aca-pn 6451 Napisano Mart 23, 2008 Enduraš, 6403 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Ovo je pitanje za one iskusne. Kako znate gde je granica gume u krivini i sta se desava ako se pretera, da li guma samo otkliza sto dovodi do neminovnog pada ili pre toga postoje neki znaci upozorenja, recino da krene da popusta grip po malo ? Ja nesto imam utisak ako preteram sa brzinom u krivini i suvise zalegnem da ce u jednom trenutku motor samo da otkliza, da li je bas tako ? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Boki-KG 92 Napisano Mart 23, 2008 Banned, 993 postova Lokacija: kg Motocikl: zx7r Prijavi odgovor kao problematičan veoma diskutabilno pitanje... dosta zavisi od gume, mozhesh da prolazish kroz krivinu i samo da sklizne a mozhe pre toga da mesha tj. blago proklizavanje i kad nastavish da ga obarash u toku blagog klizanja da ti sklizne motor... ako duzhe vozish jednu istu gumu tj. poznajesh je dovoljno, znacesh gde joj je kraj po 'osecaju' odnosno ponashanju motora... takodje postoji i svesno proklizavanja ali ne kod skroz oborenog motora, vec da imash lufta kad krenesh da ga obarash da guma zalepi... ne znam bash rechima kako da objasnim, ali ako mislish na transalpa sa putnim gumama sigurno je da mesha kad se vishe obori kao i svaka putna guma... dok sam vozio michelin macadam zadnju, oblivao me je znoj u pochetku u svakoj krivini dok se nisam navikao na blago proklizavanje i blago meshanje... a to mozhe da me koshta ako predjem na drugu gumu pa nastavim da obaram dok motor blago proklizava jer mozhda ta sledeca guma ne dozvoljava dalje obaranje... dosta zavisi i od ogibljenja, tezhishta... znam da sve pricham u prazno, ali valjda ima necheg korisnog u svemu ovome ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
rboban 1043 Napisano Mart 23, 2008 Drug član, 3007 postova Lokacija: Obrenovac Motocikl: FleXeR Prijavi odgovor kao problematičan Kraj gripa i nacin na koji ga gubi ovisi od min tri razloga: 1. Vrsta gume i proizvodjac, npr. neka samo naglo popusti a neka pocne da se oseca.... 2. Vrsti motora... 3. Podlozi i tehnici voznje... Uglavnom proklizavanje je stvarno retko zbog toga sto si doveo gumu do kraja njenih mogucnosti, vec je uglavnom do greske vozaca, popustanje gasa ili korekcija prilikom koje dolazi do prenosenja twezista napred i proklizavanja prednje, dodavanja previse gasa gde gubis zadnji kraj, korekcija putanje.... Pravo proklizavanje na limitu u opt uslovima bi bilo kad obe gume pocnu da klizaju.... Teske su ove stvari za objasnjavanje.... ??? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
VladaSrbijaSP 0 Napisano Mart 23, 2008 Svrati ponekad, 217 postova Lokacija: Smed.Palanka Prijavi odgovor kao problematičan Sve zavisi od gume,uglavnom motor pocinje malo da kliza to je znak da ne moze vise da se obori(mozda moze jos ali da li ces da izadjes iz krivine...) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
revolution 52 Napisano Mart 23, 2008 Drug član, 1261 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Pitanje ja zanimljivo ali da postoji odgovor na isto svi bi kupovali samo jednu vrstu guma. Momenat kada guma pusti zavisi od mnogo faktora> -brzina kojom motor ulazi u krivinu -struktura podloge -temparatura gume -sila kocenja -sila ubrzanja -nacin voznje -profil gume -geometrija rama na motorciklu -podesenost vesanja na motorciklu - i da ne nabrajam sve to ima uticaja na momenat klada guma pusti podlogu, naravno uz sve to i iskustvo vozaca moze doprineti da to pustanje bude kontrolisano. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Miki_954 78 Napisano Mart 23, 2008 Zainteresovan, 642 postova Lokacija: Sremska Mitrovica Motocikl: Honda CBR 954 Prijavi odgovor kao problematičan Mislim da je tesko, da ne kazem gotovo nemoguce dovesti motor i gumu u taj polozaj na nasim putevima.. Pogotovo ako je guma standardna, tj dimenzija koju proizvodjac preporucuje.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
muljaz 2129 Napisano Mart 24, 2008 Skuteras, 3716 postova Lokacija: Ivanjica Motocikl: T-Max 500 Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam moj skuter i gume na njemu dosta dobro upoznao i desava mi se kada malo preteram u krivini da pocne da mi kliza ceo. Malo vise kliza zadnja guma od prednje. Problem je i sto se skuteri drugacije od motora ponasaju po krivinama. Masina im se giba, pa je i raspored tezine drugaciji. Gume odrade veliki deo posla. Vozio sam ga i sa losijim i bio je mnogo nervozniji. Naravno i ostali faktori su tu (asfalt, temperatura, dodavanje gasa, pustanje gasa itd.) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
doda 127 Napisano Mart 24, 2008 Zainteresovan, 599 postova Lokacija: Mladenovac Prijavi odgovor kao problematičan Hajde da krenemo od toga da je neko apsolutni pocetnik. Secam se kako sam kao klinac ucio gde su granice motora,guma i mojih mogucnosti. Izaberes lepu,cistu i preglednu krivinu i prodjes je normalnom brzinom. Vratis se i ponovis to ali 10km/h brze,pa ponovo,pa ponovo, ... Jednog momenta osetices sve ono o cemu su pisali u prethodnim postovima. Osetices blago proklizavanje a neces pasti. Uslov je da se pridrzavas postepenom povecanju brzine. Gde je poenta price,tj caka? Ista krivina,isti asfalt isti motor,isti vozac. Znas ono sa bilo kojim ogledom: isti uslovi,isti covek ,isti materijal. Kasnije kada dodje iskustvo nece ti biti potrebna ista krivina da ocenis gumu,motor,sebe. Iskustvo ti nadoknadjuje promenu parametara (druga guma,druga krivina,drugi motor). Nadam se da sam bar malo bio jasan : . 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
castor 384 Napisano Mart 24, 2008 Drug član, 1163 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki Z750 nigga rabbit edition Prijavi odgovor kao problematičan Bravo dodo! Takođe smatram da je tajna u postepenosti i iskustvu, jer ništa, ali baš ništa ne može da zamijeni kilometre pod guzicom! Jeste da ja nisam veliki i dugogodišnji vozač motora sa ne znam ni ja koliko kilometara, ali evo, već se prešlo 7k i mogu da kažem da se dosta drugačije i osjećam kad vozim, ali se i dosta drugačije ponašam. Za početak više nisam toliko nervozan, a onda sve ostalo... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Cope 215 Napisano Mart 24, 2008 Drug član, 2247 postova Lokacija: Beograd/Šumadija Motocikl: Triumph Tiger 800xc Prijavi odgovor kao problematičan Uglavnom je do guma i do vozača. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Evil_Zo 9 Napisano Mart 24, 2008 U potrzi za performansama..., 3388 postova Lokacija: Chemnitz / Beograd / Herceg Novi Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE Prijavi odgovor kao problematičan Grip je funkcija nagiba,brzine i mase. Sve je tomalo komplikovano za objasniti,ali je jednotu sigurno, naglo isklizavanje se moze desiti ili zbog vozaca ili zbog lose podloge, motor sasvojim oslanjanjem i guma obicno ne grijese Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6451 Napisano Mart 24, 2008 Enduraš, 6403 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan E to sam hteo da znam, nikad nisam imao iskustva sa isklizavanjima i proklizavanjima, pa me interesovalo sta mogu da ocekujem. Kako sam ukapirao ako je dobra podloga i nema cimanja u sred krivine (jaca kocenja i dodavanja gasa) motor nece samo da otklizne, nego nas prvo upozorava blagim proklizavanjem da smo blizu granice. Sta je najpametnije ciniti u tom trenutku ? Neka moja prirodna reakcija bi bila oduzimanje gasa zbog smanjenja brzine, a cini mi se da sam procitao negde da je bolje jos da se doda gas da bi se tezina prebacila na zadnji tocak... dakle sta ciniti ? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Boki-KG 92 Napisano Mart 24, 2008 Banned, 993 postova Lokacija: kg Motocikl: zx7r Prijavi odgovor kao problematičan pa ne mora da znachi da ce da te upozori pred isklizavanje, kao shto rekoh... ja sam se jednom prosuo bez ikakvog upozorenja, i dan danas ne znam zashto... ??? gas se nikako ne pushta naglo u krivini niti se naglo dodaje, o jachem kochenju da ne pricham... moj burazer je vozio trke i kolima i motorima ukupno deset godina i rekao mi je jednu stvar i kad sam seo u kola i kad sam seo na motor a to je "kako udjesh u krivinu, tako cesh da izadjesh!" imash krivine koje se prolaze 'iz dvaput' a ljudi koji ne znaju da voze nastavljaju da obaraju motor i prospu se bzvz... mozhesh da dozirash prednju kochnicu da blago uspravish motor i to kad uskladish sa pomeranjem tezhishta telom... mozhesh i zadnju da dozirash ako si zauzeo malo loshiji polozhaj pa da ga josh malo oborish ali je ovo sa zadnjom veoomaa pipavo... ja koristim prednju kochnicu blago za S krivine... zadnju reetkoo i to kad se loshe namestim ali tih par cm da ga vishe oborish mozhe puno da znachi ako neki manijak koji ti ide u susret prolazi krivinu tvojom trakom shto je kod nas chest sluchaj... pred ulazak u krivinu dok se nameshtash za prolaz, kroz krivinu, i na izlazu krivine najbitnije su smirenost, koncentracija i blagovremena reakcija u kritichnoj situaciji... ko god se u krivini cimne od straha, taj padne... moj burazer je imao gomilu udesa, shto kolima shto motorom pa mi kazhe da je u nekim situacijama morao motorom da bira u koja kola da se zakuca a ima za razmishljanje cirka pola sekunde... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Boki-KG 92 Napisano Mart 24, 2008 Banned, 993 postova Lokacija: kg Motocikl: zx7r Prijavi odgovor kao problematičan valjda je na transalpu 19. napred a ona je dosta zahebana za brzhe prolaze kroz krivine, znam po choperu i mojoj apriliji... ona kad krene da ti shiri putanju, tu vishe obaranja nema... uverio sam se choperom na svojoj kozhi Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Joseph B. 142 Napisano Mart 24, 2008 Drug član, 1300 postova Lokacija: Temerin Motocikl: R1150GS Prijavi odgovor kao problematičan link=topic=16461.msg221964#msg221964 date=1206387078] valjda je na transalpu 19. napred a ona je dosta zahebana za brzhe prolaze kroz krivine, znam po choperu i mojoj apriliji... ona kad krene da ti shiri putanju, tu vishe obaranja nema... uverio sam se choperom na svojoj kozhi Napred 21 , ali ne vidim zasto je to lose za krivine. Moze objasnjenje? Na chopperima je potrebna sira putanja u krivine zbog duzine prednje viljuske i zbog ugla koji zatvara u odnosu na put, zar ne? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Boki-KG 92 Napisano Mart 24, 2008 Banned, 993 postova Lokacija: kg Motocikl: zx7r Prijavi odgovor kao problematičan link=topic=16461.msg221964#msg221964 date=1206387078] valjda je na transalpu 19. napred a ona je dosta zahebana za brzhe prolaze kroz krivine, znam po choperu i mojoj apriliji... ona kad krene da ti shiri putanju, tu vishe obaranja nema... uverio sam se choperom na svojoj kozhi Napred 21 , ali ne vidim zasto je to lose za krivine. Moze objasnjenje? Na chopperima je potrebna sira putanja u krivine zbog duzine prednje viljuske i zbog ugla koji zatvara u odnosu na put, zar ne? vec je dosta pisano o tome, imash temu o zhiroskopskom efektu pa prelistaj da ne preprichavam jer mi fizika ne ide najbolje a iskustva imam i sa 12. i sa 13. i 17. i sa 19. a za 21. na osnovu iskustva mogu da kazhem da je za brzhi prolaz kroz krivinu josh gore reshenje od 19. naravno sve preko 17 se zna chemu sluzhi, tako da je glupo prichati o tome... niko nije rekao da devetnaestica ne valja vec da samo ona radi ono shto sam vec gore napisao... i to je chista stvar navike, predvidljiva je ali takodje prilichno ogranichena shto se obaranja tiche... brzhi prolaz kroz krivini u obaranje u krivini je relativna stvar pa da ne pochinjemo temu o tome... nekome je brzhi prolaz struganje fuzasterima a nekome kad prodje na 60 stepeni iskustva sa 19. imam i sa aprilijom tako da nije samo chopper... na moto gp-u se kao idealan kompromis koristi 16.5 a za ulicu se najbolje pokazala 17. shto se tiche brzhe vozhnje tj. drzhanja po krivinama... za offroad je 19. super, ja probao, a za 21 nemam pojma, ali ti nam reci jer to vozish pozdrav Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Miki_954 78 Napisano Mart 28, 2008 Zainteresovan, 642 postova Lokacija: Sremska Mitrovica Motocikl: Honda CBR 954 Prijavi odgovor kao problematičan Evo danas sam isprobavao granicu gume na starom motoru.. U pitanju je Elektronik 90. Isao sam 5 puta kroz istu krivinu, istom putanjom ali razlicitom brzinom. Prilikom 4-tog puta osetio sam kako mi guma bezi, tj klizi ali nije skroz proklizala. To se desilo i prilikom 5-og.. Mislim da je to bio kraj gume, i nisam ni u jednom trenutku imao osecaj da ce mi motor skliznuti, vec je samo guma pocela da klizi postepeno. Da napomenem da je put bio cist, bez kamencica, bio je suv, a krivina je bila od 90 stepeni.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sasa umag 11 Napisano Mart 28, 2008 , 1322 postova Lokacija: Umag HR Prijavi odgovor kao problematičan po meni,svaka guma se moze voziti do ruba,a to dali je guma ovakva ili onakva ovisi i o tome kakav je teren,koliko je guma zagrijana,a glavni faktor je sposobnost samog vozaca i osjecaj za voznju. I oni koji prodaju u trgovini nisu svi rodjeni za trgovca a kamoli oni koji voze motor da voze do granica mogucnosti.Znaci za to treba biti prije svega rodjen. Osim toga,tu je i priprema samog motora,amortizera i ostalih stvari. Jos jednom cu reci da se o tome moze pisati i pisati ali za to treba imati osjecaj. I jos nesto,sta znaci da je guma gotova??? Apsolutno nista,jer je za nekoga guma na kraju a oni sa malo boljim iskustvom voze jos tisucu,dvije,pa cak i tri tisuce kilometara. Isto tako i zagrijavanje gume koji je jako bitan faktor.neko treba voziti 10 kilometara da zagrije gumu,neko 50 ,a neko ni nemoze zagrijati pa taman se vozio i 100 km. Znaci nema toga tko ce napisati pravilo kada su gume za mijenjanje a kada nisu,kao ni granicu gume Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
doda 127 Napisano Mart 28, 2008 Zainteresovan, 599 postova Lokacija: Mladenovac Prijavi odgovor kao problematičan p Jos jednom cu reci da se o tome moze pisati i pisati ali za to treba imati osjecaj. I jos nesto,sta znaci da je guma gotova??? Apsolutno nista,jer je za nekoga guma na kraju a oni sa malo boljim iskustvom voze jos tisucu,dvije,pa cak i tri tisuce kilometara. Isto tako i zagrijavanje gume koji je jako bitan faktor.neko treba voziti 10 kilometara da zagrije gumu,neko 50 ,a neko ni nemoze zagrijati pa taman se vozio i 100 km. Znaci nema toga tko ce napisati pravilo kada su gume za mijenjanje a kada nisu,kao ni granicu gume Bezi vam glavni smisao pitanja. Ne pita covek gde je gumi kraj,tj.kada je gotova, nego koje su granice guma u krivini i gde je taj fini osecaj proklizavanja da zna gde je granica. Sve se u zivotu uci pa i to,ne mora se biti rodjen sa tim. Procitajte predposledji post od miki 125,decko je uradio ono sto sam napisao i osetio to fino proklizavanje. A verovatno nije rodjen sa tim, kao i svi mi. Zasto ovo pisem? Zbog mladjih narastaja i zbog "fame" da je neko predodredjen za vozaca,tj.ima nesto urodjeno a drugi nemaju. Da se neki pocetnici ne razocaraju ako ne osete to fino proklizavanje nego odmah isklizaju do kraja i suljnu po asfaltu. Poenta je: sve polako,sve lagano,iskustvo dolazi sa predjenim kilometrima a ne sa maksimalnim km/h. Za mikija125 : BRAVO decko,hvala bogu da se neko uci na tudjem iskustvu,a ne na svojoj odranoj kozi. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...