Jump to content

Moto Zajednica

ZRENJANINSKI put

Recommended Posts

  • Malinar u pokusaju, 1620 postova
  • Lokacija: Kg
  • Motocikl: uljara 600, triumph 1050

@milomir22

Ако се трудиш да будеш објективан, како онда видиш дуплу пуну на месту где ауто скреће?

Hm, u pravu si, tek sad sam pazljivije pogledao snimak, isprekidana linija, a zabranjeno skretanje, bio sam ubedjen da je i tu dupla.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Јахач змајева, 1537 postova

Svi mi volimo da ubacimo malo egzibicije u vožnju baš zato što nam motori daju prednost koja naočigled može da bude fatalna, neopravdavam lika na motoru ali hoću da kažem da automobil nije skretao ništa od ovoga ne bi bilo.

Svi mi = potpuno netačno...

Poznajem ljude koji godinama voze motore da uživaju i prekoračenje brzine im nije ni na kraj pameti i tu jako jako griješiš...

 

Kao drugo šta je egzibicija?

Meni je eto zavrnuti prvom do 10k obrtaja i onda ga šaltati do 5-e ili 6-e i nastaviti se vozati 80-90 km/h...

Ako je tebi "egzibicija", kako si to stručno naveo, ići 100 km/h kontra smjerom u koji si prešao preko duple pune i sve to u raskrsnici onda je bolje da mene ne sretneš u saobraćaju jer da mene neko udari ovako kao što je ovaj kamikaza pukao u auto ne bih imao ni trunke simpatije za njega, da ne kažem kako bi mu i šta uradio jer sam se iznervirao već sada...

Da se vratim unazad. Ako je tebi to užitak i ubacuješ takve momente u svoju vožnju druže moj idi na stazu i divljaj do besvjesti ili eventualno ili prijavi se umjesto brke pokojnog da voziš zid smrti i Bog da te vidi...

 

Treće "da automobil nije skretao"...

Evo recimo ja sam sebi dao za pravo da skrenem i tu kršim zakon skrećući preko duple pune... (što u ovom slučaju nije tačno jer u raskrsnici nema duple pune a putari takođe nisu obrisali srelice dovoljno dobro da bi bilo jasno da se tu ne može lijevo)

 

Motorista pretiče kolonu vozila, takođe preko duple pune sa brzinom od 100 km/h.

 

Ko krši više zakona?

 

Ta tvoja izjava je užasno nepromišljena i neargumentovana (bez uvrede, moje mišljenje na koje ne treba da se obazireš osim ukoliko nemaš konstruktivan odgovor) i u skladu sa time je jasno da nikada nisi bio u sličnoj situaciji.

 

Nemoj pogrešno da me shvatiš ali simpatije ostavi na drugom mjestu dok komentarišeš ovakav slučaj.

Meni nije žao kolege bajkera ali kao što sam napisao na drugoj stranici, ako njemu nije stalo kome drugom jeste?

 

Obrati pažnju na nekoliko postova više gdje stariji i iskusniji kolega kaže da je komentarisao slučaj sa osobom kojoj je posao tumačenje ZOBS-a...

 

 

Svako dobro

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Cool tip, 2146 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: MT 09 Tracer

 

 

@Zeka Peka i drugari 

 

Prvo to je mesto gde nikako nije smeo da se zaustavlja odnosno da usporava saobraćaj jer je to brža traka, drugo to je bila raskrsnica posle duple pune i najbitnije skrenuo je u jednosmernu ulicu iz suprotnog smera, sve u svemu ravno atentatu. Zamisli da je neki pešak prelazio ulicu koja je jednosmerna i obratio pažnju na saobraćaj iz pravca iz kojeg nailazi ... 

Prvo hajde molim te objasni nam pojam "Brza traka",posto mi nismo culi za tako nesto...

 

Pa obično je prva traka najsporija kako u gradu tako i van njega tako da nemoj da postavljaš suvišna pitanja.

 

Pa Nidzo to i jeste problem,zato mnogi vozaci i stradaju.Ne postoji brza traka,a tek ne na magistralnom putu u gradu.Koliko puta vozac u desnoj traci vozi brze od onog u levoj...Leva traka i na auto putu sluzi samo za preticanje vozila koja voze ispod ogranicenja,i svako duze  zadrzavanje u njima sankcionise se redovnim zakonskim aktom.Tako da se vozilo koje je skretalo,nikako nije nalazilo u brzoj traci... :takoje:

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • motoras, 2392 postova
  • Lokacija: PECINCI
  • Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500

Samo bi hteo da dodam,na svu ovu raspravu - automobil u ovom slucaju je bio obavezan da postuje i znak plavi,okrugli sa strelicom PRAVO. To bi trebalo da znaci da NIJE SMEO da skrene levo,bez obzira sto puna linija nije iscrtana u raskrsnici. Nije iscrtana iz razloga da bi neko ko dolazi iz te jednosmerne ulice mogao da skrene levo. Znaci,vozac automobila je skrivio udes i trebalo bi da snosi svoj deo odgovornosti.

Covek na motoru je takodje napravio prekrsaj. Stvarno nema smisla traziti opravdanje u ovakvom nacinu voznje. Deca,skola,bolnica... I on je skrivio udes i takodje treba da snosi svoj deo odgovornosti. Plus to sto je najeb'o k'o zuti... Mozda nije vozio 200,ali se vidi iz prilozenog koji prekrsaji mogu da mu se stave na teret. Znaci vise njih sa tragicnim ishodom...

E sad,mozda ja i nisam u pravu...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 4503 postova
  • Lokacija: Rotterdam, the Netherlands
  • Motocikl: Triumph Daytona 955i SE

 

 

 

Da stavimo zakonske regulative na stranu, da je kolega vozio kuda treba da se kreće ili bar sporije ili pak da je vozač automobila proverio ogledalo pre nego je smotao volan svega ovog ne bi bilo.

 

Nadam se da je ok?

 

Verstuurd vanaf mijn SM-N910F met Tapatalk

Ne shvatam zasto bi vozac u ovom konkretnom slucaju morao da proverava ogledalo. Nalazi se u krajnjoj levoj, iza njega je dupla puna i svi bi trebali da sacekaju da se on skloni a njegovo je da osmatra obe trake iz suprotnog smera i da se skloni sto pre a ne da gubi jos dodatno vreme na osmatranje retrovizora. Ljudi koji zive u Beogradu znaju koliko je ova ulica prometna i da retko ko po njoj vozi po ogranicenju tako da je vreme za manevre ovog tipa, cak i na mestima gde je dozvoljeno a nema semafora izuzetno ograniceno.
Pa ne bi možda morao ali mene su učili da svako malo gledam oko sebe i osmatra šta se dešava. Takodje pri svakoj promeni pravca, dobro osmotriti oko sebe. Koliko se sećam prilikom vožnje si morao baš naglašeno da proveravaš redovno ogledala da bi se ekzaminator uverio da posmatraš oko sebe.

 

I eto i snimka koji to potvrđuje, ne znam sta je tu još nejasno. Jedan pogled je mogao možda da znaci razliku izmedju života i smrti. U ovom slučaju ne njegov život ali drugi put ce biti kamion umesto motora.

 

Ali kreće od motoriste koji se kreće potpuno bezglavo i da ne kažem divljački mimo svih pravila, i kao takvo bi trebali da prestanemo da ga opravdavamo.

 

Nadam se da će se izvući i da će sam doći da kaže kako je to bilo jako glupo sa njegove strane kako bi nekog drugog spasao da ne napravi istu grešku.

 

Verstuurd vanaf mijn SM-N910F met Tapatalk

Dobro je pogledati kada je rasterecen saobracaj iz suprotnog smera, kada cekas kolonu, dok sve pogledas, skrenuo bi za 3 dana i to mozda.

 

Tipican primer podeljene krivice, motociklista vozi, po meni, nasilnicki, a automobilista seljacko-idiotski i to je to.

I kad nije rasterećen onda je isto tako bitno. Ne možeš zanemariti nešto tako bitno samo da bi ubrzao proces skretanja. Bolje da i ne skreneš nego da nekoga ubiješ zbog nepažnje ili zato što žuriš. Ili to radiš bezbedno ili ne.

 

Poz.

 

 

 

Verstuurd vanaf mijn SM-N910F met Tapatalk

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 71 postova
  • Lokacija: Novi Beograd
  • Motocikl: Yamaha FZ8N

@GuMi5

 

Ovo je forum i služi za diskusiju, a ne da ti ceniš ko je u kakvim situacijama bio i donosiš sud ko kako vozi i kako bi trebao da vozi.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Јахач змајева, 1537 postova
 

@GuMi5

 

Ovo je forum i služi za diskusiju, a ne da ti ceniš ko je u kakvim situacijama bio i donosiš sud ko kako vozi i kako bi trebao da vozi.

Evo diskutujemo... Ja ne "cenim" ništa već te pitam u konkretnom slučaju ko je prekršio više zakona? Vozač auta ili motor-kaza?



Ovo je moj poslednji post u ovoj temi pa da skrenem pažnju još jednom na post koji je napisao zika56 sa kojim sam potpuno saglasan ovako, laički, gledajući.

 

U ovoj temi sam već dao par komentara, pa bih za kraj dodao još samo sledeće:
Sinoć sam malo popričao o ovom događaju sa poznanikom kome je saobraćaj (i ovakvi događaji u saobraćaju) baš uža specijalnost. Pokazao sam mu i snimak.
Izveo kratku analizu i izneo svoje mišljenje (pozivajući se na odgovarajuće navode i konkretne članove i odredbe iz ZOBS-a).
Ukratko, vozač automobila verovatno neće da snosi bilo kakvu odgovornost kao izazivač udesa, a od kvaliteta njegove odbrane (advokata), zavisi hoće li da bude sankcionisan za (navodno) nepropisno skretanje.






P.S. Za svakoga ko na ovakav način ugrožava, prvenstveno, svoj život a onda i život drugih učesnika u saobraćaju nemam nikakvu vrstu simpatija kao što neće imati ni bilo ko od vas kada sutra neki indijanac na motoru koji misli da je uhvatio Boga za mu*a jer je kupio motor pokupi na pješačkom vaše, ne dao Bog, dijete, ženu, sestru, oca, majku, nebitno...

Dakle svi ovi koji brane motoristu neka se stave u realan scenario koji će sutra isti ovakav da napravi jer za osobu bez mozga je jednako preći preko duple pune kao i na crveno na semaforu...

 

 

Pozdrav svima... :aha: 
 

  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • veseli stomatolog , 860 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: dl 650

Ne znam za vas, ali u saobracaju uvek imam jedno pravilo: veci i jaci je uvek u pravu kad vozim motor.....

Sta ce mi pravda kad me neko, ne daj boze zvekne, a ja bio u pravu...

 

Послато са LG-D802 уз помоћ Тапатока

  • Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 178 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Kymco Super 9

Kada sednemo za kola ili motor, shvatite da smo uvek jednom nogom u grobu, a drugom u zatvoru. Sashac i Gumi, podrzavam vase stavove u potpusnosti.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 3 postova
  • Lokacija: Bgd
  • Motocikl: Transalp 650

Ne verujem da je u pitanju smrtni ishod, ali je poučan snimak

 

Izvinjavam se na duplom postu, okacio sam na pogresnu temu pa je ovde prebaceno gde je diskusija uveliko vec tekla... 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 425 postova
  • Motocikl: Kymco Downtown 300i

Čitam temu već duže vreme. Moram da iznesem svoje zapažanje. Čini mi se da je kod nekih kolega solidarnost toliko velika da postaju slepi za očitu nasiliničku vožnju motocikliste na slici. Svi mi obilazimo, provlačmo se, ali postoji mesto i vreme kad se to može učiniti uz minimalan rizik. Zrenjaninac je em prometna, em rizična ulica, a pritom i raskrsnica u ovom slučaju.

 

Vreme je da priznamo da mnoge kolege motociklisti voze neoprezno, najblaže rečeno. Meni se dešavalo da me u svojoj traci obidje drugi motor na rastojanju od 20-tak santimetara. Šta da sam ja malo cimnuo motor levo ili desno?

 

Život je samo jedan, čuvajmo ga!

 

 

:mobilizator:

  • Podržavam 8

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 286 postova
  • Lokacija: NBGD
  • Motocikl: BMW F800ST Honda NX 250

Vreme je da priznamo da mnoge kolege motociklisti voze neoprezno, najblaže rečeno. Meni se dešavalo da me u svojoj traci obidje drugi motor na rastojanju od 20-tak santimetara. Šta da sam ja malo cimnuo motor levo ili desno?

 

U Beogradu u gradskoj vožnji ovo doživljavam nekoliko puta tokom svake sezone. I to obilaženje ozbiljnom brzinom.

Bezmozgaša odista ima previše.

  • Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 174 postova
  • Lokacija: Beograd-Zemun-Ugrinovci
  • Motocikl: Kawasaki Versus 650

Ljudi vrlo prosta stvar evo od kad sam uzeo motor pre mesec ipo dana ponovo isao sam u saobraćaj i ukapirao koliko ljudi ne obraćaju pažnju na motoriste. Pre 6 godina sam batalio motore zbog gradnje al evo me opet. Sve u svemu niko vas neće čuvati ako ne čuvate sebe. Stava sam da u saobraćaju sa motorom gde je gužva velika da treba biti oprezan na svakoga i biti spreman za manevrisanje i kočenje. Neko bi rekao aj ne drvi ga ali počeo sam obraćati pažnju na te stvari i došao do zaključka sledećeg:(IZVINITE NA SMARANJU AL MORAM) 1. Video dosad bar 20 puta da motorista kroz gužvu uvek mora biti prvi na semaforu-zašto??? stav -zato što sam pošao motorom da se probijem kroz gužvu. Epilog svega tunel na zelenjaku skuter ide u kontra traku preko pune linije obilazi10 automobila dabi bio prvi na semaforu kod doma omladine a iz suprotnog smera nailazi isto toliko automobila koji su mogli da ga za dlaku udare jer ga nevide od automobila koji stoje jer dolaze s njegove desne strane iz pravca skuštine. Vrhunac svima pokazuje srednji prst. Nisam mogao da verujeem.

PREDLOG

2016 godina nova sezona 

Mogli bi u nasem glavnom gradu da organizujemo vožnje organizovane i pokazemo koliko  zapravo ljudi ima na motorima.

I to ne samo u Beogradu nego i u bilo kom drugom gradu. Tipa i ja sam učesnik u saobraćaju iako imam samo dva točka.

Zrenjaninac je sam po sebi specifičan. veliko opetrećenje velike gužve nervoza čekanje pa po gasu. Svi su nervozni kamioni spori svi negde zure takav tempo života. Puna linija je s razlogom postavljena znaci takođe. Sa 100 km/h nemožeš u gužvi i manevrisanju ni da stigneš da pogledaš znakove a ograničenje je 50km/h-zašto-zato da bi svi mogli da postignu da odreaguju na novonastalu situaciju. 

Gledam kod mene u selu 4 izletanja u jednom danu sirena blicanje u zadnjem momentu čovek izlazi sa ćuprije u rikverc autom i nevidi me ja u belom u sred bela dana. Šta bi bilo da sm bio u crnom. I naravno JBG izvini nisam te video. A da sam proleteo kroz auto ili mu uterao motor u auto bilo bi samo se stvorio ko zna koliko je brzo vozio. 

Oduzumanje prvenstva i brza vožnja su glavni razlozi svih nezgoda u saobraćaju. Najmanji postotak  je alkohol ima ljudi koji bolje voze kad potegnu nego trezni ali to je zabranjeno. I da nisi kriv ako te dregiraju i nađu 0,01 alkohola kriv si.

Pamet u glavu puno bezbednih kilometara puno uživanja i lepih trenutaka na motoru.

Izvinite na smaranj bilo mi na duši morao sam napisati. 

  • Podržavam 7

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1274 postova
  • Lokacija: Staze i planine
  • Motocikl: Suzuki gsxs1000, kawasaki zx6r, Beta 350rr

Video dosad bar 20 puta da motorista kroz gužvu uvek mora biti prvi na semaforu-zašto??? stav -zato što sam pošao motorom da se probijem kroz gužvu. 

Vidis ovde gresis,naravno da ne treba po svaku cenu se probiti da budes prvi,ali ostati na kraju kolone je nesto najopasnije sto mozes uciniti..Licno se probijam uvek kad mogu da budem prvi i kad se upali zeleno da pobegnem od svih koji me mogu skrljati,takodje na magistralnim putevima uvek bezim da mi se neko ne zabije u zadnji tocak ili ako je bas navalio da me prati, ja mu se sklonim i mahnem da prodje...

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • nekrunisani kralj moto cigana, 3146 postova
  • Lokacija: Banovo brdo, Juzni Beograd...
  • Motocikl: 4x4

 

Video dosad bar 20 puta da motorista kroz gužvu uvek mora biti prvi na semaforu-zašto??? stav -zato što sam pošao motorom da se probijem kroz gužvu. 

Vidis ovde gresis,naravno da ne treba po svaku cenu se probiti da budes prvi,ali ostati na kraju kolone je nesto najopasnije sto mozes uciniti..Licno se probijam uvek kad mogu da budem prvi i kad se upali zeleno da pobegnem od svih koji me mogu skrljati,takodje na magistralnim putevima uvek bezim da mi se neko ne zabije u zadnji tocak ili ako je bas navalio da me prati, ja mu se sklonim i mahnem da prodje...

 

jednom , mada retko to radim, rešim da se baš u terazijskom tunelu ne provlačim

 

http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/110875-sudar-u-terazijskom-tunelu/#entry1779379

 

svaki , ali svaki dan sam se provlačio da budem prvi.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2075 postova
  • Lokacija: Borca - Greda
  • Motocikl: V-Strom 1050 XT

Kad sam prvi put usao u saobracaj otac mi rekao:" Budalu sa ove strane dobro poznajes ali sa one druge?!"

 

Provlacim se I sirim bes I hriscanstvo kod vozaca automobila.

Ali tek kad stanu I procenim da je dovoljno siroko.

I uvek u prvoj , lagano I sa prstima na prednjoj.

Nikom neverujem. Uvek oprezan.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 246 postova
  • Lokacija: CACAK
  • Motocikl: Suzuki GSXR

Ovaj sa motorom jeste napravio gresku koja ce skupo da ga kosta, ali ovaj sa autom je teski kreten. Bahato govedo koje ne zna cemu sluzi retrovizor.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3517 postova
  • Lokacija: Niš / Donji Adrovac
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)

Ovaj sa motorom jeste napravio gresku koja ce skupo da ga kosta, ali ovaj sa autom je teski kreten. Bahato govedo koje ne zna cemu sluzi retrovizor.

Ne bi bilo lose da pre nego sto damo komentar imamo i nešto na osnovu čega iznosimo takav komentar. U konkretnom slučaju pre nego što si napisao ovo, trebalo je da proveriš šta kaže ZOBS po pitanju pravila pri skretanju u raskrsnici kao i o preticanju i obilaženju.

Ukratko, vozač automobila je uradio sve po propisu prilikom skretanja (i pritom u konkretnom slučaju uopšte nije imao ni razlog niti obavezu da pogleda da li mu neko dolazi sa leve strane). U isto vreme motociklista, uz preticanje kolone preko duple pune (što se kvalifikuje kao nasilnička vožnja) vrši i preticanja preko pešačkog prelaza i tom prilikom nepropisno pretiče vozilo koje se nalazi uz krajnju levu traku za taj smer i uz to daje migavac za skretanje. Upravo je ovakvo preticanje (obilaženje) i osnovni uzrok udesa.

Sve ovo može da nam se sviđa (ili da nam se ne sviđa), ali bez obzira na to ovako piše u ZOBS, (Čl. 36, 41, 46, 47, 48, 50,53, 55, 57), a krivica se određuje upravo na osnovu onoga što je tu napisano.

  • Podržavam 11

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Super specialist, 5938 postova
  • Lokacija: Šumadija
  • Motocikl: Suzuki GSXR600, Kawasaki ZX10R

Jbt... Naravno da je motorista napravio grešku, prekršio sveti ZoBS. Istovremeno, svim kretenima koji skreću a da pre toga ne pogledaju u retrovizor treba oduzeti dozvolu bez prava da je ponovo dobiju. Mislim, nigde nisam video da piše da treba gledati kuda se vozi, pa ljudi gledjau kuda voze.

  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja