Jump to content

Moto Zajednica

Dronovi/bespilotne letilice

Recommended Posts

• munZe konZa, 765 postova
  • Motocikl: R1200GS adventure
Pre 17 sati, djuraz je napisao:

Ja dok sam imao mini 1, ja uopste nisam izvaljivao da taj mod tu postoji, ali trebalo bi da ga ima. Kod mene na mini 2, to se nalazi sa desne strane gde podesavas da li ces da snimas/slikas itd, imas pravugaonik koji mozes da stisnes.

image.png.8e6df36d4ca9a90154ed824ba067cbd2.png

Onda tu pod QuickShot, imas da biras razlicite modove, do koje visine hoces da ides itd.. Obelezis na ekranu oko cega zelis da se vrti ili od cega da se udaljava, kliknes start i krene za jedno 3 sek.

image.png.7d5e1aa5de41348951d102ea0f888f3b.png

Sto se tice visine na koju ga saljem.. zavisi gde sam. Provrtim se malo sa dronom okolo da vidim gde ce da krene da me zeza signal, pa onda tek uzmem da snimam.

Hvala za objasnjenje, probacu prvom prilikom. 

Pre neki dan, pored moje gde ima veliki plato, momak vozi dron koji se cuje kao formula. Odem do njega, popricamo, i bukvalno sam bio kao malo dete kad vidi neku fenai igracku. Dron ide preko 180km/h, brzina skretanja i podizanja nije za lricu. Pravi lupinge, razne akrobacije... Cudo od drona. Vozi ga sa naocarima, na dronu gopro 8. Jedina losa stvar je baterija koja drzi do 5 minuta. Propeleri fluo zeleni, dron crn sa fluo detaljima, bruka. Nikada to uzivo nisam video

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 127 postova
  • Motocikl: Yamaha FZ8-SA
Pre 4 sati, zemunac72 je napisao:

Hvala za objasnjenje, probacu prvom prilikom. 

Pre neki dan, pored moje gde ima veliki plato, momak vozi dron koji se cuje kao formula. Odem do njega, popricamo, i bukvalno sam bio kao malo dete kad vidi neku fenai igracku. Dron ide preko 180km/h, brzina skretanja i podizanja nije za lricu. Pravi lupinge, razne akrobacije... Cudo od drona. Vozi ga sa naocarima, na dronu gopro 8. Jedina losa stvar je baterija koja drzi do 5 minuta. Propeleri fluo zeleni, dron crn sa fluo detaljima, bruka. Nikada to uzivo nisam video

To su FPV (First-Person View) dronovi. :)

Cesto imaju dve kamerice na sebi, jedna koja ima slabiji kvalitet za prenos i drugu koja snima (npr gopro itd). S obzirom da ovakav dron cesto nema fizicki gimbal za kameru, onda nema ni stabilizaciju snimka, pa to onda zavisi od vestine pilota i kvaliteta gopro kamere (jer gopro kamere imaju do nekog nivoa digitalnu stabilizaciju u sebi). 

FPV dronovi su super jer su bas brzi i mozes razne akrobacije da radis sa njima, ali isto tako ih je mnogo teze upravljati. Oni nemaju senzore itd koji ti pomazu prilikom leta kao kod normalnih DJI dronova. Baterija traje tako oko 5 minuta, za domet nisam siguran. Tako da ima svoje dobre i lose strane, mislim da mogu bas zanimljivi snimci da se naprave. :takoje:

Postoji i dosta DIY klipova na youtubu gde ljudi sami prave FPV dronove sa delovima porucenim sa neta, ne izgleda previse tesko. Mislim da moze da se napravi brutalan FPV dron za nekih 300-350e, cena naravno zavisi od kvaliteta delova, verovatno moze i jeftinije, ali ima tu jos troskova.. daljinac, kupovina gopro kamere itd itd. Takodje, mislim da je greota da se ovakva vrsta drona ne upari sa VR naocarima preko daljinca. :)

Napravio je i DJI svoju verziju FPV drona koja kosta oko 1200-1300e u paketu sa naocarima, ali to je vec bas skupo.. 

Promenio član djuraz
  • Sviđa mi se 1

• Drug član, 1865 postova

Za FPV a da je iole pismen 350€ je baš teško.

A to je samo goli dron, za ostale dodatke ti ode 1000€ lagano.

Tu podrazumevam baterije i punjač, naočare, daljinski sa predajnikom, antene i sl.

Treba ti i nekog specifičnog alata i materijala. Ali super je zabava. I mnogo si uključeniji od samog letenja. Baš igračka za velike dečake 

Svidja mi se samo sto u toj prici te ostale dodatke posle mozes da koristis i za sledece projekte, ako napravis drugi dron itd.

Evo jednog primera FPV drona u letu, ima i dosta boljih na yt-u. 

Hocu ja ovakvu neku igracku. :D 

• Sviđa mi se 2

• Zainteresovan, 670 postova
  • Motocikl: Honda Varadero XL1000VA

Kupio sam nov Mini 2 i pokušao da ga isprobam na kratko u sobi. On je upozoravao da nema GPS-a i da letim veoma oprezno. Kao i svaki prosečan Srbin, pravio sam se pametan i nisam se obazirao na upozorenja.

Čim sam ga digao na nekih pola metra, počeo je da leti nekontrolisano. Sreća, pa ga nisam slomio. 

Na Youtube ima gomila snimaka kako ljudi lete u zatvorenom prostoru bez GPS-a, srabilno, mirno, bez problema da kontrolišu dron. U čemu je štos ?

Promenio član Bobanfox

• Drug član, 1187 postova
  • Motocikl: Yamaha FAZER 8 - Race Blue 2014
Pre 1 sat, Bobanfox je napisao:

Kupio sam Mini 2 i pokušao da ga isprobam na kratko u sobi. On je upozoravao da nema GPS-a i da letim veoma oprezno. Čim sam ga digao na nekih pola metra, počeo je da leti nekontrolisano. Sreća, pa ga nisam slomio. 

Na Youtube ima gomila snimaka kako ljudi lete u zatvorenom prostoru bez GPS-a, srabilno, mirno, bez problema da kontrolišu dron. U čemu je štos ?

Stos je u tome sto dron leti po nekim kordinatama i GPS signalu, a to u zatvorenom prostor nema. Moras da ga i kalibrises pre poletanja. Zato se i ponasa cudno. Moja topla preporuka, NE LETI SA DRONOM U SOBI. Ne pitaj me kako znam :lol2: A, ako bas hoces, stavi zastitu za propelere.

• Drug član, 1290 postova
  • Motocikl: Yamaha Tracer 700 Traveler 2

Za letenje unutra bitan je, verovali ili ne, izgleda poda, odnosno svega onoga što se nalazi ispod drona. Naime, dron sa donje strane ima kameru i infrared senzore koje u paru koristi za osmatrane onoga što se nalazi ispod, i te podatke koristi za održavanje položaja i stabilnosti. Praktično je to sistem za računarski vid, i ako se on ne inicijalizuje kako treba pre poletanja, odnosno ukoliko je podloga homogena, dron ima problema da održava položaj sam, i neophodno je ručno održavanje položaja (eng. hover). Ovo važi za Mavic Mini, ali verujem da je isto i kod Mini 2 modela.

Evo gde je to objašnjeno u korisničkom uputstvu za Mavic Mini:

Screenshot_20220301_220244.thumb.jpg.de0e02bcec75f14d902bd06fcd905294.jpg

Inače i od mene je topla preporuka leteti isključivo sa zaštitnim kavezom unutra. Ja sam imao više neprijatnih i bolnih iskustva... :D

• Hvala 1

Isto tako mislim da je bitno da prostorija bude dobro osvetljena zbog istih tih senzora. Ja sam imao razne probleme, dok nisam upalio sva svetla.. :D

• U prolazu, 72 postova
  • Motocikl: Suzuki V Strom 650

Moj Mini 1 se ladno pokvario u kutiji. Leteo sam kraj Septembra početak oktobra sa njim i kada sam januara hteo da letim, raspran daljinski i dron. Daljinski uspem da ubacim u mod za uparivanje ali dron nikako.

Probao da pišem DJI suportu, razmenili po par mail-a i rekli da ne mogu pomoći. Na kraju sam ga posalo u Menhetan da vidim da li mogu nešto da urade.

Da li je neko slučajno imao neko slično iskustvo.

• Solo Rider, 3075 postova
  • Motocikl: Yamaha FJR 1300 A
Pre 5 sati, DasaNis je napisao:

Kupljen polovan od nekog dečka iz BG-a a on ga kupio od onih iz Mađarske.

Evo čisto info radi. Izvadim svoj dron i prvo se šokiram da ga više od godinu dana nisam koristio. Na dronu baterija na 25%, komanda 75%.  Pokušam aktivaciju neće.Provalim jer sam sve zaboravio da odgledam jedan klip koji sam snimio i kaže da moram da se logujem. Opet neće. Napunim baterije na oba uredjaja i Boga mi na dronu trebalo jedno pet sati.Jedva pokrenuo drugu lampicu i posle polako i ostale. Aktivirao opciju update on wifi i krenuo je da mozga. Isključio gps jer je već pao mrak a i hladno napolju da ga probam unutra. Prvo palim komande, pa dron i tek nakraju app. I "success" povezao se. Napravim krug po sobi i eto to je to. Mislim da nije moguće da se raspari nego nešto od opcija nije uključeno. Eto toliko. Pozdrav

• Podržavam 2

• BJB Maxi Scooter Club, 5994 postova
  • Motocikl: Aprilia Atlantic 500 / CF Moto 450 MT
Pre 7 sati, DasaNis je napisao:

Moj Mini 1 se ladno pokvario u kutiji. Leteo sam kraj Septembra početak oktobra sa njim i kada sam januara hteo da letim, raspran daljinski i dron. Daljinski uspem da ubacim u mod za uparivanje ali dron nikako.

Probao da pišem DJI suportu, razmenili po par mail-a i rekli da ne mogu pomoći. Na kraju sam ga posalo u Menhetan da vidim da li mogu nešto da urade.

Da li je neko slučajno imao neko slično iskustvo.

Ako ne uspes sam da resis - Kopter shop Bela Crkva. Vlada se zove vlasnik. Veliki znalac i korektan lik. Ako ti ga on ne resi - nece niko...

• Sviđa mi se 2

• Drug član, 1002 postova
  • Motocikl: yamaha super tenere 1200

I meni neće da sve veže tel-dron-daljinski.
Zvao sam kopter, prvo me pitao koji tel koristim, huawei, reče mi da imaju preoblem da se povežu sa huawei-jem i da probam sa nekim drugim, najbolje iphone.
A ako ne uspem da pošaljem njima pa će oni da mi upare.

Poslato sa VOG-L29 pomoću Tapatoka

I meni neće da sve veže tel-dron-daljinski.
Zvao sam kopter, prvo me pitao koji tel koristim, huawei, reče mi da imaju preoblem da se povežu sa huawei-jem i da probam sa nekim drugim, najbolje iphone.
A ako ne uspem da pošaljem njima pa će oni da mi upare.

Ja ima huawei p30 pro radi savršeno

I ja isto huawei p30 pro i neće, jbg, nemam nešto u vremena da se bavim.

Jedno pitanje, dal bi bilo bolje da se veže daljinski i telefon kablom??

I ja isto huawei p30 pro i neće, jbg, nemam nešto u vremena da se bavim.

Jedno pitanje, dal bi bilo bolje da se veže daljinski i telefon kablom??

Pa i veže se kablom...kako drugačije79369d61a2d6a925d5cf1ed8b3b6ed93.jpg

Nemam kabl, nisam dobio.
Dal je klasičan USB b - USB b

Nemam kabl, nisam dobio.
Dal je klasičan USB b - USB b

U ovaj drugi ulazi onaj kabl od starijih telefona sa oborenim ivicama ne znam koja je oznaka, e sad dal' se poklapaju iglice. Probaj il' će da radi il' neće. Uglavnom mislim trebalo bi da ima da se kupi. Znači treba ti kabl u svim varijantama5fcb82fff1fc73ab992c9b12afa43c57.jpg

Izvini, rekao sam tip B sa obe strane iz razloga što sam uzeo samsung j5 da koristim , a isto si u pravu za stranu što ulazi u daljinski, mislim da je mini usb(valjda)
Lepo ja to sa sobom pa u radnju da probam na licu mesta.
Izvinjavam se na dezinformacijama

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 72 postova
  • Motocikl: Suzuki V Strom 650
On 5.3.2022. at 20:11, alexanto je napisao:

Ako ne uspes sam da resis - Kopter shop Bela Crkva. Vlada se zove vlasnik. Veliki znalac i korektan lik. Ako ti ga on ne resi - nece niko...

Poslao sam ga u Menhetan, jer sam ništa nisam uspeo pa ćemo videti šta će oni reći. Hvala tebi na pomoći. Ako oni ne uspeju ništa šaljem ga kod Vlade.

Da se nadovezem na pricu o dometu ranije za mini 1/2.

Bio sam za vikend u Budimpesti i uzeo malo da snimam.

Posle 400 metara, izgubio sam signal skroz. Uhvatila me malo frka, ali krenuo je sam da se vraca na mesto odakle sam ga i pustio. Na pola puta sam dobio signal, pa sam ga sam vratio. 

Cim sam zasao iza katedrale koja mi je pravila zaklon, krenuo sam da gubim signal. Tako da, sto je prostor otvoreniji, to je bolji domet, u smislu da neka zgrada ili nesto ne stane izmedju tebe i drona. Svakako u gradu je slabiji domet jer previse svega ima okolo. 

Snimao u 2.7k 60fps.

Promenio član djuraz
  • Sviđa mi se 1

• Drug član, 1290 postova
  • Motocikl: Yamaha Tracer 700 Traveler 2

U gradu je veći problem radio zagađenost zbog velikog broja wifi mreža, budući da Mini (makar verzija 1) radi na istim opsezima radio frekvencija kao i wifi mreže (2,4GHz i 5GHz). Kod mene kući ja ne uspevam ni iz dvorišta da izvezem dron i već gubim signal.

• Sviđa mi se 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja