribom staje, mecka neka nova kupe tipa cla,e parkira se isto ovako, samo jos levo i nabija ga do stuba (veoma amaterski sa njegove strane), al ostavlja mesta da se taman ja uvucem sa desne strane (pola njegovog zadnjeg kraja u mom parking mestu). Mislim tako je naisao iz prve, nije se trudio da se ispravi. Izadje riba, sacekamo je mi i uvucemo se, a 5ca dugacka i tacno njegova zadnja desna ivica na par cm od od mog zadnjeg krila kad sam stao. I tako lik sam sebe zagradi, napred nabijen do stubica, nazad u mene, tockovi mu pun desni...

Seli mi da jedemo, oni za poneti... Al su jeli i oni ipak 45min u kolima :D

Promenio član ser
  • Sviđa mi se 13
  • Podržavam 1

• Drug član, 571 postova
  • Motocikl: -
Pre 5 sati, Dule Sebeški je napisao:

IMG-20240817-203000.jpg 

Pre 3 sati, Abi je napisao:

Vjerovatno rent-a-car, pa da ga neko ne čukne vratima, nema on para da  plati štetu.

• Sviđa mi se 1
  • Haha 1

• Ne silazi, 1335 postova
  • Motocikl: Y
Pre 18 sati, vex je napisao:

zar je toliko tesko dati zmigavac

To davanje zmigavca polako izumire i vrlo brzo ce doci dan kada ce izumreti, to je danas dobra volja a ne obaveza u saobracaju.

Ja bi tu sad napravio paralelu sa tempomatom iz druge teme, ako ga neko koristi da bi odmarao nogu zasto bi onda neko umarao ruku dajući zmigavac.

Nadolazecim generacijama se voznja svodi samo na puko motanje volana a sve drugo je bogom dato.

• Drug član, 1632 postova
  • Motocikl: Honda NC750x

Ne motaju ni volan, ima pracenje linija :lol2:
Neka novija auta ako ne das migavac pisti i pali tamo neke lampice kad se prestrojavas, znam x slucajeva da to gase da bi mogli bez migavca da se prestrojavaju a da nista ne svetli.

• Haha 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja