Jump to content

Moto Zajednica

Bahati mamlazi

Recommended Posts

• Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3718 postova
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)
pre 2 minuta, СајберГастарбајтер je napisao:

@zika56 Погрешној особи си одговорио. Ја не помињем, нити сам помињао српски ЗОБС.

Izvini onda, ja mislio da pričamo o saobraćaju u Srbiji.

Promenio član zika56
  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovori..., 4869 postova

Мало смо проширили причу пошто сам поменуо ово

пошто јел’ те нисмо усамљено острво у Тихом Океану.

• 4_tocka_i_karoserija, 2370 postova
  • Motocikl: -

@ske taj pandur je bio loš đak

ZOBS

Član 40

Za vožnju bicikla, gde ne postoji posebna staza, odnosno traka, sme da se koristi kolovoz u širini od najviše jedan metar od desne ivice kolovoza, osim na delu puta ispred raskrsnice ili drugog mesta na kome vozilo skreće ulevo, odnosno kada vrši preticanje ili obilaženje.

Da li može jasnije da piše da bicikl vozi uz desnu ivicu OSIM kad pretiče ili obilazi??

• Podržavam 2

Pre sat vremena, ske je napisao:

Pa ako bi ponovo procitao taj ZOBS, malo podrobnije, vrv bi naisao na taj podatak, ne znam, ja nisam citao. Ali sam zato pitao oficira policije, kao sto sam gore i napisao, a on mi je ovako objasnio;)

Ja pročitao malo podrobnije taj ZOBS i to što ti je rekao taj oficir ipak nisam uspeo da pronađem.

• Svrati ponekad, 245 postova
  • Motocikl: Beverly 500ie Cruiser

Kako ide rasprava na temu bicikala cini mi se da cu sa nekim od kolega sa foruma imati ne bas prijatne susrete ako ikad budem mogao opet na bicikl. :D

• Sviđa mi se 1

20 minutes ago, Zuba87 said:

Нећеш се ни сећати, већина потреса мозга има за последицу губитак краткорочног памћења :)

Moze biti, ostaje da se vidi :) 

Ma pristao bih i na nedeljne potrese mozga samo da ponovo vozim. :D

Cuuvam, perem, glancam i odrzavam bajs, ali voznje bez. Da mi je neko rekao da zbog ramena necu moci bicikl da vozim smejao bih se.

WWW.BLIC.RS

Tešku saobraćajnu nesreću koja je dogodila prošle nedelje u Boljevcima prilikom koje je poginuo muškarac koji je bio na mopedu izazvalo je dete, odnosno, dečak koji ima samo 12...

Ajao, ova nesreca sve gora i gora.

Promenio član Koprian

• Zainteresovan, 525 postova
  • Motocikl: k9
Pre 2 sati, zaludan je napisao:

@ske taj pandur je bio loš đak

ZOBS

Član 40

Za vožnju bicikla, gde ne postoji posebna staza, odnosno traka, sme da se koristi kolovoz u širini od najviše jedan metar od desne ivice kolovoza, osim na delu puta ispred raskrsnice ili drugog mesta na kome vozilo skreće ulevo, odnosno kada vrši preticanje ili obilaženje.

Da li može jasnije da piše da bicikl vozi uz desnu ivicu OSIM kad pretiče ili obilazi??

Pa u tome i jeste stvar, lepo ti pise, koristi jedan metar od desne ivice, osim kada skrece levo, pretice ili obilazi... Mi pricamo svo vreme o situaciji kada biciklista ide pravo, ne skrece ni levo ni desno, ne obilazi i ne pretice, samo ide pravo , uz desnu ivicu kolovoza , kako je jedino dozvoljeno.

@zika56

Ako si uspeo za 3 sata da podrobno procitas ZOBS i sve ti je bilo jasno i nisi morao da procitas uz to i neki komentar zakona i nisi pronasao ovo sto sam ja napisao, a rekao mi radnik MUPa, onda mi nista drugo ne preostaje nego da se izvinim ako sam nekog doveo u zabludu prenosenjem neistinitog i pogresnog pravila, a tebe da ubuduce kontaktiram u vezi svih nedoumica iz ZOBSa, jer ces ti to caskom:)

• Sviđa mi se 1
  • Haha 1

pre 9 minuta, ske je napisao:

Pa u tome i jeste stvar, lepo ti pise, koristi jedan metar od desne ivice, osim kada skrece levo, pretice ili obilazi... Mi pricamo svo vreme o situaciji kada biciklista ide pravo, ne skrece ni levo ni desno, ne obilazi i ne pretice, samo ide pravo , uz desnu ivicu kolovoza , kako je jedino dozvoljeno.

@zika56

Ako si uspeo za 3 sata da podrobno procitas ZOBS i sve ti je bilo jasno i nisi morao da procitas uz to i neki komentar zakona i nisi pronasao ovo sto sam ja napisao, a rekao mi radnik MUPa, onda mi nista drugo ne preostaje nego da se izvinim ako sam nekog doveo u zabludu prenosenjem neistinitog i pogresnog pravila, a tebe da ubuduce kontaktiram u vezi svih nedoumica iz ZOBSa, jer ces ti to caskom:)

Iskreno se nadam da se u ovome što pišeš namerno zajebavaš, jer ukoliko stvarno tako misliš ......

• Ne silazi, 2223 postova
  • Motocikl: Honda NC700D Integra
5 hours ago, ser said:

Zato sto nigde u svetu nije dozvoljeno preticanje sa desne strane, a skretanje u bocnu desnu ulicu se vrsi uz desnu ivicu kolovoza. 

Kretanje bicikla uz desnu ivicu kolovoza nije preticanje. Obilaženje bicikla u istoj traci nije preticanje inače bi morao da ga autom pretičeš drugom trakom. Prosto je uzet u obzir gabarit bicikla koji je manji od šlepera i dozvoljena netipična radnja samo za taj slučaj da bi saobraćaj mogao da teče. 

5 hours ago, Zuba87 said:

Мене највише занима одакле простора бициклу да прође са десне стране возила која се крећу, или су заустављена, у крајњој десној траци? 

Ovo je nebitno. Već sam pisao da može biciklista da stane, podigne bicikl i na rukama ga prenese sa nečije desne strane. 

4 hours ago, Zuba87 said:

Да, има и то смисла, али сам више мислио на то да је свако возило обавезно да се креће својом траком уз њену десну ивицу, а највише до метар од исте. 

Да се на томе инсистира у ауто школама, не бисмо имали ситуације да људи обилазе са десне стране. Физички не би било могуће. 

Овако, 97,64 % људи мисли да је та трака цела његова и да сме да је користи по нахођењу. Да сме да јаше линију, јер му је тако лакше итд. 

Prvi pasus da, osim kada postoji bicikl na tom kolovozu, kao što sam gore napisao da mora postojati izuzetak.

Kako su loše obuke u auto školama, baš je čudno da nema više poginulih. Malopre vozim iza auto škole i jaši srednju liniju. Baš sam se setio ove teme... 

3 hours ago, ske said:

Bicikl kada prolazi pored vozila koja su zaustavljena ili se krecu ne vrsi obilazenje sa desne strane, on jednostavno koristi taj deo kolovoza od jednog metra, ako je slobodan, ne vrsi nikakvu radnju,ne obilazi,ne pretice, samo se krece, pravo

Ovo je srž priče.

2 hours ago, zaludan said:

@skebicikl vozi uz desnu ivicu OSIM kad pretiče ili obilazi??

Možda se misli kada pretiče drugi bicikl, a ne auto. Prosto imaš gore, a možeš da razmišljaš i da je različito, a različite kategorije vozila. Kao što već rekoh, auto pretiče bicikl u istoj traci, tako isto i bicikl ne pretiče auto kada se kreće kao što je kolega gore objasnio... 

• Sviđa mi se 2

pre 10 minuta, ske je napisao:

Mi pricamo svo vreme o situaciji kada biciklista ide pravo, ne skrece ni levo ni desno, ne obilazi...

Lebe mekani...

ZOBS

Član 7

75) obilaženje je prolaženje učesnika u saobraćaju pored drugog učesnika u saobraćaju koji se ne pomera, objekta ili prepreke na kolovozu,

Ja se čudim kako je moguće da vrtimo jedno te isto, a onda shvatim da su i osnovni pojmovi iz ZOBS-a nepoznanica, a kamoli nešto više.

Evo da probam: ako biciklista ide pravo pored zaustavljanog automobila onda je to OBILAŽENJE i biciklista MORA da ga obiđe s leve strane i ne može da se nađe u situaciji da ga obara automobil koji ide desno.

• Podržavam 4

pre 4 minuta, X8 Vračar je napisao:

Možda se misli kada pretiče drugi bicikl, a ne auto.

Ne brate, ne misli se na drugi bicikl. To je zakon, i da se misli na drugi bicikl, pisalo bi "drugi bicikl". Ovako se odnosi na bilo šta što biciklista eventualno OBILAZI ili PRETIČE.

pre 5 minuta, X8 Vračar je napisao:

Kretanje bicikla uz desnu ivicu kolovoza nije preticanje. Obilaženje bicikla u istoj traci nije preticanje inače bi morao da ga autom pretičeš drugom trakom. Prosto je uzet u obzir gabarit bicikla koji je manji od šlepera i dozvoljena netipična radnja samo za taj slučaj da bi saobraćaj mogao da teče. 

Ovo je nebitno. Već sam pisao da može biciklista da stane, podigne bicikl i na rukama ga prenese sa nečije desne strane. 

Prvi pasus da, osim kada postoji bicikl na tom kolovozu, kao što sam gore napisao da mora postojati izuzetak.

Kako su loše obuke u auto školama, baš je čudno da nema više poginulih. Malopre vozim iza auto škole i jaši srednju liniju. Baš sam se setio ove teme... 

Ovo je srž priče.

Možda se misli kada pretiče drugi bicikl, a ne auto. Prosto imaš gore, a možeš da razmišljaš i da je različito, a različite kategorije vozila. Kao što već rekoh, auto pretiče bicikl u istoj traci, tako isto i bicikl ne pretiče auto kada se kreće kao što je kolega gore objasnio... 

Ovako mali Perica zamišlja "onu stvar".:)

• Zainteresovan, 525 postova
  • Motocikl: k9

ovo postaje prekomplikovano... ne znam zbog cega...

Aj da probamo da umesto bicikliste stavimo pesaka koji se krece kolovozom uz desnu ivicu, nema trotoar. Na raskrsnici nastavlja pravo a auto skrece desno. Ko ima prednost?

• Sviđa mi se 1

Ne brate, ne misli se na drugi bicikl. To je zakon, i da se misli na drugi bicikl, pisalo bi "drugi bicikl". Ovako se odnosi na bilo šta što biciklista eventualno OBILAZI ili PRETIČE.

Nije zobs ni pisan imajući bicikle i vidu inače bi bio precizniji... 

Ovako mali Perica zamišlja "onu stvar".

Zapravo, ovo je realnost. Videćeš onu stvar zaista kada neko uoči potrebu da uvede i bicikle u zakon, kao i trotinete, da naplaćuje registraciju istih itd. 

Aj da probamo da umesto bicikliste stavimo pesaka koji se krece kolovozom uz desnu ivicu, nema trotoar. Na raskrsnici nastavlja pravo a auto skrece desno. Ko ima prednost?

Ahahahahaaaa pretovareni šleper od 60t ima prednost jer je najveći i najteži i boli ga ona stvar!!!
  • Sviđa mi se 1
  • Haha 1

pre 3 minuta, X8 Vračar je napisao:

Zapravo, ovo je realnost. Videćeš onu stvar zaista kada neko uoči potrebu da uvede i bicikle u zakon, kao i trotinete, da naplaćuje registraciju istih itd. 

Kada bude tako uređeno Zakonom, moraće svi da znaju za to i da se toga pridržavaju, a do tada moramo svi da se pridržavamo onoga što je trenutno važeće.

• Podržavam 1

pre 12 minuta, X8 Vračar je napisao:

Ajde molim te reci da je neprecizno ovo oko raskrsnice?

• Drug član, 1652 postova
pre 49 minuta, ske je napisao:

umesto bicikliste stavimo pesaka koji se krece kolovozom uz desnu ivicu, nema trotoar. Na raskrsnici nastavlja pravo a auto skrece desno. Ko ima prednost?

Онда пешак крши закон јер, ако нема тротоара, пешак треба да се креће левом страном коловоза! 

Залудни је у праву, баш се не познаје ЗОБС :grr:

• Sviđa mi se 1

pre 54 minuta, ske je napisao:

Za neke očigledno jeste prekomplikovano.;)

1. Biciklista i pešak ne spadaju u istu kategoriju učesnika u saobraćaju i shodno tome za njih ne važe ista pravila.

2. Pešaci se (tamo gde nema trotoara), po pravilu kreću uz levu ivicu kolovoza, a ne desnu, tako da je tvoje pitanje ......

Promenio član zika56

• Zainteresovan, 857 postova
  • Motocikl: Tomos 14 M 1981
Pre sat vremena, ske je napisao:

Ko ima prednost?

Biciklista.

U ovom slučaju pešak (bez obzira što ide u istom smeru).

U toj situaciji, vozač,  ga sigurno vidi.

Pa .ebemu miša, neća ga valjda namerno zgaziti?

Pešak nastavlja pravo (važi propuštanje pešaka po pravilu raskrsnice).

Auto koji stoji u desnoj traci, mora zauzeti položaj uz desnu ivicu kolovoza.

Biciklista ga obilazi sa leve strane.

Kada skreće levo biciklista je dužan da blagovremeno da znak i prestroji se uz levu ivicu trake.

Po zakonu automobil može ispred i u raskrsnici da pretiče: motocikl, moped i bicikl.

Ako automobil skreće desno, dužan je propustiti navedena vozila, koja u raskrsnici nastavljaju pravo, po pravilu desne strane (presecanje putanje je prekršaj).

Isto kao što mora pustiti, drugo vozilo, koje iz desne trake prelazi u levu.

Ili, ako se uključuje u desnu traku, a već postoji vozilo koje se kreće desnom trakom - pravo, ne sme presecati putanju tog vozila (mora da ga propusti, pa da se prestroji).

Suština je u nedozvoljenom presecanju putanje i pravilu desne strane.

Promenio član feniks
  • Sviđa mi se 1

1 hour ago, ske said:

Ako nema trotoar pesak mora da se krece levom stranom kolovoza, propade nam uzorak :D

1 hour ago, zika56 said:

Kada bude tako uređeno Zakonom, moraće svi da znaju za to i da se toga pridržavaju, a do tada moramo svi da se pridržavamo onoga što je trenutno važeće.

Da su svi zakoni svakome potpuno jasni, ne bi bilo potrebe da postoje sudovi i prateći sadržaji. Za sada sve to vrlo često treba dodatno tumačiti... 

• Sviđa mi se 1

29 minutes ago, zika56 said:

Za neke očigledno jeste prekomplikovano.;)

1. Biciklista i pešak ne spadaju u istu kategoriju učesnika u saobraćaju i shodno tome za njih ne važe ista pravila.

Na dobrom smo putu: zaista postoje različite kategorije učesnika u saobraćaju. 

1 hour ago, zaludan said:

Ajde molim te reci da je neprecizno ovo oko raskrsnice?

Vidiš da je čak i kolega gore počeo da prihvata da postoje različite kategorije učesnika u saobraćaju. Zato kada se napiše samo učesnik u saobraćaju -  da, jeste neprecizno... 

• Zainteresovan, 857 postova
  • Motocikl: Tomos 14 M 1981

Motociklisti zauzimaju  najviše mesto na skali evolutivnog razvoja (da bi dobio dozvolu i upravljao vozilom treba ti upotrebljiv mozak).

Ispod su ostali (širok dijapazon u gomili).

Neki, na evolutivnoj skali, zauzimaju više mesto.

A neki, bogme, iako u/na vozilu, su nisko rangirani.

Pešaci su negde na nivou jednoćelijskih organizama, ameba, protozoa... 

Većina pokazuje osobine skakavaca (eto, tu su i insekti).

U prilog ovome govori, već, 168 sitno pisanih strana.-_-

Promenio član feniks
  • Haha 5

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   2 članova

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja