Немања 2102 Napisano Jun 17 Drug član, 784 postova Lokacija: Велика Плана Motocikl: Xciting 500-Tdm 900-Версис 1000-GS1200 Prijavi odgovor kao problematičan Ичитавајући горе искуства колега на р1200гс ваздушаре и њихово звецкање, лупкање, левог горњег шпанера приликом паљења решио да заменим новим. Генерално, код мене није било правила када ће да лупка, хладан, врућ, на централном на ћопавој итд..шпанер наручен у Делти као и шелне за не дај Боже да искривим, оштетим…кљешта за скидање сам правио по новом шелнама и нисам ни једну искривио, откључао без проблема и исту вратио.. битно је само да се направи зубић да не омакне а ево и нових. ТБ нисам скидао, само мало померио у страну да да дођем до шпанера генерално ништа компликовано, само полако и без силе и цимања. ТБ нисам скидао из разлога пошто ми није још стигао сихронизатор , очекујем до краја месеца да кум стигне и донесе. Ако случајно се нешто промени, мораћу да нађем да негде одрадим сихронизацију, али таман пре тога мало да ‘налегне’ нов шпанер на изглед исти, једно што се разликује јесте опруга. Са леве стране је стари шпанер и његова опруга, и делује као да је из два дела, а поред је опруга од новог. Разлика је очигледна и у дужини и у отпору сабијања…све истало је исто. Уједно сам довео клипове до ‘мртве’ тачке пре скидања и испроверавао свећице кад је све ту на изволте. Свечице обавезно вратити и завити руком докле може, и стезање момент кључем.Намазао диалектрик маст на капице. Оно што се дефинитвно променило јесте тиши рад мотора, чујем само шуштање, а и куцкање ињектора. Мотор је доста тиши како на леру тако и у вожњи…МОЖДА ПОМОГНЕ ОВО МОЈЕ ИСКУСТВО КОЛЕГАМА 5 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Djomla_ 121 Napisano Jun 19 Svrati ponekad, 352 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: U potrazi.... Prijavi odgovor kao problematičan Da li je debljina kormana na vazdusaru i vodenom ista? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Немања 2102 Napisano Jun 23 Drug član, 784 postova Lokacija: Велика Плана Motocikl: Xciting 500-Tdm 900-Версис 1000-GS1200 Prijavi odgovor kao problematičan Данас, испред Бајине Баште почињем да чујем куцкање негде из мотора, како додајем гас појачава се, попуштам, смањује се. Куцкање скоро идентично као вентили…хм возим једно 1км тако, мотор нормално иде, не губи снагу, ништа специјално се не дешава. Стајемо са стране, ослушкујемо, ма све долази из правца алтернатора..Гасим мотор и скидам заштиту…отпало ми парче пк каиша, а један део је штрчао и лупао о пластику. Имао сам срећу да није на фронцле па да упадне између семеринга и ременице… Остатак што је штрчао посекао сам маказама и возио тако једно 10км док нисам успео да нађем француски кључ, због величине матице ременице, пошто од механичара нико нема 36мм кључ..замена је релативно брза, нов каиш сам набацио на ременицу алтернатора, а како ременица радилице има 3 рупе, на једну скроз десну која дође прво провикао пластичну везицу, да не дозволи пк каишу да спадне. Полако придржавао остатак каиша и окретао кључен удесно, 1/4круга довољна и каиш је већ био на месту…опет све лепо испроверавао, о најбитније како је налегао и да није се оштетио приликом монтирања…Наравученије, за свако случај имати заменски, везицу… 4 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 21603 Napisano Jun 24 Integrisan, 9423 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan Pre 6 sati, Немања je napisao: пошто од механичара нико нема 36мм кључ E jaki neki mehanicari Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Немања 2102 Napisano Jun 24 Drug član, 784 postova Lokacija: Велика Плана Motocikl: Xciting 500-Tdm 900-Версис 1000-GS1200 Prijavi odgovor kao problematičan pre 10 minuta, N.F.S. je napisao: E jaki neki mehanicari Па, кад погледаш, на колима и нема 36 шраф…Битно је да је све ок прошло и да смо сви наставили пут… 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
the_doctor 7739 Napisano Jun 24 Drug član, 805 postova Lokacija: Novi Beograd Motocikl: BMW R1200 GS - 2006 K25 Prijavi odgovor kao problematičan @Немања Kako nema...homo zglob, centralna matica. Na VW grupaciji, koliko znam na Alfi, itd. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Немања 2102 Napisano Jun 24 Drug član, 784 postova Lokacija: Велика Плана Motocikl: Xciting 500-Tdm 900-Версис 1000-GS1200 Prijavi odgovor kao problematičan pre 49 minuta, the_doctor je napisao: @Немања Kako nema...homo zglob, centralna matica. Na VW grupaciji, koliko znam na Alfi, itd. Овај онда на скида хомо зглобове још нам каже, држе ја до 19м користим… 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dudico 318 Napisano Jul 7 Svrati ponekad, 144 postova Lokacija: Čačak Motocikl: Yamaha MT-07 Tracer BMW R1200GS LC Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav svim kolegama, da se upišem i ja ... najzad je stiglo mladunče od BMW-a u avliju rođen 4/2014 i dali mu ime GS LC a gazio ga jedini vlasnik nešto ispod 50k (naravno da je iz ch odakle će drugo) a održavao ga je ili bolesno ili je platio detailing pre prodaje (što je u oba slučaja dobro za mene jelte ). Nabavka odrađena preko poznanika a prevoz odradio Kostić Paraćin pa ako nije reklama (ako jeste neka admini izbace) da kažem da su iskustva sa njima veoma pozitivna (12 dana od angažovanja do avlije). Za sada, obzirom da još nema tablicu, stidljivo sam prešao samo oko 2-3km kroz okolne sokake. Prvi opšti utisak je fantastičan a onda kreću da se otvaraju pitanja... pošto do sada nisam vozio ni boksera ni ovoliku slotiju... pitanja ima milion 1. Kardan, normalno li je da ima cimanja? Nemam utisak da nešto lupa, ali cimne i na dodavanje i na oduzimanje gasa, kod lanca je to cimanje dosta "nežnije" ili se varam? Na štenderu 1-2-3 i nazad isto lupi (shvatam da nema otpora točka pa je još izražajnije). Možda je glupo pitanje ali nemam baš nikakva iskustva sa kardanom pa mi je za psihičko zdravlje ključno da ovo kategorišem u glavi kao normalnu pojavu ili kao nepoželjno ponašanje... 2. Zvukovi koji dolaze iz boksera, treba li na nešto posebno obratiti pažnju? U radu na leru ima nekog "nežnog" zvuka čvak-čvak-čvak i pffuf-pffuf-pffuf i laik kao ja bi pomislio prvo na ventile, lepo pali - radi - ubrzava za ovo kratko testiranje... Da li se samo treba navići na takve zvukove? 3. Koje ulje/filter? Znam, prežvakana tema i sinoć sam prelistao skoro sve što sam našao za boksera i ovo pitanje (ne može se sve ni pročitati), pa donosim zaključak da je Silkolen Pro4 10W50 dobra kombinacija ali za filter ili oznaku filtera nisam našao ništa (u manualu ne piše oznaka filtera) a na njemu je sad KN i oznaka je okrenuta ka gore pa ne mogu da pročitam... 4. Koje ulje uzeti za kočnice i da li je zbog ABS-a prihvatljivo da zamenu radim sam, odnosno mogu li napraviti štetu? Na Traceru koji ima abs sam zamenu ulja radio sam, nije prevelika nauka, ali ovde postavljam sebi pitanje da li zbog tog integralnog kočenja (ako sam pogodio termin) postoje neki dodatni zahtevi (ozračivanje ili neka kalibracija abs-a koja zahteva i digitalnu aparaturu)? Dodatno pitanje, kada se već menja ulje, da li je pametno zameniti i gumice na kočionim klještima? Odgovor se sam nameće, samo nemam predstavu gde nabaviti, šta je vrednost takvog seta gumica i da li je OEM must-have ili je primeren i neki after market proizvođač? 5. Koje kočione pločice uzeti i gde? Ne vozim 200+ a ni stazu, na magistrali mi je najčešća putna brzina (priznajem) preko ograničenja a motorno kočenje je moj najbolji drug, tako da nisam baš penzioner a nisam ni sportista, recimo standardni đevrek efendija... 6. Kako otkloniti ESA grešku na displeju? Skinuto je ESA ogibljenje i stavljen Ohlins TTX BM 146/147, na displej zalepljeno parče izolir trake da ne smeta onaj trougao upozorenja Uz motor sam dobio neka 2 kabla i papir na njemačkom, pretpostavka je majka svih zajeba a meni kaže da je ovo "varalica" koja imitira postojanje ESA-e. Bukvalni prevod teksta sa kesice bi bio "ekvivalentni otpor" što implicira da je to to ali opet... pitam se što to ovaj indijanac nije povezao ako je već imao Na netu ne pronalazim da neko nudi ovakav kabl, a negde sam pročitao da se ESA može isključiti preko Motoscan app za šta trenutno nemam onaj 10-pin kabl... Evo i slika mladunčeta: 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
drmilan_ 5407 Napisano Jul 7 Drug član, 2489 postova Lokacija: Subotica Motocikl: AfricaRD07 KAD TAD OPET Prijavi odgovor kao problematičan 1 minute ago, Dudico said: čvak-čvak-čvak i pffuf-pffuf-pffuf Po ovim taktovima bi trebalo da svaki pravi gsovac zna da li je to normalno ili ne 7 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Немања 2102 Napisano Jul 7 Drug član, 784 postova Lokacija: Велика Плана Motocikl: Xciting 500-Tdm 900-Версис 1000-GS1200 Prijavi odgovor kao problematičan Са срећом да те сигурно и увек кућу врати. Све грешке има да се избришу али пре тога мораш @ProMaster да позовеш на тањир, али ако и то не урадиш сам ће тако да ти је све једно 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Djomla_ 121 Napisano Jul 7 Svrati ponekad, 352 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: U potrazi.... Prijavi odgovor kao problematičan Cestitke na kupovini,dobro da je tema malo zivnula 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
m.milivojevic 1857 Napisano Jul 7 Drug član, 1115 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1200GS 2009 K25 Prijavi odgovor kao problematičan @Dudico poslao sam ti poruku.Sent from my iPhone using Tapatalk 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dudico 318 Napisano Jul 7 (promenjeno) Svrati ponekad, 144 postova Lokacija: Čačak Motocikl: Yamaha MT-07 Tracer BMW R1200GS LC Prijavi odgovor kao problematičan @Немања Hvala! Ska probljem ja sam davno, još u mladosti, naučio da što se bolje "da" to duže služi ili kako bi moji dragačevci odgovorili na pitanje - Kol'ko se nosi na svadbu kod Milutina? - Što više dadneš manje će se sramotiš! P.S. čast svakako, ko prolazi kroz Čačak vodim na craft pivo ili na limunadu kod komšinice Promenio Jul 7 član Dudico Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Libero 2153 Napisano Jul 8 MiNistrY oF SillY WaLkS, 2096 postova Prijavi odgovor kao problematičan On 7.7.2024. at 10:57, Dudico je napisao: 1. Kardan, normalno li je da ima cimanja? Kardan je ''kruta'' veza mašine i diferencijala, ne postoji fleksibilnost koju ima lanac koji ima slobodan hod, a koji može da se šteluje. I lanac kad se pretegne može se osetiti slična krutost koju kardan ima po default-u. Svakako je potreban period prilagođavanja, neka te ne brine to zapažanje (koje je realno). I ja sam imao isti osećaj kad sam promenio motor i vrstu prenosa, ali sada, godinu dana kasnije, sve je na svome mestu. 2. Zvukovi koji dolaze iz boksera, treba li na nešto posebno obratiti pažnju? Takođe potrebno privikavanje na ovu vrstu neuglađenosti. Vozio sam Hondu 11 godina i sa njom sam uvek imao simfoniju na putu. Ovo je, najblaže rečeno, neočekivano za premium brand, ali tako je kako je. Oni koji duže voze kažu da je to normalno i da ne treba obraćati pažnju, na kraju nemaš nekog izbora, tako je-kako je... 3. Koje ulje/filter? Po BMW preporuci koristi se full sintetika SAE 5W-40 API SL / JASO MA2 specifikacije: '' SAE 5W-40, API SL / JASO MA2, additives (e.g.molybdenum-based) are not permissible because they can attack coated components of the engine, BMW Motorrad recommends Castrol Power 1 Racing 4T SAE 5W-40, API SL / JASO MA2'' Po Đuntinoj preporuci sipao sam Fuchs Silkolene Pro 4 XP 10W-50 - potrebna su ti 4l Takođe po preporuci, sipao sam 3,75l prilikom zamene. Ulje možeš kupiti u ''Auto Mika'' kontakt je Bojan +381 63 118 2439 Cela komunikacija, dogovor, predračun, preko Vibera... Filter ulja HifloFiltro HF160, takođe kod njih, uzeo sam sve u kompletu iako filter može da se nađe nešto jeftinije ali obzirom na cenu dostave ovo je sasvim ok u kompletu. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
tloken 40 Napisano Jul 11 (promenjeno) U prolazu, 53 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: BMW F650GS Prijavi odgovor kao problematičan Da li neko poznaje motorasa iz Rumenke vozi R1200GS, ima flip up kacigu sa mikrofonom, oko 40 godina sitnije gradje? Pomogao mi je nesto pa zelim da mu se zahvalim. Promenio Jul 11 član tloken Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Markop 32 Napisano Jul 14 U prolazu, 37 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Bmw gs 1200 adventure Prijavi odgovor kao problematičan Taj sam 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Немања 2102 Napisano Avgust 9 Drug član, 784 postova Lokacija: Велика Плана Motocikl: Xciting 500-Tdm 900-Версис 1000-GS1200 Prijavi odgovor kao problematičan Како сам скорије мењао шпанер, при скидању ТБ приметио сам да ми је котурача напрсла, појавила се линија, ништа страшно за сада,али је и друга напрсла, напипао прстом. Бацио сам се на решавање проблема у неко време, из разлога што чекам кума да ми из Америке донесе сихронизатор, па сам у међувремену нашао решење, тако да, чекамо јесен и решавање фабричких мана али прво да одрадимо,замену ТБ па одмах штеловање вентила и сихорнизација, у међу времену када будем све то поскидао проверћу и дизне, пре чишћења и после, видећу да ли има разлике… Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4171 Napisano Avgust 9 Ne silazi, 6533 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
deys 41 Napisano Septembar 9 Svrati ponekad, 106 postova Lokacija: bgd.... lazarevac Motocikl: Africa twin rd04, cfmoto,tomos Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav svima, hteo bih da pitam koje godiste da izbegavam zbog tog problematicnog abs sistema.... Imam u planu kupovinu GS ili Varadera, jel afrika stara je slaba po snazi fali joj 15 ks i 6 brzina ipak zence i ja plus koferi premasuje debelo cifru od 200+kg..... Merkam neko vreme GS 2004 duze stoji ali je uvek u prostoriji nije na vetru kisi suncu zasticen je.. mada u obzir dolazi i RT. Ovi mladji od 2011 god nisam zainteresovan, ne da ne zelim nego finansijske mogucnosti. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4171 Napisano Septembar 9 Ne silazi, 6533 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Nole Bg 5597 Napisano Septembar 30 BJB Maxi Scooter Club, 1734 postova Lokacija: Beograd, Mirijevo Motocikl: Bmw R1200Gs Prijavi odgovor kao problematičan Sezona se lagano blizi kraju, pa posle predjenih 13000km na obom bavarcu, mogu da iznesen svoj neki kratak sud, prednosti i mane. U pitanju ja Gs 1200 2011, poslednji model sa vazdusnim hladjenjem i dve bregaste i 110 ks. Vazi za možda i najbolje odradjen Gs, i to je verovatno s razlogom. Uz dobro i redovno odrzavanje prelaze mnogo km i nema da boli glava. Tako je bilo i kod mene, pretresao ga skroz, odradio sve servise i to je to. Koliko god izgledao glomazan ta njegova tezina se eliminiše cim tockovi krenu da se okreću, voznja u dvoje vrhunska, apsolutno se ponasa kao da voziš sam. Ta cuvena esa, ili ti elektronsko podesavanje ogibljenja, je vrhunska stvar, i uz taj famozni telelever koji mu daje neverovatnu stabilnost i upravljivost, predstavlja dva glavna aduta bavarca u poredjenju sa ostatkom sveta. Brembov kočioni sistem tako dobro radi svoj posao da nemam reči. Čak ako negde i preteras, tj udjes malo brze u krivinu nego sto si trebao, potiskom na polugu kočnice ništa se neće drasticno promeniti, ne buni se već ide onako kako si ga ti upravio tj stoji u nagibu i uspori onoliko koliko treba. Po meni nije za neki veliki off, nesto malo može i to je ok, ali neko skakanje po pustinji i blatu msm da je vise marketinski trik prodavca. Sa potrosnjom oko 5,5 l ozbiljne voznje msm da je i više nego dobro za ovakav motor. Po meni jedina mana ovom motoru je možda mali nedostatak snage negde i nekad, sto bi se dobilo sa ovim malo novijim Lc-om od 125 ks. I ako ima dobar obrtni moment pa jako lepo vuče iz malih obrtaja. Vožnja po krivinama je poslastica, takva stabilnost i upravljivost je neuporediva i kontrolišeš ga isto na 60-100-140 km/h. Moj konacan sud je sledeći. Ni u čemu nije najbolji, ima i brzi, i udobniji, i bolje koce, i bolja zastita itd. Ali opet na kraju kao celina msm da je najbolji, najkompletniji, i najuniverzalniji motor. Pridruziću se verovatno onoj većini od 99% korisnika koji misle da kad jednom sedes na svetu kravu tu ostajes do kraja. U zavisnosti od finansija može da se ide na novije i jace. No otom potom daj Bože zdravlja. Poz za sve i vidimo se na cesti sta god voleli i vozili. Poslato sa ELI-NX9 pomoću Tapatoka 11 5 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Darko Mihajlovic 4392 Napisano Septembar 30 Drug član, 1437 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki GTR 1400 Prijavi odgovor kao problematičan Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
el_marco 572 Napisano Octobar 7 Svrati ponekad, 285 postova Lokacija: Kraljevo Motocikl: BMW R1200 GSA Prijavi odgovor kao problematičan On 9/30/2024 at 11:36 PM, Nole Bg said: Sezona se lagano blizi kraju, pa posle predjenih 13000km na obom bavarcu, mogu da iznesen svoj neki kratak sud, prednosti i mane. U pitanju ja Gs 1200 2011, poslednji model sa vazdusnim hladjenjem i dve bregaste i 110 ks. Vazi za možda i najbolje odradjen Gs, i to je verovatno s razlogom. Uz dobro i redovno odrzavanje prelaze mnogo km i nema da boli glava. Tako je bilo i kod mene, pretresao ga skroz, odradio sve servise i to je to. Koliko god izgledao glomazan ta njegova tezina se eliminiše cim tockovi krenu da se okreću, voznja u dvoje vrhunska, apsolutno se ponasa kao da voziš sam. Ta cuvena esa, ili ti elektronsko podesavanje ogibljenja, je vrhunska stvar, i uz taj famozni telelever koji mu daje neverovatnu stabilnost i upravljivost, predstavlja dva glavna aduta bavarca u poredjenju sa ostatkom sveta. Brembov kočioni sistem tako dobro radi svoj posao da nemam reči. Čak ako negde i preteras, tj udjes malo brze u krivinu nego sto si trebao, potiskom na polugu kočnice ništa se neće drasticno promeniti, ne buni se već ide onako kako si ga ti upravio tj stoji u nagibu i uspori onoliko koliko treba. Po meni nije za neki veliki off, nesto malo može i to je ok, ali neko skakanje po pustinji i blatu msm da je vise marketinski trik prodavca. Sa potrosnjom oko 5,5 l ozbiljne voznje msm da je i više nego dobro za ovakav motor. Po meni jedina mana ovom motoru je možda mali nedostatak snage negde i nekad, sto bi se dobilo sa ovim malo novijim Lc-om od 125 ks. I ako ima dobar obrtni moment pa jako lepo vuče iz malih obrtaja. Vožnja po krivinama je poslastica, takva stabilnost i upravljivost je neuporediva i kontrolišeš ga isto na 60-100-140 km/h. Moj konacan sud je sledeći. Ni u čemu nije najbolji, ima i brzi, i udobniji, i bolje koce, i bolja zastita itd. Ali opet na kraju kao celina msm da je najbolji, najkompletniji, i najuniverzalniji motor. Pridruziću se verovatno onoj većini od 99% korisnika koji misle da kad jednom sedes na svetu kravu tu ostajes do kraja. U zavisnosti od finansija može da se ide na novije i jace. No otom potom daj Bože zdravlja. Poz za sve i vidimo se na cesti sta god voleli i vozili. Poslato sa ELI-NX9 pomoću Tapatoka Kolega,sa Gs-om se svraca u Kotu 555 a ne u Glumac .... 2 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Nole Bg 5597 Napisano Octobar 7 BJB Maxi Scooter Club, 1734 postova Lokacija: Beograd, Mirijevo Motocikl: Bmw R1200Gs Prijavi odgovor kao problematičan @el_marco, ja bi rado, ali nazalost tad nije bilo mesta, pa sam morao da nadjem alternativuPoslato sa ELI-NX9 pomoću Tapatoka 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
milanns 193 Napisano Octobar 13 (promenjeno) Svrati ponekad, 270 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Bmw gs1200lc Prijavi odgovor kao problematičan Drugari dal neko zna, gs1200lc 2014 izduvne grane od kog su materijala. Promenio Octobar 13 član milanns Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...