Jump to content

Moto Zajednica

Kymco Downtown 300i

Recommended Posts

• Svakom po zasluzi, 12432 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Pored tih 6 dioda, regler je pun tiristora, elektronike... Tako da ispravnost se moze proveriti samo u radu, na 3000 1/min merenjem napona na akumulatoru. 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 220 postova
  • Motocikl: Suzuki Burgman 400 K1

Regler nema nikakve veze sa varnicom, prosta elektronika namotaji daju napon koji on prepravlja na napon punjenja, što kolega kaže ako je bio u problemu možda je struja punjenja bila jaka i pitaj Boga šta je crklo. 

Ako nema varnice kreni redom, spaljeni ecu bi imao još neke simptome da li kada daš konatakt odradi tabla pogasi sve i vergla ? Mogućnosti su razne, kill switch, stand switch, pickup sensor sa radilice koji si rekao da je nov, bonbina, svećica, kablovi i na kraju ecu.

• U prolazu, 53 postova
  • Motocikl: Malaguti F10 & Kymco Downtown 300i

Apsolutno nema nikakve druge simptome ecu da je crkao, osim što nema varnice na svjećici. Okrenem ključ, lampe se popale , kazaljke odrade check, pogase se sve lampice osim žute check engine ....vergla normalno, ali nema varnice .....

Pikap senzor ima 2 žice(džek) , mjerenjem multimetrom daje fabričke specifikacije, 100-130 oma .....i ispitano takoođe na verglanje kupi signal sa magneta....ali taj signal ne dolazi do svjećice.....Bombina takoođe ispitana, ispravna. Svjećica nova stavljena.....

Jedino nisam testirao kill switch(koji je polomljen) i stand switch....

Nisam testirao iz razloga , kada je kill switch na off onda neće uopšte skuter da vergla, takoođe stand switch, kad je spušten bočni nogar, neće da vergla....

E sad ne znam, da li utiču na varnicu generalno. 

• Ne silazi, 6591 postova
  • Motocikl: konzerviran

A što je problem da se vrate stari namotaji i proba varnica? Neće i ne treba on tako ni da radi, bukvalno samo da ga zaverglaš. Odmah ćeš da isključiš iz jednačine dobar deo instalacije i puno nedoumica.

• Integrisan, 9335 postova
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD

Sta se desilo kod tebe....

Krenimo od namotaja koji su probili te zbog toga nisi imao punjenje.

Tad kad nisi imao punjenje regler je dobio -12V tamo gde ih ne treba biti.

Sta imaju zajedničko ECU i regler?

Zajedničko im je stalno napajanje ili ti + i -.

Svaki ECU ima na min 2 pina + i isto tako - koji dolazi, takodje i regleri imaju isto po 2 + i 2 - većinom.

Kad regler odlepi, pomeša/okrene smereove....nastaje karambol.

Znači da bi pored namotaja trebao zameniti i regler.

Potom ispitas da li je napajanje ECU-a kako treba pa tek onda bocnes drugi računar.

Vratis klemu i prekrstis se.

• Sviđa mi se 2

• U prolazu, 53 postova

Odgovor za kolegu pronto: Sve sam probao, vezano za stare namotaje i pikap....

Kolega Satelis i svi ostali, hvala puno na objašnjenju. 

Da budem iskren, tek sad kapiram da sam ja ipak napravio problem. 

Kada sam montirao nove namotaje, nisam vodio računa o poziciji kablova koji idu iz namotaja , a unutar dekla ostaju. Precizno , nisam vodio računa o tome da se magnet nalazi između namotaja i pikap senzora.  Kad sam prvi put sve sastavio, i pokušao da verglam, nije htio da upali. Desilo se ovo dolje na slikama. 

Magnet je oštetio zaštitu instalacije namotaja, i nagnječio žicu koja ide iz namotaja na regler. Kad nije htio da upali, ja sam opet sve skinuo, vidio šta se desilo, skinuo zaštitu sa instalacije, i vidio da nije oštećena instalacija. Vidio sam šta sam uradio pogrešno, pa sam upakovao žice i instalaciju kako treba, da može magnet da se okreće slobodno......sklopio sve po drugi put, i opet neće da upali, tj nema varnice.....

Sad kad sve "saberem" , pretpostavljam da je u trenutku kad je magnet zakačio instalaciju namotaja, došlo je do kratkog spoja,(iako žice nisu ogoljene, samo 1 je nagnječena) vjerovatno je preko reglera ECU dobio strujni udar i pregorio. 

Što bi rekli, sam pao sam se ubio. Šta da radim, svaka se škola plaća. 

Sad je samo pitanje, da li postoji način da se ispita regler, da ne kupujem napamet novi, koji košta 120€, plus moram ECU drugi kupiti....a na sve to, već sam ulupao preko 600€ dijelova....

Makar da ne bacam novac na regler , ako ne moram....☹️☹️☹️

Takoođe, sve su prilike da ću morati kupiti novi ECU(350€ košta), polovan nisam uspio da nađem, za sad.☹️☹️☹️☹️☹️☹️

IMG_20240501_165618.jpg

IMG_20240501_170703.jpg

IMG_20240501_175653.jpg

• Svrati ponekad, 220 postova
  • Motocikl: Suzuki Burgman 400 K1

Ovo je sa neta, ne poznajem toliko materiju, ali ako budeš pratio ove korake mislim da ti može pomoći, za ostalo sačekaj odgovor od iskusnijih kolega.

• U prolazu, 53 postova

Ispitao sam regler, kao na snimku. Otpor je za diode 0.560-0.580, kako koja.  Trebalo bi da je to ok. 

Ma i nov regler može da ae nađe, ali ECU nema polovan nigdje....za sad 😂 "iskopaće ga Bili " 😄😄😄

• Svrati ponekad, 248 postova
  • Motocikl: Vespa GS 160, Vespa GTS 300 HPE
Pre sat vremena, Majstor_početnik je napisao:

Ispitao sam regler, kao na snimku. Otpor je za diode 0.560-0.580, kako koja.  Trebalo bi da je to ok. 

Ma i nov regler može da ae nađe, ali ECU nema polovan nigdje....za sad 😂 "iskopaće ga Bili " 😄😄😄

Kao što je gore pisano, na ovaj način si proverio samo ispravljački deo reglera (Grecov spoj, tj ispravljačke diode). Drugi deo radi regulaciju napona i treba da ga drži na oko 14 do 14.5 volti. Ako on crkne, dobiješ previsok napon i osetljivi delovi elektronike crkavaju. Prema tome, ovo nije potpuna garancija da je regler ispravan. Odnesi ga kod nekog električara koji ima aparaturu za ispitivanje, nemoj da ti rikne i novi ECU...

• Podržavam 1

• U prolazu, 53 postova
Pre sat vremena, zhex je napisao:

Kao što je gore pisano, na ovaj način si proverio samo ispravljački deo reglera (Grecov spoj, tj ispravljačke diode). Drugi deo radi regulaciju napona i treba da ga drži na oko 14 do 14.5 volti. Ako on crkne, dobiješ previsok napon i osetljivi delovi elektronike crkavaju. Prema tome, ovo nije potpuna garancija da je regler ispravan. Odnesi ga kod nekog električara koji ima aparaturu za ispitivanje, nemoj da ti rikne i novi ECU...

Jasno , hvala puno na savjetima. Ako nađem ecu po iole normalnoj cijeni, kupit ću nov regler da ne razmišljam o tome.....

Nov je oko 350€ 😱😱😱

• Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3693 postova
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)
28 minutes ago, Majstor_početnik said:

Jasno , hvala puno na savjetima. Ako nađem ecu po iole normalnoj cijeni, kupit ću nov regler da ne razmišljam o tome.....

Nov je oko 350€ 😱😱😱

Pošalji mi svoj regler da ga testiram.

Košta te samo poštarina.

• Sviđa mi se 4

• U prolazu, 53 postova
pre 4 minuta, zika56 je napisao:

Pošalji mi svoj regler da ga testiram.

Košta te samo poštarina.

Vrlo rado bi ga poslao, i platio/častio za provjeru, ali sam iz CG...teško izvodljivo prijatelju 👍

Da ne bude zabune, loše sam gore napisao, nov ECU je 350€, a regler org 120€

Promenio član Majstor_početnik

1 minute ago, Majstor_početnik said:

Vrlo rado bi ga poslao, i platio/častio za provjeru, ali sam iz CG...teško izvodljivo prijatelju 👍

Da ne bude zabune, loše sam gore napisao, nov ECU je 350€, a regler org 120€

Ove godine sam iz Herceg Novog (i iz Igala) već imao tri reglera na "tretman", (slali mi autobusom koji ide za Niš i ja ih vraćao autobusom nazad).

• U prolazu, 53 postova
pre 1 minut, zika56 je napisao:

Ove godine sam iz Herceg Novog (i iz Igala) već imao tri reglera na "tretman", (slali mi autobusom koji ide za Niš i ja ih vraćao autobusom nazad).

Iskreno, nisam očekivao da hoćeš da se zezaš sa dostavom busom, jer malo ko to hoće....Ja inače vozim bus, to mi je profesija, i poznajem dosta kolega, tako da mi nije nikakav problem poslati busom. Precizno Royal Travel ide direkt HN-Niš, tako da sa njima mogu poslati. Pošto se već baviš elektrinikom, da li postoji mogućnost testiranja ecu-a na ispravnost?Ako već moram da kupim Ecu, da sam siguran da je on riknuo 100%.  Naravno, platiću svaku uslugu/popravku 👍👍👍

Just now, Majstor_početnik said:

Iskreno, nisam očekivao da hoćeš da se zezaš sa dostavom busom, jer malo ko to hoće....Ja inače vozim bus, to mi je profesija, i poznajem dosta kolega, tako da mi nije nikakav problem poslati busom. Precizno Royal Travel ide direkt HN-Niš, tako da sa njima mogu poslati. Pošto se već baviš elektrinikom, da li postoji mogućnost testiranja ecu-a na ispravnost?Ako već moram da kupim Ecu, da sam siguran da je on riknuo 100%.  Naravno, platiću svaku uslugu/popravku 👍👍👍

Samo reglere radim.

ECU možeš da ispitaš tako što ga staviš na neki drugi motor (pod uslovom da je isti model kao tvoj).

A jeste smaranje čekati autobus da bi ga preuzeo i poslao, (ja sam u Aleksincu), ali nije ni neka velika muka.

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 53 postova
pre 21 minuta, zika56 je napisao:

Samo reglere radim.

ECU možeš da ispitaš tako što ga staviš na neki drugi motor (pod uslovom da je isti model kao tvoj).

A jeste smaranje čekati autobus da bi ga preuzeo i poslao, (ja sam u Aleksincu), ali nije ni neka velika muka.

Sad sam pitao par kolega, niko ne ide ili prolazi kroz Aleksinac ...Uglavnom svi idu do Niša....ako se sjećaš koji prevoznik je bio kad si slao/uzimao reglere, to bi bilo idealno. 

Što se tiče drugog motora i testiranja , moj je 2010 god, prva serija downtowna euro3 32-33ks, a svi ostali kymco downtown 300i od 2011+ god su 29ks i nije isti ECU 😄 Nisam u situaciji da biram ecu zbog snage, i uopšte me ne interesuje da li je 29ks ili 33ks, ali da li je samo razlika u snazi?  Pod brojevima koje pišu na ECU, na ebayu nema ništa....bilo, i prodato 😄

Promenio član Majstor_početnik

• U prolazu, 53 postova
pre 12 minuta, boza_kg je napisao:

@Majstor_početnik nešto si visoke cene naveo za novo. Jesi li pitao Dejana iz BG za nabavku? Poslaću ti broj ako nemaš.

Nisam pitao Dejana.....ovo su cijene iz Kymco Predstavništva Zagreb.....

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja