Jump to content

Moto Zajednica

Legalno ubacivanje drugog agregata

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 336 postova

Da li neko ima iskustva sa ovim? Da li je po našem zakonu moguće ubaciti drugi agregat u motor (šraf na šraf), i koja je procedura na tehničkom., u MUP-u, itd.

Hvala unapred na odgovorima.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zlo i naopako, 545 postova
  • Motocikl: Kao da nema

ako je isti agregat. iste kubikaze i snage onda moze na tehnickom da se uradi. naravno moras imati saobracajnu od vozila sa kog je skinut drugi agregat.

nikakva posebna procedura...samo se pazi jer mogu da zavlace na tehnickom i da izbegavaju da to rade pa da traze papire neke posebne itd.

ako agregat nije identican onda samo ispitivanje agencije za bezbednost i ta procedura moze da ne uspe..mozda ne dobijes atest.

• BJB Maxi Scooter Club, 6007 postova
  • Motocikl: Aprilia Atlantic 500 / CF Moto 450 MT

Ako je motor druge kubikaže ili još gore proizvođača - ne'š ni dobiti papire za regu... Za kola je tako sigurno a ubeđen sam i za motocikle. Sad po "novom" recimo ne možeš dobiti atest ako u Golfa benzinca ubaciš dizel motor iste kubikaže  <_<  samo identičan benzinac ni manji ni veći...

• Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovori..., 3301 postova

Da li neko ima iskustva sa ovim? Da li je po našem zakonu moguće ubaciti drugi agregat u motor (šraf na šraf), i koja je procedura na tehničkom., u MUP-u, itd.

Ako je tvoj blok motora citav, samo prepakujes "crevca" iz drugog motora u tvoj blok i ne cimas se sa prevodom i novom registracijom, ako je u pitanju isti agregat. ;)

• moto merkat °°, 4898 postova
  • Motocikl: Yamaha TDM 3VD

Motor mora biti iste marke,ako je šifra (a samim tim ccm i kw isti) onda samo teh. pregled konstatuje promenu,ukoliko se ne poklapa sifra trazis potvrdu proizvodjaca (generalnog uvoznika) da je motor sa tom sifrom isao u taj ram (das im broj sasije i motora koji ubacujes) ukoliko dobijes potvrdu mozes izvrsiti atest,bez nje nema nista od toga.

• Podržavam 1

• Drug član, 2775 postova
  • Motocikl: SV 650S, Simson SR50, Cagiva Mito, CBF1000

Zapravo, mozes da ubacis bilo koji agrekat koji je isao fabricki u to vozilo, te samim tim postoji homolagacija.

Primer: imao si punta 1.1, ubacis motor 1.4 koji je isao fabricki, odes na tehnicki i resi se. Ne mozes da ubacis tipa 1.0 twin air iz pande jer nije bio u puntu fabricki, iako (uslovno receno) pase sraf na sraf.

Zapravo, mozes da ubacis bilo koji agrekat koji je isao fabricki u to vozilo, te samim tim postoji homolagacija.

Primer: imao si punta 1.1, ubacis motor 1.4 koji je isao fabricki, odes na tehnicki i resi se. Ne mozes da ubacis tipa 1.0 twin air iz pande jer nije bio u puntu fabricki, iako (uslovno receno) pase sraf na sraf.

Nekada (do skora) sada cim je druga kubikaza (šifra u kodu) ide na atest,pregled,homologaciju kako god ne moze teh. bez uverenja ABS nista resiti.

• Zlo i naopako, 545 postova
  • Motocikl: Kao da nema

Ovo nije tacno. da se ne dovode ljudi u zabludu. na tehnickom ovo ne možes da uradis bez atesta. legalno.

Jedino legalno da se uradi na tehnickom (znaci bez trosenja para, vremena i zivaca na atest koji mozda neces ni dobiti) jeste da se stavi identican agregat onom sto je izvadjen.

Nije moguce SAMO tehnicki zato sto se menjaju mnoge stvari. tip/varijanta/verzija se menja. sam model vozila se menja. masa se menja, a samim tim i nosivost ako je teretno. a posto NDM ne mozes menjati a ako se nosivst poveca za 100 kila onda mozda ne mozes imati 5 sedista, zatim da li ide isto ogibljenje na razlicitu kilazu itd itd..nije bas tako jednostavno :) (ovo govorim za putnicka vozila. za motore je slicna/ista situacija)

• Drug član, 2775 postova
  • Motocikl: SV 650S, Simson SR50, Cagiva Mito, CBF1000

Onda se izvinjavam, ovo što sam napisao je onda važilo ranije.
A ima logike do za NDMV i masu praznog vozila/skupa vozila. Mada da nam je država normalno, to ne bi bio problem, jer zapravo sve podatke već imaju, ali avaj. Kod nas je lakše da ne može nego da se neko iscima. Banana država bila i ostaće kako stvari trenutno stoje.

• Podržavam 1

• -, 1750 postova
  • Motocikl: /

ako je isti agregat. iste kubikaze i snage onda moze na tehnickom da se uradi. naravno moras imati saobracajnu od vozila sa kog je skinut drugi agregat.

nikakva posebna procedura...samo se pazi jer mogu da zavlace na tehnickom i da izbegavaju da to rade pa da traze papire neke posebne itd.

ako agregat nije identican onda samo ispitivanje agencije za bezbednost i ta procedura moze da ne uspe..mozda ne dobijes atest.

Meni pre par godina na tehnickom rekose da u oba slucaja moram u institut po atest (a ubacio isti agregat, regularan, domaci) Ako je isto sve (iako jeste, oni to mora da dokazu), placam 10.000din (mislim da tako bese), a ako nije onda peripetija...

Ja batalim sve i evo i dalje vozim tako bez ikakve promene u saobracajnoj. Jedino sto kad registrujem idem u agenciju gde placam 20e vise, al zato ne proveravaju broj motora ☺

Jedino sto sam ispao budala jer sam prodao stari agregat, a nisam prvo prepakovao u svoj blok sve sa ovog...

• Ne silazi, 1816 postova
  • Motocikl: mali strom

Ako je tvoj blok motora citav, samo prepakujes "crevca" iz drugog motora u tvoj blok i ne cimas se sa prevodom i novom registracijom, ako je u pitanju isti agregat. ;)

Jedino sto sam ispao budala jer sam prodao stari agregat, a nisam prvo prepakovao u svoj blok sve sa ovog...

Da ne bude zabune,prepakivanje iz jednog bloka u drugi blok nije odvrtanje i zavrtanje srafova,karike i lezajevi pod obavezno novi,obrada radilice i hilzni po potrebi (a obicno bude potreba)to izadje bezmalo da generalna

Meni pre par godina na tehnickom rekose da u oba slucaja moram u institut po atest (a ubacio isti agregat, regularan, domaci) Ako je isto sve (iako jeste, oni to mora da dokazu), placam 10.000din (mislim da tako bese), a ako nije onda peripetija...

Ja batalim sve i evo i dalje vozim tako bez ikakve promene u saobracajnoj. Jedino sto kad registrujem idem u agenciju gde placam 20e vise, al zato ne proveravaju broj motora ☺

Da ne bude kako branim kolege sa teh. ali kod nas se vise nezna ni ko pije ni ko placa (ustvari raja placa) pa me ne cudi njihova reakcija.

Prvo se mogao ubacivati agregat iste marke bez atesta,zatim agregat iste marke a da razlika u snazi ne bude vise od 30% a sada moze snaga i zapremina biti isti ali ako je drugaciji kod ide na atest.

Primer ljudi odrade bez atesta zamenu motora u Golfu 1.3 bio HK pa ubacen MH oba 1272 ccm i 40kw i dobise prijavu. (HK i MH su slova tj kod motora ispred sest cifara broja motora i oznacavaju snagu i zapreminu)

"Uvodjenjem reda" mislim da sada mnogo vise ljudi vozi vozila sa zamenjenim motorima bez promene u saob. da ne spominjemo sto smo jedini ostali sa brojem motora u saob. 

• Svrati ponekad, 336 postova

Hvala na iscrpnim odgovorima.

Palo mi na pamet da u Piaggio X9 ubacim umesto 182cm3( koji je stvarno dobar), ubacim jaču mašinu od 500cm3.

Koliko vidim , ne diraj, Mujo, ništa i nahrani svinje

U tom slucaju prvo kontaktiraj uvoznika i ako ti fabrika da saglasnost uradices i atest,ukoliko ti fabrika neda papir da moze zaboravi celu pricu.

Mozes ih pitati i sada,cisto da znas. Saglasnost (ako je dobijes),atest,pregled ...  200 evropskih minimum.

• Lord Sidious Tamni, 4841 postova

Ovo mi nikako nije jasno, "ako fabrika da saglasnost uradit ces i atest"?

Od cega se sastoji taj atest onda? Sta se to onda "radi"? 

Sta npr. da radim ako sam licno ja fabrika (napravim moj uradi sam automobil)? Dam sam sebi saglasnost?

Agencija za bezbednos saobracaja je to uvela,blesavo i nelogicno kao i sve drugo u ovoj drzavi.

Ako ti fabrika da potvrdu da X motor moze u Y sasiju sta ce atest,da ubacujes motor druge marke gde postoje prepravke onda razumljivo da treba na atest.

Taj atest se sastoji od pregleda pribavljenih papira i jedna slika ubacenog motora.  :lud:

• Astro Puki krsi sva pravila!, 919 postova
  • Motocikl: BMW R1200 RS , Kymco Agility 50

Ja to u ovoj debilskoj drzavi sa nepismenom agencijom za bezbednost saobracaja-ne bih radio.

Imao sam problem ove god u jan/feb zato sto je u moj BMW motocikl ubacen nov agregat. To kada sam ga kupio nisam znao jer je kupljen od nemacke policije a oni to smatraju potrosnim delom,kao sijalicu malte ne. Da skratim pricu i ne mesam moj slucaj- moze se desiti da ti maloumnici iz ABS traze saglasnost proizvodjaca za ugradnju motora,zatim da je motor koji se ugradjuje odredjenog tipa koji inace ide na datu sasiju. To pored papira znaci da taj agregat mora imati i tu oznaku na sebi. U protivnom agregat mora biti skinut i salje se na ispitivanje na masinski fakultet gde oni utvrdjuju snagu,zapreminu itd... dakle ili to uradi i cuti ili ne radi.

Ni bog tu ne moze pomoci,pre par dana ih zove momak sa FTN-a (posto je sa njima nemoguce stupiti u kontakt) u vezi pregleda kod uvoza polovnjaka,naime motori iz CH svi znamo imaju smanjene kilovate zbog emisije izduvnih gasova a fabrika uglavnom izdaje potvrdu na snagu koju je imao kada je napravljen,naravno niko to nije radio na svoju ruku,na pitanje sta u tom slucaju odgovor je sledeci-

"Dosta mi je vise tih Svajcaraca i njihovih cudnih zakona,NE moze,moze samo da dobije odbijenicu (citaj nekih 7500,00 din.) ako hoce,imamo brdo takvih slucajeva,NE MOZE!"

Stvarno u tim Svajcarskama neki glupi ljudi rade.

• Јахач змајева, 1537 postova

Ja mislio odbijenica se može dobiti samo kada predaješ za vizu...  :na_glavi: 

Nego, u Švici skoro svi motori ispod 750ccm mogu da se kupe "osakaćeni"... neki samo na 35kw a oni od 600ccm pa na dole mogu sa 25kw...

Odeš u prodavnicu, kažeš sviđa mi se Fazer8 hoću da bude 35kw... nikakav problem, ostavi ličnu kartu i dođi za 3 sata ili sjedi ovdje, kafa, kola, voda sa ili bez balonića, keksići, da Vam naručimo nešto za jelo? posle se pošaraš, zajašeš i gas...

Samo naši (u Srbiji) mudraci izmišljaju, pa treba ovo pa treba ono... centralni štender, da je tiši od 90db, da se vozi prvih 250 metara bez paljenja, da kuva ručak i ostale nebuloze...  :jok:  :jok:  :jok:  :jok:  :jok:

• Podržavam 3

• Drug član, 1874 postova

Oni bre moraju da napišu rešenje u kome se tvoj zahtev odbija. Baš da vidim kako bi ga obrazložili.

Inače skori svi novi motori sad u Srbiji mogu da se dobiju sa 35kw snage

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja