Jump to content

Moto Zajednica

Kawasaki Versys 650/1000

Recommended Posts

• Ne silazi, 5547 postova
  • Motocikl: XT1200Z Super Tenere

Kum vozi Versys 1000 i povremeno ga provozam, stvarno se ništa ne dešava...već neko vreme ga svi teramo da zameni auspuh da bi se imao kakav-takav doživljaj vožnje.

• Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 526 postova
  • Motocikl: M1800R, Integra 750

Kod ovih novijih je dzaba mijenjati auspuh kad su ga kastrirali onom lončinom (katalizatorom) ispod. Ja sam ovome pokusavao i vaditi prigusivac, ali isti vrag i sa njim i bez. Malo jeste glasniji i ima dublji zvuk od koleginog sa originalnim auspuhom, ali to je bas minorno.
Namjeravao sam probati R1200GS, ali kazu da je jos anemicniji od ovoga.
Ne znam, valjda mi treba vremena da se na to naviknem, ali ovo je prvi motor sa kojim nemam onaj "jedva cekam da kisa stane pa da izvezem motor iz garaze" osjecaj niti me nesto previse tjera na voznju. Vidjet cemo, necu tek tako odustati. :)

• BJB Maxi Scooter Club, 1734 postova
  • Motocikl: Bmw R1200Gs
Kum vozi Versys 1000 i povremeno ga provozam, stvarno se ništa ne dešava...već neko vreme ga svi teramo da zameni auspuh da bi se imao kakav-takav doživljaj vožnje.
Kako jbm mu miša se nista ne desava na motoru od 120 ks, nije mi jasno sta to znači ništa se ne desava? Ok kad voziš turisticki sve ide umereno, kad ga zavrnes mora da kida, i to mora ozbiljno da kida. Kome to nije dovoljno sta mu preostaje, Multistrada ili Xr?

Poslato sa JNY-LX1 pomoću Tapatoka

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

Ma ide on, nema price, al nekako to sve mlako. Isti vrag ides li 60 ili 160, nikakvog uzbudjenja. Stvarno se ne zezam kad kazem da sam 2x skoro zaspao. Ovo mi se ni na Burgmanu nije desavalo :lol3:

• Drug član, 790 postova
  • Motocikl: Versys vel'ki, zeleni.

Ovo se meni desavalo na Varaderu. Veliki vizir, jak motor (u odnosu na prethodne), nema buke, nema vrtlozenja vazduha. Na 140km/h sam imao utisak da mogu da otvaram pasijans na rezervoaru.

Nego, neki savet u vezi lanca i lancanika za mali V? Da gledam samo DID ili se bolje pokazala Regina, Ekuma, Pbr... Cak mi ni zadnji lancanik ne izgleda lose (prednji nisam gledao), a presao sam 18.000 sa tim (fabrickim) setom. Prvenstveno mi je lanac za zamenu. Nije se toliko ni istegao koliko je problem u par clanaka koji su se ukrutili.

• Sviđa mi se 1

• Ne silazi, 5547 postova
  • Motocikl: XT1200Z Super Tenere
24 minutes ago, Nole Bg said:

Kako jbm mu miša se nista ne desava na motoru od 120 ks, nije mi jasno sta to znači ništa se ne desava? Ok kad voziš turisticki sve ide umereno, kad ga zavrnes mora da kida, i to mora ozbiljno da kida. Kome to nije dovoljno sta mu preostaje, Multistrada ili Xr?

U pitanju je doživljaj. Ideš ali nemaš nikakav osećaj, solidna zaštita od vetra, motor blago linearno razvija snagu...ništa se ne oseća.

Osećaj na tvom CBF-u je mnogo naglašeniji. Daš gas - osećaš ubrzanje. Ovo boldovano se ne oseća, prosto neverovatno. Na vožnjama smo se svi menjali da ga probamo, odličan za vožnju, udoban, bez vibracija i sl. ali nema fun faktor skoro uopšte. Bukvalno svi su imali isti osećaj.

PS. u pitanju je bivši Darkov Versys, samo vraćen na fabričku visinu.

• Sviđa mi se 1

• Zainteresovan, 379 postova
  • Motocikl: Adventure sports 750
pre 50 minuta, grafigo je napisao:

Ovo se meni desavalo na Varaderu. Veliki vizir, jak motor (u odnosu na prethodne), nema buke, nema vrtlozenja vazduha. Na 140km/h sam imao utisak da mogu da otvaram pasijans na rezervoaru.

Nego, neki savet u vezi lanca i lancanika za mali V? Da gledam samo DID ili se bolje pokazala Regina, Ekuma, Pbr... Cak mi ni zadnji lancanik ne izgleda lose (prednji nisam gledao), a presao sam 18.000 sa tim (fabrickim) setom. Prvenstveno mi je lanac za zamenu. Nije se toliko ni istegao koliko je problem u par clanaka koji su se ukrutili.

Pa druye uzmi lepo ulje u špric i iglom podmaži te koji su kruti , par komada pre i par komada posle. Moj dobar drugar je na Africi twin , savesnim održavanjem , fabriči lanac "terao" 90.000 km Znači taj tvoj nije ni na pola života. Osim ako je teran po kiši pa nije podmazan i slično. Ne bih da palamudim , ali versys sigurno nije kriv što mu je krut lanac.

• Drug član, 790 postova

Ne, nisam ni rekao da je do Versysa. Ja sam zanemario odrzavanje lanca, to je valjda jasno.

Nemam neke uslove da se posvetim motoru, sem da ga odvezem na servis. Ove godine ne nalazim vremena ni za voznju (ni 1000km ove godine) pa ga logicno nema ni za sitna "uzivanja" pored motora.

To sto nemam vremena ne znaci da ne treba finansijski ulagati u njega.

U pitanju je doživljaj. Ideš ali nemaš nikakav osećaj, solidna zaštita od vetra, motor blago linearno razvija snagu...ništa se ne oseća.
Osećaj na tvom CBF-u je mnogo naglašeniji. Daš gas - osećaš ubrzanje. Ovo boldovano se ne oseća, prosto neverovatno. Na vožnjama smo se svi menjali da ga probamo, odličan za vožnju, udoban, bez vibracija i sl. ali nema fun faktor skoro uopšte. Bukvalno svi su imali isti osećaj.

PS. u pitanju je bivši Darkov Versys, samo vraćen na fabričku visinu.
Morao bi da probam da bi doneo zaključak, ali ne sumnjam u Doktorovu konstataciju. Kako li @ProMaster komentariše ovo, koji bi rado s Trejsera se vratio na Kawu? Bio mi je jedan ozbiljan kandidat za naslednika Honde ali ako je tako???

• Drug član, 1866 postova
  • Motocikl: Tracer 900 124ccm

Ma nije to baš tako, tj. jeste kad predjes s nekog divljeg motora.

Versys krene da vuče odmah, i puni do kraja, sva ta snaga je raspoređena duž celog opsega.

Ko misli da je mlitav može da proba da beži sa nekim motorom, pa da vidi da li će moći.

Njegova po meni mana je težina, ne može da bude baš brz kroz krivine, ali zato to vrati stabilnošću na autoputu.

Evo ovog snimka što sam stavljao već..

• Sviđa mi se 3

Nije nitko rekao da on ne puni i da nije brz, ali fali mu taj fun factor kao sto Doktor gore napisa. Bas to sto linearno vuce od podruma do plafona mu ubija tu zabavu. A naravno i ta tezina koja mu smeta po okukama ne doprinosi bas nekoj zabavi.
Sto se tice stabilnosti po auto putu, da stabilan je do 160. Iznad toga mu prednji kraj toliko olaksa da postane opasan. Mislio sam da umisljam, ali sam trazio malo po internetu i vidim da se puno ljudi zali na to.
Ne znam, jos je rano da donosim neke tvrde zakljucke i ovaj put necu brzati pa da placem kao za Banditom. Neka ga, vozit cu ga barem 5-6000km pa cu onda vidjeti sta i kako dalje.

• Drug član, 1866 postova
  • Motocikl: Tracer 900 124ccm

Ne znam, nisam imao loših iskustava sa mojim na autoputu (možda jer mi je vešanje bilo podešeno kako treba, proveri to), a proveo sam na njemu sigurno jedno 5-8000km (na auto putu samo), a motor sam vozi nekih 25-28000km, ako se ne varam.

Tracer je npr. opasan za autoput, jer te povuče svojim ubrzanjem i uopšte nemaš predstavu koliko zaprao ideš, a od 160 je moguća pojava IZNENADNOG  voblinga, a do 160 si dok "trepneš"..

Zašto ovo naglašavam, desilo mi se da i Versys udje u vobling, ali to sam pripisivao strujanju vazduha, vozim iza kamiona ili nekog većeg auta pri većoj brzini i uvek to ide kao nagoveštaj pa onda, kod Tracera je to BAM BAM BAM.

Prilično često sam vozio taj motor na relaciji BG - LE - BG , i nije mi strano da vozim brzo autoputem, naročito kad sam sam, nikada od Versysa nisam doživeo da me uplašio svojim ponašanjem na većim brzinama.

Pre 10 sati, ProMaster je napisao:

Ne znam, nisam imao loših iskustava sa mojim na autoputu (možda jer mi je vešanje bilo podešeno kako treba, proveri to), a proveo sam na njemu sigurno jedno 5-8000km (na auto putu samo), a motor sam vozi nekih 25-28000km, ako se ne varam.

Tracer je npr. opasan za autoput, jer te povuče svojim ubrzanjem i uopšte nemaš predstavu koliko zaprao ideš, a od 160 je moguća pojava IZNENADNOG  voblinga, a do 160 si dok "trepneš"..

Zašto ovo naglašavam, desilo mi se da i Versys udje u vobling, ali to sam pripisivao strujanju vazduha, vozim iza kamiona ili nekog većeg auta pri većoj brzini i uvek to ide kao nagoveštaj pa onda, kod Tracera je to BAM BAM BAM.

Prilično često sam vozio taj motor na relaciji BG - LE - BG , i nije mi strano da vozim brzo autoputem, naročito kad sam sam, nikada od Versysa nisam doživeo da me uplašio svojim ponašanjem na većim brzinama.

Ovjes sam vratio na standard i moram priznati da ga od tada nisam vozio brze od 160 na autoputu. Prije toga je bio spusten (bivsi vlasnik je bio dosta nizak) i bilo je prckano po ovjesu.
Ali da, ta nestabilnost o kojoj pricam je bas taj lagani vobling i bas se osjete udari vjetra i kao da nemam vise potpunu kontrolu nad motorom. Bas nekako neugodno za voziti.

• Drug član, 3364 postova
  • Motocikl: Blackie

Čitam specifikacije...gde mu nabiše 240-50kg,a alu ram?Kao big Bandit...mala lokomotiva?!Turiš ga na šine i ne mrda...i u krivinama,samo se malko ranije pripremiš(govorim u odnosu na lakše motocikle) i no problemo! 

• Drug član, 1699 postova
  • Motocikl: Kawasaki Versys 1000 Grand Tourer

Ja nemam takva iskustva, u smislu neke nestabilnosti i gubitka osećaja prednjeg točka na većim brzinama. Doduše, malu zamerku imam na prednje vešanje - meni je malo grubo i previše "direktno" prenosi informaciju, tako da razmišljam da uzmem malo ređe ulje za viljušku, eventualno progresivne opruge... Nisam ga nešto zavrtao za ove dve sezone i desetak hiljada pređenih kilometara, ne preko 180 km/h,  ali znam da sam se iznenadio mirnoćom motora kada sam video da vozim navedenom brzinom. Motor jeste težak i ne možeš ga lako bacati levo-desno na kratkim krivinama ali nije za takve stvari ni zamišljen. Sve stoji, ovo što je gore Stefan napisao u smislu linearnosti snage koju isporučuje kroz obrtaje, ne kida, ne eksplodira, ali meni takva mašina savršeno odgovara za ono što mi treba i ono što očekujem da mi motor pruži. Motor mi je baš legao, ali ne sporim da nekom drugom možda fali malo više adrenalina. 

• Sviđa mi se 1

Ja nemam takva iskustva, u smislu neke nestabilnosti i gubitka osećaja prednjeg točka na većim brzinama. Doduše, malu zamerku imam na prednje vešanje - meni je malo grubo i previše "direktno" prenosi informaciju, tako da razmišljam da uzmem malo ređe ulje za viljušku, eventualno progresivne opruge... Nisam ga nešto zavrtao za ove dve sezone i desetak hiljada pređenih kilometara, ne preko 180 km/h,  ali znam da sam se iznenadio mirnoćom motora kada sam video da vozim navedenom brzinom. Motor jeste težak i ne možeš ga lako bacati levo-desno na kratkim krivinama ali nije za takve stvari ni zamišljen. Sve stoji, ovo što je gore Stefan napisao u smislu linearnosti snage koju isporučuje kroz obrtaje, ne kida, ne eksplodira, ali meni takva mašina savršeno odgovara za ono što mi treba i ono što očekujem da mi motor pruži. Motor mi je baš legao, ali ne sporim da nekom drugom možda fali malo više adrenalina. 
Nzm šta reći, nekom legne nekom ne, nekom odgovara nekom ne. Nekako sam navikao na ta 4 redna i bio mi je prvi pik posle Honde. Nema druge nego da se organizuje neka voznja sa @DraganNS pa da vidimo na licu mesta o čemu se tu radi, s tim sto bi ja gadjao ovaj noviji model.

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 1699 postova
  • Motocikl: Kawasaki Versys 1000 Grand Tourer

@Alekre Možda grešim ali držim da se progresivne opruge traže manju silu prilikom početnog sabijanja a da je potrebna sve veća sila da bi se sasvim sabile, dok linearne opruge pružaju konstantan "otpor" sabijanju. Kod mene, npr. kada lagano kočim, malom silom, prednja suspenzija ima tendenciju da se ne sabija nego tek kada jače stisnem kočnicu viljuška naglo tone. Fali mi prelaz, ako se razumemo. Ovo kada napišem zvuči da je veoma izraženo ali nije, ovo su nijanse koje ja primećujem a možda bi neko rekao da je to normalno. Možda samo treba ređe ulje, ili samo treba zameniti ulje ali kada već menjam voleo bih da raščistim dilemu šta je uzrok. U principu, vozim na fabričkom setup-u vešanja (ja imam oko 85 kg) ali pošto nisam prvi vlasnik možda je prethodni stavio npr. jaču oprugu. Ko će ga znati? :neznam:

@Nole Bg rad sam da se provozamo, valjda će se i ova kišurina ispadati pa ćemo se organizovati za đir. Vidim da tebi i tvojoj ekipi ne treba mnogo organizacije, čas ste tu čas ste tamo, ja sam malo komplikovaniji u tom smislu ali uklopićemo nešto narednih nedelja :moto3:

Promenio član DraganNS

• Ne silazi, 7331 postova
  • Motocikl: TDM 900

Pa zato ti i propada.

Opruge su osnov vešanja. Progresivne opruge su univerzalno rešenje, da ne kažem polovično. To znači da taj motor bude prihvatljiv kad sedne NFS, kad sednem ja i neko od 75 kg. 

Kad se vešanje modifikuje, onda se ide sa linearnom oprugom koja je adekvatna za tvoju težinu. Tek onda ćeš dobiti konstantne perfomanse i mogućnost da podesiš vešanje. 

• Sviđa mi se 1

• Integrisan, 9461 postova
  • Motocikl: ---Honda---

Dosta drugara je kupilo progresivne opruge kao nesto bolje, vecinu sam ja ugradio i probao.
U voznji se mahom koristi trecina do polovine hoda ogibljenja. Meni se to ne svidja, putevi kakvi su i ovih prosecnih 10ak cm je malo.

Dobije se na upravljivosti ok ali nije to To, i progresivne se po jacini kupuju.
Trenutno su mi u stapovima cbf-a wirth progresivne, nose tezinu vrh ali se namucih sa stelovanjem. Tek po ugradnji zamenskih ventila sam dobio kultivisanu prednjicu.
Ima oko oslanjanja dosta zezanja i ne postoji univerzalno stelovanje.

Sent from my EML-L09 using Tapatalk

• Drug član, 790 postova

Ako moze neki link, da vidim gde vi nalazite te opruge.

Ja pomalo sto sam gledao, to je uvek bio komplet (opruga, amortizer...) pa je kostalo minimum 500 eur pa na vise.

Pretpostavljam da nema resenja za solo voznju i za voznju u dvoje? Nesto mora da trpi?

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja